Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Gîndul de miercuri, 19 decembrie 2018

Duelul Liviu Dragnea – Klaus Iohannis se reduce la un schimb de vorbe așa zis rele

Aflat la Viena, pentru a dovedi că el și nu premierul e Il Principe în chestiunea președinției rotative a Uniunii Europene, Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor iscate de bulbuceala politicii interne. Printre altele, el a confirmat decizia de a merge la ședințele de Guvern. Nu pentru a bloca o posibilă Ordonanță de urgență privind amnistia, cum îl îmboldesc s-o facă USR-iștii, expresia parlamentară a TeFeLismului mărginit, ci pentru a participa la dezbaterile ținînd de președinția UE:

„Da, am solicitat agenda. Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru preşedinţie şi, chiar dacă sîntem pregătiţi, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa. În repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora, voi merge la şedinţele de guvern!”

E doar un pretext pentru a putea fi prezent la Palatul Victoriei și prin privirile sale pătrunzătoare (doar atît ar putea proceda constituțional) s-o intimideze atît de tare pe Viorica Dăncilă încît aceasta să uite că-l are șef pe Liviu Dragnea și să renunțe la Ordonanță?
Nu cred.
Klaus Iohannis știe mai bine decît noi toți (au avut grijă băieții să-l informeze) că Guvernul nu va da în veci o Ordonanță privind amnistia. Amenințarea cu ordonanța e o fluturare prin fața baronilor de către Liviu Dragnea a unei făgăduieli deșarte, menite pe de o parte a-i asigura șefia în PSD, pe de alta, a-i ține în lesă pe baroni. Dacă ne gîndim la interesul de viață și de moarte nu numai al Sistemului, dar și al Puterilor Garante, ca amnistia să nu fie dată, vom pricepe că o negustorie cu Liviu Dragnea e posibilă. El se face că dă Ordonanța, dar n-o dă, iar Băieții îl iartă de pușcărie, ba chiar îi croiesc drum spre candidatura la prezidențiale, benefică pentru Klaus Iohannis, după trucul de la noi cu Vadim concurent al lui Ion Iliescu sau cel din Franța cu Marie Le Pen, contracandidata lui Macron. E o soluție ieftină, cea mai ieftină pentru Sistem și pentru Puterile Garante. Dacă ne gîndim la ce ar însemna pentru Sistemul instituțiilor de forță amnistia, negustoria cu Liviu Dragnea chiar merită. Ce mare lucru să-i aranjezi o achitare față de ce nenorocirea pentru sergenții majori mesianici care ar fi amnistia. Își imaginează cineva ce-ar însemna pentru Sistem că, după ce s-a dat peste cap să-l scoată din joc pe Adrian Năstase, acesta să poată reveni în politică? Mare brînză să-l salveze pe Liviu Dragnea! La o adică l-ar putea promova pe Liviu Dragnea și-n turul doi al prezidențialelor. Să fie victoria lui Klaus Iohannis deplină.

O întrebare venită dinspre fătuce s-a referit și la amenințarea lansată tot de Liviu Dragnea duminică seara, în seria de vorbe de ocară, fără nici o urmare în plan practic, de punere a lui Klaus Iohannis sub acuzarea de Înaltă Trădare. Klaus Iohannis a răspuns fără să clipească :

„Este un demers politicianist, care din capul locului este sortit eşecului. Nu poate nimeni să facă o plîngere penală împotriva preşedintelui. Iar pentru înaltă trădare este o procedură foarte complicată parlamentară care, în primul rînd, nu are niciun suport. Este o fantezie a pesediştilor.”

Așadar, Klaus Iohannis nu ia în serios spusele lui Liviu Dragnea. Nici noi nu le luăm. Să revedem din stenogramă momentul care a dat atîta de lucru televiziunilor de știri apropiate de Liviu Dragnea în efortul de a face din el un Hercule al luptei cu Sistemul:

„Pe asupra tuturor este Iohannis, care într-un mod prin care trădează interesele României, spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România, nu este pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Asta este act de trădare a intereselor naționale ale acestei țări practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Drăghici. Domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache, care este prieten la cataramă cu domnul Iohannis, și cu sprijinul de specialitate a domnului Toader, vor ur… Mariane, mi-ai băut apa. (bea apă) Vă rog ca după anul nou, să depuneți acea plîngere pentru înalta trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis. Sprijin de specialitate, sprijin de specialitate, noi tot ce facem PSD, facem la vedere.”

Dincolo de descinderea bruscă amețitoare de la acuzarea de trădare a lui Klaus Iohannis la acuzarea lui Marian Oprișan că i-a băut apa, se vede din start că indicația dată lui Mircea Drăghici e tot o fantezie dulce ca și ordonanța. Temeiurile acuzării de Înaltă trădare s-ar reduce la unul singur :
Afirmația lui Klaus Iohannis că România nu-i pregătită să preia președinția UE.

Un temei din start lesne de spulberat de Klaus Iohannis:

 • A susține la un moment dat că România nu-i pregătită poate fi justificată ca o mustrare necesară pentru guvern. Nici vorbă să poată fi considerată Înaltă trădare.
 • După acea mustrare, Klaus Iohannis n-a obosit să susțină că România e pregătită pentru preluarea președinției.

Dincolo de realitatea că PSD n-are în Parlament majoritatea nici măcar pentru a trece Legea Pensiilor, o acuzație de Înaltă trădare fundamentată doar pe o vorbă zisă de Klaus Iohannis ar fi un mare ajutor electoral dat președintelui, în nici un caz o posibilitate reală de a-l pune sub acuzare.

Așadar, singurul argument în favoarea acuzației e o simplă vorbă. Să admitem că din punct de vedere politic n-are importanță întemeierea juridică, așa cum n-au avut nici întemeierile în cazurile de suspendare a lui Traian Băsescu. Din punct de vedere politic PSD are nevoie însă de transformarea lui Klaus Iohannis într-un dușman de moarte, într-un Diavol, în genul imaginii folosite la suspendarea lui Traian Băsescu. Ce spune în același discurs Liviu Dragnea despre Klaus Iohannis ?
Că acesta, ca și liderii PSD, e o victimă a Sistemului:

„Așa, să vorbim puțin și despre Iohannis, nu va mai țin mult dar ne vedem așa rar… ne mai vedem la anul. Am crezut mult timp că președintele Iohannis este păpușarul acestui sistem. Pe naiba, nu e. E doar o păpușă. Nu e păpușarul. Tot ce s-a întîmplat în ultima perioada, m-a făcut să îmi schimb părerea și să mă conving că așa este, este doar o păpușă. El este un președinte șantajat și santajabil, președinte cu cheiță, cînd se intenționează să i se ceară să facă ceva sau să blocheze ceva, se mai uită cineva la un dosar. Și devine foarte docil și devine foarte ascultător și foarte rău cu cine? Cu noi. Cu cei care sîntem la putere care vrem să facem altfel și care vrem să demonstrăm statul paralel.”

Una dintre întrebările sîcîitoare puse de mine în cei 28 de ani de activitate în presa democratică a fost Cum? Temeiul ei stă în necesitatea de a trece prin filtrul verificării critice orice afirmație publică. Potrivit lui Liviu Dragnea, Klaus Iohannis e șantajat ca să blocheze activitatea PSD. El, Klaus Iohannis e un tip de treabă, pîinea lui Dumnezeu cînd vine vorba de PSD, s-ar înscrie și în partid la o adică, numai că se mai uită cineva la un dosar și-l obligă să fie rău cu partidul de guvernămînt. Păi cine se uită? Eduard Hellvig? Augustin Lazăr? Vine directorul SRI la Klaus Iohannis și-i spune: Știm că nu vreți să blocați activitatea Guvernului. Noi vă cerem însă s-o blocați. Dacă nu, vă scoatem dosarul.

Bogdan Iacob a remarcat pe InPolitics.ro grija lui Liviu Dragnea de a reduce pe Băieții răi din Servicii la un procentaj infim, restul lucrătorilor, în frunte cu conducerile fiind de treabă, patrioți, oameni care-și dau viața pentru patrie. Din discursul lui Liviu Dragnea de duminică seara:

„99% din ofițerii SRI, 99% din ofițerii SIE, nu numai că sînt buni patrioți. Și-au riscat și își riscă viața în continuare pentru România. Problema este la 1% care vor să îi ducă în altă direcție.”

Să fie acești băieți răi, într-un procentaj de 1 la sută, cei care-l șantajează pe bietul Klaus Iohannis?
Se înțelege că teza cu șantajatul nu poate fi decît în favoarea lui Klaus Iohannis. Una e să fie prezentat maselor PSD-iste drept cel care conduce Sistemul, Dușmanul, Arogantul, Dictatorul, și alta e să-l prezinți ca pe o Biată Victimă, ca pe un om de treabă, dar pe care îl șantajează cei 1 la sută din Servicii cu dosarul ca să fie rău cu PSD.
Cum să nu se amuze Klaus Iohannis la vorba cu înalta trădare?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 19 decembrie 2018”

 • Pt. nick cernat
  Vreau să știi, că ana tema
  Chiar a ‘rezolvat’ … DILEMA !
  Chit că tu nu ai … AFLAT,
  O COPITĂ-n BOT, v-a DAT !
  Pluralu’ l-am… UZITAT,
  Fiin’că, pe lângă … cernat,
  Mai e și gabi șerban,
  Care se vede … ȘAMAN,
  Pe toţi în … BALON îi ia,
  Băga-l-aș în … MUMĂ-SA !
  Orice-aţi face, sau aţi … DREGE,
  Cu mine, CHIAR NU VĂ … MERGE !
  Și, îmi zice … ANA TEMA,
  Să-mi … CALCULAŢI … APOTEMA !!!

 • ia uitati ce similitudine stranie intre „mogdi” si madam din https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22875831-sefa-serviciului-organizare-concursuri-examene-csm.htm :)))) ai zice ca sunt una si aceeasi persoana :))). asa s-ar explica tot comportamentul lui „mogdi”, ca a avut de mica apucaturi de securista. o fosta securista care urla acum „sariti, binomul!!!!” :))). dar poate totusi ma insel ….

  • Ba neither, bine ca aparusi! Am descoperit ce-i aia ¨grasimea hidrofoba ¨: e ma-ta, cand ii e frica sa se spele.. Mai baga, daca mai ai zvarcoliri de cersetator. 😛

   • nicoleta olteanca proasta, ai descoperit doar grasimea de pe curul tau imens, jegos si bubos :))) ca saraca de tine asta e tot ce poate sa faca. sa jigneasca. ca termenul hidrofob nu o sa- l intelegi nici in 100 de ani! asa sunteti voi astia, pesedisti muisti cretini!

  • Bai retard! Cat tot vii cu ¨breaking news¨ d-astea..FYI, Mogdi s-a lasat de fo 2 luni de blogul asta, asa ca strecoara-te inapoi in scorbura sau sub lespedea de unde ai aparut si lasa-ne!

   • nicoleta proasta satului, „mogdi” securista a avut destule perioade in care nu mai posta nimic timp de cateva luni apoi posta din nou. asa ca ai putina rabdare, de ce te grabesti ca proasta la pu.a???

 • Tu ești dickușor ? Ho, ho, hoo !
  Te-ai demascat !!! ?????

 • Pt gabi sherban
  Băi, … ‘cloojeane’, dak-ai zis-o la kterincă, … nu pot decat să-ţi dau UE, dar daCĂ Chiar (sic) nu știi, iţi spun eu CĂ Constituţia (idem) are fo 156 de harticole !!!
  Tu i-oi (isten) fi rupt ultimele file, ca să faci … cornete !!!

 • E foarte faina poza, biciuie pe agramați!

 • Pt dick cernat
  Schimbă-ţi, băi, poza, că TE VEZI CAM PROST, în ea !

 • 2 mecanisme putrede-uzate. Și paralele ,above all. A treia cale .

 • Nick Cernaf:¨Și da, darea unei OUG pe grațiere și amnistie poate duce la probleme mari din punct de vedere al ordinii publice, c-o să fie revoluție¨
  Da cretinel, dar de ce te opresti aici? Daca pleaca vreunul din tara, hopa!! problem de politica externa. Daca are vreunul o ruda APV-ist, bresa in apararea tarii.. Ba, mult esti bou!

 • Timpul le rezolvă pe toate. Peste un an o să râdem că nu ne-am prins.
  PS
  Ieri, Jipa a crezut că se distrează pe seama celor „de la suptsol”.
  Jipule, se cunoaște că nu ai educație. Și ai tăi regretă că nu te-au făcut marinar decât să te vadă că ai ajuns un aurolac pidosnic.

  • Zi-le vadime că le z\ici bine. N-ai nimic de Roxy, fata bună la toate a serviciilor, trimisă pe blogul ăsta? 😆

 • Vom trai si vom vedea. L-am auzit pe securistul Gusa sustinând acelasi scenariu ca si Ion Cristoiu. Este foarte ciudat, pentru ca cei doi joaca în echipe rivale.

  • E cate unul agent dublu!

   • Unul dintre imbecilii lu Soros, Charles Michel care a fost prim-ministru al Belgiei și-a dat demisia după ce a fost acuzat că a semnat Pactul ONU pe Migrație. Nazistul Klaus Iohannis e din aceeași gașcă cu acest MIchel.,doarv că nu are spirit de onoare să își dea demsiia. Un fmist sas care stă pe munca romînlior 😎

    • fomistu sulii Klaus Iohannis, nazist de catifea. Marș în Germania și lasă Romînia în pace, prăpăditule! 😀

  • „CCR a admis sesizarea Guvernului privind conflictul juridic de natura constitutionala provocat de refuzul lui Iohannis de a lua act de demisia a doi ministri”,
   Nazistu șef Klaus Iohannois mai are puțin și va transforma cu gașca lui de consilieri Soros, palatul Cotroeni în spital de boli nervoase. 😉 Iar doamna Carmen, soția prezidențială care nu-i decît o poșetă cu creier, va deveni cea mai bună infirmieră a lor/

  • Larva păroasă Cernat e extaziată că Financial Times își premiază patronu, pe Soros 😆 😀 . Merci șefu că ne dai bani de curve și whisky, ești Personalitatea anului. Nu dai o bere în Ungaria sau prin Israel? Una după care să nu ne căcăm pe noi?

  • Geaba, monșer. Dragnea nu e lider, dacă o momîie ca nazistu din Cotroceni a ajuns să facă ce vrea cu el. Dragnea trebuie să plece și încă repede, el e doar omul vorbelor goale. Cît te cîcîi cu o Ordonanță de care vorbești zilnic la TV? Păi Trump în SUA a distrus singur, fără sprijin de la partidul lui, pe Democrați și pe servitorii lor din presă. Dacă Dragnea nu l-a priponit pe Klaus cît a avut majoritate în Parlament, acu nici atît nu mai poate. Nene Dragneo, taie-o că -i sănătos, lasă pe altu care știe diferența între bîrfă și faptă. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog