Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Gîndul de sîmbătă, 14 februarie 2015

Cum mi-a tras clapa Rareș Bogdan!

O minimă regulă de corectitudine profesională cere ca înainte de a publica o informație despre cineva, să-l întrebi și pe respectivul dacă e adevărată sau nu.

Reporter virtual e un site condus, printre alții, de Adrian Halpert și Răzvan Cornățeanu.
Pe amîndoi îi știu și amîndoi mă știu.
Adrian Halpert a lucrat la Evenimentul zilei de pe vremea directoratului meu.
Răzvan Cornățeanu a fost șeful Trustului Adevărul pe vremea cînd am început colaborarea cu Trustul în postura de director al revistei Historia.

Reporter virtual publică un articol ce se vrea ironic, dar care în realitate nu decît imbecil, despre o așa zisă întoarcere a mea la Realitatea Tv. Dacă site-ul condus de cei doi ar fi fost minim corect profesional, m-ar fi contactat pentru a mă întreba despre adevărul acestei informații pe care, între noi fie vorba, nu știu dacă erau treji cînd au născocit-o.
Și le-aș fi spus că nu e vorba despre nici o întoarcere la Realitatea Tv, ci de răspunsul la solcitarea Andrei Miron, realizatoarea emisiunii Prime Time News, de a participa, ca invitat, la emisiunea sa de știri de la ora 20. Sunt invitat (pe gratis) la multe televiziuni pentru a-mi spune punctele de vedere asupra scenei noastre politice. Unor solicitări le răspund. Altora, nu. În cazul de față n-aveam nici un motiv să nu răspund, chiar dacă m-am despărțit de Realitatea cu scandal și nu din vina mea:

  1. Deși am scris despre Rareș Bogdan multe lucruri rele, unele chiar nedrepte, realizatorul Jocurilor de putere nu m-a înjurat niciodată în scris sau pe post. Ba mai mult, Rareș Bogdan mi-a trimis de fiecare dată SMS-uri respectuoase, prin care încerca să mă convingă c-am fost nedrept cu el. Din 1968, de cînd fac presă, m-am obișnuit cu  transpunerea în viață a Zicerii Facerea de bine… Juni descoperiți și lansați de mine, juni la a căror carieră am pus și eu o cărămidă, s-au grăbit să mă tăvălească prin cerneala lor rău mirositoare cînd s-au văzut pe cai mari. Lista e lungă: de la Cornel Nistorescu pînă la Mihai Gâdea. La destinul lui Rareș Bogdan n-am avut nici o contribuție. Nu l-am descoperit, nu l-am lansat, nu i-am fost șef. Am participat un timp, pe baza unui contract propus de el, la emisiunea Jocuri de putere. De fiecare dată cînd lansa aprecieri entuziaste despre mine în direct, îmi spuneam – sceptic cum sunt la vîrsta asta – că  va veni o vreme cînd mă va înjura. Și, sincer să fiu, îmi spuneam asta nu fără o anume satisfacție. Rareș Bogdan mi-a tras însă clapa. Mi-a contrazis așteptările. S-a numărat printre puținii tineri care nu m-au înjurat după încetarea colaborării, deși, repet, unele răutăți scrise de mine despre el îl îndreptățeau să-mi dea măcar un ghiont public. N-am discutat cu Rareș Bogdan din noiembrie anul trecut. N-am putut însă să nu constat comportamentul mai mult decît corect față de mine. De aceea, cînd am primit invitația de a participa la Jurnalul de știri, am acceptat.
  2. De regulă, după ce plec de la o instituție de presă, toți cei cu care am lucrat strîns, cu care am fost amabil, prietenos chiar, uită că mai exist pe lume. Nu tu un telefon pentru a vedea dacă n-am murit cumva, nu tu un mesaj de Ziua de naștere sau de Sfîntu Ion.
    Andra Miron a fost printre puținii foști colaboratori care și-a aminti că exist și după ce m-am despărțit de post. Cum era vorba de emisiunea pe care o realiza am acceptat. Și mai e un motiv pentru care am fost de acord să particip. Nu de puține ori sunt sunat să intervin în direct la telefon de producătoarele unei emisiuni și nu de realizatori sau de realizatoare. După cum sună fătuca, îmi dau seama că n-am fost contactat, pentru că postul ținea neapărat să aibă și opinia lui Cristoiu, ci pur și simplu, pentru că eram trecut pe lista de telefoane a postului. Se întîmplă ceva deosebit? Imediat, fătucele pun mîna pe agendă și iau la rînd toate numele pe care le găsesc. Nu răspunde un nume din agendă? Nu-i nimic. Fătuca trece mai departe.

Cînd eram mai  tînăr îmi permiteam:

  1. Să particip la emisiuni cu mai mulți, emsiuni în care mă contrazicem pătimaș cu alți invitați, spre fericirea moderatorului că s-a lăsat cu ”sînge pe pereți”.
  2. Să răspund unor astfel de invitații mecanice, ivite doar din întîmplarea că am fost unul dintre proștii care nu și-a închis telefonul. Acum însă sunt prea bătrîn și prea obosit ca să mă mai cert în platou ( de aceea accept să particip doar singur, chiar dacă pe gratis) și ca să mai dau fuga la solicitări întîmplătoare, făcute pentru a umple spațiul de emisie și cu intervenția mea.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

38 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 14 februarie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *