Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de sîmbătă, 23 ianuarie 2016

Din ciclul Avem o ţară. Ce dracu facem cu ea? Azi: Cum arată un obiectivul turistic românesc: Cascada Putnei

Înainte de a face la stînga, pentru a coborî panta scurtă, dar abruptă, trebuie să apelezi la îndemînări de acrobat pe patru roţi ca să nu-ţi rupi maşina într-una din gropile adîncite în asfalt.
În depărtarea apropiată, se văd fumegînd coşbucian vilele şi palatele localității Lepşa, sat în care noii îmbogăţiţi ai vechiului judeţ s-au grăbit să-şi ridice aşa-zise căsuţe de vacanţă.

Acum ştii sigur:
Cimentul absent din şosea s-a dus în pereţii vilelor din acest Beverly Hills al Vrancei care e Lepşa, cunoscută de pe vremea lui Ceauşescu pentru păstrăvăria de stat, azi privatizată infracţional.

Pe terenul larg, pe care te trezeşti după coborîrea pantei, a pus mîna un ins din Tulnici.
Deşi nu-l foloseşte, respectivul l-a împrejmuit cu sîrmă ghimpată, de care atîrnă tăbliţe galbene cu înscrisul mai mult decît ţîfnos:
Proprietate privată!

Spaţiului public, astfel micşorat, i-a rămas un drumeag de pămînt, mai tot timpul mocirlos, care duce de la panta abruptă pînă la malul (şi mai abrupt) al Putnei.
Devenit parcare ad-hoc, drumeagul prezintă vederii brambureala tipică unor astfel de amenajări:
Maşinile stau bot în bot, ca şi cum ar vrea să se pupe, dar nu îndrăznesc, sau, mă rog, ca şi cum ar vrea să se împungă, dar nu pot, deoarece au frîna trasă.

Din drumeag, pe la mijloc, se rupe o potecă şerpuitoare, abruptă, care coboară pînă la locul din care poate fi admirată Cascada. Jumătate de metru din potecă aminteşte că sîntem, totuşi, în secolul XXI, al smartphonurilor şi al comunicării dintre oameni limitate la SMS-uri:
Cîteva trepte sînt de piatră colţoasă, ca să nu lunece talpa la coborîre.

Urmează însă un traseu care te întoarce brusc, fără nici un cuvînt înainte, în secolul XVIII, cînd marea problemă a unei călătorii era scoaterea trăsurii din noroiul pînă la jumătatea roţilor.

Cu chiu cu vai, ţinîndu-te de boscheţi, dar şi de rămăşiţele unei balustrade de fier, şterpelită în cea mai mare parte, ajungi direct în braţele unui restaurant, La Cascadă.
Cum localul se află pe la jumătatea potecii, mulţi renunţă la priveliştea făgăduită şi se aştern pe înghiţit beri într-un număr apreciabil.
Cei care nu s-au lăsat ispitiţi de tabloul găzduit de panou, dezvăluind un bărbat gros, roşu la faţă de plăcere, dînd pe gît o halbă de mărimea unei butelci, coboară mai departe poteca tot mai abruptă, astfel că de n-ar fi parapetul de fier, din marginea malului, s-ar duce în apă cu telefoane mobile cu tot.

Apărate de parapet, mai multe persoane fac poze Cascadei fără să-i spună în prealabil:
— Zîmbiţi, vă rog!

Înainte de a deveni obiectivul turistic Cascada Putnei, rîul face un soi de lac, din care ies spinările bolovanilor, ca o chelie pe un creştet.
Pe bolovani sar ca nişte căpriţe, cetăţenii care ţin neapărat să aibă o experienţă unică-n viaţă.
Urci poteca, ajungi sus, te cureţi de mocirla de pe pantofi cu un băţ şi te-apuci să cauţi cu privirile dovezile, care în toată lumea civilizată, îți spun că te afli în perimetrul unui obiectiv turistic: restaurante, baruri, prăvălii cu suveniruri.

Nu dai cu privirile peste nimic din toate acestea.
O haită de cîini costelivi, care au stat lungiţi la soare pînă acum, dau semne că le-ai stîrnit interesul.
Te grăbeşti să te sui în maşină.
La timp, pentru că respectivii au şi ajuns lîngă maşină, aşteptînd să se învîrtă roţile, pentru a avea motive să se enerveze.
Slavă Domnului că eşti în România!
Ce te făceai dacă erai în Africa, teritoriul leilor maidanezi?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 23 ianuarie 2016”

  • ce jafuri de reporteri tineti la ziar.. ati vazut ce a facut Catalin Olteanu in ziarul de sambata? cica Regele s-a nascut in 1925!… asta ptr el, poate…era beat cand a scris? un singur click pe google, si afli ca, de fapt, Regele e nascut in 1921… asta ca sa nu vb de vreo carte anume…

    Nu e prima oara cand reporterii de 2 lei de la EVZ fac gafe monumentale!

    Rusine!!!!

    V-a scris un cumparator fidel al ziarului…ma gandesc sa renunt, daca continuati asa!

  • Reamintim ca in Spiritul Real al Lui DUMNEZEU=M.A.U. MASONERIA MONDIALA NU MAI SUSTINE Uniunea Europeana-o structura suprastatala profund atee, discriminatorie cu spirit fascist!!! practic,MISIUNEA MASONERIEI MONDIALE este DESFIINTAREA UE ATEE,FASCISTE care nu actioneaza conform Principiilor Divine ale Lui M.A.U.=DUMNEZEU!!!===1 11.ELIBERAREA EUROPEI majoritar Iudeo-Crestina se FACE cf.plan masonic!!!=== https://www.facebook.com/348498295179919/photos/a.348498658513216.97179.348498295179919/1010920585604350/?type=3&theater

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *