Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de miercuri, 28 martie 2018

Lista neagră a Ambasadei SUA la București: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ion Nicolae, Gigi Becali, Ovidiu Tender

Dezvăluirea despre o Listă neagră existentă la Comisia Europeană pe vremea lui Manuel Barosso, în virtutea căreia MCV s-a transformat într-o formă de presiune asupra magistraților din România pentru a grăbi anumite dosare și, evident, ținînd cont de puterea de șantaj a sugestiei că însuși Bruxellesul se interesează de respectivele dosare, pentru a le finaliza cu o sentință de condamnare, a atras atenția asupra inițierii și coordonării luptei împotriva corupției în varianta de anchete penale de către noile Puteri Garante ale României: țările Occidentale puternice, Comisia Europeană, America.

La vremea declanșării sale Scandalul Wikileaks, provocat de publicarea corespondenței secrete dintre ambasadele SUA din lume și Departamentul de Stat, a fost urmărit în România doar din perspectiva ingerințelor americane în viața politică din România. Printre altele, cablogramele trimise de la București au reliefat existența unor politicieni și jurnaliști turnători la Ambasada SUA. În schimbul fie a unei fleici, fie a unei iluzii că vor fi favorițiii la șefii a Noii Înalte Porți.

Într-unul din episaodelor interviului acordat subsemnatului, Sebastian Ghiță a dezvăluit prezența la multe dintre ședințele de lucru ale Binomului SRI-DNA a șefilor Stației CIA de la București. Dezvăluirea n-a făcut o gaură în cerul mediatiac autohton și cu atît mai puțin în cel străin, fie și pentru că Sebastian Ghiță s-a dovedit la acest capitol excesiv de prudent.

Ce făceau șefii Antenei CIA la București la K2?
Iată o întrebare pentru al cărui răspuns m-am văzut obligat să recitesc telegramele Wikileaks din perspectiva celor aflate între timp.
Și n-am fost de loc surprins să descopăr că lupta împotriva corupției ocupă pagini de telegrame, toate sub semnul necesității ca SRI să intervină în procesul de descoperire și anchetare a cazurilor de corupție.

De ce s-a preocupat și se preocupă partenerul strategic de corupția din România, plecînd de la premisa că țara noastră a ajuns pe marginea prăpastiei din cauza corupției, e un subiect pe care-l voi aborda pe larg într-un alt comentariu.
Aici mă voi opri la un soi de listă neagră pe care o trimite Ambasada SUA la București dezvăluită astfel în telegramele Wikileaks:
C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 05 BUCHAREST 000897 SIPDIS SIPDIS DEPT FOR EUR/NCE E.O. 12958: DECL: 08/02/2017 TAGS: PGOV, PREL, PINR, ECON, RO, SOCI SUBJECT: MONEY AND POLITICS: WHO REALLY OWNS ROMANIA? REF: A. 05BUCHAREST1304 B. 05BUCHAREST1313 C. 06BUCHAREST1237 D. 06BUCHAREST1328 E. 06BUCHAREST1694.

Declasificată în 2017 , cablograma a fost trimisă la Washingon în vara lui 2007. Teza centrală e prezentată în introducere:

„Trecerea României de la comunism și privatizarea ulterioară a întreprinderilor de stat au avut un mare beneficiu pentru un mic grup de indivizi care au legături cu regimul imediat postcomunist și/sau cu Securitatea omniprezentă. Unii dintre acești indivizi au profitat de informații și relații dobîndite în timpul carierei în Securitate pentru a-și face avere, în timp ce alții au recrutat foști ofițeri ai Securității pentru a-le sluji interesele. În timp ce zeci de baroni regionali au apărut după 1989, un mic grup de figuri extrem de influente continuă să aibă o influență semnificativă în politica românească. Nici una dintre aceste figuri nu este legată exclusiv de un singur partid, chiar dacă ele însele sunt membre. Mulți păstrează legături strînse cu fosta Securitate a României sau cu figuri din serviciile de informații și promovează interesele personale prin intermediul holdingurilor media. Această cablogramă oferă instantanee ale persoanelor considerate a fi printre «oligarhii» de top din România.”

Din start se observă că nu e o analiză nuanțată a oligarhilor de top din România, pe baza articolelor pro și contra din presă, ci un lung denunț de persoane considerate de ambasadă și prezentate astfel Departamentului de stat drept persoane împotriva cărora trebuie luptat, deoarece ele atentează la democrație, la statul de drept, la viața politică normală prin puterea pe care o dețin.
Lista celor pictați în culori negre cuprinde pe:
Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ion Nicolae, Gigi Becali și Ovidiu Tender.

  1. Dinu Patriciu e pîrît la Washington drept persoana „care controlează, în esență, eșaloanele superioare ale PNL și are o pondere enormă asupra guvernului actual. În plus, Patriciu are și o relație strînsă cu fostul premier Adrian Năstase, omul de la putere atunci cînd Patriciu a achiziționat Rompetrol din stat”. Cum la vremea respectivă, Dinu Patriciu era anchetat cablograma semnalează mersul prea lent al anchetei: „În mai 2005 a fost arestat (dar a fost eliberat imediat) pentru o varietate de acuzații economice legate de privatizarea rafinăriei Petromedia, inclusiv fraudă, spălare de bani și evaziune fiscală (reftel B). Progresul în acest caz a fost lent, mai ales de la începutul acestui an”. (2007, pentru a se sugera că din cauza guvernului Tăriceanu – n.n).
  1. Dan Voiculescu e semnalat ca periculos prin faptul că el „controlează Grupul Intact Media (care controlează trei posturi de televiziune proeminente, al doilea cel mai mare ziar de circulație, Jurnalul Național și ziarul săptămînal Săptămîna Financiară, printre alte active).”
    Cablograma ține să sublinieze în mod deosebit că Dan Voiculescu e „un adversar virulent al lui Băsescu și unul dintre liderii mișcării pentru suspendarea și înlăturarea președintelui”.
    De precizat că suspendarea lui Traian Băsescu în 2007 a fost prezentată de Ambasadă în depeșele către Departamentul de stat ca un atentat la orientarea proocidentală a României. Insistența pe ipostaza de Dușman virulent al lui Traian Băsescu are menirea de accentua amenințarea întruchipată de Dan Voiculescu pentru relația dintre România și SUA, multe cablograme subliniind rolul crucial al lui Traian Băsescu în impunerea unei politici proamericane totale după decembrie 1989.
  2. Sorin Ovidiu Vântu e prezentat drept un alt oligarh care influențează negativ viața României democrate: „Deși pretinde că din punct de vedere politic înclină spre dreapta, Sorin Ovidiu Vântu nu are legături directe cu vreun partid politic, optînd în schimb să le influențeze pe toate.”; „Practicile sale de afaceri au fost controversate, poate chiar infracționale.”; „Vântu își păstrează influența asupra politicii românești prin legături largi cu figuri din eșaloanele superioare ale guvernării românești. În timpul efortului din primăvara anului 2007 de suspendare și înlăturare a președintelui Băsescu, Vântu l-a consilat în mod activ pe liderul PSD Mircea Geoană cu privire la strategia sa politică și mediatică” (din nou infracţiunea de a fi fost împotriva lui Traian Băsescu – n.n). Și în cazul lui SOV se pune accent pe puterea mediatică: „Influența lui derivă de asemenea din legăturile cu liderul de sindicat Liviu Luca și influența acestuia asupra sindicatelor din România, precum și din proprietatea asupra Realitatea TV, versiunea română a CNN”.
  3. Ion Nicolae e definit ca „avînd legături cu ofițeri SRI de nivel înalt” și ca „un patron major al PSD”.
  4. Despre Gigi Becali se scrie că „cea mai mare parte a bogăției sale, totuși, provine din tranzacții imobiliare, unele fiind legate de manipulări dubioase” și că a beneficiat „de pe urma agenților Securității responsabili de monitorizarea lui în timpul exilului pentru asocierea sa cu Garda de Fier”.
  5. Ovidiu Tender, „o figură legată de Securitate care și-a construit averea în afaceri cu petrol și a fraudat guvernul român în valoare de 93 de milioane de dolari înainte de a fi temporar închis, este exemplul perfect al unui fost «oligarh» a cărui influență a scăzut, la o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și la pierderea sprijinului politic”.

După această prezentare în culori negre a celor șase oligarhi, sugerîndu-se doar necesitatea eliminării lor de pe scena publică, documentul conchide:

„Situația dificilă a unei figuri, cum ar fi Tender, este o dovadă că, dacă cazurile sale sunt aduse la îndeplinire, DNA-ul are potențialul de a elimina figurile extrem de corupte de pe scena politică și economică din România. Cu toate acestea, în timp ce investigațiile DNA-ului au putut temporar să înlăture unii actori importanți, cum ar fi Tender, nici o figură extrem de influentă nu a făcut cu adevărat închisoare”.

Se vede limpede că din exemplul Tender că DNA e văzută ca un instrument de eliminare a figurilor de mai sus, confirmînd ipoteza că lista neagră de mai sus viza intervenția DNA.
Mult mai important e faptul că documentul se arată nedumerit că nici o „figură extrem de influentă” așa cum sînt cele prezentate pe lista neagră „nu a făcut cu adevărat închisoare”.
Cablograma a fost trimisă în partea a doua a lui 2007.
Au trecut de atunci 11 ani.
Ce s-a întîmplat între timp cu cei de pe lista neagră a ambasadei SUA la București.

  1. Dinu Patriciu a fost trimis în judecată pentru șapte capete de acuzare. A fost achitat în 2012 la fond. Parchetul a făcut apel. Nu se știe dacă nu cumva la apel putea să ia ani de închisoare. A scăpat murind în 2012.
  2. Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani închisoare în august 2014.
  3. Sorin Ovidiu Vântu a fost arestat preventiv în 20 aprilie 2012 în afacerea Sebastian Ghiță. Are mai multe condamnări, între care cea mai mare e de șase ani și 2 luni închisoare în Dosarul Petrom Service pe 22 iulie 2016.
  4. Ion Nicolae a fost condamnat în 2 aprilie 2015 la doi ani și jumătate închisoare.
  5. Gigi Becali a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare pe 4 iulie 2013.
  6. Ovidiu Tender a fost condamnat pe 8 iunie 2015 la 12 ani și șapte luni închisoare.

Din cîte se vede toate figurile extrem de influente au făcut sau fac cu adevărat închisoare.
Ambasada SUA la București nu mai are nici un motiv să fie supărată.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 28 martie 2018”

  • Maestre, ia … d-aici :
    De ce, oare Renault (a se ‘ceti’ … Dacia!) Nu participă la SIAB 2018 ?!?

  • Stiti ce este trist, domnule Cristoiu? Ca încetul cu încetul, scriind articole de genul celui de azi, induceti ideea ca într-o tara curata ca a noastra, toti mafiotii care au fost pedepsiti, au fost nevinovati. Nu a furat nimeni, avutia nationala este la locul ei, procuraturile si judecatoriile ar trebui desfiintate. Sau nu ; sa ramâna, dar sa îi judece doar pe gainari.

  • BNR va ‘lansa’ moneda jubiliară de … 100 lei, cu ocazia centenarului Unirii !!!
    Ce-i drept, e drept, că-i … din GOLD, dar are-un diametru … ‘naturel simţitor’, d-abia … 21 mm, nici cât al unui … bebeluș !!!

  • Greșiţi, in corpore, stimabililor !
    Pe-acea(acele) liste ‘negre’ nu trebuia să apară decât acele ‘personaje’, care au un … ‘naturel simţitor’, mai … dezvoltat decât al altora ! Adică, altfel spus …’Ţuţu, mic si … ”dezvoltat” !
    Indiferent că erau ‘formatori de opinie’, sau de … altceva, el (ei) … trebuia(u) … eliminaţi !

  • Hilari a încasat șpagă de la ruși zeci de milioane si le-a dat rușilor o parte buna din industria de uraniu a SUA. Dar capusarea Romaniei cu firme gen Microsoft sau Bechtel nu e corupție americana? De ce nu s-ar ocupa americanii de corupții lor ?
    Si ce fel de justiție e cea cu liste de executare?! Ce fel de proces „echitabil” sa făcut în acele dosare? Asta e modelul occidental de justiție?
    Până la urmă o sa ajungem la concluzia că americanii nu-s mai buni decât sovieticii cu nimic.

  • Pe lista neagra a Ambasadei SUA la Bucuresti figureaza doar numele unor inocenti. Toata compasiunea!

  • Remarcați totuși că în cele mai multe cazuri instanțele au confirmat „abuzurile capitaliste” descoperite de „haita Luluței” ?

  • Pe ăștia toți, cărora le-ar mai putea fi adăugați, Puiu Popoviciu , Marian Iancu, frații Becali, Borcea, Copos, Ghiță, Cocoș, Urdăreanu, etc., „i-a halit” Luluța, și nici ”măciucă” nu are ? Remarcați totuși că ăla de la DIICOT nu a prins mai nimic, majoritate dintre cei menționați fiind sancționați pentru „abuzuri”, probabil „capitaliste” , probabil s-ar putea spune „un fel de găinărie a corupției”? Ce opinie aveți, totuși, amintește pe undeva de povstea „Punguța cu doi bani” , un fel de „contraatac la activitatea cocoșului ” ?

  • Americanii nu am observat să aresteze oameni influenți de afaceri la ei acasă. Altfel de mult trebuiau să fie inchisi Soros, iar Trump nu mai ajungea președinte. Ei nu-și permit nici să distrugă afaceri importante pentru economie. La noi se poate orice…

  • Practic pe americani ii interesa eliminarea unor ” figuri influente ” , iar pt aceasta au fost etichetati drept ” corupti ” ( „penali” in jargon modern ) Din lista lipseste dl Nastase Adrian , a carei viza SUA pe pasaport a fost anulata cu cinteva saptamini inainte de condamnarea lui . Ambasada SUA stia ca el va fi condamnat . Stia , sau chiar a dat ordin , Nastase fiind o figura influenta ?

  • D-le Cristoiu, cu ‘toată dragostea’, aș vrea să-mi raspundeţi la o întrebare, care sper să nu devină … retorică:
    Când si/sau cum consideraţi că veţi ‘finaliza’ acest interviu cu dl Sebastian Ghiţă, în sensul… difuzării acelui filmuleţ, din casa domniei sale ?

    • Ghiţă nu e prost deloc. Îl lasă mai întâi pe Klaus Koiannis să se dea în stambă ocrotind-o galeş pe Korduţa Fruntelată: „Ich sunt foarte mulţumit de ce o zis şi o făcut frau Korduţ, danke schon!”; iar pe urmă Ghiţă scoate a iveală poza şi filmuleţul, ca să se trezească şi Koiannis din somn, şi să spună:” Tii, dar ce grosse dobitok am fost!”

  • Ete, nea Ioane, ce făcuși, cu … ‘interviul’, matale :
    Ai reusit sa- i dai ‘daună totală’, lui nea Cârstea, DJ-ul, de la Ghiţă House !
    Azi dimineaţă, pe cand era la cassa unui market, voind să achite cu cardul, a avut surpriza să i se spună ca nu are … fonduri ‘suficiente’ !
    Altfel spus, ANAF-ul îi blocase conturile, executând , întocmai si la timp, un ordin al DNA-ului !!!

  • Statul paralel este compus din jmecheri. Adepții lui sunt proștii sau naivii.
    Mă preocupă doar naivii.
    1.Statul paralel lucrează pentru EL, nu pentru cetățeni. El nu vrea binele cetățeanului pt. că n-are nici o răspundere in fața lui. Un procuror abuziv iși face interesul său. Muncește cât mai puțin și arestează cât mai mult. Dacă e lăsat in voia lui, el va fi din ce in ce mai abuziv, pt. că, arestând mai rapid și mai mult, câștigă celebritate, putere și bani mai mulți, plus decorații americane.
    2.De ce refuză Statul paralel controlul legii?. Pt. că acest control al legii l-ar obliga să muncească mai mult pt. aceleași rezultate. N-ar mai fi jmecher.
    3. Ponta sau Dragnea nu erau ținte ale Statului paralel inainte de a fi Lideri ai PSD. Au devenit ținte chiar când cetățenii le-au dat sarcina de a lucra direct pt. ei. De atunci, Ponta sau Dragnea n-au avut nici o zi de la D-zeu fără călăreala Statului paralel. Tocmai pt. a-i impiedica să realizeze ce le-au cerut cetățenii.

  • Mulţumiri, maestre, pt … dauna totală, de ieri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *