Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Călin Popescu Tăriceanu – purtătorul de cuvînt al lui Klaus Iohannis?

Luni, 29 octombrie 2018, seara, am fost prezent la emisiunea lui Ionuț Cristache de la TVR, în postura – obișnuită pentru mine – de mîna a doua la un dialog al moderatorului cu Traian Băsescu.

Despre această emisiune mă gîndeam să scriu în comentariul din 31 octombrie 2018, mai precis despre momentul în care fostul președinte a explicat pe larg suspiciunea sa de pe Facebook privind campania dusă împotriva României de olandezii Mark Rute, premier, Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și Martin Kuijer, raportor în cazul Legilor Justiției din România. Traian Băsescu a afirmat și în emisiune că Filiera olandeză a punerii României pe coji de nucă trimite la contractul uriaș de 1,6 miliarde de euro pe care compania olandeză Damen, acuzată de corupție la nivel european, așteaptă să-l obțină de la noi, în detrimentul altor două companii înscrise la licitație, una din Franța și una din Italia.

Ocupat cu interogatoriul gazetăresc luat lui Traian Băsescu, n-am avut cum urmări interviul dat de Călin Popescu Tăriceanu lui Mihai Gâdea în hotarele emisiunii Sinteza zilei.

Mișcările din ultimul timp ale lui Călin Popescu Tăriceanu mă preocupă (am scris deja două editoriale despre prăpastia adîncită de președintele Senatului în Coaliție între ALDE și PSD). Dacă aș fi putut, aș fi urmărit în direct dialogul.

Am pus mîna a doua zi însă, grație agenției Rador, pe stenograma interviului. Un anume pasaj din document m-a făcut să tresar și imediat să-mi pară rău că n-am putut să văd interviul la momentul transmisiei în direct:

„De ce? Pentru că eu cred că este nevoie de acest lucru – şi aici, dacă îmi permiteţi, sper ca jurnalistul şi istoricul Ion Cristoiu să urmărească ceea ce spun în această seară, pentru că am văzut un editorial scris de domnia sa în care pleca de la următoarea premiză, care mi se pare că e greşită: Tăriceanu a fost de acord şi Iohannis a propus să trecem la revizuirea completă a legilor justiţiei, care au fost deja adoptate în Parlament şi supuse controlului Curţii Constituţionale, deci să renunţăm la tot ceea ce s-a făcut bine, pentru a se reveni la un autentic stat de drept, la normalitate, la intrarea în legalitate a instituţiilor, şi spunea, «cu regret, acest lucru este, practic, ceea ce se urmăreşte». Eu am să vă spun ceva, la discuţia pe care am avut-o cu preşedintele Iohannis i-am spus «domnule preşedinte, eu am văzut recomandările Comisiei de la Veneţia, o parte din ele deja s-au rezolvat prin Ordonanţa 92, promovată de Guvernul Dăncilă, la iniţiativa ministrului justiţiei, au mai rămas cîteva. Sînt de acord, putem să trecem în revistă la nivelul Parlamentului fiecare recomandare din Raportul Comisiei de la Veneţia, dar nu luăm de la început legea articol cu articol, începînd cu 303, 304 şi 317»; şi mi-a zis «da, bineînţeles, ne referim strict la ceea ce este în Raportul Comisiei de la Veneţia».”

Față de cele afirmate de Călin Popescu Tăriceanu la Sinteza zilei țin să fac unele precizări sub înfățișarea unei polemici cordiale, explicabile prin părerea mea bună pe care o am (încă) despre președintele ALDE, vîrful de lance al Războiului dus de forțele democratice pentru restabilirea statului de drept călcat în picioare de bocancii sergenților majori mesianici. Comentariul la care face referire președintele Senatului a fost publicat de mine, sub titlul De ce a convocat Klaus Iohannis partidele la Cotroceni? Ca să se vadă ivirea unei noi majorități parlamentare: PNL, USR, PMP, ALDE, luni, 29 octombrie 2018. Textul meu a pornit de la nedumerirea stîrnită de inițiativa lui Klaus Iohannis. Potrivit știrii livrate presei de Cotroceni vineri, 19 octombrie 2018, după primirea avizului Comisiei de la Veneția, consultările cu partidele parlamentare au fost convocate în chestiunea Legilor Justiției.

Legile Justiției – reaminteam – au fost publicate în Monitorul oficial. Problema numărul unu a României e trecerea urgentă la aplicarea lor. Orice semnal că ele ar putea fi modificate în Parlament înseamnă practic amînarea periculoasă a transpunerii lor în practică. Trăsnaia cu Ordonanța de urgență nr. 92, despre care nici acum nu-mi pot da seama ce a urmărit Tudorel Toader în afară de a reaprinde scandalul Legilor Justiției după ce acesta se stinsese, la capătul a doi ani de huruială, a fost prima lovitură dată procesului necesar de trecere la aplicarea celor trei Legi. A venit apoi anunțul că la dezbaterea în Parlament a Ordonanței ar putea fi operate noi modificări la cele trei Legi ale Justiției pentru a îndeplini Recomandările Comisiei de la Veneția din Avizul final dat pe 19 octombrie 2018. De ce erau chemate partidele la Cotroceni în chestiunea Lgilor Justiției după ce – repet – aceste legi au fost publicate în Monitorul oficial? Răspunsul ne-a fost dat de Declarația de presă a președintelui înainte de începerea consultărilor, miercuri, 24 octombrie 2018:

„Începem o rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare. I-am invitat pentru a discuta despre legile justiţiei. Este evident că legile justiţiei, în forma în care sînt ele valabile astăzi, trebuie regîndite şi trebuie modernizate, îmbunătăţite. Este clar că aici obiectivul, cel puţin obiectivul meu, este să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta este cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rînd, este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei, dar nu oricum! Este nevoie de o legiferare responsabilă, o legiferare transparentă, o legiferare care duce la modernizara reală a legislaţiei în materie. Pentru asta e nevoie de discuţii, e nevoie de transparenţă, e nevoie de discuţii cu CSM-ul, care garantează independenţa justiţiei şi nu ca pînă acum, cînd aceste avize ale CSM-ului au fost constant ignorate, este nevoie de consultări cu toţi partenerii din sistem, iar pe partea politică este clar că avem nevoie de o înţelegere, un acord între partidele parlamentare, pentru a relua acest ciclu legislativ şi pentru a îmbunătăţi legislaţia. Avem, de curînd, opinia finală a Comisiei de la Veneţia, cel mai autorizat organ în materie de justiţie.

Acele opinii, acele recomandări ale Comisiei de la Veneţia trebuie luate foarte, foarte în serios. Sînt recomandări ale specialiştilor, sînt recomandări gîndite pentru a ajuta România şi aceste recomandări sînt gîndite pentru a ne ajuta. Este nevoie de citirea cu atenţie şi ele trebuie luate în seamă.”

Cine știe să citească și altceva decît SMS-uri își dă seama că Klaus Iohannis a convocat partidele politice la Cotroceni sub semnul obsesie sale ca procesul de dezbatere și votare a acestor legi să fie reluat de la capăt. Și nu oricum, ci într-un chip atît de complicat încît e la mintea cocoșului că nu vom avea legi ale Justiției nici măcar pînă la finele acestui secol. Între timp însă Legile deja apărute în Monitorul oficial urmează să fie aruncate la coș. Obiectivul secret al lu Klaus Iohannis e străveziu:
Sub pretextul că procesul trebuie reluat, cele trei legi ale justiției sînt amînate sine die. Rămîn valabile legile de pînă la promulgarea celor trei, legile care au dat posibilitate ca Binomul să dicteze în viața politică a României postdecembriste.

Referirea la Recomandări e făcută în treacăt.
În replica dată mie la Sinteza zilei, Călin Popescu Tăriceanu dezvăluie că la întîlnirea de la Cotroceni Klaus Iohannis a fost de acord că în Parlament să nu se reia tot procesul, ci – așa cum a propus președintele ALDE – să fie trecute în revistă Recomandările Comisiei de la Veneția.

Nu exclud posibilitatea ca așa să se fi desfășurat lucrurile la întîlnire.
Despre cum vede Klaus Iohannis dezbaterea în Parlament a Legilor Justiției noi avem însă oficial doar punctul de vedere din declarația de presă dinaintea consultărilor: Un punct de vedere susținut de Klaus Iohannis cu o îndîrjire ieșită din comun încă din iulie 2018. Recomandările Comisiei de la Veneția au fost folosite de Klaus Iohannis ca argument pentru necesitatea reluării Procesului, deoarece – a declarat președintele la publicarea Avizelor – atît parțial, cît și final – observațiile Comisiei sînt o dovadă că aceste legi trebuie refăcute din temelii.

După consultări, Klaus Iohannis n-a avut nici o intevenție publică în chestiunea Legilor Justiției. Știind că nu de azi de ieri domnia sa pledează pentru o reluarea a Procesului nu numai la nivel parlamentar, dar și la nivel public, avem toate temeiurile să susținem că președintele nu e de acord cu limitarea modificărilor doar la transpunerea în practică a recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Călin Popescu Tăriceanu susține contrariul.
S-a schimbat Klaus Iohannis sub puterea întîlniri cu ALDE.
L-a mandatat pe Călin Popescu Tăriceanu să ne informeze că el, Klaus Iohannnis, a renunțat la reluarea Procesului în privința Legilor Justiției?

Admitem că președintele Senatului poate fi purtătorul de cuvînt al lui Klaus Iohannis.
Noi am vrea însă să-l auzim pe Klaus Iohannis anunțînd spectaculoasa sa schimbare de poziției.
Călin Popescu Tăriceanu să-l roage public pe Klaus Iohannis să spună opiniei publice ceea ce a spus la întîlnirea cu delegația ALDE.
Pînă atunci voi continua să susțin că se urmărește reluarea întregului proces.
De fapt, aruncarea la coș a celor trei legi ale Justiției deja apărute în Monitorul Oficial.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Călin Popescu Tăriceanu – purtătorul de cuvînt al lui Klaus Iohannis?”

 • LEX BOMB, … LEX BOMB, … !!!
  Tudorel va fi remaniat !!! (sic)
  Cine va fi ‘interimar’ ???
  Aici e … prob(di)lema !?!
  Ca să nu vă stroploșiţi, prea mult, vă zic eu:
  CARMEN DAN !!!

 • @gab(v)rielescu, … asa, in … ‘general’ (***)
  Băi ipochimenule, te cam … ‘bate grija’ … altora ! Și, crede-mă, asta nu-i ghine, diloc, nici pt ei, nici pt tine ! De … ‘mine’, nu mai zic, că prea ţi-aș da … apă, la … moară-ţi !!!
  HE, HEE, HEEE !!! (ai văzut, … ‘progresso’, așa ca la … balet !)
  Dacă ‘luntrea’, pe care o ai, ar ‘foncţiona’ ca cum (sic) îti mere mâna, ori gura, fii sigur ca se va… duce la fundu’ Tarniţei, odată cu tine !!! He, hee, heee !!!➡
  Mai bine stai in … strapontina-ţi, și nu mai fă… ‘balet’, că tot nu te ia nimeni in zeamă, ci poate mai repede la … UE !!!
  Între tine si nelson mondial, ‘veveriţeanu’, zău că nu-i (mui) nicio diferenţă !!!
  Adio, dar rămân in … gâtu tău !!!

 • Maestre ,recunoasteti ca ati batut campii politicii,nimeni nu-i perfect si profetii mincinosi sfarsesc prost.Tariceanu a punctat decisiv si fata de dumneavoastra si fata de Iohanis,a fost de fapt ”purtatorul de cuvant ” al Coalitiei pentru intalnirea de la Cotroceni.Dragnea si PSD au avut alte sarcini cu cele 7 intrebari,la care inca Dulapul n-a raspuns.Legile Justitiei SUNT IN VIGOARE,modificarea lor este posibila DOAR CAND SE VA APROBA ORDONANTA SI DOAR PT ARTICOLELE CARE AU FACUT OBICTUL EI.

 • „Consiliul National Judiciar din Polonia a anuntat, marti seara, suspendarea procedurilor de recrutare a judecatorilor Curtii Supreme de Justitie pentru a aplica astfel o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.”

  Ar trebui sa învatam câte ceva din greselile altora si nu sa le repetam.

  • Ba domi esti un dobitoc perfect,ce are Sula cu Prefectura ? Situatia din Polonia n-are nici in clin nici in maneca cu situatia din Romania.Comisia de la Venetia da CONSULTATII,Curtea de Justitie a UE da VERDICTE.

   • Inteligento, nu vezi mai departe de vârful nasului! Am dat exemplul Poloniei rebele pentru a scoate în evidenta ca nu poti fi membru al UE fara sa te supui unor reguli.
    Comisia de la Venetia îti da consultatii pe care, daca le respecti, nu ajungi la CJUE!

    • Si ce nu a respectat Polonia din ce a primit de la Comisia de la Venetia ,pupincurist iohanist ?

    • Vezi ba dobi, ce mentalitate de slugoi ai? Tu nu vezi Romania decat supusa, nicidecum participanta la stabilirea regulilor.
     V-au dresat bine multinationalele alea..

     • Regulile au fost stabilite demult si România le-a acceptat când a intrat în UE. Nu le mai accepta? Sa paraseasca UE daca-si poate permite asa ceva.
      Valea, ca iar cersesti sa fii înjurat!

     • Bai slugoi magazioner, sau ce rahat esti, valea sa-i spui luț ma-ta, cand vine beata de pe centura.. Tu nu vezi prostane ca regulile se schimba de la un an la altul si de la o situatie la alta?

    • Pupincurist basist revopsit in iohanist,cite state au reprezentanti in aceasta vestita Comisie din orasul ala intrat la apa si cine ii numeste acolo?

     • Scuteste-ma, ca esti varza! O varza prost-crescuta pe deasupra.
      Da mâna cu Nikola si retrageti-va amândoi în boscheti, unde va este locul!

    • Nu esti decat un habarnist,snob si incult cu pretentii de mare rahat in ploaie,pupincurist basist convertit la iohanism,care acum exersezi de zor si pe cel csolosist.

  • Problema: ai doi copii si unuia ii spui sa se suie in copac (Romania) iar celuilalt sa se dea jos din copac (Polonia). Adica unuia ca de ce bagi presedintele adanc in problemele justitiei, celuilalt ca de ce nu-l bagi la fel de adanc in aceleasi probleme ale justitiei. Cum se numeste boala?

   • Alta problema: ai un copil (Germania) unde ministrul de justitie executa cu un bocanc in dos un procuror general al republicii si everybody is happy, si mai ai un copil (Romania) unde everybody is so sad ca ministrul justitiei incearca doar sa se atinga de procurorul general. Cum se numeste boala de care sufera parintele(UE)?

  • NU E REPLY, pt tine !!!
   Să vă spun ceva, vorba lu’ Călin :
   Clubu’ #colectiv era dezafectat de cel putin TREI ANI !!! (la data ‘cincertului’ !)
   PROBLEMA ESTE, DECI, … GRAVĂ !!!
   CINE L-A… ACTIVAT, chiar ATUNCI?!?

   • @Mihai Avram
    Cine raspunde tare, ia zece ani la sare!

    • De ești prost si nu-nţelegi,
     Nici limba nu ţi-o … dezlegi !
     Ţi-am zis că nu-i pt tine ,
     Nu-nţeleg ce ai … cu mine !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *