România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul de miercuri, 11 ianuarie 2017

Să nu-și dea seama Eduard Hellvig că principala victimă a Scandalului Sebastian Ghiță e el și nu Florian Coldea?!

Luni, 9 ianuarie 2017, seara, România Tv a difuzat o nouă înregistrare cu Sebastian Ghiţă dînd în vileag pe cei cu care a colaborat la comiterea unor abuzuri politico-mafiote şi, mai ales, dîndu-se în vileag pe el însuşi, ca unul dintre înfăptuitori.
Confesiunea lui Sebastian Ghiţă s-a referit la conţinutul unei întîlniri pe care ar fi avut-o, în data de 1 februarie 2015, la vila sa de la Cheia, cu Florian Coldea, venit aici – susține autorul confesiunii – cu familia.
Potrivit lui Sebastian Ghiţă, la această întîlnire, el i-ar fi reproşat lui Florian Coldea că „blochează România şi nu numai”, prin ameniţarea adresată lui Victor Ponta cu arestarea dacă face autostrada Comarnic -Braşov. Florian Coldea i-ar fi răspuns că „europenii vor autostrada Piteşti-Sibiu pentru că acolo e definit culoarul european, iar restul de bani îl păstrăm pentru armament”.
Ca urmare a acestei controverse – susţine Sebastian Ghiţă – „pe 17 februarie, eu şi Ponta ne-am trezit cu un dosar”.
Pentru a dovedi că întîlnirea a avut loc, Sebastian Ghiţă a însoţit confesiunea de o înregistrare a uneia dintre camerele sale de supraveghere care arată, fără dubiu data de 1 februarie 2015.
Era după demisia lui George Maior şi preluarea funcţiei de director interimar de către Florian Coldea.

Cercetarea de Istorie m-a obişnuit (am mai scris despre asta) cu verificarea critică a documentelor de pe masa de studiu prin raportare la alte documente şi prin necesara lor supunere examenului a ceea ce se numeşte Logica bunului-simţ.
Am folosit acest mijloc în analiza tuturor Scandalurilor din ultimii ani provocate de dezvăluiri sub formă de texte sau de imagini.
Am trecut prin filtrul verificării critice Scandalul fotografiilor de la Paris ale Elenei Udrea şi Alinei Bica, Afacerea numită amînarea Procesului ANI în cazul candidatului Klaus Iohannis, Diversiunea Diaspora nu e lăsată să voteze, Rechizitoriul DNA împotriva lui Liviu Dragnea în cazul Referendumului, dezvăluirile Elenei Udrea (Jurnal, Denunţ, intervenţii în Presă), Afacerea Alina Bica, Dosarul Black Cube, Rechizitoriile în cazurile Gabriel Berca, Dan Andronic, Miş-maşurile prin care s-a albit în 2012 Plagiatul Codruţei Kovesi.
Graţie verificării critice, am fost primul jurnalist român care a ridicat semne de întrebare privind evenimentele din decembrie 1989 (februarie 1990) şi singurul care a pus la îndoială varianta de la Cotroceni a Răpirii jurnaliştilor, în 2005.

Am făcut acest scurt bilanţ nu pentru a mă supraestima ca Istoric al clipei, ci pentru a-mi încredința cititorii că şi în cazul Sebastian Ghiţă aplic cu maximă seriozitate instrumentul verificării critice.
Acest instrument seamănă mult cu bisturiul folosit de chirurg.
Asemenea Sistemului, verificarea critică e neutră, aseptică, lipsită de emoţii.
Din start trebuie precizat, de pe pozițiile celui care folosește verificarea critică în analiza evenimentelor, că dezvăluirile lui Sebastian Ghiță nu pot fi trecute cu vederea, cum încearcă Divizia Presă a Binomului, pe motiv că autorul ar fi un urmărit penal, un fugar, un bandit, și alte cele.
Neluarea lor în seamă ar fi fost justificată dacă Sebastian Ghiță ar fi fost un oarecare față de Sistemul ale cărui Abuzuri le deconspiră.
Dacă Sebastian Ghiță s-ar fi referit, să zicem, la abuzurile lui Nicolae Manolescu ca președinte pe viață, ba chiar și de dincolo de viață, al Uniunii Scriitorilor, sursă de parale și de carne macră pentru el, am fi avut serioase îndoieli că merită o minimă atenție.
Nu de alta, dar Uniunea Scriitorilor e un domeniu cu care Sebastian Ghiță n-are nici o legătură, nici măcar tentativa în adolescență de a fi scris versuri stîngace.
Sebastian Ghiță are toate datele pentru a fi identificat drept un om al SRI.
Dacă nu ofițer acoperit, atunci colaborator la multe Operațiuni de tip treburi murdare ale SRI.
Prin urmare, dezvăluirile sale, indiferent de statul său de urmărit penal ( un statut lesne de dobîndit în România, cum ne arată cazul Alina Bica, devenită peste noapte din procuror șef DIICOT, pușcăriașă), aparțin unui tip din interior, unui tip care nu numai c-a văzut lucrături mafiote, dar a și participat din plin la multe dintre acestea.

Mărturiile lui Pacepa din Orizonturi roșii erau ale unui fost securist.
Asta nu i-a oprit pe americani să le ia în serios.
Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță despre rolul lui Florian Coldea în blocarea autostrăzii Comarnic – Brașov nu rezistă la o minimă verificare critică.
Om normal, eu nu cred că un premier poate fi oprit în voința sa de a face poporului său o autostradă de teama că l-ar putea aresta fie și atotputernicul șef al Operativului din SRI, deși personalitatea de momente pisicești a lui Victor Ponta ar fi un argument că Sebastian Ghiță are dreptate.
Om normal, eu nu cred că Florian Coldea deține atîta putere în țara asta, deși în ultimul timp sunt mulți care încearcă să mă convingă că e infinit mai puternic chiar decît Klaus Iohannis.
Om normal, eu nu cred că un ofițer român de informații poate servi unor interese criminale, precum cele ale firmelor de armament străine, deși după dezvăluirile lui Sebastian Ghiță mi s-au spus multe lucruri despre o așa zisă cetățenie americană a lui Florian Coldea.

În privința autostrăzii Comarnic- Brașov, deocamdată dezvăluirile lui Sebastian Ghiță mi se par simple acuzații fără probe.
Nu pot însă să nu iau în seamă adevărul destăinuit de camera de luat vederi.
Pe 1 februarie 2015, prim adjunctul directorului SRI îl vizita pe parlamentarul și membrul Comisiei SRI Sebastian Ghiță la vila de vacanță a acestuia.
Ce căuta Florian Coldea într-un asemenea loc rămîne ca SRI să ne explice.

Și alte dezvăluiri din seria realizată de Sebastian Ghiță nu rezistă verificării critice.
Toate conțin însă, pe lîngă afirmații greu de dovedit sau chiar greu de verificat de către jurnalistul investigator și date precise, lesne verificabile.
Printre acestea aș trece:
Dezvăluirile privind miș-mașul din 2012 în urma căruia CNE PSD-ist a albit-o pe Codruța Kovesi; Autodenunțul în ce privește execuția mafiotă a lui SOV; mărturisirile privind înființarea RTV ca misiune primită de la SRI; dovezile privind implicarea financiară în aducerea lui Nicolae Popa; Relația mai mult decît apropiată cu Codruța Kovesi; Relațiile de excepție cu conducerea SRI.

Aceste date concrete explică într-un fel o realitate pe care SRI și DNA, dar mai ales Klaus Iohannis, ar trebui s-o ia în seamă:
Incredibilul impact în opinia publică al dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță.
Dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă au parte de un interes uriaş din partea opiniei publice.
Ratingurile României Tv, chiar şi cînd le dă în reluare le întrec pe cele ale emisiunilor spectacol difuzate de Pro Tv şi Antena 3.
Emisiunile care dezbat aceste dezvăluiri fac şi ele ratinguri copleşitoare.
Temeiurile acestui succes mediatic nu sînt prea complicate.

Dezvăluirile au toate ingredientele pentru a fi producţii de succes mediatic:

 • Aparţin unui fugar, unui urmărit general, care a înregistrat dezvăluirile şi le dă cu ţîrîita, potrivit tacticii aşteptării definite drept aţîţătoare. Misterul condiţiei autorului (unde e? de ce a fugit? Cum ajung casetele la România tv?) potenţează urieşeşte caracterul senzaţional al difuzării.
 • Se referă la întîmplări petrecute dincolo de uşile închise ale unor instituţii remarcate prin secretomania lor: SRI, DNA.
 • Au drept principale personaje înalţi funcţionari ai statului, mai puţin cunoscuţi în ipostaze de oameni simpli:
  Florian Coldea, atotputernicul şef al SRI, vine la vila de la munte a lui Sebastian Ghiţă cu familia, ca să-şi petreacă week-endul. Codruţa Kovesi, conturată de propagandă ca Femeia de oţel a naţiunii, se dă în stambă la petreceri, Victor Ponta e şantajat.
 • Explică evenimente istorice prin întîmplări strict omeneşti. Codruţa Kovesi e numită şefă la DNA în urma unei întîlniri la o vilă a SRI, SOV e arestat în urma unei relaţii aparte între Sebastian Ghiţă şi Codruţa Kovesi.
 • Folosesc instrumente de tip conspirativ: înregistrări secrete, puse la păstrare, emailuri personale.
  Acestor emisiuni cu un impact uriaş în opinia publică, prin caracterul lor de spectacol, Binomul SRI-DNA le opune nişte sughiţuri.
 • Dezvăluirile sînt puse la îndoială pe site-uri şi pe bloguri, toate lipsite de forţa imaginilor.
 • Dezvăluirile sînt contracarate prin strategia Ştirilor care nu există de Divizia Presă, fără a se lua în considerare că tăcerea asupra lor alungă pînă şi pe fanii Binomului, curioşi să vadă ce-a mai zis Sebastian Ghiţă.

Prin ofițerii acoperiți de la CNA, SRI încearcă să blocheze difuzarea și dezbaterea înregistrărilor, semn limpede că Serviciul și-a pierdut uzul rațiunii.
Adevărate sau nu în totalitatea lor, dezvăluirile lui Sebastian Ghiță au un impact devastator asupra imaginii în opinia publică a două instituții din România de azi:
SRI și DNA.
Poate că așa cum speră capii SRI și capii DNA, Scandalul va trece fără a avea vreun efect concret asupra celor două instituții.
Da, dar va rămîne noua slăbire a încrederii în cele două instituții, zguduite în ultimul an de scandaluri uriașe, cum n-a fost zguduită într-un timp atît de scurt nici o instituție postdecembristă.

Dintre cele două instituții mă interesează SRI.
DNA e o instituție a cărei importanță pentru națiunea română a fost exagerată printr-o Diversiune menită a face din Lupta împotriva Corupției un prilej de răfuieli politico-mafiote.
De aceea sunt convins că DNA e o instituție care-și poate permite să se lipsească de încrederea românilor.
SRI, nu-și poate permite acest lucru.
SRI e o instituție care și-a dobîndit cu greu în postdecembrism minima imagine de instituție diferită de fosta Securitate.
SRI e o instituție cheie pentru națiunea română, bazată ca orice Serviciu secret în democrație, pe încrederea populației.
De aceea stîrnește nedumerire politica adoptată de SRI față de acest nou Scandal:
Tăcerea.
Tăcerea care exprimă politica subsumată principiului Cîinii latră, caravana trece.

Să nu-și dea seama Eduard Hellvig că trebuie făcut ceva?
Mi-e greu să cred că Eduard Hellvig, pe care l-am salutat ca un director care și-a propus un salt în relația SRI cu opinia publică, să nu-și dea seama că principala victimă a Scandalului e el și nu Florian Coldea, pentru că el și nu Florian Coldea răspunde de imaginea SRI?
Că, adoptînd politica dezastruoasă a struțului, riscă să treacă drept chestia aia în ploaie și nu drept ceea ce e – directorul SRI?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 11 ianuarie 2017”

 • Hellvig este un sinecurist, la fel cu Iohannis, e greu de presupus ca are vreun interes major sa-l rastoarne pe Coldea de pe scaun, cat timp acesta face toata treaba in SRI si are binecuvantarea americanilor. In rest, un mafiot dezertor precum Ghita, poate sa spuna ce vrea. Pana la urma „cainii latra, ursul trece”, chiar in ipoteza in care Coldea va spune: „Da, bai…l-am sunat pe Ponta sa-i spun ca americanii vor continuitate la DNA…”, pana la urma care e faza? Un sef de serviciu secret poate suna si se poate intalni cu cine vrea la orice ora din zi si din noapte. Parca e primul sef de serviciu secret care isi baga nasul in politica interna a unui stat…O sa se linisteasca apele ca si in cazul Daniel Dragomir, o sa vedeti, va fi inmormantat totul, cat de curand, iar viata va merge inainte dintr-un motiv simplu: nu poti sa accepti argumentele unui mafiot care a stat la chiolhanuri cu Coldea, Codrutza si partenerul strategic, ca repere morale…Bine ca nu l-a apucat moralitatea pe Ghitza cand a tocat milioane de euro din banii publici (atunci era ok cu alde Coldea la butoane).

 • Stimate domnule Cristoiu am pus un mesaj pe pagina de Facebook a dumneavoastra sa vada toata lumea va rog sa verificati si sa ma contactati am putea face niste emisiuni foarte interesante daca doriti

 • Maestre…fericiti cei care au parasit Romania sau o vor parasi !!! Nu vorbesc de toata Romania,
  numai de fosta Tara Romaneasca si Moldova. Aceasta tara nu se va mai face bine nici peste
  100 de ani. Dupa Decembrie 1989 am presupus ca in 50 de ani va ajunge la nivelul Germaniei de atunci.
  Verstehen sie diese? Aber, acum spun ca Romania nu mai are nici o sansa , dupa felul cum
  se lucreaza. Cand cineva se salta putin i se da la cap cu o poveste veche ca matusalem.
  Asa ca, Domnule Maestre Cristoiu bucurate din plin de COMUNISM………
  Evreii de la care vine acest Comunism-Comunitate, inteleg altfel de politica nu Tigania
  care se face in Romania.
  Cum sa nu te Revolti si cum sa nu te doara sufletul??

 • vati uitat cu atentie la seful CIA?? cred ca este un extraterestru sub acoperire angajat de statul american dupa felul cum se comporta ciudat si cum arata la cap in care se vede 2 proeminente plus felul cum vorbeste aproape nu i sa miscat buzele iar daca vati uitat cu atentie are ochii negri si seamana izbitor cu un extraterestru atit la inaltime si felul cum se comporta desi pare un om normal dar il tradeaza postura lui.

 • Maestre, care dintre privitorii dezvaluirilor lui Ghita si-a adus aminte de Hellvig, acest busoi al binoamelor, trinoamelor, cimpurilor tactice … ? Nu-l ia nimeni in serios – cred ca si portarul ii verifica zilnic legitimatia ! Si tacerea e justificata : doar nu weekend-ul lui Coldea sau chefurile cu lautari sint ‘dezvaluirile’ ! cheitele softurilor vindute de Ghita s-or scrie cu multe zerouri ! se va sfirsi astfel incit sa nu avem exceptia la regula : ‘ciinii latra, caravana trece ‘ ! P.S Vad ca nimeni nu analizeaza catastrofa de contract/proiect pe care ni l-a propus ponta pentru autostrada Buc- Brasov …oricit de coldea ai fi si tot il ameninti cu puscaria !

 • Si daca Romania TV este cu siguranta o purtatoare de cuvant al SRI=Securitatea Ceausista ( Lupul isi schimba pielea dar naravul BA !! ) iar declaratiile lui S.Ghita sant fumigene pentru a masca inaintarea
  acestor trupe de securitate spre un til anume.
  Inlaturarea tuturor acelora care se opun si stergerea din istoria actuala a Romaniei cele doua partide,
  amandoua urmase ale acelor partide din trecut. PSD urmas al PCR, iar PNL urmas al vechiului PNL.
  Prin aceasta actiune se poate sterge memoria celor in varsta referitoare la aceste partide, iar cei tineri
  sau abia nascuti nici nu vor stii ce a fost. Se va rescrie istoria, cum au facut-o comunisti la randul lor.
  Iar dezideratul lui Iohannis si al Urmasilor lui : PUNCT SI DE LA CAPAT – se va implini.
  Asa ca mare atentie Maestrule al Istoriei momentul sa nu pieryi din vedere si trecutul dar mai ales VIITORUL acestui pion cu apucaturi de NEBUN care se afla in Sud-Estul Europei cu numele de Romania.
  Faptul ca nu se doresc autostrazi sa lege Sudul si Estul de Transilvania dinpunct de vedere tactic este de INTELES. Scrieti mai la obiect Maestre nu va pierdeti in divagatii care unele le repetati mereu. Le cunoastem. Fati curaj si sparge buboiul sa vedem ce este inauntru si sa stim sigur pe ce parte joci. Pana acum ai stat pe Frontiera in asa zisul Sistem Securisto-Militienesc si Poporul.
  Se vehiculeaza ca si in America ar fi un sistem politienesc dar au alte metode de lucru.

 • Da, Dle Cristoiu, imaginea este importanta intotdeauna. Si mai ales a unei institutii de intelligence -SRI, corect. Doar ca in Romania totul este atipic. Plus au mereu scuza o institutie nu se confunda cu omul, fie el si mare sef, activitatea institutiei se desfasoara normal, indiferent de ce probleme apar etc.. … va amintiti aceste fraze sablon servite in multe ocazii?. Credeti ca Hellvig nu cunoaste raspunsurile astea standard-seci, care de fapt inchid sansa pentru oricare alte comentarii? Deocamdata nu vine cu ele, deoarece NU E MOMENTUL, cred. Se asteapta alte semnale de la americani sau altii, plus intern. Sau pur si simplu noi nu putem sa stim cat de mult il avantajeaza personal pe Hellvig asta cu Ghita…Coldea.
  Cat despre imaginea SRI, cum ati spus Dvs. ,au planuri B, C , X, multiple …. sunt convinsa ca sa atenueze efectele negative. Daca ei nu sunt specialisti -profi 🙂 atunci cine?
  Mie imi da foarte mult de gandit, asa cum e clar pentru toata lumea, Ghita e plecat…si e disparut in „ceata” tocmai cu ajutorul SRI (o parte sa zicem) si PENTRU ca asa A VRUT SRI. Intrebarea totusi ar fi de ce? de ce pare ca SRI a schimbat cumva macazul, pare zic, cel putin asta suspecteaza multi.
  Ce urmeaza insa si unde se va ajunge? cred ca habar nu are nimeni doar Ghita stie si sustinatorii lui.

 • Azí a aparut un comentariu interesant despre Deveselu in presa. Autor fostul sef al statului major al armatei romane. Este legat de americani si jocurile lor folosind „pionul” Romanía. S-ar putea intradevar ca Trump sa schimbe macazul.

 • Toate serviciile de informatii din lumea asta lucreaza pe principiul „tace si face”. Aceste servicii trebuie sa duca la bun sfarsit operatii in interesul statului care nu ar rezista unei analize din punct de vedere moral democratic. Eventuale actiuni de curatire se fac in ascuns fara stiri spre populatie.
  De ce sa fie in Romanía altfel?
  Acest comportament sa dovedit mai putin daunator decat oricare altul. Cei care „pleaca” din functii isi tin gura si nu comenteaza pe la televiziuni.
  Noi vom avea eventual o exceptie prin faptul ca gen. Coldea este deja o persoana publica. Dar numai eventual. S-ar putea sa fie candva trecut in reserva si noi sa aflam abea peste 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *