Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Un dezastru anunțat deja: PSD nu ia în serios prezidențialele

Așa cum am mai scris, un fapt surprinzător la Congresul Extraordinar al PSD a fost absența referirilor la următorul mare și adevărat examen al partidului:
Prezidențialele din noiembrie 2019.

Spre deosebire de europarlamentare, unde scorul obținut de un partid n-a avut asupra relațiilor de putere o influență mai mare decît cea a unui sondaj de opinie, prezidențialele vor avea o influență decisivă asupra realităților politice de la noi. Și cînd spun asta nu mă refer la realitățile pe termen lung, categoric dependente de cine va fi președinte, Jupîn al Instituțiilor de forță, ci la cele de pe termen scurt. Un eșec de proporții al PSD la prezidențiale, ca de exemplu, eliminarea după primul tur, ar da lui Klaus Iohannis forța electorală de a înlocui Guvernul Dăncilă cu Guvernul Meu.

La Congres au luat cuvîntul candidați pentru diferite funcții ale PSD. Ar fi fost normal ca toți să se refere la pregătirile pentru prezidențiale, pregătiri care țin de partid și nu de guvern. Cu excepția lui Călin Popescu Tăriceanu, invitat însă, nici un vorbitor n-a pomenit că vin prezidențialele, ca să nu mai spun, că nici un vorbitor n-a încercat să mobilizeze la lupta pentru Cotroceni miile de delegați.

Cum se explică asta?
Printr-o diversiune lansată și susținută în spațiul public de presa apropiată PSD și chiar de lideri PSD.
Și anume că PSD nu trebuie să se preocupe de prezidențiale, deoarece oricum candidatul partidului nu intră în turul al doilea, acesta fiind deja închiriat candidaților Dreptei Klaus Iohanis și Dan Barna. Pentru ca Diversiunea să aibă efect, teza e astfel coafată încît să pară un sîc făcut lui Klaus Iohannis. Din disputa dintre cei doi în turul al doilea va cîștiga Dan Barna!

Istoria postdecembristă arată că n-a existat al tur al doilea în care să nu se confrunte candidatul PSD cu candidatul Dreptei. Desigur, din 2004 încoace, al doilea tur a fost cîștigat de candidatul Dreptei. Dacă va candida anul acesta Klaus Iohannis, mai mult ca sigur, el va dobîndi un al doilea mandat. N-ar fi o noutate în postdecembrism. Noutatea e că pentru prima oară în postdecembrism se invocă posibilitatea ca PSD să nu intre în turul al doilea. Ipoteza e vehiculată nu numai de liderii de opinie ai partidelor de dreapta, dar și de mulți purtători de cuvînt ai presei PSD-iste. S-a creat astfel o atmosferă de descurajare în PSD. Se vorbește de un sacrificiu în cazul candidatului PSD, de un eșec previzibil chiar din primul tur. Mai lipsește puțin și se va lansa teza că PSD nici nu mai trebuie să aibă un candidat.

Lamentarea se bazează pe rezultatul catastrofal al PSD la europarlamentare. PSD a obținut doar 2.040.765 de voturi.
E acesta potențialul maxim al PSD pentru primul tur?
Statistica ne răspunde răspicat:
Nu.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2000, din 26 noiembrie, candidatul PSD (la acea vreme PDSR), Ion Iliescu a obținut 4.076.273 voturi.
În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2004, din 28 noiembrie, candidatul PSD (la acea dată în alianță electorală cu PUR) Adrian Năstase, a obținut 4.278.864 voturi.
Peste cinci ani, în 2009, la alegerile din 22 noiembrie, candidatul PSD (la acea dată în alianță electorală cu Partidul Conservator) Mircea Geoană, a obținut 3.027.838 voturi.
În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, (2 noiembrie) candidatul PSD (la acea dată în alianță electorală cu UNPR și PC) Victor Ponta, a obținut 3.836.093 voturi .
Din cîte se vede potențialul PSD pentru primul tur se învîrte în jurul cifrei de 3 milioane 500 de mii de voturi.

Va reuși PSD să obțină încă un milion și 500 de mii de voturi la primul tur al prezidențialelor?
Scepticismul se bazează pe teza unui PSD în agonie.
E PSD în agonie?
Răspunsul Da se bazează pe efectele a două fapte:
Dezastrul de la europarlamentare.
Condamnarea lui Liviu Dragnea.
Amîndouă faptele sînt văzute în chip automat ca determinante pentru agonia PSD.

Să fie chiar așa?
Despre dezastrul de la Parlamentare știm c-a fost dezastru doar la nivelul imaginii. Deși nimeni nu s-a mai preocupat, sînt cîteva enigme încă nedezlegate în ce privește desfășurarea scrutinului. Stau sub semnul suspiciunii:
Întinderea incredibilă a listelor suplimentare.
Repetarea Spectacolului intitulat Diaspora nu e lăsată să voteze.
Renunțarea partidelor la numărătoarea paralelă.
Exclusivitatea acordată unei singure case de sondaj în materie de exitpool-uri.
Verificarea votului multiplu doar cu ajutorul STS, una dintre armatele din umbră ale lui Klaus Iohannis.
Firava implicare a baronilor locali.

Firește, nici o Comisie de anchetă nu va reuși să descopere că la europarlamentare a fost o fraudă majoră. Avîndu-și temeiul în realitatea că PSD a avut guvernarea, dar n-a avut puterea. Puterea reală a fost și este la Klaus Iohannis, Jupînul Sistemului. Însă cîtă vreme aceste mistere nu s-au deslușit, ba chiar s-au adîncit după scrutin, avem temeiuri să punem la îndoială ceea ce se numește dezastrul PSD. Și dacă în realitate n-a fost un dezastru? Ar însemna că PSD a rămas un partid puternic în materie de capital politic.

Condamnarea lui Liviu Dragnea – unul dintre cele mai grave aspecte ale folosirii Justiției pentru răfuieli politico-mafiote – a fost benefică pentru PSD. Nu-i exclus ca ea să fi fost rodul unui complot din care au făcut parte și lideri PSD, Viorica Dăncilă mai întîi:

 1. Partidul a scăpat de coșmarul autorității absolute, de spaimele lui Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă nu-și îngăduie o autoritate dictatorială asupra partidului. Cel puțin deocamdată.
 2. Premierul, demnitarii pot acționa cît de cît liberi, fără spaima paralizantă că vorbele și faptele lor, chiar și cele fără prea mare importanță, sînt urmărite atent și suspicios de Liviu Dragnea.
 3. Viorica Dăncilă face pe plac baronilor locali. Aceștia se simt mai puternici ca niciodată pe moșiile lor județene.

În aprecierea disponibilităților unei forțe politice, dar nu numai politice, nimic nu e mai primejdios decît subestimarea prin luarea în serios a imaginii publice. Așa s-a întîmplat în cazul scrutinului din decembrie 2016. PSD a produs o surpriză de proporții prin scorul incredibil de mare, greu de prevăzut de cei care se ținuseră de imaginea partidului de înfrînt prin renunțarea la guvernare.

PSD a pierdut catastrofal la scrutinul europarlamentar. Da, dar acest scrutin a avut valoarea unui meci amical. Nu putem exclude posibilitatea ca la viitorul meci, pe bune, desigur, PSD să cîștige. Căderea Moțiunii de cenzură, un meci pe bune, a arătat că în PSD nu sînt disponibilități de trădare în favoarea Pro România sau a unei aripi independente. Liderii PNL au invocat în sprijinul lor decizia conducerii PSD ca parlamentarii să stea în bănci și să nu voteze. Dincolo de faptul că e o decizie pe care au luat-o și alte majorități în post decembrism, ea nu explică picarea Moțiunii. La o adică, dacă PSD era în dezastru, parlamentarii PSD ar fi votat sfidînd orice interdicție. Mai ales dacă ar fi trecut la Pro România. Faptul că n-au trecut la Pro România, fapt pe care s-au bazat Opoziția cînd a depus Moțiunea de cenzură, ne avertizează că PSD are uriașe resurse de mobilizare cînd e vorba de bătălia pentru putere. Cine ne dă certitudinea că PSD va repeta eșecul de la meciul amical?

De această realitate trebuie să țină cont Opoziția în stabilirea Strategiei de luptă împotriva Candidatului PSD.
Trebuie să țină cont de ea mai ales PSD.
Dacă PSD nu pleacă la bătălie încredințat că trebuie și poate să cîștige Prezidențialele, atunci ar putea să nu intre în turul al doilea.

Europarlamentarele au fost pierdute și pentru că, spre deosebire de Opoziție, PSD n-a transformat scrutinul într-o bătălie pentru rămînerea la Putere.
Dacă această greșeală se va repeta și la prezidențiale, în sensul că electoratului PSD i se va induce, de chiar liderii PSD, credința că și dacă va pierde catastrofal Partidul va rămîne la Guvernare, atunci mai mult ca sigur candidatul PSD nu va intra în turul al doilea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Un dezastru anunțat deja: PSD nu ia în serios prezidențialele”

 • Nu, domnule Cristoiu. Mișcările lui Iohannis pro-candidatură și acceptarea neroadă a acestora de către PSD – a se citi monstruzitatea votării speciale pentru diaspora – converg toate spre un singur final: câștigarea prezidențialelor dintr-un singur tur. Ultimul sondaj zvârlit pe piață mi-a confirmat că asta se vrea.

 • @dumitru Petrescu
  Cum poți să vii cu asemenea inepții, băiețaș ?
  Ai avut un vis in genul aceluia al lu’ mme Tarcea, ori trăiești pe altă lume ?
  Din cine crezi tu c-ar putea fi formată acea „coaliție”, despre care vorbești, atâta timp cât sistemul „securistoid” este infiltrat peste tot in viața politică românească ?
  Cât despre Ion Aurel Pop, cred că o idee mai proastă nici nu puteai să ai !
  Așa că, după ce-ți … revii, mai gândește-te !

 • Niste psihologi au facut un experiment despre capacitatea de anticipare al unor investitori la bursa. Au fost alesi doi specialisti, unul in economie si altul in astrologie, si o fetita. Economistul a pierdut, astrologul a avut un usor castig, iar fetita a incasat o suma substantiala.

  Daca nu poti controla procesul 100%, intotdeauna exista posibilitatea ca el sa fie dat peste cap de neprevazut, chiar daca probabilitatea este infima. Capacitatea de anticipare a unui analist politic este data de totalitatea informatiilor pe care le are despre un subiect. Cu cat are mai multe informatii corecte, cu atat creste probabilitatea ca analistul sa nimereasca rezultatul final. In cazul alegerilor prezidentiale de la finalul anului, lucrurile sunt departe de a fi lamurite, calculele pe hartie putand fi rasturnate foarte usor prin aparitia in ultimul moment a unui candidat-surpriza. Iar acel candidat, care sa le ia fata celorlalti competitori mai bine cotati, exista. Chiar daca nu are notorietate si nu face parte din nicio gasca, acesta are calitatile necesare pentru a se impune.

  Romania Profunda va avea, in sfarsit, un reprezentant in fruntea statului.

 • În editorialul dvs., observ o opinie rece și una caldă. Care este cea rece, și care este cea caldă…depinde de mai mulți factori.
  Unul dintre factori ar fi percepția.
  În postdecembrist (cuvînt atît de drag, dvs.) au existat doi „satrapi” ai politicii noastre:
  Adrian Năstase, primul;
  Traian Băsescu, evident…al doilea.
  Primul, fiind pe „cai mari”, a modificat Constituția pentru mandatul de 5 ani la postul din Cotroceni, pentru a nu MAI EXISTA LOCOMOTIVA partidului, cică!
  Tot primul, a transferat un mil. de dolari (la acea vreme) de la Guvern către Președenție, fiind sigur că EL va fi beneficiarul acestor fonduri.
  Iaca, așa, socoteala de acasă nu se aseamănă cu cea din tîrg, evident!
  Al doilea…a beneficiat de aceste „cadouri”, evident, oferite de către primul.
  O clipă, că mă sună cineva. La ora asta, da!
  Am revenit.
  Al doilea, fiind tot pe „cai mari”, a plusat.
  A tot spus verzi și uscate, în aparență „secrete” cîndva, dar fără efecte nocive, pentru că n-așa!?, s-a constatat un culoar favorabil, o breșă de refulare, dacă vreți, pentru populația autohtonă.
  Cel de al treilea, fără importanță de nume este doar beneficiarul strategiei din 2004
  Punct
  Strategie ce prevede:
  – președenția este a noastră;
  – guvernarea este a voastră, dar…împreună, tot cu noi, sîc!

 • In conditiile in care PSD-ul aleargă ca niște găini recent decapitate, candidatul lor la prezidențiale nu are cine știe ce șanse să intre măcar in turul întâi.

  Habar nu au ce să facă pentru ca nici nu isi dau incă seama că au nevoie de un lider puternic, de o locomotivă, au numai vagoane in conducere si vagoanele la un moment dat se opresc. Ei saracii fug de locomotive ca Dragnea era locomotivă si a provocat pierderi de imagine.

  Dar chiar au nevoie urgenta de o locomotivă, fie si a nivel informal, Pleșoianu si chiar Firea, or fi și altii, baieti tineri, nu scoși de la naftalină, cu entuziasm pe ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *