România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

De ce merg la Congresul PSD

De ce merg la Congresul PSD

Zilele trecute am primit pe e-mail, prefațat de cîteva rînduri, un carton frumos colorat, împărțit în două, trei sferturi alb și un sfert roșu, intitulat Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat cu următorul conținut:

„Invitație
Partidul Social Democrat are deosebita plăcere de a vă invita la Congresul Extraordinar al PSD, care va avea loc sîmbătă, 29 iunie 2019, începînd cu ora 11.00, la Sala Palatului din București.”

Deși cultivat de ziare și televiziuni ca analist, am fost la toate congresele și conferințele la care am fost invitat în ipostaza de reporter. Și cum în astfel de împrejurări, mai ales petrecute în weekend, sînt trimise la fața locului fătuce, boșii, dacă nu rămași în redacție, atunci plecați la munte sau la mare, pot spune c-am participat la aceste evenimente politice de importanță majoră în ipostaza de fătucă.

În cazul PSD, am fost prezent și prin asta martor, la mai toate congresele de răscruce ale partidului.
De la Convenția FSN, în care s-a rupt Frontul, pînă la Congresul din 2005, cînd Mircea Geoană a cîștigat președinția în fața lui Ion Iliescu și Adrian Năstase.
Din decembrie 2016, de cînd a dobîndit prin alegeri o majoritate parlamentară unică în postdecembrism, PSD a avut un singur Congres:
Cel din 10 martie 2018.
N-am fost la fața locului.
Și din simplul motiv că n-am fost invitat.

E drept, n-am fost invitat nici la Congresele PNL, USR, PMP, ALDE din ultimul timp.
Tot pentru că n-am fost invitat.

De ce n-am fost invitat la Congresul extraordinar din martie 2018?
Pentru că Liviu Dragnea, deși ne știam de pe vremea cînd era în Opoziție – el mi-a zis o dată că în primii ani de după alegerile din 2005, cînd PSD-ul era hărțuit de dictatura Traian Băsescu – Călin Popescu Tăriceanu (asta dictatură nu cea a lui Dragnea!) lupta mea seară de seară la Sinteza Zilei, timp de patru ani, împotriva Puterii și în favoarea Opoziției fusese pentru PSD-iști mai ceva decît luminița de la capătul tunelului – după ce-a ajuns mare și tare, Stăpîn peste România, a socotit că e sub memoria lui să-și amintească faptul că exist.
Prin urmare, n-am primit nici o invitație la nici una dintre sindrofiile naționale ale PSD.

Nu știu cărei întîmplări i se datorează invitarea mea la Congresul extraordinar al PSD.
Știu sigur însă c-o să mă duc.
Și nu pentru a onora invitația, ci pentru că văd în acest congres extraordinar un moment de răscruce pentru PSD.
De la el o poate lua în sus, oprind căderea, sau în jos, continuînd prăbușirea.

Toată lumea se preocupă de acest Congres din perspectiva bătăliei pentru funcții.
Indiscutabil, funcția de președinte al PSD e doar teoretic pusă în discuție. Viorica Dăncilă e din start cîștigător. Și nu doar pentru că, abilă, a pus Congresul de confirmare cît mai repede posibil, ci și pentru că e premier. A alege un alt președinte PSD decît premierul ar însemna pentru partid sinucidere curată. Una dintre cauzele dezastrului atins în ultimii doi ani trebuie căutat în disocierea președinte de partid – premier. Indiferent cine ar fi fost președinte al partidului, ar fi intrat automat în conflict de putere cu premierul. Premierul care e și președinte al PSD înseamnă revenirea partidului la normalitate. Alte două argumente ar ține de victoria la Moțiunea de cenzură și de un stil net diferit de cel al lui Liviu Dragnea, despre care am aflat c-ar fi eminamente pragmatic.

Desigur cine va face echipă cu premierul Viorica Dăncilă e important, poate chiar foarte important. Președintele executiv și secretarul general vor avea misiunea de a administra partidul în condițiile în care Viorica Dăncilă e ocupată cu guvernarea. Cei doi trebuie să fie din echipa președintelui, altfel PSD-ul va fi lipsit de coeziunea de care are nevoie mai mult ca oricînd în această perioadă. Pe deasupra cred că o condiție de fond e ca președintele executiv și secretarul general să nu facă parte dintre baronii partidului. Nu de alta, dar măcar la acest nivel să fie un semnal de înnoire.

Eu însă consider important, crucial, Congresul PSD din punctul de vedere al partidului.
Congresul extraordinar al PSD se desfășoară în condițiile date de două cifre.
Prima luată dintr-un sondaj realizat după 26 mai 2019, vizează procentajul de cetățeni care au recunoscut c-au votat cu PSD:
4,7%
Doar 4,7% au avut curajul să spună c-au votat la 26 mai 2019 cu PSD.
La europarlamentare, PSD a obținut 22,5%.
Diferența de aproape 18 % dă seamă de o realitate cumplită pentru PSD:
La nivelul întregii societăți s-a ivit și a înflorit din plin:
Rușinea de a fi PSD-ist.
Adăugînd faptul că la 26 mai 2019 PSD a înregistrat un număr de voturi cu un milion și deva mai puțin decît în decembrie 2016, și asta în condițiile unei prezențe mult mai ridicate, avem imaginea unui partid ajuns într-un punct de răscruce.
Cealaltă cifră se referă la scorul obținut de Alianța 2020:
22,36%.
Față de parlamentarele de acum doi ani un salt de peste trei ori.
USR, pentru că Uniunea e formațiunea fanion, nu PLUS, n-are nimic din avantajele partidelor tradiționale.
N-au structuri în teritoriu, n-au primari, n-au președinți de consilii județene.
Și cu toate acestea USR a fost cît pe-aci să întreacă PSD.
Fenomenul numit ascensiunea USR se constituie într-o lecție pentru toate partidele tradiționale, dar mai ales pentru PSD.
Cu un asemenea scor, înregistrat la europarlamentare în condițiile existenței structurilor în teritoriu, a pomenilor electorale, a primarilor, a baronilor locali, PSD mărturisește o problemă:
Partidul și-a pierdut dramatic forța de partid.
PSD pare a nu mai avea militanți, ceea ce se numește PSD-iști convinși, înrăiți, în stare să-și afirme public postura de membri de partid.

Pe 22 decembrie 1989 pe multe ziduri din București a apărut înscrisul:
Aruncați carnetele de Partid.
Unii le-au aruncat.
Alții le-au ascuns.
Nimeni dintre membrii PCR, nici măcar liderii partidului, n-au avut curaj să iasă în public și, sfidînd, să zică:
Da, sînt membru al Partidului Comunist.
Și sînt mîndru că sînt membru de partid.
Explicația?
PCR căzuse nu numai de la Putere.
PCR căzuse și din condiția sa de partid politic.

PSD nu e prea departe de această situație.
Și de la ea trebuie să plece Congresul din 29 iunie 2019.
Alegerile sînt din punctul meu de vedere un aspect secundar prin raportare la problema de viață și de moarte a PSD din această perioadă:
Supraviețuirea ca partid politic important al României postdecembriste.

Sînt tare curios să știu cîți lideri ai PSD sînt conștienți că partidul a ajuns într-un punct de răscruce pentru existența sa ca partid important al țării.
Sînt tare curios să văd cîți dintre cei care vor lua cuvîntul vor da curs neliniștii în legătură cu acestă realitate.
De aceea merg la Congresul PSD.

N.B. Salut în desemnarea Renatei Weber ca Avocat al Poporului victoria principiului Omul potrivit la locul potrivit.
Coaliția PSD-ALDE a descoperit, în fine, că în afară de nepoate, cumnate, neveste și ibovnice în România sînt și persoane competente.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „De ce merg la Congresul PSD”

 • Gresiti! Scorul PSD a fost dictat de Coldea, Maior si stapanii lor din strainatate. Nu inteleg de ce reprosati Suveranistilor ca n-au iesit sa inconjoare casa lui Dragnea etc., cand dv. insiva, – adica o personalitate, nu ca noi care ne vedem de slujbele noastre marunte -, NU ati indraznit sa protestati ca STS-SIE-SRI au scos din burta rezultatele masluite ale alegerilor europarlamentare!

 • Daca dv spuneti ca d-na Dancila e castigatoare din start, atunci PSD va pica de tot. Cred eu asta. La noi nu se voteaza partide si ideologii, se voteaza oameni. Omul Dancila inca este folclor si marioneta pe facebook, i s-a creat un anumit profil (chiar pe bune de multe ori) si multi se balacesc in „creatia” asta.
  Daca va disparea PSD-ul, nu va fi bine, pentru ca stanga ramane libera. S-ar putea ca peste un timp sa fie ocupata de-o „ciuma” si mai rosie, si antipesedistii inraiti de astazi sa suspine dupa „ciuma” lui Dragnea.
  Rau cu rau, dar mai rau cu noul rau.

 • DESPRE LEGEA PENSIILOR ! (Werner, … să trăiești !)
  A trecut de Camera Deputatilor, dar s-ar putea să fie contestată de KWJ, respectiv trimisă ori la CCR, ori înapoi, in Parlament, ori … „șic, șic” !
  Așa că, mult stimați pensionari, n-ar trebui sa vă-mbătați cu … apă rece !!!

 • Ba chiar și pe Soros, a cărui fundație a condus-o ! He, he, heee ❗

 • Maestre, va reamintesc ca faceti referire la acel sondaj realizat imediat dupa alegeri ce a vizat strict electoratul de dreapta, sondaj din care ne-ati dat si alte cifre interesante. Daca ne spuneti ca doar rusinea i-a impiediat pe mai mult 4.7% dintre usristi si pnlisti sa admita ca au votat PSD, atunci PSD este in realitate foarte tare si complet indreptatit sa suspecteze fraudarea alegerilor de catre baietii cu tablete.
  Altfel, exit poll-ul realizat la alegerile europarlamentare a indicat ca 27% dintre alegatori au confirmat ca au votat cu PSD. Pe aceeasi logica si anume ca doar rusinea i-a impiediat pe mai mult 27% dintre votanti sa admita ca au votat PSD, concluzia la care ajungem este identica cu cea anterioara.

  • Daca vrei sa fii credibil, spune cu subiect si predicat despre ce sondaj vorbeste Cristoiu si despre ce sondaj vorbesti tu. Da-ne si niste linkuri.

   • profu, tu nu citesti ce scrie Maestrul? Ok, nicio problema. Ia-o incet, incepand cu gandul din 27 Mai 2019 si vino spre era noastra. Daca ai trecut de gandul din 9 Iunie 2019 si tot nu te-ai lamurit despre ce sondaj vorbeste Maestrul inseamna ca nu ai citit cu atentie si te sfatuiesc sa o iei de la capat. Nu dispera, iti ofer un hint:

    „Monica Mihai: Deci e un sondaj realizat de dreapta?
    Ion Cristoiu: E un sondaj realizat de dreapta în rândurile dreptei, deci ce vrea acest electorat care a ieșit la vot împotriva PSD ce vrea el acum.”

    Exit poll-ul la care fac eu referire este cel realizat de Curs-Avangarde la alegerile din 26 Mai. A fost singurul exit poll realizat la acest scrutin asa ca lucrurile aici sunt simple. Pentru link-uri legate de acest exit poll te sfatuiesc sa incerci google. Am auzit ca ajuta.

 • Maestre, aveti grija daca va duceti acolo, sa nu dati nas în nas cu „bucatareasa”, ca ati fi pus într-o situatie delicata.

  PSD are soarta pecetluita si cu, si fara acest Congres Extraordinar. Dupa greselile pe care le-a facut în ultimii doi ani si jumatate, nu are cum sa-si amortizeze caderea si apoi sa înceapa sa urce din nou. Se vede clar ca pesedistii nu au învatat nimic din erorile comise, fiind si foarte greu sa alunge raul care a fost infiltrat în partid de baronii si baronetii corupti împreuna cu slugile care-i înconjoara. A plecat Dragnea la puscarie, dar grosul pesedistilor asemeni lui sunt liberi si sapa la temelia propriului partid, din prea multa prostie si ticalosie.
  Nu va trece foarte multa vreme pâna când PSD se va topi în PRO ROMANIA lui Ponta, dar acest al doilea PSD nu va mai fi cel care a fost odata.

 • Renate Weber e o femeie curajoasă , care a pus cu botul pe labe toți Timermanii și Junckerii, milogii lu Soros de la Bruxelles

 • Am urmarit cazul „Sorina”. Multa zarva amestecata cu indignare. Multe pareri, multe cuvinte goale si multa, multa prostie. Turcii luau copii pentru haremurile si armata lor. Dar, cine isi mai aduce aminte de istorie. Acumei in tara , avem la noi, alti „turci”. La ei in tara, seara, dintre cinci copii, trei adorm flamanzi! Date oficiale. Jumatate dintre ei au trecut prin puscarii. Sunt pe locul doi in lume, dupa Sud-Africa, la inchisoare. Copii sunt ucisi in scoli intr-o veselie. O noapte la spital este numai treizecisicinci de mii de dolari!? Nu mai scriu despre calitatea sistemului medical, „anus contra naturii”. Doctori care se sinucid intr-o veselie, ori sunt omorati de pacienti. O „turcime” idioata, bolnava si saraca.
  NU UITATI: Daca ai trei copii, in tara idiotilor, iei maximul de ajutor banesc. Sorina este al treilea lor copil (luat prin coruptia altor idioti, trogloditi si trunatori) Pentru acesti limaxi magistrati: nu-i mai pupati in cur ca sunt plini de boli venerice, genetice, etc.

 • Dar ce ton împăciuitor ne-am tras

  • sper sa nu castige macar la pesedei spiritul pragmatic de zero personalitate slugă neconditionata UE, sau macar sa nu castige pe termen mediu lung

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *