Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de sîmbătă, 18 noiembrie 2017

Carte poștală de la Stalingrad: „Se pare că și iarna ce vine ne va apuca tot pe aceste blestemate stepe rusești”

Cineva care a citit c-am fost la Rossoșka, în Rusia, la Ceremonia de reînhumare a militarilor români căzuți la Stalingrad, mi-a dat un document de o importanță deosebită despre prezența Armatei române la cea mai mare Bătălie din al Doilea Război Război Mondial:
O carte poștală trimisă de pe Front de un militar român după spargerea Frontului.

E vorba de cartea poștală trimisă de sergent major T. R. Mitică Bulumacu din Regimentul 20 Dorobanți, în 17 octombrie 1942, Mariei St. Bulumac, Str. Caransebeș, nr.1, București. Din spusele celui care mi-a dat-o, înțeleg că e vorba de un unchi, mort pe Frontul de Est la 22 decembrie 1942. Dibui c-a fost la Stalingrad, în Stepa Calmucă. Într-adevăr, Regimentul 20 Dorobanți a făcut parte din Divizia a 4-a, Corpul de Armată 6, condus de Generalul Constantin Dragalina. A luptat la Harkov în mai 1942, după care a mers pînă în sudul Stalingradului. Cartea poștală e datată 17 octombrie 1942. La vremea respectivă, din cîte îmi spun cărțile despre Stalingrad, Regimentul se afla, în cadrul Diviziei, în flancul drept al Corpului 6, la Sud de Tudovo, pe un aliniament de 55 de kilometri. Cu puțin timp în urmă, pe 4 octombrie 1942, sprijinită de Divizia 14 blindată germană, Divizia a recucerit această poziție, după ce, pe 28 septembrie 1942, sovieticii o împinseseră înapoi, spre Vest. Pe 20 noiembrie 1942, Regimentul 20 Dorobanți împărtășește soarta tragică a întregului Corp 6 Armată. Sub loviturile sovietice, Regimentul se retrage pînă la aliniamentul Kenkria – V Obilnoe, aflat la o distanță mare de Stalingrad. Expeditorul cărții poștale va fi murit în poziția de apărare luată de Regiment, spartă peste cîteva zile.

Conținutul cărții poștale e acesta:

ATENȚIUNE: Nu se scrie nimic în legătură cu armata.
Nu se pune localitatea.

Adresa trimițătorului:
Numele și pronumele: Serg. Major T.R. Mitică Bulumacu
Regimentul: 20 Dorobanți, compania 8 Mtr.
Of. poștal militar Nr. 42

17 Oct. 1942

Dragă Marie,

Scrisoarea ta cu data de 12 Sept am primit-o pe 24 Sept, dar deși aș fi dorit să-ți răspund imediat, n-am putut și iată că abia acum mă învrednicesc. Am rămas surprins cînd am aflat că Stan este și el pe aici. Eu i-am scris o c.p. pe ziua de 15 oct. la adresa dată de tine, dar nu mi-a răspuns pînă acum. Se vede treaba că se găsește departe de mine pe acest front. Eu sînt bine – sănătos pînă acum, mulțumesc Celui de Sus. De pe acasă am primit vești regulat pînă în Septembrie, de atunci n-am mai primit de loc. Azi le scrisei iară și o făcui pe supăratul. De pe aci, ce să-ți spun dragă Marie? Ne luptăm continu cu netrebnicii de bolșevici și cu celelalte greutăți ale războiului încît de 6 luni de zile n-am avut pic de răgaz. Vești prea bune nu prea avem; se pare că și iarna ce vine ne va apuca tot pe aceste blestemate stepe rusești.

Mi s-a făcut un mare dor de voi toți ce va aflați departe.

Bănuiesc că Bucureștiul a rămas același cu viața lui. Tare aș dori să mă reîntorc iarăși acasă la noi. Tu, dacă vrei mai scrie-mi, că-mi face mare plăcere.

Îți doresc tot binele. Te sărută.
Mitică

 Corespondența era supusă cenzurii militare. Cu toate acestea, din textul sergentului major putem afla cîte ceva despre Frontul din Stepa Calmucă:

a) Autorul notează la un moment dat că „Ne luptăm continuu cu netrebnicii de bolșevici și cu celelalte greutăți ale războiului încît de 6 luni de zile n-am avut pic de răgaz. Vești prea bune nu prea avem; se pare că și iarna ce vine ne va apuca tot pe aceste blestemate stepe rusești”.
Sîntem în 17 octombrie 1942. De șase luni de zile, înseamnă din aprilie 1942, ceea ce presupune participarea la Bătălia de la Harkov. Autorul crede că îi vor prinde iarna prin blestematele stepe rusești. Asta înseamnă că n-avea prea mare încredere în ofensiva nemților, spre deosebire de nemți, care se vedeau deja dincolo de Volga.
b) Ca toți cei de pe front, autorul are nostalgia vieții civile din țară.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 18 noiembrie 2017”

  • se pare ca noi uitam istoria dar ea pe noi niciodata…..

  • Nick Cernat. Ai scris numai prostii, și alea incoerente.

  • Bre, Petre Ionescu, esti un cur la faza de diaree acută. Un nazist infect care ar trimite și 20 de milioane de români pe front, desculți, infometați, indoctrinați cu CRUCEA, să se jertfească in lupta cu fiara bolșevică. Că asta te-a ofticat azi, asta te-a făcut să scuipi bale. Faptul că am scris din nou cum un popor intreg s-a lasat manipulat ca o turmă de oi. Si cum istoria s-ar putea repeta.
    Mă bucur că ai fost si tu CSP 3 in 1991…Asta nu inseamnă că ai fost secretar de partid, nu ?…..Invidiosii ar putea să zică c-ai fost CSP pt. că ai fost botezat de Elena Ceausescu, altfel nu reuseai, că tac-tu era mare securist….vezi ce simplu e să mănânci căcat…
    Bre, pe mine mă doare-n brici de ce zici tu, eu am jucat intotdeauna in altă Ligă, și ca CSP am jucat in altă Ligă,că si aici lucrurile erau pe căprării. Ești diareic la gură, poți zice că am fost in Germania să-i pun flori lui Marx la mormântul din Anglia…..e dreptu tău….poți să mănânci rahat la liber. Lumea te cam stie câte parale mai faci. Cam toți se feresc de tine, normal, de frica dejecțiilor cu care-i poți umple. Dar nu chiar toți. Am pierdut cam multă vreme cu tine. Azi chiar n-ai scris nimic interesant. Ai vrut să te scoți cu mine, dar ai dat chix. Până la urmă ne-am găsit doi CSP. Unul comunist si altul nazist. Unu regretă că nu mai e CSP, altul se bucură că a scăpat de beleaua cu CSP, devenind rentier.

  • Petre Ionescu, ești tare nătărău in ultima vreme, ai ajuns să furi și pâinea lui Cernat…. … Am fost cercetător științific in electronică industrială, am mai spus. D-ăia cu mate și fizică. D-ăia pe bune, fără pile, bun să tragă la șaibă, care au construit România industrială, așa bună sau proastă cum a fost ea…..era mult peste cea de azi la acest capitol…. Dar tu ?. După evoluțiile tale mai recente, pari un bun vânător de comuniști, eheee , ce-i mai demascai tu in antebelic, ce invective vitriolante le aruncai, ii terminai ca oameni …..un mic torționar zace in tine, ești puturos dar lacom, tagma din care se recrutează inchizitorii, securiștii, in general toți cei care iubesc traiul bun dar moca.

  • Cernat cică are nume real pt. că el nu se teme de nimic…..In primul rând el nu se teme nici de ridicol, el n-are nimic de apărat, e cunoscut de lume drept o moluscă, nici tac-su n-a avut ce să-i facă, il bătea degeaba. Lui nu-i pasă dacă copiii lui vor vedea ce mizerii scrie părintele lor, tipul n-are rușine.Nu au rușine decât cei respectați de apropiați.
    Eu scriu cu pseudonim, dar nu de frică. Oricum datele mele reale sunt cunoscute de cine trebuie. Scriu cu pseudonim că eu am rușine. Nu-mi pot expune apropiații la mizeriile pe care le suportă oricine incearcă să iasă din tipare, din oportunism, din lene sau comoditate.

    • Bă, cretinule, nu te pune nimeni să zici copiilor sau cunoscuților pe ce site-uri umbli, ca să vadă dejecțiile tale sau înjurăturile altora! Eu, pe acest cont, nu am la prieteni membrii familiei, nici măcar foști colegi de școală sau de serviciu, pt. că, în ce-i privește pe colegi, nu vreau să-mi creez antipatii, în cazul unor opțiuni politice diferite! Eu sunt în stare să-l bag în mă-sa pe-un prieten sau coleg care e pesedist înfocat, ca tine, așa că mai bine evit! Bă, boșorogule, tu chiar ne crezi tâmpiți, dacă invoci rușinea ca motiv pt. care nu postezi cu profil real! Te trezești că și lui Petre, la caracterul lui infect, …., dacă tot mi-am adus aminte de el, îi e rușine, de-aia are 10 conturi! Auzi la ipochimen, cică DATELE LUI REALE SUNT CUNOSCUTE DE CINE TREBUIE! Probabil e vorba despre cei de la morgă! Heil sictir, la cimitir! (scuze, n-am găsit altă rimă!)

  • Relativ la subiectul de azi.
    Ce este patriotismul?..Esti patriot când accepți să te indoctrineze cu crucea un preot mincinos ca să te trimită la un Razboi dinainte pierdut? Cum a acceptat un popor să fie manipulat cu un crucioi de doi lei pentru a merge la dracu in praznic, fără nici un rost?…Ar mai accepta poporul și azi un asemenea patriotism?….Astea erau intrebările importante, dar nu le poți pune, n-ai loc de …. mucii unor Petrică Ionescu sau Cernat.

  • Pentru oricine, exclusiv Petrică , Cernat…
    N-am avut nici o funcție pe nici o linie nici in trecut nici azi. Am fost 45 de ani cercetător științific și meditator de mate – fiz…De ce n-am avut nici o functie?. Pt. că am văzut că pot câștiga mai mult pe cont propriu și pt. că nu accept să primesc ordine. Nici armata nu-mi place, cum să accept eu ordine de la ofițeri care in liceu aveau media 6…8, pe când eu aveam 10 ?. Respect orice postac, d-aia am intrat in „troaca” lor. Nu-i respect pe cei care injură când nu ințeleg ceva. Nu ințeleg pt. că sunt prea conformiști, prea oportuniști, se uită prea mult la TV, uită că au o minte in cap.

    • Bă, intelectualule, ia spune-ne și nouă ce-ai cercetat tu și dacă ai vreo inovație, vreo invenție, dacă tot zici c-ai avut numai 10 la școală! Și doi, dă-ne și-un ex. de elev meditat de tine, care-a intrat cu medie mare la facultate! Ai curaj, sau ți-e rușine să spui? Carevasăzică, tu ai fost 45 de ani cercetător științific, asta-nseamnă c-ai ieșit la pensie pe la 70 de ani?! Sau te trezești că tu cercetezi de pe timpul liceului, fiind un geniu! Bă, diliule, am impresia că problemele tale de sănătate ți se trag de la formația ta preferată, AC/DC! Agitatule!

  • Soldati ca Svejk erau indoctrinați prin predici religioase de feldkuraţi cu crucea și trimiși la război pt. victoria Dumnezeului oficial….Stim că de Svejk nu se lipea nici o indoctrinare, prin urmare, făcea tot posibilul, depunea mult zel să meargă mereu in direcţía contrară frontului. Era un erou modern.

    • Svejk a fost descris intr- un Gand mai vechi. Magistral. sSvejk numit sef intrun oras de care nu se stia daca era ocupat de dusman 😀

  • „Ne luptăm continuu cu netrebnicii de bolșevici……” pare o formulare introdusă de Cenzura militară…
    Zic asta pt. că in război oricare adversar este….adversar, nu e bolșevic. Nici nu erau toți adversarii bolșevici, majoritatea nu erau. Scrisoarea e scrisă de un tip cu carte. Cu atât mai rău, tipul e un indoctrinat, pt. că nu pomenește nimic de ura lui pentru cei care l-au trimis la dracu in praznic să-și dea viața degeaba….Păcat de rumân, el este mereu un indoctrinat, un oportunist, nu iși pune intrebări cum am văzut că se intâmplă cu alți europeni. Mă mir de multă vreme cum a putut un popor al unei țări libere, dacă ne luăm după propaganda oficială, să se comporte așa cum a făcut poporul român in acel război. Se vede treaba că NU era deloc liber acel popor, că era forțat să lupte mai abitir decât erau bolșevicii…. Dacă eram atunci cu carte cum sunt azi nu mă duceam in acel război…..Mai bine lagărul de concentrare, glonțul ….sau emigram in Spania la căpșuni.

    • Nu au avut incotro, nu erau indoctrinati. Daca primeai ordin de incorporare trebuia sa te prezinti, altfel erai incarcerat si impuscat. Dezastrul a fost facut numai de ofiteri nu de soldati. Chiar si in ultimul ceas ofiterii au gresit. Am povestit cum tata a fost luat prizonier. Rusii i-au lasat sa se retraga spre tara dar ofiterii au deschis focul, iar rusii s-au infuriat si au oprit retragerea. Asa a ajuns in Siberia in lagar.

      • Adriana, tu ești singura care scrii cu sufletul pe masă pe acest subiect, tu ne-ai oferit mai multe adevăruri despre acest război imbecil decât o carte cinstită.

    • Dacă erai cu carte, boșorogule agramat, știai să pui niște virgule în fraza „Dacă eram atunci cu carte cum sunt azi nu mă duceam in acel război” și, mai ales, ai fi observat că cenzura (sau Mitică!) a scris greșit CONTINUU, în context, pt. că trebuia scris ÎNCONTINUU, boule-pesedist-îndoctrinat! Totodată, observ că Mitică știe să pună virgulele corect, spre deosebire de tine, dar mai observ c-a scris DE LOC, în loc de DELOC, lucru pe care tu, intelectualule rasat, care-ai trăit bine-n comunism și te lauzi că și acum, datorită deșteptăciunii tale, trăiești bine, nu l-ai observat, dacă tot te preocupă să-l faci tip cu carte pe Mitică, deși nu e relevant acest lucru, pt. că-n război trebuie să știi să lupți, nu să scrii! Bă, pesedistule, tu vorbești de îndoctrinare?! Tu care, deși afirmi că nu ești membru de partid, ești pe post de agent de influență, un manipulator ordinar, cu ordinul de la PSD de-a intra aici pe blog, dar și pe alte site-uri, pt. a-l contracara pe dl Cristoiu și a susține politica PSD, găsind tot timpul argumente în favoarea penalilor pesediști și a oricăror acțiuni sau decizii politice ale acestora? Cum poți spune tu că faci asta, dezinteresat, mai ales noaptea, când oamenii normali, dar și sănătoși la cap, dorm (ok, Petre are program de masturbare, dar el e o excepție!), fără să ai o misiune în acest sens?! Eu sunt convins c-ai avut o funcție pe linie PCR, probabil și administrativă, iar acum ești cu o funcție în PSD, altfel n-ai avea motive să fii anonim, cu scuza că-ți protejezi familia și pe mă-ta! Ce, eu, dacă am profilul real, mă simt amenințat de cineva? Hai sictir, boșorogule diliu!

      • sunt colectionar .scrisul si tot ce apare pe cartea postala sunt ulterior razboiului.un fals ordinar.altfel nu ajungea la destinatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *