Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de sîmbătă, 20 decembrie 2014

Un partid prezidențial: PNL condus de Alina Gorghiu

O comentatoare pe care o bănuiesc mai demult că scrie în poziție de Drepți cînd o sună șeful ei, Binecunoscutul General de la SRI, m-a convins zilele acestea că e purtătoarea de cuvînt a acestui tot mai implicat Serviciu în viața politică a țării, pe cale de a deveni Securitatea României la 25 de ani de la prăbușirea Securității. Distinsa a reușit rara performanță de a scrie  două texte net opuse ca poziție despre același subiect la o distanță de mai puțin de 24 de ore.
Subiectul era intervenția lui Klaus Iohannis pentru ca favorita președinției sale, Alina Gorghiu, să ajungă șefă peste PNL-ul de stil vechi, îngenunchindu-l pe Ludovic Orban.

Joi, 18 decembrie 2014, spre seară, autoarea cu trei nume care alcătuiesc, totuși, un pseudonim l-a mustrat nițel pe Klaus Iohannis pentru  încălcarea făgăduielii electorale de a nu se amesteca în ciorba partidelor ca președinte jucător.
Scrisese, probabil, de capul ei, fără să se întrebe întrebe Șeful ce să scrie.

A doua zi, dis de dimineață (de, ce să-i faci? militarii se trezesc devreme, cînd sună goarna din lăuntrul lor), distinsa a revenit asupra subiectului cu un al comentariu, net diferit însă.
Probabil că Generalul a avut timp să citească primul comentariu abia spre miezul nopții, cînd pînă și Operațiunile merg la culcare.
L-a citit și și a pus mîinile-n cap.
Contrazicea întreaga Operațiune post scrutin cu nume de cod Numai de bine despre Klaus Iohannis – Numai de rău despre Traian Băsescu.

În editorialul iscălit de aceeași persoană (n-am spus că și scris!), de data asta Klaus Iohannis era îndreptățit să-și pună pupila la conducerea PNL. Deoarece – se contrazicea singură autoarea- pentru a-și îndeplini Mărețul Program, Președintele prea mult ales are nevoie de un partid, care partid îi va fi un instrument util, bla, bla, bla.

Dînd la o parte Drepți-ul din text, posesoarea pseudonimului cu trei nume are dreptate:
Klaus Iohannis a plantat-o pe Alina Gorghiu în fața strănepoților vii ai lui Ionel Brătianu, de mult timp mort, nu numai din simpatii personale, dar și din interes.

Un președinte fără un partid e ca un vizitiu fără cai.
Ar vrea să meargă undeva, dar fără tracțiune animală nu se poate.
Un partid e tot ce-și dorește un președinte într-un regim constituțional mai degrabă Republică parlamentară, decît Republică semiprezidențială.
După ce ai deschis gura și ai zis ceva, partidul prezidențial trimite la televiziuni un stol de politruci și politruce pentru a pica ritmic pe spate la ce chestie istorică ai zis tu.
Partidul îți plătește televiziunile ca să te laude.
Cînd ieși în oraș, partidul îți asigură hăulitorii de pe traseu.

Așadar, Klaus Iohannis și-a tras un partid prezidențial: PNL.
Marea problemă e că acest partid nu e partid, ci o aripă dintre cele două ale Megastruțului numit PNL-PDL.
Alina Gorghiu e, de fapt, copreședintă a PNL pe stil nou.
Orice acțiune pro-Iohannis a acestui partid trebuie să fie aprobată și de Vasile Blaga. Nu numai pentru că e bărbat, dar și pentru că se crede mai mare și mai tare decît e, Vasile Blaga nu va fi de acord cu un PNL cățeluș de pluș în mîinile Președintelui.

Altceva e însă dacă PNL pe stil vechi nu mai fuzionează cu PDL.
Grație președintei Alina Gorghiu, Klaus Iohannis ar avea într-adevăr un partid doar al lui, Partidul prezidențial.
Nu cumva impunerea Aline Gorghiu la șefia PNL e debutul procesului de destrămare a Marelui Partid, care, între noi fie vorba, oricum e doar pe hîrtie?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 20 decembrie 2014”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *