În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Gîndul de miercuri

Premieră postdecembristă: Înalta Curte decide marți, 18 noiembrie 2014, cine va fi președintele României!

Înalta Curte a decis ca Procesul ANI – Klaus Iohannis să se judece marți, 18 noiembrie 2014.
Știam știrea cu mult înainte de a deveni Breaking news pe televiziunile de știri.
Mă sunase Bogdan Iacob de la site-ul InPolitics, cel care urmărise toată ziua site-ul ICCJ.
Cînd m-a sunat ca să mi-o spună, n-am crezut-o.
L-am rugat să mai verifice o dată.
A verificat și mi-a confirmat că așa e.

Incredibil, dar adevărat!
Procesul putea fi pus mîine sau poimîne sau la anul.
A fost pus exact la două zile după al doilea tur.

Luni seara, dacă nu marți dimineața, BEC v-a confirma oficial rezultatele scrutinului.
Potrivit articolului 82 din Constituție, CCR trebuie să se întrunească a doua zi, miercuri, pentru a valida rezultatele alegerilor.
Să zicem că Klaus Iohannis va cîștiga alegerile.
Să zicem că Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil.
Poate CCR să-l valideze ca președinte?
Și dacă nu poate, ce se va întîmpla cu rezultatul scrutinului?

Indiferent însă de decizia ÎCCJ, stabilirea procesului pentru marți, 18 noiembrie 2014, îi ridică lui Klaus Iohannis o mare problemă între cele două tururi.
Diferența mai mult decît sigură dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis de după turul întîi nu poate fi recuperată de Klaus Iohannis decît printr-o mobilizare ieșită din comun a electoratului anti-PSD.
Păi, cum să mobilizezi acest electorat, oricum debusolat de fragmentarea Dreptei, ca să iasă la vot pe 16 noiembrie, cînd marți, 18 noiembrie, Klaus Iohannis ar putea fi declarat incompatibil?

Putea ÎCCJ să pună acest proces și într-o altă zi?
Putea, mai ales că nu e nevoie de martori, de avocați, de documente, ci doar de cîțiva judecători, care să se întrunească într-o sală cu ușile închise.
Da, dar dacă proceda astfel, Justiția românească ar fi fost lipsită de marele avantaj de a decide ea cine să fie președintele României.

Cînd spuneam și scriam că anul acesta, spre deosebire de toți cei șase ani prezidențiali postdecembriști trăiți de mine ca ziarist, Justiția și-a scos basmaua de la ochi și se implică în bătălia electorală, mulți au surîs ironic.
Nu le rămîne acum decît să surîdă trist.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

31 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri”

 • Felicitari pentru analiza dvs.prezentata la TV.

 • il vrem pe Crin Antonescu!! maestre, vorbiti cu el sa se intoarca!!

 • 1. Stabilirea unui termen de judecata inseamna ca recursul a fost declarat admisibil si ca problema nu a fost considerata simpla si clara (caz in care se putea pronunta deja o hotarare fara citarea partilor). Stabilirea unui termen de judecata inseamna ca s-a depasit etapa de filtrare, a hotararii cu usile inchise. A se vedea art. 493 din codul de procedura civila. Este insa posibil ca pe 18 noiembrie sa se judece doar admisibilitatea recursului. ICCJ ar trebui sa clarifice stadiul procedurii.
  2. Iohannis a tras de timp la maximul posibil. A depus punctul de vedere in ultima zi, asa ca nu cred ca putem pune totul in carca ICCJ. Din punctul dumneavoastra de vedere cand ar fi trebuit sa se dea termen ca sa nu influenteze alegerile?! Ar fi mai bine daca l-ar declara incompatibil dupa ce ar obtine mandatul, in cazul in care castiga?! Sau ar trebui sa judecace acum, repede, inainte de alegeri?! Stiu, bine ar fi fost sa fi rezolvat cazul definitiv pana in vara, dar in situatia data care e cea mai buna solutie?!
  3. Am constatat cu oarecare surprindere ca majoritatea prietenilor si cunoscutilor mei nu vor vota in primul tur, cand votul este in esenta pozitiv, insa sunt determinati sa voteze in turul al doilea impotriva lui Ponta. Stiu, nu inseamna ca este un trend, este doar o constatare personala.

 • La o mie de scenarii marca cristoiu cine le mai recunoaste pe cele care se adeveresc…oricum ar fi cazul sa mai taiati din ele maestre…parerea mea

 • )daca cumva este vreo manevra precum lovitura de stat din 1989 si vreun securist trage sforile pentru ca Presedintele ales Klaus Iohannis sa nu fie validat pe acest motiv,securistii papasari nu vor reusi pentru ca sintem in sex XXI in Uniunea Europeana si NATO si sint sigur ca prietenii si aliatii nostri din SUA si Europa vor gasi mijloacele democratice pentru a opri o astfel de lovitura de stat. Chiar daca marele luptator pentru democratie si libertate ,decenta onestitate ,o viata de familile constructiva si civilizata ,promovarea oamenilor corecti etc -maretul traian basescu -cel care numeste sefi la sie pentru ca asa vrea sufletelul lui pufulet sau dogaru&co si ,cel care o sustine pe elena udrea cea disparuta in 2012 si cu un fost sot fugit prin Dubai urmarit de DNA ,elena udrea casatorindu-se din dragoste desigur si avind banii ei munciti cinstit , un traian basescu care nu stie cine sint mondialu’ dogaru,melescanu sau cocos aliatii nosttri din Uniunea Europeana si SUA au condamnat suspendarea din 2012 care a fost facuta intr-un stil feudal incalcind legile si procedurile ,respectate la suspendarea din 2007. Klaus Iohannis este un primar si om politic aplaudat de toata lumea democratica civilizata pentru ca a reusit sa faca din Sibiu un oras emblema a Europei si una din destinatiile de tot din Uniunea Europeana.

 • Dle Ion Cristoiu, Cred ca trebuie urmarit ceva mai atent semnificatia urmatorului aspect: In discutia cu Sova , Hrebenciuc s-a referit la o lege pe care ar fi votatat-o in trecut ca prostii si datorita careia ati fost condamnat. Despre ce lege este vorba?

 • Pe 18 nu se judeca fondul, ci doar admisibilitatea recursului ANI.

 • Totul ca să ajungă Ponta președinte. Spectacol ar fi să iasă pe locul 3.

 • Eee, Maestre… mai va surprinde? Traim in Romania, Tara Faradelegilor in stil continuant! Si din pacate, orice este ANORMAL intr-o tara DEMOCRATA, in Romania este mai mult decat normal! Iar contemporanii mei, pare-se ca au uitat cum se comporta un roman pursange, cu boase, precum Vlad Tepes, Tudor Vladimirescu, Pintea Haiducul… iar pana se vor naste unii aidoma lor, romanilor le mai ramane doar credinta si speranta… Restul, aidoma unui fluture… 😉

 • Nu este nicio problema, alegatorii cinstiti oricum votau cu Monica Macovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *