Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Cum a semnat Klaus Iohannis pentru rachete direct cu serviciile secrete franceze

Sunt două lucruri care curg

… direct din recentele evoluții politice Paris- București: Turneul președintelui francez Emmanuel Macron în Estul Europei (România- Bulgaria 24-25 Avg. 2017), programat la împlinirea a 10 ani de la vizita unui lider al Republicii în Bulgaria, apare ca operațiune economică sofisticată a serviciilor secrete franceze DGSE (Direcția Generală pentru Securitate Externă franceză) și nu ca întâlnire la nivel înalt între doi șefi de stat. În plus, a devenit evident acum că Macron forțează să înlocuiască Polonia – care își respectă condiția de stat independent și se împotrivește politicilor Macroniene pentru migrație și muncitori detașați, cu România – un stat mare, supus și la nevoie, prost. La București, vorbind în treacăt despre fondarea Statului Român, Macron nu a uitat să amintească „rolul” Franței în context: pentru el și pentru alții din „elitele” neo-liberale aflate la cârma Europei, este ca o delicată sugestie de a spune în politică „Eu te-am făcut, eu te omor!”.

În Marea Britanie se știe

… că dacă vrei o afacere bună, poți să cumperi un francez la valoarea lui reală și să-l revinzi la valoarea pe care francezul crede că o are. Profitul afacerii ar fi cu atât mai substanțial cu cât aroganța franceză ar fi mai înaltă- orice englez din generația înstărită („posh people”) o poate confirma. Pentru români, aroganța franceză a fost confirmată după ce recenta vizită a președintelui francez Emmanuel Macron la București a probat două lucruri: Macron există, iar agresivitatea sa politică este proporțional încurajată de timiditatea tâmpă a politicienilor de la București. Ușurința cu care Macron a obținut ce și-a dorit în România a demonstrat indirect publicului larg românesc că România are colții scoși, iar dentistul e finanțat nerambursabil de Uniunea Europeană. Cu consilieri șterși și fără Servicii speciale care să-i fi prezentat un profil real și bine documentat al liderului francez, Klaus Werner Iohannis a fost singurul mare învins din turneul Salzburg- București- Sofia al lui Macron. Problema este că pentru înfrângere, Iohannis a luat România după el.

Așa cum se prezintă turneul lui Macron…

… arată doar a operațiune a serviciilor secrete franceze DGSE cu un vag iz de diplomație. Cu 40 de minute de șuetă tête-à-tête oferite în 24 august, Macron nici măcar nu i-a oferit lui Iohannis certitudindea că întâlnirea lor era una la nivel de șefi de stat, ci a apărut ca interfață cu cravată între Inteligența franceză și Ministerul Apărării din Franța. Pentru România, Macron a sosit, a patronat solemn contractele-cadru pe armament și industrie și a plecat, amintind peste umăr președintelui român Klaus Iohannis că va reveni până la sfârșitul anului (ca politician, de data asta) cu o „Foaie de parcurs” pentru Europa. Iohannis și premierul Mihai Tudose au luat notițe și au tăcut conștiincios: cu astfel de tăceri slugarnice, un pitic nord-coreean precum Kim Jong-un ar deveni mai înalt chiar decât baschetbalistul Ghiță Mureșan (2,31 m sau poate mai mult).

Secret Tango

Serviciul secret, Direcția Generală pentru Securitate Externă franceză (DGSE), un omolog al lui MI6 din Marea Britanie, este subordonat Ministerului Apărării, nu își publică niciodată activitatea și e prestigios în special prin operațiunile economice derulate peste hotare. Printre altele, Direcția produce influență pentru Franța și pune umărul pentru afaceri care implică interese franceze. Particularitatea sa este că după colectarea și depunerea informațiilor, are un cuvânt de spus în luarea deciziei autorității politice. La o comunitate de mai mult de 4000 francezi rezidenți permanent în România, cu cca 3000 de afaceri pe rol (unele fiind de amploare), este de presupus că prezența Direcției în România este semnificativă. Și în cazul Bulgariei, dar și al României, Macron vrea ca înarmarea să se facă prin grupul european MBDA, unul din liderii mondiali în producerea de rachete și sisteme de rachete. Sprijinul lui Macron pentru MBDA nu este întâmplător- acționarii gigantului sunt AIRBUS (37.5%), BAE Systems (37.5%) și Leonardo (25%), având CEO un fost director la AIRBUS Defence and Space și CEO al EADS Astrium Satellites, francezul Antoine Bouvier. Prin MBDA, numitul Bouvier readuce în România nume de afaceri (BAE Systems și EADS) care au provocat probleme de prestigiu și scandaluri țării românești.

BAE Systems. Sindromul „Proasta cu bani a Europei”

La începutul anului 2003, potrivit BBC, responsabilul guvernului britanic cu vânzările de armanent anunţa că fregatele britanice „Coventry” şi „London”, scoase din uz și rebotezate ulterior de români „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, au fost vândute României, care a și plătit o sumă considerabilă (aproape 120 mil. lire sterline). Scandalul tranzacției a fost dublat de o anchetă de corupție, referitoare la comisionul de şapte milioane de lire sterline plătit de partea română pentru fiarele plutitoare fabricate în 1980. În 2007, UK’s Serious Fraud Office (SFO) confirma șase investigații pe corupție referitoare la BAE, pe tranzacții din Africa de Sud, Tanzania, Cehia, Qatar, România, Chile.
Cel puțin în cazul României, ancheta SFO nu a fost finalizată.

EADS. Sindrom. Tranzacție

La finele anului 2014, procurorii germani anunțau că derulează investigații la sediul Airbus (EADS / Airbus Group), pe acuzații de corupție în dosare ce implicau contracte din România și Arabia Saudită. În ambele cazuri, proiectele implicau sisteme de securizarea frontierelor, pentru România fiind înregistrați cca 3.100 km lungime granițe. Potrivit presei, contractul „Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat” încheiat de Ministerul de Interne român cu EADS Deutschland GmbH Ge valora 734 milioane de euro, iar suma vehiculată ca șpagă era de ordinul zecilor de milioane de euro. Chestiunea granițelor fusese ridicată de Uniunea Europeană, care cerea României granițe sigure. Pe vremea aceea, bietul stat România nu aflase ce granițe din brânză avea Uniunea spre Italia și Spania.

Toți oamenii președintelui francez

… care s-au ocupat de Turneul Estic al lui Macron sunt doi, au conexiuni cu Apărarea franceză și sunt moșteniți de la predecesorul Francois Hollande. În Bulgaria, veteranul Éric Lebedel este sosit ca Ambasador în octombrie 2016, iar în România, Michèle Ramis, un diplomat calificat în combaterea criminalității transfrontaliere, a fost confirmată la post în Iunie 2017. Lebedel a lucrat pentru diplomația franceză în domenii exclusiv strategice, respectiv politico-militare, a ținut Secretariatul NATO și al Departamentului Apărării Naționale Franceze și a fost Ambasador pe Parteneriatele Strategice- cu China, Rusia și alte state nealiniate UE. Este un om bine informat: la doar două luni după prezentarea scrisorilor de acreditare, în decembrie 2016, Lebedel anunța includerea Bulgariei în zona de interes a Airbus și a Franței pentru Apărare, fapt confirmat ulterior de Macron în timpul vizitei din 2017.

Ambasadoarea Michèle Ramis de la București

… a lucrat în Administrația Centrală franceză, la Direcția pentru Francezii din Străinătate și Străinii din Franța. Direcția pentru Francezii din Străinătate (reorganizată ca Serviciu în Subordinea Ministerului Europei și Afacerilor străine) avea între atribuții protejarea intereselor francezilor de peste granițe, organizarea scrutinelor electorale dar și administrarea rețelei de Consulate franceze. Când administrezi Consulatele Franței, este previzibil că o vei face fără să ignori interesele spionajului francez. Oficial, Ramis a fost trimisă în România pentru implementarea așa-numitului Parteneriat Strategic cu România, ca profesionistă. Experiența o recomanda: în Martie 2016, de exemplu, ea vizita sediul SIPA (Agenția de Investigații și Protecție a Bosniei Herțegovina) și aprecia că parteneriatul între agenția bosniacă și agențiile „competente” ale Franței este un succes.

Cu ocazia primirii scrisorilor

… de acreditare a Ambasadorului Michèle Ramis, în Iunie 2017, Administrația Prezidențială de la București producea o minune a limbajului de lemn: „Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa se află deja la un nivel foarte înalt de excelenţă”, comunica Iohannis pentru poporul său. În limbaj comun, asta nu însemna nimic, dar pentru diplomați, devierea emoțională de la discursul politic echilibrat sugera că există cel puțin un defect în relațiile Iohannis- Macron. Problemele lui Macron pentru Europa Centrală și de Est se numeau și atunci, ca și acum, redistribuirea migranților ilegali sosiți din Africa și Asia în Europa (prin lipsa de acțiune a liderilor UE Merkel și Juncker) și nucleul care se opunea activ redistribuirii (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia și sporadic România), respectiv limitarea contractelor Muncitorilor est-europeni detașați care fac concurență neloială celor din Franța. În plus, este de adăugat aici și pasiunea lui Macron de a deveni un Rege- Soare-cu-buletin al Uniunii Europene, eclipsând eventual liderul Reichului German, cancelarul Angela Merkel. „Foaia de parcurs” la care făcea referire Macron era parte a spectacolului, iar faptul că România este statul cu care el a început deja discuțiile despre „parcurs”, confirmă că vrea România, ca variantă „soft” pentru Polonia.

Pe 23 August 1944 România întorcea

… armele împotriva Germaniei, Japonei și Italiei, alăturându-se unei Coaliții de state pe care o credea mai puternică: SUA, Anglia, Franța. Ipoteza s-a dovedit falsă, iar țara a fost predată ulterior Rusiei sovietice. Pe 23 August 2017, data când președintele Macron a plecat în turneul său spre Estul Sălbatic, România a întors iar armele, părăsind Polonia, Cehia și Ungaria, și alăturându-se unei Coaliții de state pe care o crede mai puternică- Franța, Germania, Olanda, Italia. Nu se știe precis peste cât timp se va dovedi că și această ipoteză e falsă, consilierii lui Iohannis erau încă în ședință la închiderea ediției. Sosit la Salzburg (Austria) pe 23 august, Macron vorbea 30 minute cu Cancelarul austriac Christian Kern, 25 minute cu cehul Bohuslav Sobotka și alte 25 minute cu slovacul Robert Fico. Pe 24 august, Macron vorbea 40 minute cu președintele României, Klaus Iohannis și mai petrecea aproape 2 ore cu premierul român Mihai Tudose (dejun de lucru cu desert).

Cu această ocazie

… Brigitte Macron își îmbogățea colecția de vedete cu care se întâlnise (un hobby preluat probabil direct de la veșnicul candidat prezidențial Hillary Clinton din SUA) , adăugând lângă Arnold Schwarzenegger, Bono și Rihanna, pe soția președintelui Iohannis, Carmen. Fără îndoială, dacă familiile Macron și Iohannis nu ar fi fost prezidențiale, viața era mai simplă și Klaus putea să-l invite pe Emmanuel în oraș, cu metroul, la o merdenea. Pe 25 august , liderul francez Macron discuta 45 min. cu președintele Bulgariei (Radev) și aproape 2 ore cu premierul Boïko Borissov. Altfel spus, în aproximativ 7 ore, Macron rezolvase un sfert din Europa.

Ce a obținut Macron

Macron și apropiații lui au avut grijă să programeze Turneul la împlinirea a 10 ani de la ultima vizită prezidențială franceză în Bulgaria. Era „îmblânzirea scorpiei” câtă vreme Macron a știut precis că în România va obține simplu ce și-a dorit, dar că există emoții referitoare la atitudinea Bulgariei. În întâlnirea cu triumviratul Austria- Cehia- Slovacia, referitor la Directiva europeană a muncitorilor detașați, care aducea în Franța muncitori ieftini, Macron nu a obținut mai mult decât un „proche d’un accord” care e ca o promisiune. Politica însăși e făcută din promisiuni. În Bulgaria, s-a obținut doar continuarea discuțiilor între Ministere la Paris, pe oferta franceză din Apărare și Industrie. Bulgaria caută corvete de luptă, cu posibilitatea ca gigantul european condus prin Franța MBDA să le doteze cu rachete. Caută și avioane de luptă și este deja angajată în discuții pentru avioane rusești MIG29. Premierul bulgar Borissov a fost mult mai rezervat decât Iohannis- el s-a declarat „încrezător” că se va găsi o soluție pentru muncitorii detașați în EU, dar a cerut încetarea atacurilor Bruxelles împotriva Poloniei și Ungariei, state care se opun politicilor promovate de Macron. În România, în schimb, cei doi giganți francezi europeni- MBDA și Macron, au triumfat deplin: s-a semnat un Memorandum of Understanding (MoU) cu Romarm și subsidiarul Electromecanica Ploiești pe producția de sisteme de rachete, a fost adoptată o declarație între Airbus Helicopters și IAR Brașov, iar Regele Soare are asigurat spriijinul României în ceea ce privește modificarea Directiva muncitorilor detașați.

Macron către francezii din România: „Francezii detestă reformele”

La întâlnirea cu francezii care locuiesc în România din 25 august, Macron a erupt prin toți porii care îi adăpostesc orgoliile. Ignorând protocolarul și prietenescul „am răspuns invitației părții române”, el a insistat că „a luat decizia” de a veni în România. Nu a uitat să amintească rolul Franței amintind de fondarea României „moderne” (cu Iohannis și muritorii de foame din România care vor rămâne veșnic îndatorați Cocoșului Galic) și a împins discursul dincolo de eleganță, folosind cuvintele „am indicat foarte clar interlocutorilor (Iohannis și Tudose- n.n.)” atunci când a vorbit de „claritatea relației bilaterale”. Macron a vorbit și de „ambiguitatea” românească (cu referire la „poziționare” și „fascinația atlantistă” vădit despre apropierea de SUA lui Trump), iar pe la final, cu un soi de epuizare, el a reamintit francezilor lui pierduți în pusta valahă, că Franța nu este o „țară reformabilă” pentru că francezii „detestă reformele”. Fiind greu de presupus că o națiune care nu acceptă reforme interne va accepta reforme la exterior, la nivelul UE, devine posibil ca reformistul Macron să își înceapă „reformele” direct în Est, sub sigla Uniunii Europene. Pentru început, doar ca experiment: eventual „laboratorul” este deja inaugurat, cu duetul Angela Merkel- Jean Claude Juncker care încearcă un implant de populații dinspre Africa și Asia, mai către Balcani.

„Războiul brânzei” anglo- francez

În aprilie 2016, într-un incident care a stârnit vâlvă în Regatul Britanic, un cetățean francez numit Conche a aruncat cu brânză Camembert în managerul englez al unui magazin Waitrose din Chelsea (Londra), iar managerul a replicat aruncând cu brânză britanică de Cheddar, mult mai dură. Rețeaua „Waitrose” este în general conservatoare și extrem de dedicată clienților englezi, iar brânza Camembert este bine primită deopotrivă de englezi și de europenii care locuiesc în Anglia. Conche, care la momentul incidentului avea interdicție de intrare în magazin, a continuat asaltul, lovind cu un cărucior un ofițer de securitate și un polițist sosit la fața locului. Ulterior, o curte britanică l-a condamnat pe francez la amendă, dar acesta părăsise deja țara: altfel spus, Anglia a câștigat definitiv războiul de 100 de ani cu vechea sa rivală, Franța, doar în 2016. Astăzi, toate națiunile câștigă războaie cu Franța, mai puțin România.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Cum a semnat Klaus Iohannis pentru rachete direct cu serviciile secrete franceze”

  • Domnule Cristoiu,
    Daca ati sti cat de rai si prosti sun strainii si cate interese meschine au v-ati cutremura. Nu vreau sa scriu: „ce din coada au sa sune”, dar va rog sa ma credeti, sunt „anus contra naturii”. Am un vecin, american, mare scula la viata lui (!?), 75 de ani, casatorit, copii, nevasta croitoreasa la Miss Univers, o panarama. Vine la mine, bea noua sticle de Recas romanesc, de il duce nevasta lui cu roaba acasa. Noroc ca sta aproape. Cand ma duc la el, scoate doua beri, Guinnes pentru el (2 dollar sticla) si Haineken pentru mine (90 centi sticla) desi eu prefer berea ceha. Desi i-am salvat viata de trei ori, tot porc ramane. A plecat doua saptamani de acasa si mi-a dat cheia sa-i ingrijesc pisicile. Da-le mancare, curata cacatul lor, verifica casa si el bea cu un roman sclav. Gelos pana la Dumnezeu. Daca fac ceva la casa, moare pana nu are si el. Tot romanul, adica eu, il ajuta. Asa sunt toti, lichele, prosti de dau in gard, nerecunoscatori si turnatori peste limita normala romanesca. Alt porc este ex ambasadorul de la Bucuresti, nu ii dau numele, dar l-am rugat cu o problem minora (un nr de telefon de la CEO HP). Vai, te ajut, nicio problema. Bineinteles a uitat. Sorry, acesta este cuvantul lor cretin, dar dupa ce te omoara. Nu am pomenit, in viata mea de pana acum dobitoci mai mari ca americanii, in special englezii, neprofesionisti, prostalani de crapa pietrele, bolnavi cu trupul si mai ales cu capul, corupti pana in maduva oaselor, anus contra naturii, incultii ca #REZIST si mai rau. Asta, ca sa stiti cu ce v-ati pricopsit prin Romania si carora romancele le fac toate hachitele. Despre „macroni” si stilul lor? Mai rau si mai urat decat ce am scris mai sus. ALGERIA. Este suficient, daca mai adaug HAITI. Ce m-as bucura sa se intample cu americanii din Romania, istoria NATO din Grecia. Deh, greci sunt greci. As fi si eu razbunat putintel, ca dobitoci tot raman de la “vaca nebuna”.

    • Guinness , Heineken , 2 dollari sau $ 2, problemă ,inculți , grecii sînt greci !
      Bă , tu voiai să mă dai pa mine în judecată ? Pa mine , bă ? Păi cum făceai plîngerea , că dacă o scriai așa , ți-o zvîrlea grefiera la coș !
      Bine , dacă tu discuți cu ambasadorii , cu diferiți CEO , salvezi vieți , și nu o dată , de 3 ori , atunci , treacă , dă-mă ! Dar să-ți scoți pîlnia de tinichea de pe scăfîrlie , lasă galoșul legat cu ață în salon și vezi să ai vizat biletul de învoire de la Bălăceanca !

      • Tu, esti un ghiorlan de la „romanica”, conlocuitor de Cluj, probabil cu ADN dubios. Daca ochii tai de boland sunt usor colorati in galben, pot sa iti dau „ancestors”, ca medic. Tu, nu poti primi nici macar o viza de USA, eu, sunt american. Tu, un nimeni, un mimic frustrat si analfabet (vezi ortografia limbi romane, semnele de punctuatie). Imi este greu sa scriu in limba romana, dar nu o fac pentru trogloditi, ci pentru Dl Cristoiu. Compara o carte, chiar si o revista, poate fi si „plai cu boi” si vezi cum se pune virgula si cum trebuie sa fie topica frazei. Apropos, ce studii ai, sper ca ai terminat o scoala profesionala, cat de cat, caci dupa limbaj arati ca un bulibasa, cazangiu sau poate un „cioban de Cluj”. PS: Sper ca te vei regasi aici: https://www.youtube.com/channel/UCDkPFNvOPJxo8hlXDrNCL-Q

        • Bă , anal Fabet , tu vorbești de topică , bă ? Învață înainte ce-i aia , dacă nu m-ai fi înjurat ca un zevzec , nu te băgam în seamă , că ești cretin patentat , US patent , toilet washer, hai sictir ! Ortografia limbii române , cînd tu scrii ortografia LIMBI române , cretinel spălător de weceuri americane , inclusiv al vecinului , că aia cu ambasadorul și CEO e din X files , dilimane ! Pui virgulele cu tîrnăcopul și dai lecții , prostovane ? Bă , tupeul unora nu are limite !
          Bă , țăran emigrat , dacă nu minți , că mai nou toate jegurile sînt doar din USA sau Japan , defec pe viza red necilor americani , niciodată , dar NICIODATĂ , nu voi călca în jegul ăla de țară , unde se practică pedeapsa cu moartea , unde polițaii șint cei mai brutali din lume , unde riști să fii ucis la fiecare colț de stradă de cioroi , negri sau sudamericani , unde chiciosul Las Vegas e obiectiv turistic important , și unde , după ce obții , ipotetic , viza aia , după luni de umilințe , te caută și-n cur orice jeg de polițai , la aeroport !
          Stai tu acolo , spălător de weceuri ce ești , eu nici Europa n-am văzut-o toată , de ce să zbor 20 de ore , pe bani grei , ca să văd ce ? O execuție , poate ? Să fii tu umilit , sclavule , să-ți arunce ăia 2 firfirei și să te simți fericit că bei bere cehească , tontule !
          A , și o veste tristă , Cristoiul are probabil ceva mult mai bun de făcut , poate chiar să doarmă , decît să te citească pe tine , te crezi așa important , năvlegule ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *