Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Gîndul de vineri, 5 iunie 2015

Între SRI și Cetățean, Klaus Iohannis a ales SRI-ul. Că doar nu Cetățeanul l-a făcut Președinte!

De bună voie și nesilit de nimeni, generalul Dumitru Dumbravă, șeful Departamentului Juridica al SRI, a declarat, într-un interviu elaborat, apărut în 30 aprilie 2015, că principalul Serviciu secret al țării se implică în Dosarele de corupție și nu numai pe întregul lanț al procesului juridic: de la informarea DNA sau a Parchetului cu privire la o infracțiune pînă la sentința definitivă, de cele mai multe ori pronunțată la ÎCCJ:
„Angajarea SRI în această luptă, până la urmă, de asanare morală a societăţii s-a făcut ca structură de suport a autorităţilor judiciare cu atribuţii în materie şi mă bucur că, în prezent, nivelul de încredere şi calitate a cooperării a atins o cotă de neimaginat într-un trecut nu prea îndepărtat. Saltul evoluţiei în acest demers a fost făcut odată cu adoptarea unui concept integrat în combaterea corupţiei, focalizând secvenţial instrumentele investigative pe toată lungimea lanţului trofic judiciar. Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze.”

SRI are drept principală misiune Siguranța națională și nu anchetarea și condamnarea celor corupți. Dacă n-ar fi așa, ar trebui să le spunem lucrătorilor SRI milițieni și nu ofițeri de informații.
A trecut deja o lună și ceva de la lansarea acestei afirmații incredibile în spațiul public. Politicieni, jurnaliști, magistrați, membri ai societății civile și-au exprimat revolta față de această recunoaștere fățișă, tupeistă, a implicării SRI în Justiție, față de asumarea publică de către SRI a rolului nefast de Poliție politică.
Nu s-a întîmplat nimic.

La lansarea cărții despre Istoria SRI, noul director, Eduard Hellvig, a încercat să dreagă busuiocul criticîndu-l pe Dumitru Dumbravă că n-a precizat, în chip, necesar, în limitele legii.
SRI n-a avut nici o altă reacție, generalul Dumitru Dumbravă n-a fost suspendat, nici măcar mustrat în careu, ca să nu mai spunem că domnia sa n-a catadicsit să vină în fața opiniei publice și să recunoască faptul c-a greșit neglijînd nuanțele necesare.

Cei loviți crunt de declarațiile lui Dumitru Dumbravă au fost – se înțelege- magistrații.
Imaginea lor de slujitori ai Justiției independente s-a dus dracului.
Cum să te mai pretinzi independent în sentințele date cînd un general din conducerea la SRI afirmă că ești controlat de SRI pe toată durata procesului?
Cum – repet – noua conducere a SRI n- a reacționat așa cum se cuvine la declarația iresponsabilă a celui care se ocupă chiar cu legalitatea Operațiunilor SRI, Uniunea Națională a Judecătorilor din România i-a trimis miercuri, 3 iunie 2015, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere convocarea CSAT pentru discuta posibila implicare a SRI în Justiție.
Jurnaliști, politicieni, membri ai Societății civile i-au cerut același lucru Președintelui.

Într-un interviu acordat Adevărul.ro, Daniel Morar, membru al CCR, fost șef al DNA, a denunțat și el ca iresponsabile declarațiile generalului Dumbravă, de care SRI nu s-a delimitat nici acum, după o lună de Scandal.
De ce i s-au adresat toți lui Klaus Iohannis?
Nu numai pentru că președintele e al tuturor românilor și nu numai al celor care lucrează la SRI, dar și pentru că, în campania electorală, Klaus Iohannis s-a angajat că va fi un președinte al Cetățeanului ori de cîte ori Statul, înțelegînd prin asta instituțiile de forță, va încerca să-l strivească pe Cetățean.

Klaus Iohannis e faimos deja pentru încetineala cu care reacționează la cererile venite dinspre societate.
Pornind de aici, multă lume se aștepta ca scrisorii UNJR, Klaus Iohannis să-i răspundă peste vreo cîteva luni, dacă nu chiar peste cîțiva ani.
Ei bine, în chip cu totul și cu totul surprinzător, Klaus Iohannis a răspuns Scrisorii magistraților împotriva SRI la nici 24 de ore de la publicarea Scrisorii.

Joi, 4 iunie 2015, Klaus Iohannis s-a deplasat pe litoral a pentru a tăia panglica la un nou sediu al unei unități SRI – Centrul National Cyberint. Cu acest prilej, potrivit unui Comunicat al Administrației prezidențiale, Klaus Iohannis a avut numai cuvinte de laudă pentru SRI.

Să nu-mi spună mie cineva că noua clădire se dărîma, dacă nu-i tăia panglica președintele României, care s-a pozat surîzător cu conducerea SRI.
Dacă ar fi avut o cît de mică supărare pe SRI pentru implicarea în Scandalul Supravegherea Justiției, Klaus Iohannis ar fi evitat să se afișeze cu membrii conducerii SRI, conștient că asta are semnificația unui Hai sictir! drept răspuns la Scrisoarea magistraților.

Dar dacă chiar asta a vrut să arate public, grăbindu-se să meargă la o sindrofie de la care putea lipsi, deoarece nu cred că SRI nu putea să lucreze în noul sediu dacă nu-l sfințea cu prezența însuși președintele României?
Între SRI și cetățean, Klaus Iohannis a ales SRI-ul.
Nu mă miră.
Păi, cine l-a făcut Președinte?
Cetățeanul sau SRI?

În Scandalul Rarinca, mulți i-au cerut lui Klaus Iohannis, cel care jura românilor că va fi un președinte al cetățeanului și nu al Statului, care la noi înseamnă Sistemul, să intervină, fie și pentru a-și cere scuze celei care a fost victima abuzurilor comise de Trinomul SRI-DNA- ÎCCJ.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

47 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 5 iunie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *