Marcel Ciolacu: Voi candida pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Social Democrat şi în acelaşi congres se va alege şi candidatul Partidului Social Democrat pentru funcţia de preşedinte

Gîndul de miercuri, 22 martie 2017

Zicerile lui Klaus Iohannis

Din motive care-mi scapă, Conferinţa de presă ţinută de Klaus Iohannis vineri, 17 martie 2017, a fost una diversă şi bogată. Deşi convocată pentru intervenţia în Scandalul Kovesi reuniunea a atins, graţie întrebărilor din partea presei, dar şi disponibilităţii lui Klaus Iohannis de a răspunde, şi alte chestiuni de larg interes public: situaţia din PNL, coabitarea preşedinte-premier, casa pierdută în instanţă. Atracţia neobişnuită exercitată de Scandalul Kovesi a făcut ca Presa să neglijeze părţile dedicate şi altor subiecte.

Pentru emisiunea de duminică seara, de la România Tv, România lui Cristoiu, am propus noii mele partenere de televiziune, Letiţia Bădescu, un calup intitulat Zicerile lui Klaus Iohannis. I-am trimis distinsei moderatoare mai multe fragmente din conferinţă, din stenograma procurată de la Rador. Prea multele subiecte din desfășurarea emisiunii ne-au constrîns să renunţăm la calupul Zicerile lui Klaus Iohannis, în care eu aş fi comentat pe rînd citatele puse pe micul ecran. Deoarece aceste fragmente sunt importante pentru poziţia preşedintelui în diferite chestiuni controversate public, o fac aici, în spaţiul comentariului scris.
De precizat că intervenția prezidențială în cazul Kovesi a fost tratată de mine într-un material separat, publicat într-un număr anterior.
Voi folosi formula Zicerilor numerotate. Fiecăruia îi voi ataşa comentariu:

Zicerea 1

Reporter: Domnule preşedinte, fostul premier Victor Ponta a adus în discuţie un posibil protocol secret între dumneavoastră şi premierul Grindeanu, este adevărat?
Klaus Iohannis: Da, acel fost premier are un talent special în a aduce în discuţie chestiuni care nu există. Nu, nu există niciun pact de coabitare. Ba mai mult, pot să vă spun că nu va exista vreodată. Nu simt absolut deloc nevoia să fac vreun pact sau altă înţelegere scrisă cu PSD.”

Zicerea „acel fost premier”, care se vrea o ironie dă seamă nu de umor, ci de ranchiună. Cît despre pactul de coabitare cu premierul Sorin Grindeanu, Klaus Iohannis are dreptate. Nu e nevoie de aşa ceva din punct de vedere constituțional. Coabitarea dintre președinte și premier, dificilă și cînd amîndoi sînt din aceeași familie politică (vezi conflictul istoric Emil Constantinescu – Radu Vasile), e dată de raportul de forțe, de camarilele celor doi. N-a fost nevoie din punct de vedere constituțional nici între Traian Băsescu şi Victor Ponta.
Pactul a fost impus de Traian Băsescu de dragul imaginii. Victoria USL în alegeri trecea drept o înfrîngere umilitoare a sa. Ca să nu pară c-a fost învins, că alegerile îl obligă să desemneze pe Victor Ponta premier, a născocit acel pact de coabitare, semnat prea repede de Victor Ponta, prin președintele se putea făli în faţa propriului electorat că stăpîneşte totuşi jocul.

Zicerea 2

Reporter: Domnule preşedinte, când veţi face o propunere de noul şef la SIE?
Klaus Iohannis: La momentul potrivit.”

Gen de răspuns La… măsa, cum ar zice poporul român cînd nu e transmis în direct la televizor. În chestiunea SIE nu e prima dată cînd Klaus Iohannis răspunde în doi peri. La fel a făcut şi cînd a trebuit să explice demisia lui MRU, trimisă de acesta la Cotroceni prin poştă, e drept că militară.

Zicerea 3

„Reporter: Domnule preşedinte, şi după decizia CCR problema revizuirii Codului Penal rămîne şi sunt în acest moment diverse propuneri în parlament. Sunteţi la curent cu amendamentele pe care le-au făcut parlamentarii, vi se pare că dezbaterile decurg în regulă?
Klaus Iohannis: Aici sunt două aspecte. Una la mînă, evident că sunt la curent. Doi la mînă, sigur Codul Penal trebuie adaptat în măsura în care CCR constată că anumite articole sunt neconstituţionale. Iar în ce priveşte forma legii care va fi elaborată în parlament, mă voi exprima la momentul oportun, mai exact cînd legea vine la promulgare.”

Răspuns care ar putea să pară surprinzător celor care l-au văzut pe Klaus Iohannis ca duşman de moarte al OUG 13. OUG 13 a fost descrisă de liderii PSD drept concretizarea prin lege a deciziilor CCR în materie de Coduri Penale. În realitate, OUG 13 a depăşit cu mult graniţele acestei simple transpuneri, introducînd printre modificări şi unele pe care CCR nu le-a cerut. Modificările sunt acum în Parlament pentru a fi concretizate în lege de aleşii poporului. Klaus Iohannis declară că e de acord o lege de modificare a Codurilor numai dacă acestea rămîn în hotarele deciziilor CCR. Din acest punct de vedere devine greu de înţeles de ce nu se grăbesc parlamentarii să voteze această lege.

Zicerea 4

„Reporter: Legat de sentinţa definitivă, dumneavoastră aţi pierdut şi calea extraordinară în atac după ce aţi atacat acea sentinţă definitivă legat de imobilul din Sibiu. Şi a rămas acea sentinţă a tribunalului în care scrie că dumneavoastră nu aţi fost de bună credinţă şi aţi făcut uz de fals pentru că acel certificat de moştenitor din 2005 a fost declarat nul. Ce le spuneţi celor care vă critică şi spun că aveţi o problemă morală în acest moment?

Klaus Iohannis: Aceste lucruri nu sunt scrise în acea decizie şi pot să-i asigur pe toţi că nu am niciun fel de problemă morală. Dar, evident, fiind o decizie definitivă, irevocabilă, ea va fi întru totul respectată.”

De chestia cu absenţa unei probleme morale s-au legat adversarii preşedintelui din presă şi din politică. Eu nu cred însă că trebuia atacat pentru un răspuns care dă seama de ceea ce Klaus Iohannis consideră moral sau imoral. Dacă el crede că e moral să te învîrteşti de o casă făcînd acrobaţii, ca primar, cu un testament, noi nu putem face altceva decît să luăm notă de tabla de valori morale a insului Klaus Iohannis.

Zicerea 5

Reporter: Domnule preşedinte, ce ar trebui să se întâmple pe scena politică, sau mai degrabă să nu se întâmple ca dumneavoastră să reveniţi asupra deciziei de a convoca referendumul în contextul discuţiei despre….?
Klaus Iohannis: Eu am mai spus şi o să repet. Dacă mă întrebaţi, de fiecare dată o să vă dau acelaşi răspuns. La momentul oportun voi folosi acest demers al referendumului pentru a clarifica lucrurile. Momentan mi s-a părut că nu este oportun.”

Din punct de vedere constituţional, Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a declanşa un Referendum pentru a obţine aprobarea, vizînd ţinerea lui în scurt timp şi pe tema corupţiei. Dîndu-şi seama că un Referendum cu o întrebare gen Sunteţi de acord să luptăm împotriva corupţiei? ar fi riscant (şi dacă un sfert din cei care vor veni la vot spun că nu sunt de acord?!), Klaus Iohannis n-a mai convocat consultarea populară. Dar nici nu a anunțat că renunță, cum ar fi fost constituțional. Asta înseamnă că el crede că poate avea acceptul Parlamentului pînă la sfîrşitul Lumii, ca şi cum l-ar fi pus în contul de bancă.

Zicerea 5

„Reporter: Domnule preşedinte, referitor la o discuţie în CSAT, eventuală, despre desecretizarea protocoalelor între DNA şi SRI, consideraţi că este oportună? Ar trebui să se întâmple acest lucru?
Klaus Iohannis: Această discuţie nu va avea loc acuma în 21 la CSAT, fiindcă nimeni nu a cerut-o. Este o situaţie similară. Putem să speculăm ce s-ar putea dacă s-ar face. Doar dacă nu se face nu se întâmplă.”

Preşedintele ne semnalează o realitate tipic PSD-istă. Deşi liderii Majorităţii fac mare caz de desecretizarea Protocoalelor, nici unul nu cere asta explicit CSAT. Cum s-o facă? Păi SRI abia aşteaptă o asemenea îndrăzneală ca s-o pedepsească printr-o convocare la DNA. Marți, după ședința CSAT, ministrul Justiției a lăsat să se înțeleagă că problema n-a fost abordată.

Zicerea 6

„Reporter: Domnule preşedinte, mai am eu o curiozitate. Aţi vorbit aici despre istoria PNL care se contopeşte practic cu viaţa domnului Quintus. Cum vedeţi viitorul PNL?
Klaus Iohannis: Eu sunt destul de încrezător, să ştiţi. Citesc în presă şi văd la televizor tot felul de opinii foarte negative despre PNL, lucru care, sincer, mă doare. Dar pe de altă parte am toată încrederea că PNL va găsi suficiente resurse şi forţa internă să revin în forţă pe scena politică.”

Din cîte de vede, preşedintele e îndurerat nu de ceea ce e în realitate PNL, ci de ceea ce se scrie şi se spune în presă despre partid. Eu cred c-ar trebui să-l doară realitatea de la liberali, provocată în mare măsură de intervenţia sa neghioabă în treburile partidului.

Zicerea 7

„Reporter: Dar ce sfaturi i-aţi da domnului Cioloş?
Klaus Iohannis: Asta nu o să vă spun.
Reporter: Şi încă o întrebare /../Adică i-aţi spus lui personal că ar trebui să-şi facă partid?
Klaus Iohannis: Da, mai dau sfaturi oamenilor, la cerere. Fiindcă cel mai bun sfat este cel care se cere.
Reporter: Prezenţa lui Dacian Cioloş în viaţa politică şi pentru dreapta românească credeţi că mai e o soluţie în acest moment?
Klaus Iohannis: Dacian Cioloş a dovedit că este o persoană care poate să acţioneze politic foarte bine.”

Klaus Iohannis dezvăluie că Dacian Cioloş a venit să-i ceară sfatul în privinţa destinului său politic. Nu e prea greu de înţeles că nimeni nu merge la Cotroceni ca la un Olimp al Înţelepciunii, ci ca la un Centru al Puterii. Altfel zis nu după sfaturi, ci după ajutor. Din aprecierea deosebită a politicianului Dacian Cioloş se înţelege că preşedintele i-a făgăduit fostului premier că-l va vîrî pe gîtul unuia din partidele sale, PNL sau USR.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 22 martie 2017”

 • Încă de pe vremea īn care domnul Ion Cristoiu lucra cu Nistorescu pare a se fi specializat în „povești” ?

 • Liiceanu a mâncat manual căcat filosofic la export.
  Tot mnual a identificat portretul robot al TeFeListului de 20-40 de ani şi l-a băgat cu turma în testul IQ cu dinamism inteligent.

  „De cealalta parte, avem generatia celor de 20-40 de ani, necontaminata de nationalismul lui Ceausescu. De la ei poate incepe aceasta renastere. Sunt inteligenti dinamici si nu mai pot fi manipulati.
  Protestele recente pot constitui bazele unui manual de democratie constitutiva – iar viteza internetului din Romania a contribuit la aceasta mobilizare”

  Liiceanu a primit de-afară liber să înceapă odată renaşterea aia lăudată de el vreme de 27 de ani. Mâncătorul de căcat nu manipulează, garantează democraţia constructivă cu TFL-istul de manual.
  Să mori tu?

  • Tot Liiceanu la Bruxelles:

   „Unde ne aflam, nu am nicio indoiala ca Liviu Dragnea precum si colegii lui de partid si coalitie pentru a scapa de puscarie si pentru a-si salva averile, nu s-ar da inapoi de la nimic.”
   „Tinta numarul 1 a acevstor oameni sunt Parchetul General si DNA”

   „Unde ne aflam?” 😀
   Alături de Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, singurul responsabil abilitat să evalueze „Tinta numarul 1 a acestor oameni” – „Parchetul General si DNA”.
   Liiceanu l-a arătat cu degetul şi l-a scuipat în faţă pe Ministrul Justiţiei, preventiv, că d-aia i-a dejucat planul criminal anti-DNA(PG); doar ca să nu-i pronunţe numele lui Tudorel, s-a pişat pe el… înlocuindu-i doar numele cu cel al lui Dragnea. Oricum ai lua-o, Tudorel este omul lui Dragnea prin alianţă; primeşte scuipaţii de la Liiceanu şi datorită coalizării cu cei care „nu s-ar da inapoi de la nimic.”, nici măcar de la ţinta nr. 1, PG+DNA.

 • „Guvernul a avizat favorabil proiectul de lege care ar putea ajuta si ferma de porci detinuta de fiul liderului PSD, Liviu Dragnea”

  DNA s-a învăţat minte cu OUG13 şi a început urmărirea penală fermă împotriva porcilor. Câţiva prinşi în flagrant, la tărâţe, au început să guiţe şi să toarne lături în troacă. Scroafa a fost chemată la locul faptei, ca să-i înveţe cum să facă denunţuri.

 • Cum comentați totuși despre „influențele” publicației „Daily Cotcodac” asupra politicii romnești și ,îndeosebi, asupra celor mai „experimentați” dintre politicieni ?

 • Au apărut nişte figuri panicate de iniţiativa PSD-istului Nicolicea de a completa/modifica legea referendumului: preşedintele să nu-şi mai bage nasul referendar în teme legate de justiţie.
  Constituţia, bună-rea, a fost concepută pentru oameni cât de cât normali, nu pentru oligofreni care nu ştiu cu ce întrebare au înlocuit-o pe cea precedentă, nu mai au ţinere de minte nici pentru declanşarea consultării anunţate, ba se mai cred şi normali când deschid la Cotroceni o expoziţie de referendumuri în aşteptare.
  CCR a dat două decizii în care a statuat că preşedintele are dreptul să stabiliească orice problemă de interes naţional pentru un referendum, nu poate fi condiţionat;
  Oricum, din momentul în care proiectul de modificare adoptat de Parlament ajunge la promulgare, Oligofrennis are timp disponibil mai mare de 30 zile, să se facă de râs cu orice întrebare, după ce trimite proiectul înapoi la parlament şi apoi sesizează CCR.
  Un motiv de panică poate fi, pentru consilierii de la Cotroceni, posibilitatea ca Oligofrennis să-şi capete memoria şi normalitatea.

 • „Graţierea nu este soluţia-miracol care să rezolve in prezent si pe viitor problema supraaglomerării in penitenciare. Am cerut amânarea proiectului de lege”, a afirmat miercuri ministrul Justitiei, Tudorel Toader

  Probabil unii mai superficiali sau săraci cu duhul s-au grăbit să se bucure, ca şi cum s-ar schimba ceva în privinţa finalităţii planului de adoptare a proiectului.
  La pachet cu alte măsuri, graţierea le va părea unora un pic mai mică şi mai digerabilă, chiar dacă proiectrul va câştiga ceva în greutate. 😀
  Ca-n bancul cu animalele recomandate de rabin să ocupe provizoriu garsoniera neîncăpătoare.

  • Handicap = suferinţa celor care confundă insuficienţa cu inutilitatea totală; au pretenţia ca toate soluţiile de pe lumea asta să rezolve toate aspectele unui deziderat, toate faţetele unei probleme. Pentru astfel de suferiunzi, rezolvarea parţială e musai bună doar de de aruncat, de parcă ar fi inacceptabilă includerea ei într-un pachet de măsuri.
   Am văzut români fericiţi cu un asemenea contraargument în braţe; un fel de descoperitori mândri ai adevărului handicapat.

 • – Cum se traduce puterea de cumpărare în buzunarul unui pensionar?
  – Ce puteai până acum, pe viitor va merge la fel cu ce-ţi va mai oferi puterea de cumpărare.
  – Un exemplu!
  – Cu banii de până acum pentru viagra, vei ieşi tot acolo cumpărând un bisturiu.

 • – Când va creşte puterea de cumpărare a pensionarilor?
  – Cu punctul de pensie majorat la 1000 lei nu se va compensa nici JUMĂTATE din indexarea cuvenită după rata inflaţiei.
  – Aşa-i echitabil? Şi cealaltă jumătate?
  – La celălalt Paşti. C-aşa-i echitaţia.
  – Şi pentru români, în general?
  – După cum se înghesuie la revărsare masa monetară bugetară, puterea de cumpărare a românilor va creşte când va zbura porcul din familia Dragnea.

 • Opoziţia = Galeria colapsului economic, susţinut cu patriotismul feroce al PNL-iştilor, numai alternanţă să iasă!
  Ce ţi-e scris, în fruntea opoziţiei constructive ţi-e pus, pe pancartele viitorului PNL-ist:
  „Demolarea cu orice risc!”
  „Hai colapsul!”
  „Dumnezeu cu mila!”

 • De ce, la întâlnirile cu microfoanele de presă, Oligofrennis stă cu ochii blocaţi în tavan?
  A ruginit şi s-a rupt cheiţa de privit. Robotul de serviciu mai funcţionează numai cu cheiţele de mers şi vorbit în gol.

 • dreapta nu există

  • Asa este! Trebuie trezita din starea de somnolenta cu niste pocnete de bici. :))))

  • Aşa este.
   Configuraţia parlamentară e ciungă.
   Ne ajunge o mână lungă. 🙂
   Unde-s doi puterea se USeLeşte, cu cererea mai mare decât oferta.
   În democraţia ciungă alegătorul are avantajul că până la următorul scrutin va afla cine-i de vină.
   Asta-i alternanţa la spălătoria „Blufeurul” : o mână o spală pe cealaltă de 27 de ani; toate creierele ies curate 😆 şi pregătite pentru un nou stagiu de trei decenii.

   • D-aia patinăm, repetându-ne, decenii la rând!
    Alternanţa la puterea copiilor de mingi ne ia ochii şi nu-i mai vedem stabilitatea adevăraţilor jucătpri – titularii ai tenisului de câmp tactic – supraputerea care zdruncină din temelii şi bulversează principiile esenţiale ale democraţiei şi ale statului de drept.
    Căutăm cai verzi în beznă şi asta ne ocupă tot timpul. Trăim într-o butaforie a democraţiei, tolerată nu atât din ignoranţă, cât din laşitate şi complicitate confortabile.

   • Oligofrennis nici nu se străduieşte să simuleze o prestanţa prezidenţială. Obedienţa lui, faţă de păpuşarii câmpului marcat tactic, reflectă de fapt normalitatea inconştienţei lui, cât se poate de transparentă. 🙂

 • Adevarul este totusi, ca atat USR cat si PNL stau foarte slab la capitolul personalitati care sa conduca partidele. Un Predoiu sau Nicusor Dan nu au aura necesara pentru a relansa dreapta. Singurul „antrenor” fara „contract” in momentul de fata este Ciolos. A fost totusi sprijinit in 2016 de o parte a poporului care a apreciat faptul ca nu este compromis din punctul de vedere al coruptiei. Altul mai bun nu se afla pe piata.

  • Asa cum stau lucrurile acum, uu vad cum ar putea dreapta sa devina o alternativa serioasa pentru guvernare contra stangii in 2020.

  • Între timp poporul a auzit și de corvetele cu dedicație, și de găinăria cu Cumințenia Pământului, și s-a mai dumirit că Csőlosz e o mârțoagă cu aere e cal de curse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *