Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Mazilirea lui Rareș Bogdan de către Ludovic Orban s-a făcut la ordinele lui Klaus Iohannis

Mazilirea lui Rareș Bogdan de către Ludovic Orban s-a făcut la ordinele lui Klaus Iohannis

Transcriptul emisiunii Gîndurile lui Cristoiu, transmisă joi, 27 iunie 2019, de la ora 17 la ora 18, pe Mediafax.ro și Gandul.info. Partea II. Întreaga înregistrare e postată pe cristoiublog.ro la rubrica video

Monica Mihai: Era cu numele pe hârtie. Care este miza acestor tensiuni de la vârful PNL?

Ion Cristoiu: Sunt mai multe aspecte în aceste… În primul rând aspectul Rareș Bogdan care a primit o lecție extraordinară de viață.

Monica Mihai: Declarațiile acestuia au fost că se simte bucuros că a câștigat doamna Violeta Alexandru, că a mai lucrat cu dânsa, că este un bun profesionist.

Ion Cristoiu: Dacă Rareș Bogdan m-ar fi întrebat, m-a întrebat multe lucruri când s-a înscris în politică, dar dacă m-ar fi întrebat de ce nu m-am înscris eu, normal era să întrebe de ce nu mă înscriu eu? Eu, Cristoiu.

Monica Mihai: În PNL?

Ion Cristoiu: Nu, în politică. I-ași fi răspuns cu ce i s-a întâmplat lui, anume: cele două sunt lumii net diferite. Poți să vii din presă, marea vedetă, mare, și dincolo intri într-o lume unde nu mai ești vedeta.

Monica Mihai: 622 de PNL-iști au semnat o scrisoare prin care îi acordau sprijin lui Rareș Bogdan după patru luni de membru într-un partid. Aș zice că este oarecum vedetă.

Ion Cristoiu: Da, dar el nu a ajuns președinte.

Monica Mihai: Și-ar fi dorit cu adevărat să fie președintele filialei din București?

Ion Cristoiu: Pentru el, spre deosebire de Blaga și alții, mersul la Bruxelles este o catastrofă. El fusese o vedetă din televiziune, avea de-o sută mare putere. El când a candidat cap de listă, nu s-a pus să meargă la Bruxelles, ci să tragă partidul și apoi să facă o carieră în București. Primul aspect este lecția de viață. Bine ar fi ca jurnaliștii să nu treacă dincolo. Dacă ești jurnalist de vedetă, dacă ești jurnalist oarecare… Și că dincolo, în lumea politică, sunt alte reguli. Adică poți să fii cea mai mare vedetă, cum sunteți dumneavoastră, dar vă pune să lipiți afișe. E altceva, e altă structură. Acolo când ai intrat, adică una este să fii moderator și vine politicianul și zice să trăiți sunteți frumoasă și când ai trecut la ei ești de-a lor. Nu știu care este dedesubtul, circulă și zvonul că de fapt totul a pornit de la Klaus Iohannis, e greu de presupus că Orban își permitea această ofensă adusă lui Rareș Bogdan fără aprobarea Cotroceniului. Pot să fie două explicații: una că Klaus Iohannis s-a închinat sau s-a înclinat în fața deciziei partidului, dar există și zvonul, și îl iau în serios, că de fapt Rareș Bogdan cu Klaus Iohannis s-a certat.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Nu știu, e greu de presupus că Orban făcea de capul lui.

Monica Mihai: Păi și ce motiv ați vedea dumneavoastră să se certe Klaus Iohannis cu Rareș Bogdan?

Ion Cristoiu: Nu știu, nu-mi dau seama. Poate că până la un moment dat, Rareș Bogdan luat de apele alea că a salvat PNL-ul, l-o fi supărat, nu știu, n-am relații cu cel de la Cotroceni și nu-l cunosc…

Monica Mihai: E posibil să plece Ludovic Orban de la șefia partidului?

Ion Cristoiu: Hai să ne întoarce. Indiferent, după părerea mea era mult mai bun Rareș Bogdan. De ce? Dacă ați observat PNL-ul face sub conducerea lui Rareș Bogdan o greșeală uriașă. Și anume ei au o problemă cu electoratul USR-PLUS, și atunci au zis, o năzbâtie, de aia au pus-o pe domnișoara sau doamna…

Monica Mihai: Pentru că ar reprezenta o legătură cumva între USR-PLUS și PNL?

Ion Cristoiu: Păi da, dar USL-iștii nu vor vota PNL pentru că s-a dus aia acolo, e o nebunie. Din experiența mea de făcător de gazete și de conducător de gazete nu poți să iei cititorii altui ziar, n-ai cum să-i iei. Așa-i și în politică, ei sunt cu USR și dacă pui în fruntea PNL București și femei goale tot nu contează. Nu, nu contează pentru că ești PNL, da? Ar trebui schimbat domnul Orban și regândit un PNL care se adresează altui electorat decât celui USR. Ăla nu mai poate fi cucerit, sunt nebuni, n-ai cum, gata, ei sunt cu USR-ul, da?

Monica Mihai: ȘI atunci care ar fi electoratul spre care ar trebui să se îndrepte?

Ion Cristoiu: Păi ei au un spațiu uriaș, stați un pic că prezența la vot a fost de 40%, cât a fost? Păi dar mai sunt încă 50%, există un electorat nehotărât, există un electorat pe care poți să-l mai iei de la PSD și încerci să te adresezi electoratului…

Monica Mihai: Care este mai apropiat de ideologia partidului.

Ion Cristoiu: Către electoratul de oameni de afaceri că USR-ul nu are nicio treabă cu oamenii de afaceri. Ați văzut dumneavoastră în doctrina lor oameni de afaceri? Ei au fantezii din astea politice. Ei se adresează în continuare tot electoratului USR pe care încearcă să-l ia. Nu-l vor lua în veci. Nu vor lua acest electorat, cum nu vor lua nici electoratul PSD ăla, să spunem, fanatic.

Scrisoarea USR-PLUS este un moment de dezunire a opoziției

Monica Mihai: Că vorbim de PNL care ar putea să ia electoratul USR. Ce a vrut să facă USR-PLUS prin acea scrisoare publică pe care au dat-o astăzi? Au vrut să fure din electoratul PNL?

Ion Cristoiu: Este amuzant că această scrisoare este prezentată ca unitate a opoziției când este un moment de dezunire a opoziției. Mai țineți minte, că eram în direct, când s-au anunțat rezultatele sondajelor? Duminică sera, da? Mai țineți minte că potrivit bunului simț trebuia să iasă…

Monica Mihai: Trebuia să iasă în față PNL. Și-a ieșit USR.

Ion Cristoiu: Avem același gest. Dacă e vorba de o unitate a opoziției ea trebuie să fie în jurul PNL pentru că PNL are… nu numai că a obținut cel mai mare rezultat.

Monica Mihai: Păi și este o mișcare asemănătoare cu cea făcută de Klaus Iohannis în momentul în care a chemat toate partidele la Cotroceni.

Ion Cristoiu: Pe de o parte, este o concurență făcută lui Klaus Iohannis, pentru că e tot un acord național, dar este o mișcare, între noi fie vorba, de mare obrăznicie față de PNL.

Monica Mihai: Le-a arătat poate cât de serioși sunt.

Ion Cristoiu: A fost un moment interesant. În momentul în care tu lansezi o scrisoare, deci scrisoarea aceasta spune așa: oameni din opoziție, adică și tu PNL, noi ăștia mai mici, sunt mici totuși, noi propunem o platformă comună România unită e clar că în jurul nostru.

Monica Mihai: Păi și care ar fi.. ok, ne unim, ne punem la masă, discutăm, semnăm un acord, va fi foarte frumos pe hârtie.

Ion Cristoiu: Arată că USR-ul este hotărât, alianța, să ia din electoratul PNL. Războiul numărul unu politic în această perioadă inclusiv până la prezidențiale va fi nu între PSD și PNL. Între aceste două partide care își vor lua unul altuia electoratul. Pe de o parte avem un PNL care o pune pe Violeta Alexandru pe ideea că ea e USR-istă și o punem la șefia…

Monica Mihai: PNL București.

Ion Cristoiu: Și în felul ăsta este o prostie. Cine cunoaște cât de cât viața de partid vă imaginați că aduci pe cineva din PNL sau pe cineva gen Rareș.

Monica Mihai: Ăsta o fi fost considerentul sau faptul că a fost apropiată de Ludovic Orban și avea mai mare încredere în ea decât în Rareș Bogdan.

Ion Cristoiu: Dacă ești politician nu pui pe apropiat, pui pe ăla care e bun. Încă o dată, ea e o succesiune de greșeli… unu: nu e PNL-istă. Nu știu, nu sunt membru de partid, dar bănuiesc că partidele acestea la București au niște structuri, nu te poți trezi cu una care ți-a fost consilieră să fie șef. Ori e cineva din zonă sau e Rareș Bogdan care tot de-al lor. Dar nu vii peste noapte și…

Monica Mihai: Bine, și Rareș Bogdan e tot de-al lor de puțină vreme.

Ion Cristoiu: Da, dar e considerat prin campania electorală de-al lor. E o lecție fundamentală și de gazetărie. Oricât oi fi de patron, oricât ai fi de director și eu am fost și director de manieră dictatorială nu aduci, nu impui redacției pe cineva care a lucrat la, nu știu, tu lucrezi la Evenimentul Zilei și aduci pe cineva care a fost la Gazeta de perete pentru că redacția, sigur…

Monica Mihai: Acceptă, dar reacționează.

Ion Cristoiu: Da, dar cine e asta? Și te trezești ți-o boicotează de-i vine rău. Eu nu văd cum a preluat o organizație precum Bucureștiul, ea nici nu-i știe pe liberali.

Monica Mihai: E bine că mai are șase luni până la alegerile prezidențiale să-i cunoască.

Ion Cristoiu: Trebuie să știi toate dedesubturile, cine cu cine, cine sunt la sectoare. Nu poți să parașutezi pe cineva, că-i foarte simpatic, hai să o pună să conducă. Organizația PNL București e o organizație foarte puternică, foarte importantă.

Monica Mihai: Așa era și Guvernul României.

Ion Cristoiu: Cine?

Monica Mihai: Guvernul României în momentul în care s-a venit cu propunerea Viorica Dăncilă pe care nu o cunoștea aproape nimeni.

Ion Cristoiu: Da, dar, nu, am înțeles ironia dumneavoastră. Da, dar Viorica Dăncilă… i s-au dat și manetele. Stați să ne lămurim. Președinția unei organizații cum e Bucureștiul nu ai nicio manetă, adică care e maneta?

Monica Mihai: Pe când acolo exista.

Ion Cristoiu: Acolo e maneta. Acolo când ești premier nu trebuie să ai autoritate morală, ești premier, tu semnezi.

Monica Mihai: Ai autoritate executivă.

Ion Cristoiu: Da, adică ea nu are nicio autoritate.

Cazul Sorina: S-a întâmplat o diversiune, esența scandalului nu o reprezintă procuroarea. Sunt cele două instituții ale statului și ale guvernării PSD – protecția copilului

Monica Mihai: În ultimele două săptămâni acest caz a ținut prima pagină, să spunem așa, și a deschis jurnale, este cazul fetiței Sorina, de 8 ani, a cărei adopție în momentul de față este incertă. Fetița trebuia să fie adoptată de o familie de români stabilită în Statele Unite care a făcut demersuri de ani de zile, a făcut niște proceduri, a vizitat-o de mai multe ori, s-au cunoscut, însă aceștia nu au putut să o adopte, în momentul de față adopția fiind blocată în urma scandalului mediatic care izbucnise săptămâna trecută atunci când acasă la familia care a crescut-o până în acest moment, s-a prezentat procurorul de caz împreună cu executorul judecătoresc, cu mascați și cu poliție, pentru a ridica fetița și pentru a o da în grija familiei adoptive.

Ion Cristoiu: În tot acest scandal, nu știu dacă ați observat, s-a întâmplat o diversiune, esența scandalului nu o reprezintă procuroarea. Esența scandalului sunt cele două instituții ale statului și ale guvernării PSD – protecția copilului. Și atunci cu o mare abilitate de data aceasta s-a împins către procuroare, corect, ea nu avea ce căuta acolo, dar încă o dată esența lucrurilor o reprezintă atitudinea celor de la Mehedinți, pentru că cei care au insistat atât de mult ca acest copil de opt ani să fie dat în adopție au fost cei de acolo, ei au făcut apelul.

Monica Mihai: Haideți să o luăm de la început ca să înțeleagă lumea, fetița era pe lista celor greu adoptabili.

Ion Cristoiu: Haideți să o luăm didactic, în România până nu demult copiii erau la orfelinat, pentru că am tot fost criticați, s-a introdus o formulă care este și în Occident și anume asistentul maternal. Că în tot acest tărăboi nu s-a explicat asta. Asistentul maternal ce înseamnă? Înseamnă că copilul se dă unei familii care îl crește ca o familie.

Legea nu a reglementat și se va schimba, vă garantez, la ce vârstă îl dai în adopție. Adică normal ar fi ca la o familie să stea de la o lună la un an – doi ani

Monica Mihai: Și care primește un salariu pentru acest lucru.

Ion Cristoiu: Nu contează, deci copilul trăiește ca într-o familie. Una din condițiile asistentului maternal este că ea trăiește în familie, adică de fapt este o familie. Problema foarte gravă aici și legea nu a reglementat și se va schimba, vă garantez, la ce vârstă îl dai în adopție. Adică normal ar fi ca la o familie să stea de la o lună la un an – doi ani, nu pot să stea până la opt ani. Aici este crima care s-a produs, pentru că până la opt ani, ea a stat șapte ani, între ea și familia respectivă s-a produs un atașament. Nu întâmplător Tribunalul Mehedinți a respins (…) pentru că nu poți să adopți

Monica Mihai: Aici e interesant pentru că au existat mai multe puncte de vedere: unul, că familia asistentei maternale nu a vrut să o adopte, alt punct de vedere spune că de fapt nu au putut din motive financiare pentru că nu corespundeau din punct de vedere al veniturilor, ei și-ar fi dorit, nu s-a putut acest lucru. Pentru că ei nu au putut să o adopte înțeleg că procedura de adopție a început cu această familie din Statele Unite în urmă cu mai mulți ani. Potrivit legii de adopții internaționale este un întreg proces, copilul trebuie să aibă peste trei ani, familia trebuie să aibă cetățenie română chiar dacă este stabilită în altă țară, trebuie să aibă loc cel puțin opt vizite acasă la copil pe teritoriul copilului, trebuie să se cunoască, trebuie să corespundă din anumite puncte de vedere financiare, și psihice și afective, să existe o potrivire între ei.

Ion Cristoiu: Păi ce ești cuib? Iertați-mă dumneavoastră am înțeles că aveți copil, eu nu am nimic.

Monica Mihai: Eu vă zic ce zice legea.

Ion Cristoiu: În tot acest tărăboi, l-am urmărit, s-a discutat despre această fetiță care este o bicicletă, care este un colet.

Monica Mihai: Poate chiar asta este problema, așa au și tratat-o.

Ion Cristoiu: Păi așa și este, ce e aia potrivire?

Monica Mihai: Potrivire din punct de vedere al specificului psihologic, cred.

Ion Cristoiu: Păi are opt ani, care potrivire? Are opt ani și a stat șapte ani într-o familie, că am auzit numai prostii, că familia era în America. Ea are opt ani, după șapte ani de stat într-o familie, zi de zi, zi și noapte stai într-o familie, ăia sunt părinții tăi. Doi în momentul în care, mi-a povestit cineva nu pot să vă spun, care a adoptat un copil la un an și o mare problemă la familia care adoptă, și aici va fi un dezastru, este faptul că în momentul, nu știu dumneavoastră sunteți mamă de copil mic, în momentul în care te cerți cu copilul prima dată îți reproșează că nu ești familia lui.

Monica Mihai: Că nu-i ești mamă, că nu-i ești tată.

Ion Cristoiu: Da.

Monica Mihai: Bine dacă e să o luăm pe considerentul ăsta nici un copil mai mare de trei ani nu ar trebui să fie adoptabil. Există niște psihologi care ajută și facilitează această legătură.

Ion Cristoiu: Păi aici este o prostie, nu trebuie să fie peste trei ani, mai ales că îl ții într-o familie.

Monica Mihai: Păi ce facem cu copiii care sunt peste trei ani, care sunt în centre de plasament sau care sunt în grija unor asistenți maternali?

Ion Cristoiu: Trebuie schimbată legea în așa fel încât cei care au peste trei ani să nu poată fi adoptați.

Monica Mihai: Păi și ce facem cu ei?

Ion Cristoiu: Nu știu.

Monica Mihai: Ce facem cu copiii pe care nu-i vrea nimeni și aici vorbim de copiii de etnie romă care ajung la o anumită vârstă și care devin greu adoptabili și din cauza vârstei și din cauza procedurilor?

Ion Cristoiu: Păi dacă e într-o familie, dacă familia aia nu a rezistat. Eu am pus această problemă care e problema statului, deci statul finanțează pe cineva, care mai era problema dacă fetița asta mai ședea patru-cinci ani chiar neadoptată și ajungea la 16 ani, și? Nu văd care era problema, e o nebunie hai să o adoptăm, dacă ați observat în toată povestea asta hai să scăpăm cât mai repede de ea.

Monica Mihai: Potrivit legislației procedura asta de potrivire a dosarelor cum o numesc ei durează câțiva ani, adică acești părinți își manifestă interesul de a adopta pe cineva, după care merg la un centru care încearcă să localizeze țara de origine un copil care ar putea fi adoptabil, care corespunde cu ceea ce cer ei, aceia trebuie să identifice copilul, trebuie să-i facă profilul și dosarul copilului după care trebuie să trimită la centru, în Statele Unite în cazul acesta, după care să înceapă procedura propriu-zisă. Procedura este una greoaie, care durează ani de zile, este probabil mult mai ușor să încerci să marșezi pe procedura pe care ai început-o deja decât să renunți la ea după doi ani și să riști să mai stai încă doi ani sau trei ani ca să poți adopta un alt copil.

Ion Cristoiu: Problema că în urma acestei discuții trebuia modificată legea și propunere de modificare de lege.

Monica Mihai: Probabil că asta este și discuția care trebuie avută, de ce nu se modifică legea?

Ion Cristoiu: Și cu toate acestea un tribunal a respins. Problema care se pune nu e vorba de o adopție.

Monica Mihai: Ați văzut imaginile, le-ați văzut și dumneavoastră, le-am comentat împreună toată săptămâna.

Ion Cristoiu: Hai să încercăm să, spre deosebire de dumneavoastră eu nu am un copil mic, dar încerc să intuiesc situația. Deci tu ești un copil, ai opt ani, nu contează unde ai trăit, este o prostie, că ea trăia la Baia de Aramă și ăia erau din New York, ei ce să spun, avea soră tot înfiată. Zi de zi, oră de oră au stat cu o familie, șapte ani și deodată, încercăm să ne gândim, nu-i corect.

Monica Mihai: Dar legea nu permite ca un copil să-și dea acordul la vârsta asta, că copilul nu are discernământ.

Ion Cristoiu: Nu mă interesează legea, eu discut situația, nu a fost deloc o emoție, a fost o chestiune absolut normală, chiar eu care nu am emoții m-am întrebat. Încă o dată spun pentru telespectatori, ești un copil de opt ani, ai stat într-o familie nu contează cum.

Monica Mihai: Te-ai atașat, ai crescut acolo.

Ion Cristoiu: Nu contează cum e clar de la un an aia e familia ta deși și acolo poți să vii din când în când și să te superi și să spui mama mea mă duc la… Și deodată vin doi cetățeni, orice ți-ar face cetățenii ăia ti-ar da bomboane și zic de mâine mergi cu noi, hai să vedem dacă te potrivești, păi cum să se potrivească?

Monica Mihai: Au fost întâlniri între ei, că ăsta e și rostul acestor întâlniri pentru potrivire.

Ion Cristoiu: Cât are copilul dumneavoastră?

Monica Mihai: Doi ani și jumătate.

Prea erau preocupați ăia de la Mehedinți să o dea familiei respective (…) ideea că asistenții maternali trăiau din asta este iar o prostie

Ion Cristoiu: Familia respectivă nu conta că nu era de sânge, era o familie, dar pentru fetiță era familia ei, mami și tati. Cum poți să iei dintr-o familie, nu contează că nu era a lor, un copil și să-l duci la altă familie, e o nebunie, cum să faci așa ceva? În New York, ce să facă în New York, ea nu știe limbă străină, nu știe nimic. Adică ăia de la Curtea de Apel erau niște demenți, adică merge în America unde interesul este să se dezvolte, să dezvolte ce în America? Are opt ani și e ce e din Baia de Aramă și dacă se duce la New York devine Nadia Comăneci? De ce la New York se va realiza mai mult decât la Baia de Aramă că bănuiesc că la fel va fi. În discuția asta trebuia văzută povestea cu acești tipi de la Mehedinți care au tot refuzat că au făcut și ei cerere, trebuie modificată legea, adică ar trebui ca această procedură să nu mai întârzie și el să fie luat cât mai aproape de o vârstă fragedă, nu poți să-l iei la opt ani.

Monica Mihai: Păi nici familia aceea în grija căreia era nu a vrut sau asta era discuția că nu a vrut să o adopte.

Ion Cristoiu: Făcuse o cerere, eu cred că acolo era mai complicat, prea erau preocupați ăia de la Mehedinți să o dea familiei respective din punctul acesta de vedere, ideea că asistenții maternali trăiau din asta este iar o prostie. Noi nu discutăm despre niciuna dintre cele două familii, noi discutăm că nu poți să iei un copil, un suflet la opt ani și să-l de la o familie, de la familia lui naturală până la urmă naturală că ea e de la un an și să-l duci la o altă familie străină, oricât or fi ăia de simpatici, oricât de americani și oricâte bomboane ar avea, în sensul ăsta am zis.

Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă se va schimba ceva și în domeniul legislativ.

Ion Cristoiu: Vor fi niște modificări mi le-a dat cineva.

Monica Mihai: Așteptăm să vedem care vor fi modificările.

Ion Cristoiu: Foarte important nu contează că erau americani, chinezi sau români, contează faptul că e prea mare, dacă dumneavoastră ați fi în locul străinilor ălora eu nu v-aș recomanda, e o nebunie să iei un copil de opt ani. Ei își dau seama ce va fi în continuare?

Monica Mihai: Și totuși și-au asumat acest lucru.

Ion Cristoiu: Păi și-au asumat în sensul că au zis că o să fie consultați psihologic doi-trei ani. Nu am înțeles despre ce e vorba. Vă imaginați să iei un copil de opt ani cu toate obiceiurile lui, cu toată tradiția lui și care nu vrea. Sigur că va vrea pentru că în prima săptămână e încântată că merge cu vaporul sau cu avionul, dar după asta pe parcursul vieții apar probleme, copilul dumneavoastră acum e mic, pe parcurs o să aveți probleme. Am înțeles că o să ai probleme și cu copilul tău, dar cu copilul altuia?

Cine le-a dat parametrii ăia? Nu cumva chiar noi, românii? Adică tancul avea niște parametri dați dinainte

Monica Mihai: Probleme avem pe toate domeniile tot timpul, să trecem într-o notă mai optimistă. Săptămâna trecută s-a întâmplat un incident comic am putea să spunem pe care imaginile le-am văzut deja cu toții s-au viralizat în aceste zile cu acel tanc în care existau soldați americani, care erau la un antrenament pe teritoriul României și care crezând că se află pe un poligon au ajuns în câmp.

Ion Cristoiu: Da, eu aș fi exploatat mai mult partea asta comică. E foarte important deci ei credeau că sunt pe poligon, e limpede că avem aici comicul născut din dependența de tehnică. Parametrii de pe calculatorul lor le spuneau că sunt pe poligon, ei nu credeau un moment de ce vedeau în jur.

Monica Mihai: Deși erau afară din tanc.

Ion Cristoiu: Nu contează. Acum întrebarea pe care mi-a pus-o cineva mai deștept ca mine e dar cine le-a dat parametrii ăia? Nu cumva chiar noi, românii? Adică tancul avea niște parametri dați dinainte care spuneau aici e poligonul.

Monica Mihai: Erau dați de cineva care coordona antrenamentul și probabil că erau români.

Ion Cristoiu: Păi și dacă acolo era porumb? Potrivit procedurilor ei și dacă erau într-un zid, o casă așa scria pe calculator că ei sunt pe poligon, ei erau pe poligon, nu conta altceva.

Monica Mihai: Așa se face că au ajuns în câmp și s-au speriat oamenii din jur.

Ion Cristoiu: Ei crezând că sunt pe poligon. Ei știu că nu sunt pe poligon.

Monica Mihai: Dar au respectat procedura.

Ion Cristoiu: Păi dacă spunea acolo calculatorul că e pe poligon, e pe poligon.

Monica Mihai: Dar nu vedeau oameni care erau la porumb?

Ion Cristoiu: Nu contează, că așa erau procedurile.

Editorialul săptămânii: Bulevardul Kiseleff trebuie urgent rebotezat

Monica Mihai: Care este în această săptămână editorialul care v-a impresionat cel mai mult?

Ion Cristoiu: Am citit cred că în „România curată” un editorial care spunea de acea năstrușnicie, deși nu e năstrușnicie, tristă a domnului Andrei Caramitru să schimbe denumirea la Kiseleff. Știți că Șoseaua Kiseleff, numele Kiseleff vine de la un trimis în timpul (…) care a avut un mare rol pentru România, pentru că în primul rând el a modernizat administrația românească, puțină lume știe. Ei la vremea respectivă rușii erau influențați de francezi și el a introdus wc-urile publice, trotuarele, fără Kiseleff… Eu am citit foarte mult despre el era tot timpul în război cu bărboșii (…) Acest nume s-a păstrat inclusiv în timpul războiului din est.

Monica Mihai: Bulevardul Kiseleff trebuie urgent rebotezat (…)

Ion Cristoiu: Da, acest editorial mi-a plăcut că a făcut această observație. Eu am studiat foarte mult nebunia schimbării numelui de străzi și a fost și după 47 și după 89, avem câteva boli dărâmarea statuilor și schimbarea numelor de străzi.

Monica Mihai: Și asfaltarea străzilor.

Ion Cristoiu: Nu, asfaltarea e deja o chestie serioasă. Nu cred că e chiar lipsit de semnificație faptul că un tip de la USR apropo, dacă observați și în programul acesta, e un partid care pleacă de la o premisă oamenii nu mănâncă, dacă ați observat. Adică partidul ăsta și Cioloș, și Barna au preocupări din astea care țin de schimbarea numelui de străzi, reforma constituțională, ei neștiind, când o să ajungă la putere o să vadă că problema unui cetățean nu e problema constituțională, problema unui cetățean este că sunt gropi.

Monica Mihai: Și că nu sunt spitale și școli.

Ion Cristoiu: Da, și se vor confrunta cu acele mici probleme mărunte care omoară orice guvernare din România.

Top 5 politicienii săptămânii

Monica Mihai: Trebuie să trecem la Top 5 Politicienii săptămânii, cine se află în această săptămână pe locul cinci și de ce?

Ion Cristoiu: Pe locul cinci este doamna Ana Birchall și din faptul că eu nu știu dacă tot acest tărăboi cu adopția nu își are originea cu o vizită pe care a făcut-o ea mai demult în Statele Unite ale Americii, doi – observ că divizia presă a binomului nu o critică deși este ministrul Justiției și trei – încep să cred că ea de fapt nu e ministrul justiției în Guvernul Dăncilă, ci în guvernul de coaliție SRI-SIE, deci comportamentul ei nu are nicio legătură la ora actuală cu programul de guvernare. Nu este exclus să fie rezultatul unei înțelegeri cu Viorica Dăncilă, adică o pui pe Birchall acolo că are ea o misiune.

Monica Mihai: Cine este pe locul patru?

Ion Cristoiu: Pe locul patru e Șerban Nicolae care acum candidează la toate funcțiile din PSD și președinte și prezidențiabil. Nu cred că o ia în serios funcția asta, candidatura, cred că a folosit mai mult ca să iasă în evidență. Eu nu cred în succesul său la prezidențiale. Partidul ăsta trebuie să scoată un candidat la prezidențiale unul fără niciun trecut.

Monica Mihai: Și dânsul are un trecut.

Ion Cristoiu: Păi are un trecut, cu Iliescu și cu ăla.

Monica Mihai: Ajungem la locul trei.

Ion Cristoiu: Rareș Bogdan care a primit lecția care acum e la Bruxelles și face ca trenul tot așteptând să revină în România și să facă politică în România. Eu nu-l văd pe Rareș Bogdan la Bruxelles, acolo dacă ești un om care vrei să faci ceva înnebunești că nu ai cum să faci, mi-a povestit cineva că acolo nu poți să rezolvi nimic. Acolo e o mașinărie birocratică, cred că nici să schimbi ciorba (…)

Monica Mihai: Cine este pe locul doi?

Ion Cristoiu: Pe locul doi Ludovic Orban, pentru că nu era normal ca USR să aibă inițiativa, normal era ca PNL să lanseze această inițiativă, doi – trebuia să demisioneze deoarece eșecul moțiunii de cenzură a fost eșecul PNL pe care ca de obicei nu și l-a asumat, dar probabil că domnul Iohannis știe că pleacă la Bruxelles și atunci nu mai e atât de preocupat de acest partid și ăsta poate fi un semn. Ar trebui să fie neliniștit pentru că teoretic e partidul care ar trebuie să-l propulseze.

Monica Mihai: Cine este în această săptămână pe locul întâi?

Ion Cristoiu: Păi eterna Viorica Dăncilă, (…) eu nu cred că pierde. Hai să luăm câteva din marile avantaje, în primul rând că a supraviețuit la moțiunea de cenzură, e premier în exercițiu are manetele și nu numai și pungile de bomboane împarte în dreapta și în stânga, merge acum la Bruxelles de unde va veni cu vro binecuvântare de la Uniunea Europeană și în plus după părerea mea este președintele PSD este cel mai convenabil baron local. Toți președinții de până acum ai PSD, o să vedeți că va avea viață lungă în fruntea PSD, s-au confruntat cu un centru foarte puternic Năstase, Ponta.

Monica Mihai: Și acum vine cineva care e mai maleabil cu care se poate discuta.

Ion Cristoiu: Da cu care se poate discuta și zice ce vrei, rezolvăm aia, rezolvăm aia, e foarte important din punctul ăsta al PSD. A învins democrația, cu adevărat a căzut dictatura în PSD.

Monica Mihai: Și a învins democrația. Săptămâna viitoare vom sta la această masă și vom vedea dacă Viorica Dăncilă a ieșit președintele partidului, vă mulțumesc pentru discuția de astăzi domnul Cristoiu, doamnelor și domnilor, până la ediția viitoare, la revedere!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Mazilirea lui Rareș Bogdan de către Ludovic Orban s-a făcut la ordinele lui Klaus Iohannis”

  • Actorii, dar nu numai, de la TNB … se fac că „protestează”, iar KWJ, in calitate de … „prim actor”, se face că se … „solidarizează”, cu ei !?!
    Chiar o fi nevoie de atâția „tehnicieni”, sau „auxiliari”, in acel teatru, căci de actori sunt convins că NU ESTE NEVOIE DE ATÂȚIA ?

  • Sa ma ierte dl Cristoiu dar toate analizele politice despre Romania nu fac nici cat o ceapa degerata. Politica Romaniei e facuta de licurici si e transmisa „babuinilor” prin releele din servicii si justitie care o si supervizeaza sa nu iasa din parametrii stabiliti. Restul e can-can. Romania la ora asta e doar o plastilina cu care se joaca occidentul dupa cum i-e voia. Cum zicea un confrate, un poligon . Singurele lucruri care se aud din aceasta tara sunt pocnetele din calcaie in fata occidentalilor.

  • „soldați americani, care erau la un antrenament pe teritoriul României și care crezând că se află pe un poligon au ajuns în câmp.”
    Pai nu s-au inselat deloc : toata Rou e un poligon si asta de aproape 30 ani pt toti trasi -impinsii …

    • Te-ai trezit și tu, acum, băi Petrică !

      • To be , or not to be

      • Ma Raducule , da-mi un semn , sa-ti pot desena cat esti de prost , crede-ma , se merita , esti un idiot irecuperabil, dar pe chestia asta se pot face bani , adica un prost ca tine chiar nu-i pe toate drumurile , ori chestia trebuie valorificata ,iar cum sunt profesor in prosti , nu-mi permit sa ratez unul ca tine , asa ca tine aproape , mai defeca cat te tin friele , sa te vedem in toata splendoarea , dupa care vedem cum valorificam , spre folosul si al tau , chiar daca nu-ti dai seama de prostia-ti nemariginita….

  • @Ion Cristoiu
    @Gabriela Proca
    Ca să comentați ceea ce s-a întâmplat cu adevarat în cazul Sorinei trebuie să vă informați din mai multe surse si abia apoi să vă exprimați un punct de vedere.
    Explicațiile Clarei Istrate (avocata familiei Săcărin)
    „Toate demersurile lor, din punct de vedere juridic, nu au fost ca să adopte acest copil, ci au fost să împiedice adopția. Ei nu au făcut ceea ce trebuiau să facă, conform Legii adopției (Legea 273), nu au făcut ce scrie acolo. Ei doar au blocat. Și atunci, instanța la Curtea de Apel, în final, n-avea de ales între două cereri de încuviințare a adopției, n-avea două familii cu atestat de adoptator și cu cerere în instanță și ne-a ales pe noi. Nu avea cum să aleagă altceva, pentru că această familie nu parcursese această procedură.”
    „Dânsa nu a cerut adopția minorei. Dânsa a cerut acel atestat de adoptator. Procedura e clară: întâi obții un fel certificat că ești apt, că ești capabil să adopți un copil, și apoi se poate cere adopția. Familia Șărămăt nu are acest atestat. Toate tentativele sale de a obține atestatul au început după ce începuse procedura de adopție cu familia Săcărin.”
    „Această familie nu a depus tot dosarul. Această familie a depus o cerere pentru obținerea acelui atestat. Inițial a depus niște cereri. Ulterior le-au tot retras. Au scris de mână: «Eu vreau s-o adopt pe Sorina». «Eu vreau s-o adopt pe Sorina» nu este nici o cerere de a obține atestatul de familie adoptatoare, nu este nici o cerere de încuviințare a adopției. Cererea de încuviințare a adopției se face în instanță, după ce ai obținut acel atestat adoptator.”

  • Tudor Bucur, țărănoiule ipocrit si pervers, te mănancă extraordinar!
    Succesuri!!

  • Fratilor, va urez la toti sa aveti o vara placuta! Eu am luat vacanta cu trenul de Franta, ne întâlnim la toamna!

  • @ Nikola
    Ba, Niccollo, citeste postarile prietenului tau, Serban, de ieri si afla ca tradatorul te-a facut „GÂNDAC”.

    • Da, am cazut pe spate de indignare.
      Bai bivole, cand zice Ion Cristoiu ca e țară de babuini, nuș cum dracu, dar numai tu te simti.. Pe buna dreptate, altfel.
      Ia-ți mai bine vacanță, ca e caldura mare monșer la babele din Franta, tre sa platiti rata la casa si nici nu cred ca scapi ușor cu noii si vechii tai preteni reactivati..

  • Nu pot sa cred ca ati afirmat asa ceva:
    „Ion Cristoiu: Trebuie schimbată legea în așa fel încât cei care au peste trei ani să nu poată fi adoptați.
    Monica Mihai: Păi și ce facem cu ei?
    Ion Cristoiu: Nu știu.”

    Domnule Cristoiu, ar trebuie sa faceti un sondaj printre orfanii care pot sa raspunda la urmatoarea întrebare:
    „Sunteti de acord ca cei dintre voi care au peste trei ani sa nu poata fi adoptati?”
    Care credeti ca ar fi rezultatul sondajului? Parca sustineati ca trebuie sa tinem cont în primul rând de sufletul copilului.

    P.S. Se vede din interviu ca nu cunoasteti prea bine cazul Sorinei. Monica Mihai tot încearca sa va explice unele amanunte…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *