Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de miercuri, 26 decembrie 2018

Decembrie 1989: Cum prinde Poporul un terorist de dragul echipei de la BBC

Știindu-mă preocupat de Evenimentele din decembrie 1989, un cineva dintre cei amestecați în bolboroseala comic-sîngeroasă din acele zile, m-a invitat într-una din zile la el acasă, ca să vedem împreună niște casete despre așa zisa Revoluție.
Una dintre ele mi se pare senzațională. Dacă aș fi la o televiziune de știri aș difuza-o nu înainte de a pune Breaking news de zeci de ori.

Din cîte-mi dau seama, o echipă de la BBC a venit imediat după Căderea lui Ceaușescu, stîrnită de atmosfera de Beirut a Bucureștilor pentru a transmite în direct vînarea de teroriști. Nu știu dacă înregistrarea a fost sau nu difuzată pe post. Bag de seamă că doar o parte din ea e subtitrată în engleză. Nu știu nici măcar cum a fost alcătuit reportajul din punct de vedere oficial. Sigur e că autorul se dă peste cap să filmeze senzaționalul din România comediei revoluționare, văzute de el, marele ziarist al lui Pește, ca al României revoluționare. Un tip cu aspect de actor care joacă în provincie și e prin asta idolul fetelor de liceu ajunse la hormoni clocotinzi, a luat cu el (fiind revoluționar, are în zilele respective puteri staliniste) un sergent de Armată, tip mălai mare, de care-și bat joc șmecherii din pluton fără ca el să pună asta la inimă. Dacă ar fi să credem presei de senzație, e vorba de tunelul subteran descoperit de revoluționari pe 25 decembrie 1989. Filmarea e după 25 decembrie 1989? Greu de răspuns. Reportajul din prima parte difuzează imagini cu Ceaușeștii morți. În același timp, reportajul surprinde imagini din timpul bătăliei cu teroriștii. S-a încheiat aceasta imediat după moartea lui Ceaușescu? Aș fi crezut că reporterul a plasat în reportaj secvențe luate din piață, dacă la un moment dat Ciceronele din tunel nu l-ar fi dus pe operator pe acoperișul unei clădiri de pe care soldații și revoluționarii trăgeau în draci împotriva teroriștilor nevăzuți. E limpede însă că echipa de la BBC e dusă prin tunel de junele călăuzitor pentru a-i fi arătat obiectivul misterios. Junele are în mînă un pistol pe care-l agită încolo și încoace în mod primejdios. Sergentul major, deși posesor de pușcă mitralieră, pare a fi totalmente supus revoluționarului. Întreaga prestație a acestuia dă seamă de entuziasmul unui ghid începător în a arăta unor străini minunile neștiute ale satului în care lucrează ca profesor ajutător. Cu un aer misterios, tînărul, urmat îndeaproape, stil cățeluș, de militarul cu arma, merge înaintea echipei, arată cu pistolul părțile misterioase, circulă ca un membru SEAL în grădina casei lui Escobar, duce degetul la gură a mister.

Reportajul are două momente antologice.
Primul e capturarea în direct a unui așa zis terorist (un tip rătăcit pe acolo, profesor de gimnastică la Dinamo, în căutare de portocale), cu toate isteriile de rigoare (ținerea cu mîinile pe perete, percheziționarea suspicioasă de către tînăr, care arată camerei actele de identitate ale teroristului și, în final, portocalele, extrase din geantă și ținute în mîini spre cameră ca și cum ar fi fost o centură explozivă), dominate de clișee TVR spuse de militar și de tînăr.
Al doilea moment e cel în care echipei îi sînt arătate farfuriile și ceainicele depozitate în tunel ca niște trofee gazetărești, deoarece sînt crezute de aur. Reportajul ia sfîrșit cu imaginea Bucureștiului beirutizat în care patru tancuri din Piața Palatului trag asupra Palatului regal, toate! cu mitralierele din dotare. E și o secvență cu prinderea unui terorist de către popor. Abia acum, cînd sînt pe cale să termin comentariul, îmi dau seama de nenorocirea de a nu avea o redacție la dispoziție. Dacă aș fi avut, aș fi aflat: Cine e Ciceronele cu pistolul și eventual l-aș fi pus să-și amintească, dacă reportajul s-a difuzat sau nu, dacă teroristul mai trăiește și ce-și amintește el din aventura cu pricina (sper să nu descoperim că era chiar ofițer DIA), dacă tunelul mai există și dacă poate fi vizitat, cînd și cum a fost filmat totul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 26 decembrie 2018”

  • Mi-a parvenit si mie pe mail un link de la un prieten, legat de aceasta postare. Cum detin cea mai mare arhiva particulara digitala din tara legata de materiale video din acea perioada am intrat curios fiind, pe unul dintre HDD-urile unde se afla materialele arhivate, ca sa revad si eu filmarea de care imi aminteam dupa ce am citit descrierea si va pot raspunde la prima intrebare: „Cine e Ciceronele cu pistolul și eventual l-aș fi pus să-și amintească”. Este vorba de Adrian Donea, fost revolutionar, decedat in conditii suspecte acum ceva timp. Presupun ca materialul s-a difuzat la BBC in acele zile, deoarece mai am in arhiva si alte filme parvenite de la televiziunea britanica in care Adi si alti revolutionari dau interviuri, insotite de imagini din acea perioada. Numai bine.

  • daca si talica nu poti afla…..atunci nimeni nu poate.prietenii stiu de ce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *