Gîndul de vineri, 30 decembrie 2016

Dacă PSD și ALDE nu declanșează Suspendarea, Klaus Iohannis îl va desemna premier pe Eugen Tomac, potrivit miș-mașului cu Traian Băsescu

După refuzul pur și simplu, gen, Așa vrea sula mea! al lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a convocat CExN lărgit, care l-a propus pe Sorin Grindeanu la postul de premier.
Refuzul a fost marți, După Crăciun. CExN s-a întrunit miercuri, a doua zi. PSD putea să mai aștepte. În definitiv, dacă e să ne jucăm de a cine e mai șmecher, cea mai bună soluție era așteptarea. Se impunea asta cu atît mai mult cu cît Klaus Iohannis nu catadicsise să explice motivul refuzului. Tot miercuri, PSD și ALDE au trimis propunerea la Cotroceni. Joi, Klaus Iohannis a stat de vorbă la Cotroceni cu premierul desemnat.
După care a plecat acasă, la Sibiu, cu alaiul de mașini, de sirene și de SPP-iști plătit nu de el din chiriile de pe multele case, ci de noi, prin taxe și impozite.

Vineri, toți bugetarii sînt la serviciu.
Bugetarul de lux Klaus Iohannis a plecat acasă, luîndu-și cu de la sine putere vacanță de joi, de la prînz, fără măcar să explice celor care-l întrețin prin taxe și impozite dacă s-a decis în chestiunea premierului.

De remarcat din start că în timp ce un for colectiv de conducere a putut decide rapid premierul, un om, un singur om, lasă impresia că el nu se grăbește.
Dacă ar fi decis să-l accepte pe Sorin Grindeanu, joi, înainte de a pleca acasă, la Sibiu, ca să se pregătească de Revelion, Klaus Iohannis anunța desemnarea. Premierul putea fi astfel trecut prin Parlament pe 3 ianuarie.

După plecarea sfidătoare a lui Klaus Iohannis acasă, în sînul Răvășitoarei, pe niște așa-zise surse de la Cotroceni au apărut știri despre faptul că Imperatorului i s-a părut „mai acceptabilă” propunerea asta și că s-ar putea să-l desemneze pe Sorin Grindeanu.

Aiurea!
Dacă așa ar fi stat lucrurile de ce să nu-l fi anunțat acum? De ce să fi riscat Klaus Iohannis un nou val de înjurături plecînd în vacanța de Anul Nou fără măcar să ne anunțe cînd va anunța?

În realitate, Klaus Iohannis aplică aceeași șmecherie ca și în cazul lui Sevil Shhaideh. El a decis deja respingerea și celei de a doua propuneri a PSD. A lăsat timp pînă marți pentru ca Divizia Presă să-l poată compromite pe Sorin Grindeanu cu informații și documente date de SRI.

Informațiile pe surse provin nu de la Cotroceni, ci de la Kisselef.
Îngroziți la gîndul c-ar trebui să pună piciorul în prag și să treacă la o confruntare pe viață și pe moarte cu Klaus Iohannis, liderii PSD au lansat gogoașa cu desemnarea amînată pe marți.

A fost o șmecherie din partea liderilor PSD, menită a mai micșora impactul negativ în electoratul al sfidării din partea lui Klaus Iohannis. Să te grăbești să convoci CExN, să trimiți propunerea în aceași zi și Klaus Iohannis să plece acasă fără să spună nimic, nici măcar cînd va anunța decizia, nu cred să fie mai mare bătaie de joc.

De ce-și permite asta Klaus Iohannis?
Pentru că i-a mirosit pe liderii PSD că sînt niște căcăcioși cînd vine vorba de Putere.

Liviu Dragnea vrea cu orice preț Guvernarea și nu Confruntarea. De aici marea cedare care a fost renunțarea la Sevil Shhaideh. De aici opțiunea pentru Sorin Grindeanu care trece – corect sau incorect, n-are importanță, importantă e imaginea – drept un om al SRI.

În aceste condiții, Klaus Iohannis își permite să facă mișto de două partide -PSD și ALDE.
Uite au cîștigat alegerile la un scor unic în postdecembrism, PNL – Partidul Prezidențial – a pierdut la un scor unic în postdecembrism, și cu toate acestea nu-și pot pune premierul, pentru că nu vrea el, Klaus Iohannis!
Și ce o să-i facă?
O să-l suspende?
Sistemul, care-l împinge la asta, l-a asigurat că va învinge la scor.

Își permite să facă mișto de două partide și SRI.
După ce Liviu Dragnea a îndeplinit condiția pusă de SRI pentru a-i pune o pilă pe lîngă Klaus Iohanns – cea de a-l desemna pe Sorin Grindeanu – Divizia Presă a SRI s-a năpustit asupra desemnatului cu acuzația că e omul SRI.

Am trăit s-o văd și pe asta!
După ce i-a vîrît pe gît un om de-al său, SRI a pus Divizia sa de Presă să facă mișto de Liviu Dragnea pentru această propunere!

Klaus Iohannis îl va respinge și pe Sorin Grindeanu.
El știe că liderii PSD și ALDE sunt prea căcăcioși ca să se angajeze în operațiunea de suspendare.
Există două posibilități pentru PSD și ALDE:

  1. Să mai facă o propunere, pe care, evident, Klaus Iohannis o va respinge.În aceste condiții, PSD și ALDE vor pierde o mare parte din voturile obținute în decembrie 2016.
  2. Să nu mai facă nici o propunere, și în acest caz Klaus Iohannis va invoca dreptul constituțional de a desemna pentru formarea Guvernului pe candidatul unui alt partid: Eugen Tomac, de la PMP.

Toată campania Traian Băsescu a susținut că e premierul PMP.
Și deodată, la consultările de la Cotroceni, scoate din joben pe Eugen Tomac.
Ce l-a apucat?
Dacă ar fi fost vorba doar de o propunere așa, de dragul propunerii, Traian Băsescu se propunea pe el însuși.
Nu s-a propus pe el, deoarece ajunsese împreună cu Klaus Iohannis la concluzia că un altul decît el Traian Băsescu va fi acceptat de celelalte partide de Dreapta.
L-a propus însă pe Eugen Tomac în urma unui miș-maș cu Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis are nevoie de un partid care să încerce marea cu degetul.
PNL nu poate fi însărcinat cu așa ceva.
Prea trece drept perdant al alegerilor.
USR iar nu poate primi o asemenea misiune.
Trece un partid prea la început ca să conducă țara.
PMP e partidul ideal pentru a risca.

Nici un alt partid de Dreapta nu și-ar permite așa ceva.
PMP, care e un partiduleț al lui Traian Băsescu, își poate permite așa ceva.
Altfel spus își poate permite să aibă un eșec după desemnarea de către Klaus Iohannis.
Pentru Traian Băsescu, care se dă de ceasul morții să rămînă în prim-planul mediei, desemnarea lui Eugen Tomac e mană cerească.
Dacă Eugen Tomac va eșua în formarea Guvernului, nu e nici o problemă.
Nici pentru Klaus Iohannis (a cîștigat timp și în plus le-a dat una peste bot PSD-iștilor), nici pentru Traian Băsescu (a fost un nou prilej de a dovedi că e cineva, că multe lucruri depind în continuare de el).

Dar dacă în condițiile oportunismului românesc Eugen Tomac poate forma Guvernul?!
Veți spune că e un scenariu imposibil.
Eu spun că e un scenariu nu numai posibil, dar și ticluit deja în urma miș-mașului dintre Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 30 decembrie 2016”

Invitații cristoiuTv | Adriana Vitan Balint | Eroii din linia întâi, condamnați penal, fac apologia Covidului de frica închisorii
Invitații cristoiublog
Invitații cristoiublog
Invitații cristoiublog
📹 Videoblitz 📹
Loading