În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Gîndul de miercuri, 12 decembrie 2018

Cum s-a scăpat pe el Emmanuel Macron de frica Poporului dezlănțuit!

Am urmărit și eu luni seara ceea ce francezii au numit, dînd curs unui bombasticism de pe vremea Regelui Soare, Discursul lui Emmanuel Macron adresat națiunii franceze.
Ce s-a întîmplat la Paris în ultimul timp știe mai toată lumea în țara noastră, pentru care Franța e o soră mai mare, deși Panait Istrati zicea că e o Românie nițel mai spălată.
Confirmînd învățătura că în Istorie e posibil orice, drept pentru care, e înțelept să nu spui niciodată Așa ceva e imposibil, Parisul a fost scena unor violențe greu de conceput într-o țară care dat la pe Descartes. Asta zic unii. Eu însă zic că mai greu de conceput a fost atmosfera provocată de măsurile luate de autorități pentru ținerea sub control a protestelor, zise și a vestelor galbene (ce idee genială chestia asta cu vestă galbenă! despre care Adrian Sârbu îmi spunea că trimite la o anume categorie de oameni, la cei care servesc pe bogătași, de la șoferi pînă la aducătorii de pizza), amintind halucinant de atmosfera creată de loviturile de stat militare, date în America Latină de locotenenți, în Grecia de colonei, și în Africa de sergenți-majori.
Zeci de mii de polițiști înarmați cu tot ce trebuie snopirii în bătaie a protestatarului, tanchete, fie ele și ale Jandarmeriei, sute de persoane reținute așa-zis preventiv, după bănuiala flicilor c-ar putea comite un delict.

În tot timpul acestor Tulburări, Emmanuel Macron, steaua în urcare a Europei, în timp ce steaua Angelei Merkel coboară și se dezumflă mai ceva ca o bășică, omul providențial, ivit din sertarele sergenților majori mesianici pentru a mîntui Franța, cel care se voia Napoleonul Europei în rezbel cu America de peste Ocean, a stat pitit prin camările de lux de la Palatul Elyssée.

Luni seara, s-a gîndit să intervină.
L-am urmărit conștient că, asemenea tuturor bibelourilor de tablă lansate pe piața politică de Regizorii, nu face altceva decît să respecte sfaturile date de consilieri:
Priviți numai în camera de luat vederi, să creadă francezii că-i priviți în ochi.
Adresați-vă lor, celor mulți și amărîți ca și cum ați fi Tătucul lor și nu biela manivelă a multinaționalelor.
Vîrîți și chestii cu cei care sînt în divorț și nu au banii necesari să ia custodia copiilor, și chestia cu pensionarii care trăiesc modest, care au venituri mici și care nu reușesc să se descurce nici cu ajutorul copiilor.
– Să vîr și chestia cu eroarea de a face pe plac mulținaționalelor?
– Nu, în nici un caz, știți doar cine ne-a făcut Președinte.

Îl vor fi sfătuit consilierii și să fie om, om pur și simplu, și nu un nit, o piuliță care deschide gura.
N-au reușit.
Omul nu trece sticla. Un fel de Klaus Iohannis care se vrea uman.

În Discursul adresat națiunii, Emmanuel Macron a anunțat o serie de măsuri, toate ca răspuns la protestele de stradă.
Salariile la nivelul salariului minim interprofesional (SMIC) vor fi majorate cu 100 de euro. Plătit de cine? Cum de cine? De stat!
Angajatorii să acorde angajaților lor o primă de sfîrșit de an, care nu va impozitată.
Pensiile mai mici de 2.000 de euro vor fi scutite de creşterea contribuţiei de asigurări sociale.
Ce mai încolo și încoace, discursul a anunțat o ploaie de pomeni date francezilor.
Nu de un președinte comunist sau măcar socialist.
Pomeni date de un Președinte care a venit la Putere cu un Program de dreapta, de reforme radicale, menite a reduce deficitul bugetar, a crea noi locuri de muncă, a readuce Franța în rândul țărilor cu o economie competitivă.

Urmărindu-l, unii se vor fi gîndit la Nicolae Ceaușescu, cel care pe 21 decembrie 1989, anunța pe cei din Piață că le mai dă românilor o sută de lei.
Urmărindu-l, alții se vor fi gîndit la Liviu Drangea, cel care, de teama pușcăriei, a stopat orice investiție pentru a putea arunca românilor, în trecere pe sub fereastra sa, pomeni bănești cu amîndouă mîinile.

Eu însă m-am gîndit la Conu Leonida, al lui Caragiale:
– Să te ferească Dumnezeu de furia Poporului ! îi spune el Efimiței.
Pentru că furia asta, a francezilor, l-au făcut pe marele Emmanuel Macron să se scape pe el de frică.
Și să devină peste noapte populist.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 12 decembrie 2018”

 • Macron a fost perceput de francezi ca presedintele bogatilor, pentru ca a desfiintat impozitul pe marile averi. De aici furia saracilor si a clasei mijlocii împotriva acestuia.
  Situatia în Franta este înca fierbinte, vestele galbene nu sunt multumite de masurile economice anuntate de Macron. Mai sunt trei zile pâna sâmbata. Vom vedea.

 • Vin acum alegerile Parlamentului European și or să mai zboare din lăbarii lu Soros de-acolo gen Verhofstadt, Cristian Preda, Monik Macovei-de-aia-să ne-iei și alții. Schengen nu e pt Romînia, e pt state stabile și dezvoltate. Olanda se va împotrivi mereu la asta

 • Ion Baltag,
  Veorica ta e o proastă care ar umple țara cu harapi din Africa, fiindcă a ajuns să primească ordine de la nazistu Iohannis. 😎 Sau pactu cu Migrația disnpre Africa nu te-a convins? Nu va fi nici un Schengen pt Romînia, ești dus cu capul dacă încă mai ai obsesii pe subiectu ăsta. Schengenu merge spre ruină, mai ales cu ultimele eevnimente din Franța. Protestele vestelor galbene a arătat întregii Europe cît de săraci sînt francezii

 • Vestele galbene vor să continue protestele dar s-au băgat Melenchon cu comuniștii lui de catifea și vor să le confiște protestele. Marxistu ăla francez nu a fost în stare de nimic, dar acu s-a trezit că vrea binele clasei muncitoare franceze. Comuniști de salon aristocrat 🙂 Allez, garcons, nu lăsați maimuța multinaționalelor Micron să își revină, dați-i la cap. Și-a bătut joc de voi pînă acu, a crezut că e patron de țară, nu președinte 😆

  • O să fie mai greu să continue protestele, dar fiind starea de urgenţă sociala și economică, întărită după evenimentul de la Strasbourg !
   Armata, precum și jandarmii vor avea voie să perchezitioneze pe oricine, dacă are un rucsac, sau vreun troler !!!
   Oricine va putea fi bănuit de terorism, mai ales că atacatorul de ieri încă n-a fost prins, fiind doar împușcat, dar reusind să fugă !!!
   Așadar s-ar putea ca l fortele de ordine să declanșeze un ‘deranj mare în rândul ‘jiletcilor’ !!!

  • Allons #hashtags, de la patrie,
   La motione, est arrivée !

 • Suta de lei cu care voia Ceaușescu sa mărească alocația, nu a reușit sa-l salveze de la sfârșitul cunoscut. Cred ca nici mita de 100 de euro a lui Macron nu o sa-i salveze cariera politica. S-ar putea ca stăpânii lui sa-i mai arunce un ciolanas.
  Mai trist pentru Julien. Trebuie reorientare rapida și momentan nu văd un alt protector la orizont.

 • Emanuel Macron nici măcar nu a fost la palatul lui pe perioada ultimelor proteste. 😀 A stat ascuns sclavu lu Soros într-un loc necunoscut, să nu ajungă popooru la el. 😆 Și amărîtu ăsta își dă aere de lider în UE 😛

 • Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură, va lua premiul Ion Rațiu pentru Democrație pt 2018. Idioții ăștia din Occident fac greu diferența între Statu Paralel și statu Real cu democrație la purtător. Rațiu s-a răsucit în mormînt aflînd în ce îi bagă ăștia numele. alde Woodrow Wilson International Center for Scholars 😀

  • Ion baltag, mulțam că ai făcutr oleacă de publicitate la mizeria asta de știre. Sorosiștii se premiază între ei, 😛 Dacă Rațiu a fost de dreapta cum scrii, înseamnă că acum l-au confiscat marxiștii lu Soros și îi folosesec numele, iar asta e o problemă

  • Atac lîngă un Tîrg de Crăciun la Strasbourg. Terorist ISIS. Morți, răniți. Parlament European încuiat să nu intre acolo băieții răi. Să nu intre băeții răi nici în biroul președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani (un binecunoscut sclav Soros, de la care suge și nazistu-șef Iohannis) care Tajani ăsta face toate diligențele să aducă migranți în UE din țări musulmane cu teroriști. Va veni f curînd o vreme cînd toți Tajanii ăștia vor fi aruncați al gunoi, săși ronțăie acolo oasele aruncate de soros. Pînă atunci, victimele terorismului ar trebui să înceapă să dea în judecată golanii ăștia Tajani care au făcut străzile Europei mai nesigure decît un cartier din Cecenia.

  • Gabi Șerban
   Știi de ce n-a trimis prăppăditu ăla de procuror Lazăr Cristian s-o aducă la audiere pe Vînturătoarea lu nazistu Klaus Iohanis? Fiindcă l-a anunțat aia telefonic că nu-și găsește rochia în dungi 😆

  • CEZAR JIPA

   Bă ssecuristule, îi iei munca lu Roxy? Că aia era activista Serviciilor pentru numărat cititorii și opiniile pe blogu ăsta. Jipa, vezi să nu vă încurce Gabi Șerban într-o seară cînd o veni b’at de la Operă, și să te ia pe tine la sulă în locu ei: probabil la găuri ești identic cu Roxy, informatorii au mereu cel puțin un orificiu în plus. 😉 Unii îi zic Orificiu buco-anal 😆

  • Băi, … ‘moncher’, premiul i l-a dat SOROS ! Mai … ‘intersectează-te’ !!!

  • Islamistu care a împușcat 4 oameni la Paris are 27 de condamnări și era pe o listă specială a islamiștilor. De atîtea drepturile omului pt islamiști, Franța a ajuns ca Macron- o ruină. Macron îi cere Justiție Romîniei dar ar trebui să înceapă cu propria țară. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *