Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gabriela Firea a greșit partidul și țara

Luni, 10 septembrie 2018, la emisiunea România9, a lui Ionuț Cristache, de pe TVR1, profitînd de avantajul dialogului unu la unu (nimic nu mă scoate din sărite decît talk-showurile de tip clacă, în care, în loc să se depănușeze păpușoi și să fie gîdilate junele la adăpostul întunericului, se emit păreri ca și cum ar fi axiome), am reiterat credința mea că războiul declanșat de Gabriela Firea a fost pierdut din start.

Nu exclud posibilitatea ca Gabrielei Firea să nu i se întîmple nimic din punct de vedere statutar.
Nu exclud posibilitatea ca, dată afară din Partid, ea să beneficieze, pentru al doilea mandat, de avantajul enorm al independentului care n-a putut să-și concretizeze proiectele din cauza Consiliului General, rămas PSD-ist. E o strategie aplicată cu succes de Traian Băsescu.
Sînt acestea realități care țin de destinul Gabrielei Firea.
Altele sînt cele care țin de destinul lui Liviu Dragnea.

Cînd spun Război mă refer la ceea ce pare a fi miza campaniei și tema numărul unu a dezbaterilor din presă despre conflictul din PSD:
Încercarea de a-l debarca pe Liviu Dragnea de la șefia PSD.
Despre această încercare spun eu că e sortită eșecului din start.
E sortită eșecului nu pentru că ea n-ar fi corectă, îndreptățită.
E sortită eșecului, pentru că ea are loc în PSD și în țara numită România.

Unul dintre momentele Războiului de mai multe zile dus de Gabriela Firea cuprinde o Scrisoare adresată membrilor PSD.
Momentul s-a petrecut vineri, 7 septembrie 2018. Punctul central al epistolei îl reprezintă critica adusă felului autocrat în care conduce Liviu Dragnea PSD urmată de propuneri de soluții pentru democratizarea partidului:

„Am ajuns într-un punct în care, spun eu, nu se mai poate așa. O gîndesc, cu siguranță, și alții, dar nu au considerat poate oportun să se exprime. Dar modul în care conducerea partidului s-a concentrat în mîinile unui singur om, care ia toate deciziile doar într-un grup restrîns de apropiați, unii nici măcar membri ai PSD, ignorînd forurile statutare, nu ne poate duce decît într-o fundătură. (…)

Cred așadar că avem nevoie de o nouă abordare, în care conducerea partidului să aibă un dialog permanent cu toți vectorii săi, începînd de la miniștri, deputați, senatori, continuînd cu primari, președinți de Consilii Județene, consilieri locali și terminînd cu președinții de organizații, pentru că numai în acest fel evităm situația actuală în care suntem decuplați de agenda reală a oamenilor.”

Din punct de vedere democratic, Gabriela Firea a marcat o premieră. E primul lider politic de marcă al unui partid care aduce în dezbatere publică realitățile interne ale partidului, realități pe care partidele noastre postdecembriste preferă să le abordeze în secret, noaptea și mai ales prin hoteluri, restaurante și boscheți. Unul dintre cele mai crîncene nărăvuri ale partidelor postdecembriste mi s-a părut și mi se pare absența minimei transparențe. Decizii vitale pentru partid și cînd acesta e, ca PSD, partid de guvernămînt, pentru țară sînt luate în secret, problemele partidului nu ajung în spațiul public, nu sînt abordate și dezbătute în lumina intensă a scenei publice. Din acest punct de vedere, indiferent de rezultat, inițiativa Gabrielei Firea de a aduce în spațiul public problemele interne ale PSD, care sînt și problemele țării, nu poate fi decît salutară. Nu numai în planul PSD, dar și dacă nu mai ales în planul democrației autentice din țara noastră. Ar fi fost de așteptat ca intervențiile Gabrielei Firea să fie urmate de o amplă dezbatere în partid despre felul în care se iau deciziile, dar mai ales despre excesiva concentrare a guvernării pe chestiuni secundare pentru electoratul PSD, cum ar fi legile Justiției, Legile Siguranței. Legi importante, care trebuie duse pînă la capăt, dar care nu pot reduce doi ani de majoritate zdrobitoare la dezbaterea și adoptarea lor în condițiile în care, ca să dăm numai un exemplu, și anul acesta un număr însemnat de școli au început anul școlar fără autorizație de funcționare din punct de vedere sanitar. Nu era mai bine dacă în paralel cu lupta angajată cu statul paralel, PSD angaja și o luptă împotriva realității care e școala cu WC-ul în curte?!

Nu s-a întîmplat nimic din ceea ce ar fi trebuit să se întîmple. Potrivit presei atît proPSD, cît și antiPSD, se vorbește de grupări în PSD pro sau contra Gabriela Firea. Nu cred că asta ar fi trebuit să fie reacția liderilor PSD. Cred că aceștia ar fi trebuit să se angajeze chiar și polemic în dezbaterea publică a problemelor ridicate de Gabriela Firea. Cred că și analiștii politici, liderii de opinie, ar fi trebuit să vadă în inițiativa Gabrielei Firea o invitație la abordarea lucidă a realităților din PSD și din partidele politice de la noi.

De ce nu s-a întîmplat asta?
Pentru că Gabriela Firea a greșit partidul și țara.
A greșit partidul.

Liviu Dragnea a pus punctul pe i în interviul acordat lui Răzvan Dumitrescu:

„Eu știu că avem un Birou Permanent Național, un Comitet Executiv Național, sigur, și Congresul partidului. Nu există nicio decizie, absolut niciuna, cu excepția propunerii doamnei Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru imediat după alegeri, în care toate lucrurile să nu se fi discutat, şi aia s-a discutat înainte în Comitetul Executiv și atunci le-am cerut mandat, le-am cerut mandat efectiv să fac lucrul acesta, să nu se discute în aceste structuri de conducere, dar nu numai în astea, se discută și cu conducerea celor două grupuri. La mine la cabinet, de exemplu, în spatele cabinetului, în fiecare zic de luni se întîlnesc președinții de comisii, vicepreședinții de comisii, viceliderii, liderii de grup, se discută pentru decizile politice în ceea ce înseamnă legislația din săptămîna în care urmează. Formările de guverne, numirile, pentru că am auzit, din păcate, am auzit în această săptămănă multe lucruri preluate de la Ponta, de la Rareș Bogdan și de la alți oameni de foarte mare valoare cu numirile. Iar a început legenda cu secretarii de stat numiți din Teleorman. Am mai întrebat încă o dată la partid, pe domnul secretar general Neacșu, pe doamna prim-ministru, sunt trei secreri de stat sau, mă rog, echivalenți cu secretari de stat, din Teleorman, din 100 și ceva, nu au fost numiți acum, au fost… nu îmi aduc aminte, repet, să fie o decizie unilaterală, vreo decizie impusă nici în ceea ce privește alegerile de la Congres, nici în ceea ce privește, repet, formarea Guvernului. Nici în alte decizii nu poți să iei decizi singur. Eu nu vreau să analizez aici în emisiune sau la altă emisiune activitatea de partid într-o organizație sau alta.”

Din păcate Liviu Dragnea și nu Gabriela Firea are dreptate. Toate deciziile au fost luate în CExN. Că acest CExN, alcătuit teoretic din fruntașii PSD, a votat în unanimitate, cu ochii închiși, debarcarea a două guverne PSD, din simplul motiv că premierii nu i-au mai plăcut lui Liviu Dragnea, e o altă poveste. Una ținînd de intrarea în politică nu din dorința de a face ceva pentru români, ci pentru a te căpătui. Teoretic, deciziile lui Liviu Dragnea au fost supuse dezbaterii și votului într-unul din cele mai importante foruri de conducere colectivă ale PSD. Poate să spună cineva că Liviu Dragnea decide de unul singur?

Gabriela Firea a greșit țara, pentru că absența democrației interne e o realitate a tuturor partidelor noastre postdecembriste. În numeroase rînduri din 1990 încoace am denunțat asemănarea partidelor politice postdecembriste cu etern răposatul PCR. Am arătat că, la fel ca în PCR, în partidele postdecembriste, nu există dezbatere minim democratică, nu se respectă Statutul, deciziile sînt luate în cercul restrîns al Șefului și votate apoi cu ochii închiși de toți membrii forurilor colective, forurile de conducere colectivă sînt lipsite de orice putere, liderii, ajunși în fruntea partidelor pe căi obscure, deseori prin intervenția Serviciilor secrete, conduc partidul în chip dictatorial, slujiți de ceilalți lideri cu o slugărnicie dezarmantă.

Cum să pui problema democratizării deciziilor în PSD, cînd în PNL, partid de Opoziție, pretins adversar al PSD, parvenit la postura de Șef, Ludovic Orban face ce vrea cu liderii partidului, cu forurile colective. Asta pînă cînd altcineva îi va lua locul. Nu în urma unui proces democratic, ci în urma unor lucrături mafiote.
România e țara partidelor ca găști mafiote.
Din acest punct de vedere, Gabriela Firea a greșit nu numai partidul, dar și țara.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

48 comentarii pentru articolul „Gabriela Firea a greșit partidul și țara”

 • @domi
  Ba dobi, nu doar ¨sictir si sictir¨ ci de 167 de ori ¨sictir¨, vierme!
  Daca tu n-ai fost in stare sa ¨produci¨ vreo dovada, ca am periat (sic) eu pe cineva, provoaca-ma..si-ti dau eu nenumarate dovezi in care il pupai in cur pe cernat..
  Atat de intens, ca-ti dadeau hemoroizii palme peste bot ca sa te desprinzi.. 🙂

  • Esti scârbos, ca idolul tau, Petrescu. Si mincinos cât cuprinde. O sa-ti aduc eu aminte povestea cu Cernat. Tu erai acela care îl provocai sa te înjure si eu ti-am spus acest adevar. A fost suficient ca sa începi sa-ti versi zoaiele …
   Cauta cât vrei, dovezi pentru a-ti sustine minciunile, nu o sa gasesti!

   • Ia vezi pe 13-14 iunie, cd iti dadeai sincroane cu cernat si ranjeai la remarcile cu destele groase ale lui Axon..sau cd ii sareai in aparare, pt ca o abuza verbalo-sexual pe Mariko. Mai vrei, vierme? Hai ca am pierdut deja 10 min, ca sa scanez 2 sapt de postari. Ia uite cum pierd eu timpul cu asemenea bou!! PA!!

    • Nu ai pic de rusine! Oricine poate sa citeasca acele comentarii din care nu rezulta deloc ceea ce vrei tu sa demonstrezi, mincinosule!

    • Mincinosule, nu exista nicio discutie în care îl aparam pe Cernat când „o abuza verbalo-sexual pe Mariko”! Asa ceva nu am facut niciodata! Da un citat, daca ai de unde, nesimtitule!

     • Inteleg ca esti ok cu prima parte.. Next, dicutia ¨pol-poli¨, vierme! Stiu, o sa spui ca-i tineai partea doar dpdv gramatical.. 😛

     • Pt ca saracu´, Chiar nu era in stare… 😛

  • Ești un ticălos făr’ de margini, Nikola, Escu, Petrescu, etc., etc., și nu în ultimul rând, Gică Alexandrescu. Da! „Celebrul” avocat „securist” pe care, chipurile, tot tu l-ai făcut „gonit” de pe blog. Personalitatea ta este a omului cu…o mie de fețe! Situația ta este scăpată de sub control, trecând de linia roșie, mai mult ca sigur fără să-ți dai seama. Cei din anturajul tău au făcut greșeala de a nu te trage de mânecă, iar tu „ai văzut” că poți obține „succesul”. Vizualizând poza de profil de pe contul tău de bază, G. Ș., constat că ești încă tânăr și ai timp să te…redresezi. Amiciția cu OAIA NEAGRĂ a blogului îți face rău.

   • Incearca sa pleci de la premiza ca nu am alt cont si comenteaza strict postarile mele. Spune-mi care au fost neprovocate sau disproportionate.

    • Mă bucur că ai un ton calm. Am înțeles msg tău, şi aşa voi face. Drept dovadă, nu voi satisface…curiozitatea nimănui. Chiar am vrut, dar am ezitat să discut cu tine în privat. Poate am greşit.

     • N-ai cum sa vb in privat si poti sa dezvalui ce vrei..Nu am avut NICIODATA cont pe FB. Asta e singurul cont pe care l-am avut pe acest blog..Ever

   • Hopa ! Avem un sherlock holmes, printre NOI, și nu știam !
    Dezvoltă puţin… G Ș, că ne-ai făcut curioși !

 • Fără petrescu, blogu’ ie … pustiu !
  Altu, ca iel, să fie’, nici că … știu !
  Era un pic mai ‘toxic’, ca… cernat,
  Dar, ne-mproșca cu… mai puţin rahat !
  Cât despre cei … ‘rămași’, pe acest blog,
  Le recomand să intre-n … DIALOG !
  Căci, altfel, maitre se va … ‘răzbuna’,
  Și, unu’ câte unu’-i va … BLOCA !!!

 • Dar, ce se-ntâmplă, fraţilor ? A început să se facă ‘curătenie’ și la … subsol ?
  Nu-l mai văd pe petrescu !!!

 • Maestre, ati concluzionat perfect:
  „România e tara partidelor ca gasti mafiote.” Daca cineva îsi închipuie ca aceste gasti pot fi eradicate prin actiuni de genul „Gabita lupta cu Mafia”, greseste amarnic. Singura speranta ar fi ca mafiotii prosti si lacomi care distrug România sa fie înlocuiti cu mafioti inteligenti, care sa-si dea seama ca daca distrug totul si nu mai construiesc nimic, la un moment dat nu vor mai avea ce sa fure, idiotii.

 • @ Ion Petrescu
  Baiu nu-i ca pleci, ci ca o sa te întorci iara.
  De ani de zile esti alungat de pe bloguri, dar tu revii mereu si multumita perversilor carora le place sa inhaleze mirosul pestilential al postarilor tale. Nikola, nu fi trist(a), amicul tau va reveni.

  • Bai dobi, problema mea nu e ca pleaca Petrescu, ci ca ramai tu..Esti mediocru, penibil si al dracu´de plictisitor. Dar da-te de 3 ori peste cap, poate te faci din kkt, bici. Cernat´s bitch.

   • … a cuvântat umbra Petrescului, Nikola, cel (cea) care onoreaza cu prezenta acest blog, doar pentru a-l peria pe nenorocit.

    • Bai paduche, gaseste o singura propozitie in care am periat eu pe cineva si mai vorbim. Pana atunci, sictir!

     • Propozitiile în care îl linguseai pe Petrescu se afla la cosul de gunoi în care maestrul v-a aruncat pretioasele discutii. Roaga-l pe el sa ti le dea. Pâna atunci, poate ai bunul simt sa postezi ceva referitor la articol, lasa-te de hartuirea postacilor cu bun simt.

     • UAU!! Atat ai putut? Sigur nu in cosul de gunoi al istoriei? 😛
      Cum ziceam, sictir!

     • Lasa ca poti tu mai mult: „sictir” si „sictir”, asta-i nivelul tau, inteligentule!

 • Maestre, Firea nu a gresit nici tara, nici partidul. In nici o tara normala din lume nu ar fi auzit nimeni de aceasta nepriceputa, si nici un partid serios nu ar fi promovat la varf o asemenea fripturista. La treminarea unui mandat rusinos, o sa o vedem in piata alaturi de Bot, Dide & co, in cautarea unui „nou inceput”. La cati bani alimenteaza conturile acestora, si la cat de mult ii iubeste diatinsa, sunt sunt convins ca nu va rata ocazia.
  In alta ordine de idei, avem politicienii si gazetarii pe care ii meritam. A fost suficient sa fie un pic obraznica cu Dragnea si a fost invitata la posturi tv pe unde nu a mai calcat niciodata – Digi24- iar cei de la Relitatea, in frunte cu R.Bogdan s-au grabit sa infiinteze fan club Firea, viitoarea victima a dictatorlui.

 • Mme, fii rea !!! Nu te lăsa ‘copîrșită’ de atacurile unor rău-voitori, care nu stiu a face altceva, decât să ‘destabilizeze’ ordinea … municipală !!!
  Neavând (înca) somn, mă gândeam la cele ‘înșirate’, de matale, referitoare la o ‘urmărire’ continuă a activității primăriei, de către ‘forţilii oculte’, a’ lu’ da(n)ddy !
  Chiar mă gândeam, oare n-ar fi bine să încerci și demontarea … prizelor, din birou, că nu se știe ce ‘fire’, ori ‘ploșniţe, or fi montate în ‘plus’ !!!
  Că tot a fost dat, de curând, în folosinţă sediul primăriei, așa că… nu se știe !
  Ai vazut ce-a ‘păţit’ Carmen de la ‘interne’ !
  Deci, asta e problema ! Trebuie ajuns in așa numitul ‘punct G’, atât al prizelor, cât, mai (m-au) ales al … ‘bucureștenilor’, în cadrul eforturilor depuse in scopul ‘probășirii’ și ridicării, pe cele mai înalte ‘culmi’ a nivelului de trai, al ‘lăcuitorilor’ muncipiului București !
  Vorba cântecului:
  București, Bucuresti,
  ‘Fratele’ meu ești ! (cam … vitreg !)

  • Hai, că simpt că mă ia somnul, si incep să uit mai de virgule, mai de … ‘ghimilele’, mai deee … sforrr … !!!???

 • domnule Ion Petrescu sunt de acord cu supararea matale, dar nu cu pornografii. Mister Cristoiu scrie si el ce crede, mai ne convine mai nu, dar este un punct de vedere, ce poate fii conbatut sau nu, decent si prin argumente. In vedere cu mas-media( asa zisa a treia putere in stat) sunt de acord ca are aceasi contributie, poate mai mare, decit politicenii in starea din tara. Fac scenarii fantaziste, mint, spun doar o parte de adevar si rar mai spun si ceva adevar.

 • Dragilor, eu zic sa ne pastram cumpatul si sa consideram ca blogul Maestrului ne da doar ocazia sa ne exersam oarece aptitudini in domeniul „gimnasticii mintii” dupa cum se exprima regretata artista Irina Petrescu. Sa fim realisti si sa intelegem ca suntem doar spectatori, eventual figuranti intr-o piesa scrisa de mai marii lumii si nu e cazul sa ne rupem echilibrul interior pentru o „cauza” sau alta. Pasiunea e doar o necesitate si un apanaj al celor tineri, prilej de consumare a energiilor care erup la varsta cosurilor. Sigur, nu putem rezolva nimic aici, e doar o platforma in care incercam sa ne exorcizam fiecare dintre noi frustrarile vietii noastre mici si insignifiante. Lumea nu va deveni nici mai buna, nici mai rea, ci doar isi va urma destinul sau inexpugnabil. Singurul lucru pe care il putem face e sa devenim un pic mai intelepti cu trecerea timpului. Si vorba francezului „a chacun sa chanson”!

 • pt.petrescu. Vezi ca lumea e nebuna, pana ieri Firea era trup si suflet cu Dragnea. Ea a fost varf de lance la debarcarea lui Grindeanu si Tudose….O fi prins – o astia cu ceva….Toti cedeaza pana la urma. Cauta -ti nash de botez si revin -o sus .

 • Firea o fi greșit, n-o fi greșit, ţara ori partidul, dar, pe aici, unii precis au greșit … blogul !
  Ţin’ să fie, ţin’ să fie, rămâne să judecaţi dvs !

 • Vai Maestre, m-a podidit plansul cu gandul la lupta democratica a madamei Pandele, cum nu poate ea reforma PSD-ul din cauza dictatorului. Mie sa-mi spuneti daca ati auzit de vreun membru CDU care-i sufla in ciorba madamei Merkel, si asta de vreo 18 ani de cand conduce partidul-stat in Germania aia „democratica”. Scuze, dar pentru orice om care are o chestie sub palarie folositoare si la altceva in afara de a nu-i ploua in gat, politica „is a matter of money and power” cum ar zice partenerul si licuriciul nostru cel de toate zilele. Nimic nou sub soare, si nemtoaica a asteptat ca al batran (Kohl) sa se clatine un pic si i-a tras scaunelul de sub fund (banuiesc ca si ea a fost un pic ajutata de niste neni cu ochi mai viorii, asa). Numai ca e o mica diferenta, de alura si anvergura intre moldoveanca noastra si nemtoaica lor. Iar Dragnea nu face altceva decat au facut si fac toti sefii de partid din toata lumea, tine scaunul bine, sa nu cumva sa se clatine. Printre altii, l-a avut magistru si pe febletea dvs, Basescu. Asa ca, azi, ati scris un text lacramos, bun doar pentru mimozele rezistente care isi inchipuie ca lumea e roz si pluteste poetic pe un norisor pufos si dulce, eventual facut din zahar.

  • cib…Bun comentariu…..Si ce oameni avem in presa, vai de lume !!!…Inca Cristoiu e din aia buni, ceilalti sunt catastrofe de incompetenta si lipsa de realism. Ce pretentie sa ai la o tara cu intelectuali publici atat de precari?…Din acesta cauza Romania a fost amarata intotdeauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *