Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Tulburările din 10 august – Aberații și mistere. Cine a avut interes să-i învrăjbească pe jandarmi și pe demonstranți?

4 iunie 1989.
În noaptea de 3 iunie 1989, la ordinul lui Deng Xiaoping, tancurile se năpustesc asupra Pieței Tiananmen, unde se aflau sute de mii de demonstranți în favoarea unui Gorbaciovism chinez și sparg manifestația, lăsînd în urmă 1000 de morți. De reamintit că militarii care au intrat în Piață nu erau din Beijing, ci din zonele sărace ale Chinei, unde domnea convingerea că alde ăia din Piață și din Beijing sînt niște burjui.
Pe 4 iunie dimineața, tancurile pleacă din Piață în coloană.
Momentul va rămîne în Istoria secolului XX printr-o fotografie devenită simbol, la fel precum cea a lui Che Guevara în cuva spălătoriei din Vallegrande, Bolivia după împușcarea de către militari pe 9 octombrie 1967, o poziție pe care tinerii rebeli au comparat-o cu cea a lui Isus.

Fotografia din China înfățișează un cetățean în cămașa albă, cu două pungi de plastic în mîini, ca și cum s-ar întoarce de la cumpărături, stînd la jumătate de metru de primul tanc. Autorul fotografiei sau mai precis cel care și-a asumat-o, spune c-a făcut-o de pe terasa hotelului în care ziariștii străini fuseseră consemnați, că tînărul ar fi parlamentat cu cei din tanc vreo cincisprezece minute și că s-a dat la o parte abia după ce unii demonstranți l-ar fi tras de acolo în mulțime. Nu discut ciudățeniile acestei imagini incredibile, între care la loc de frunte se află faptul că nici acum, după aproape trei decenii, trei sferturi din ele ale Chinei capitaliste, nu s-a aflat cine e curajosul. Ar fi fost normal ca, dacă nu ieșea el în față, atunci despre el să fi aflat măcar serviciile secrete chineze, trecute de mult de partea demonstranților.

Am amintit această fotografie – manipulată sau nu – pentru că ea cuprinde esența mesajului pe care regizorii au vrut s-o transmită:
Individul pașnic, fragil, venind de la cumpărături, din viața sa obișnuită, se confruntă cu forța brutală, înspăimîntătoare, a tancurilor care reprimă în numele dictaturii.

Condiția de esență a oricărei manifestări de protest împotriva unui regim e caracterul ei eminamente pașnic. Fără violență! e sloganul demonstranților din Piața Universității din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. Fără violență ! a fost sloganul tinerilor din Piața Universității împotriva regimului FSN. Mulțimea din Piața Tahrir din Cairo lui ianuarie 2011, convocată pe rețelele sociale, cel puțin așa s-a spus la vremea respectivă, s-a remarcat prin caracteru-i pașnic. O componentă a caracterului pașnic al mișcărilor civile e reprezentată de efortul de a atrage forțele de ordine de partea lor. 22 decembrie 1989 din București va rămîne emblematic prin strigătele Armata e cu noi! și prin imaginea – de PR sau nu- arătînd o tînără dînd flori militarilor din Taburi.

Amintind mult de mișcările din Primăvara arabă- mai ales prin invocarea venirii spontane în Piața Victoriei, sub puterea emoției și la convocarea pe facebook – cele de la noi, din ianuarie 2017 pînă în 10 august 2018 s-au caracterizat prin cele două note ale tuturor mișcărilor atribuite societății civile:
Caracterul pașnic și înfrățirea cu jandarmii.

Cu excepția demonstrației din 1 februarie 2017 cînd în Piață au apărut ultrașii – de remarcat că spre 11 noaptea, cînd demonstrația era spre final și atunci grupați, așa cum ieșiseră de la un meci, izolați de mulțime – Piața Victoriei n-a cunoscut un moment de violență. Mai mult pînă în 10 august 2018, jandarmii au fost considerați și tratați dacă nu cu amor, atunci cu amabilitate, una dintre condițiile mitingurilor spontane pașnice ( repet cu excepția celor antiglobalizare, de extremă dreaptă, prin esența lor violente), fiind imaginea frăției cu forțele de ordine.

Despre atitudinea mai mult decît binevoitoare a jandarmilor față de toate mișcările de protest din ianuarie 2017 am scris într-un număr anterior. Judecînd după amabilitatea cu care protestatarii erau protejați în timp ce hălăduiau prin București, blocînd circulația, aveai impresia că forțele noastre de ordine aparțin nu Legii, ci Rezistenților.

În timpul mitingului PSD din Piața Victoriei, din cîte ne amintim, un grup de protestatari conduși de Mălin Bot, acest Miron Cozma al Rezistenților, a încercat să forțeze cordonul jandarmilor pentru a intra în Piață. Deși n-au fost lăsați, respectivii n-au purces la acte de violență. Raportul înfățișat duminică seara de Carmen Dan, dincolo de suspiciunile provocate de declararea documentului drept secret, are avantajul că prezintă pe ore evoluția Mitingului în chip diversionist numit al Diasporei. Potrivit Raportului, încă de la 16, 53 se înregistrează primul jandarm rănit. Una dintre formulele de provocare a forțelor de ordine e cea a încălcării fățișe, ostentative, în fața lor a legii. Raportul precizează:

„Ora 16:22 – apar primele manifestări violente. Are loc forțarea cordonului de jandarmi și se încearcă intrarea în curtea Guvernului României. În dispozitivul de jandarmi se aruncă cu pietre și sticle de plastic.”

Așa cum s-a văzut la televizor, din acel moment jandarmii sînt tratați cu o agresivitate incredibilă. Cei care îi provoacă înjurîndu-i, încercînd să le ia scutul, căutînd să forțeze cordonul, precum provocatoarea în scaun pe rotile ( cît de criminal poți fi ca să aduci pe cineva la o demonstrație care se anunță violentă în scaun pe rotile, cînd și cei pe picioare pot fi striviți de mulțime la un moment dat?), aruncînd cu sticle, cu pietre, nu sînt sancționați de mulțimea pașnică, nu sînt izolați și predați forțelor de ordine. Dimpotrivă ei sînt ascunși de mulțime, încurajați de aceasta. Jandarmii, la rîndul lor, lipsiți de amabilitatea față de demonstranți, fac exces de gaze lacrimogene. Gazele lacrimogene nu rezolvă violențele. Ele au însă drept rezultat sporirea ostilității antijandarmi din Piață.

Gazul pe foc a fost turnat de episodul Springtime, despre care am scris în numărul anterior.
Manipularea conducerii dispozitivului și a celor din dispozitiv că doi colegi jandarmi, dintre care unul era o femeie, o tînără, sînt călcați în picioare, că se pregătește un asalt – atenție nu asupra clădirii Guvernului, cum cereau revoluționarii de la unitățile militare din presă și de pe rețelele sociale – asupra jandarmilor a provocat învrăjbirea totală dintre cele două entități. Pînă în 10 august 2018 dacă nu înfrățite, măcar politicoase una față de alta, cele două tabere – demonstranți și jandarmi – devin spre finele zilei dușmane de moarte. Îndemnurile la lovirea jandarmilor, care se aud pe toate înregistrările, corespund stării de spirit a mulțimii pînă în 10 august pașnice. Așa se explică una din marile ciudățenii ale mitingului. De regulă, mai ales cînd nu e o miză colosală, dacă încep tulburări, oamenii pașnici pleacă din locul respectiv. Ei își spun că pot veni și mîine. Mulți demonstranți pașnici au văzut în acțiunile jandarmilor de a da cu gaz lacrimogen un soi de Plecați de aici! Și atunci mulți și-au spus, înrăiți, că nu vor pleca.

În ianuarie 2017, mulțimea de peste 100 de mii de demonstranți din Piață a fost pusă pe seama emoției stîrnite de Ordonanța 13, mai ales de felul în care a fost dată. Eu nu cred în general, dar mai ales în cazul special al românilor, în revolte spontane. Cu atît mai îndreptățit sînt să nu cred în spontaneitatea mișcărilor din ianuarie 2017 datorate emoției provocate de Ordonanța 13. Să admitem însă că din ianuarie 2017 oamenii ies în stradă împotriva PSD mînați de emoția stîrnită de atacurile la Justiție. E mai mult decît curios că, deși trecînd în mentalul Pieței drept Zeița, drept Slujirea, Codruța Kovesi n-a stîrnit nici o emoție colectivă în clipa cînd a fost demisă de Klaus Iohannis. De atunci, la nici un miting, nici măcar la cel din 10 august, n-am văzut nici o pancartă cu portretul Preaiubitei. Să nu fi creat demiterea Slujirii nici o emoție în Piață.

Imaginea cultivată de rețelele sociale și de televiziunile militarizate după mitingul din 10 august 2018 e următoarea:
PSD sau mai bine zis Liviu Dragnea a dat ordin ca jandarmii să reprime un protest pașnic împotriva sa.
În sprijinul acestei imagini au lucrat Parchetul General, textele de pe Facebook, secvențele video postate pe rețelele sociale, isteriile televiziunilor prezidențiale.

Dacă e vorba de o emoție colectivă menită a alimenta un șir de demonstrații monstruoase, acum, după tulburările din 10 august 2018 era momentul. Mai ales că prin îndemnul său la ieșirea în stradă Klaus Iohannis a dat și garanția că demonstranților nu li se va întîmpla nimic. Și cu toate acestea, Piața după 10 august 2018 agonizează. Dacă la început a fost un număr de 10000 în varianta umflată de unitățile militare din presă în serile următoare numărul demonstranților a scăzut treptat. Un îndemn pe rețelele sociale de veni în Piața Victoriei pentru a comemora moartea unui PNL-ist în vîrstă, dovadă că liberalii au adus oameni din provincie! abia dacă a atins luni seara cifra de cîțiva zeci.

Ce dracu se întîmplă?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Tulburările din 10 august – Aberații și mistere. Cine a avut interes să-i învrăjbească pe jandarmi și pe demonstranți?”

  • INVAZIE DE GÂNDACI, în BUCUREȘTI !
    Păi, cum Pacea Liniștii Mele, să nu fie, când si-au luat, toţi, pest-repeller, și săracii, de ei, (gândaci) unde.să fugă, decât de la un vecin, sau bloc, la altu’ !!!

  • pe cand o analiza despre cum si de ce au fost batuti cei 4 turisti din taxi?

    • Cum, băi, clau-cap-gol, chiar nu știi, de ce ? Până si … pretenii, știu de ce !
      Așa, … PREVENTIV, băi !!!

    • Trece-l si pe S-Elf, pe listă, că tocmai i-am blocat contu’ !!!

  • Iar eu ii fuck pe toţi muiengistii, de la mansardă, indiferent unde loCOOIesc !
    Este o vorbă înțeleaptă, care zice cam așa :
    PROSTU’, DACĂ NU-I SI FUDUL, NU-I PROST DESTUL !!!

  • Foarte interesanta paralela facuta de Dl. Cristoiu cu Piata Tiananmen.
    Sa dea creatorul ca Dl. Cristoiu sa aiba gura pocita si Romaniei sa-i mearga la fel de bine precum Chinei dupa momentul Tiananmen. In lunile urmatoare evenimentului US au fost obligate sa admita ca relatia cu China este mult prea importanta pentru a o pune in pericol prin impunerea unor sactiuni de orice fel, Deng Xiaoping a inceput sa puna in practica viziunea lui „O tara, doua sisteme” (in care putini oameni credeau in 1997 cand s-a facut prima oara vorbire despre aceasta doctrina) si uite ca dupa 30 de ani, acum cand vorbim, China este una din cele mai puternice tari din lume.

    • Ce să spun , fix din cauza viziunii lu Ding Dong ăla e China puternică , și nu de aia că are 1 700 000 000 de chineji , dispuși să lucreze 14 ore pe zi pt 1 $ , -cică plata pt 1 pereche păpuci Nike e de 50 cenți , adică cea mai ieftină forță de muncă ever .
      Pt un chinez , pensia medie din Ro , adică vreo 250 de € , e un pisc inaccesibil .
      Restul de la 50 de cenți pînă la valoarea reală îl iau cele 2 sisteme și , e drept , nu fac CUG-uri cu ele , nici Combinate chimice de fibre artificiale , ca Ceaușescu , ci îi bagă în autostrăzi și imobiliar .

      • ion, stii ce spunea Tudorel Toader…”unii spun ce stiu, altii stiu ce spun”. Nu mi-am propus sa polemizez pe aceasta tema si nici sa fiu avocatul Chinei. Asa cum spuneai, sunt aproape 2 miliarde de oameni sa face acest lucru. Am sa spun doar ca esti mult prea departe de adevar in ceea ce afirmi. Intamplarea face ca anual merg in China de cel putin 2 ori pentru a contracta productie pentru produsele pe care le zevolt asa ca am o oarece intelegere factuala asupra a ceea ce se intampla acolo. Sa stii doar ca in China se contruiesc si combinate de utilaj greu, si combinate de fibre si fire sintetice dar si reactoare nucleare, si sateliti si orice altceva iti trece prin minte.

        • He , he , da tot cu 1$ pe zi sînt plătiți chinejii și cînd fac sateliți . Am convingerea intimă că cele 2 ori pe an cît mergi acolo ( nici dacă m-ar plăti cu 1000 $ pe zi , plus casă și masă , n-aș călca în țara aia unde există pedeapsă cu moartea pt te miri ce , ba mai plătești și glonțul , cum nu voi merge nici în America , altă țară grobiană , plină de redneci și infestată de servicii ), nu-ți ajung .și abia aștepți să emigrezi și să muncești în China la cusut de teneși .Afară-i vopsit gardul , băiatule, cele 2 sisteme se cheamă ambele două Comunism !

          • rednecks sunt la mine in sud…mergi la Boston…plin de telectuali si inteligenti…un fel de Cluj. Dupa 6 ani de stat acolo am zis ca vomit carabusi. Poate de aceea cand m-am dus la Cluj acum vreo 2 ani sa evaluez niste fomisti care se voiau in US, altfel toti cu rasini in cap, am avut aceeasi senzatie de voma. Nu stiu daca din cauza caraterului infect al oamenilor ori din cauza accentului bizar cu care se vorbeste limba romana acolo. Si fraiere, strange tu toata pensia ta pe un an de zile si poate te apropii de diurna mea pe ora. Faci asta si-ti dau voie sa-mi lingi papucii aia de zici tu ca i-am cusut in China. Si acum hai pa ca poate ai treaba si eu te retin.

        • Ia precizează-mi și mie 1-o- marcă de mașină , telefon , televizor , computer inventat în China . Să faci ce-ți dau alții , cînd ești 2 miliarde . nu te face mare intelectual . 2 miliarde e singura calitate a chinejilor . Și faptul că există lumea a treia din Europa de est și aiurea care le cumpără gioarsele ieftine . Că nu eu am inventat termenul peiorativ „chinezisme ”.
          Da e drept , scrie la Biblie că rasa galbenă va stăpîni lumea . Și așa va fi , în 50 de ani , chinejii și indienii vor reprezenta 80 % din populația lumii . Sper să nu apuc !

          • De Huawei, cred c-ai auzit, n’așa ?
            Acestea sunt, strict, de conceptie chinezeasca, indiferent ce se spune despre ele !
            Si, pe lângă ele, in China se construiesc si … ‘alte-alea’, de la trenuri de superviteza, pana la reactoare nucleare, sau chiar rachete, sau avioane hipersoinice, lasand la o parte constructiile de autostrazi, sau imobiliarele !
            Contează mai putin cu cât sunt plătiti chinezii, important fiind ca toate acestea chiar se REALIZEAZĂ, nu raman doar pe … hârtie !!!

          • chinezii sunt leading pe genetica. e adevarat ca din cauza ca la ei aprobarile studiilor genetice pe oameni se ia imediat, in cateva ore. ii cam doare’n pix de efectele secundare, mor majoritatea in astfel de experimente genetice. dar ideea e ca sunt leading si mai toate grupurile de cercetare in genetica din sua si ue au chinezi in componenta. si mai sunt tari si in criptare quantica, au primul satelit de comunicatii ce foloseste criptarea quantica. china devine incet incet una din superputerile din cercetare … au inceput de jos, au copiat absolut totul dar au si studiat, au inceput sa invete si acum sunt capabili sa produca ceva nou singuri

          • Am auzit de Huawei . Am auzit și că ar fi depășit Apple la vînzarea de Aifoane . Să fie sănătoși , e o firmă de telefoane pe care nu le voi cumpăra NICIODATĂ , fix de aia că-s de concepție , de căcat , chinezească . Exact cum am șters din cartea de imobil Asus-Taiwan , tot China , pt că mi s-au stricat , de un an încoace , și un laptop Asus , și un Zenphone . Mă cac pe Asus , chinezism , deși îmi place dizainul Logo-ului . Am Lenovo , tot în China făcut , dar e inventat de americani .
            Bă , boulete , și eu am 75 % dintre obiectele din casă made in China , că n-ai cum să cumperi teneși , tricoaie , chiloți și alte mărunțișuri decît făcute acolo , dar TV -ul Sony e făcut în Japonia , frigiderul LG în Coreea , mașina de spălat Bosch în Jărmania , la fel periuța cu dinți electrică Braun .Și mașina , una în Iuchei , alta în Iues. Fuck China și pe admiratorii Chinei !

    • Măi, nea sandy-man, tu … de un’ p-lele mele, apăruși ?!?
      Ai strabatut AmeriCA Cu Greenhorn, low-cost, de-@ ajunsesi la oșianu’, ăla, mai athlanthic, si ţi-o luashi, in …?!?
      RITCIS IAH, ENETERP !!!

      • mai ionbot, acum vad ce Leonardo da Vinci nedescoperit aveam printre noi. Eu zic sa ramai acoperit geniule pana cand patria va avea cu adevarat nevoie de tine.

        • Băi, sandyBOT, vrei să te iau ca … MATERIAL DIDACTIC, la …LECTIA DE ANATOMIE ?!?
          Ia măsoară-ţi, puţin, cuvintele, sau bagă-le la … MACHINE WASHING !!!

  • Mie mi-e dor de reportajele din Walles, sau măcar de … găina aia cu … pui vii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *