Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Scrisoarea lui Macron – o escaladare în Războiul Rece dintre Europa și America

Scrisoarea lui Emmanuel Macron, adresată Cetățenilor Europei în 22 de limbi de pe site-ul Palatului Prezidențial și publicată (contracost sau pe gratis? o întrebare căreia eu cel puțin nu-i știu răspunsul), a fost primită de presă și de politicieni drept un gest electoral. Emmanuel Macron și partidul său de amatori La Republique en marche, s-au lansat în campania electorală pentru europarlamentarele din 26 mai 2019. Ca și la noi, momentul 26 mai va fi unul de aspru examen pentru partidele din Franța. La doi ani de la alegerile care au dus la victoria la președinție și în parlament a lui Emmanuel Macron, atît partidele tradiționale, contestate de La Republique en marche în numele postpoliticului, doctrină potrivit căreia cu cît ești mai amator în politică cu atît e mai bine, cît și cel al președintelui, urmează să vadă pe ce picior stau în Franța. La nivel european confruntarea nu va mai fi între PPE și PES, ci între PPE și Eurosceptici. Prin urmare Manifestul lui Emmanuel Macron amintește de scărpinatul contorsionist cu stînga la urechea dreaptă. Liderul francez se adresează cetățenilor Europei pentru a fi votat de cetățenii francezi.

Caracterul electoral nu trebuie însă să ne facă pe noi românii să trecem cu vederea conținutul Scrisorii. Pînă la urmă, Scrisoarea dă seamă de o viziune asupra Europei și a Lumii a unuia dintre liderii Marilor Puteri europene. Un lider care, dacă ne gîndim la răsfățul protocolar la care l-a supus Donald Trump în timpul vizitei în SUA, are nu numai ambiția, dar și condițiile de a se afirma ca un lider al Europei. Tot mai erodată electoral, incapabilă să mai aducă ceva nou (ce eroare din partea nemților de a o ține în fruntea lor decenii întregi, mai ceva decît un lider african!), Angela Merkel pălește de la o zi la alta pe bolta continentului și a lumii. Chiar dacă violent contestat sau poate și de asta Emmanuel Macron se detașează deja în liderul Uniunii Europene.

Pentru noi românii e mai mult decît obligatoriu să deslușim ce gîndește despre UE, despre Europa și despre lume un Stăpîn al clipei.
Din acest punct de vedere e mai mult decît dezamăgitoare slaba reacție a presei și a clasei politice din România la manifestul lui Macron. Cu excepția lui Liviu Dragnea și a Vioricăi Dăncilă, nici un lider politic român n-a luat în seamă Scrisoarea lui Emmanuel Macron.
Am citit cu atenție comentariile comise de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.
Și nu pentru că erau singurele reacții din suburbia Europei care e România la ceva întîmplat la Centru, dar și pentru că Manifestul propune o viziune asupra Uniunii Europene net diferită de cea a PSD. În timp ce PSD se apropie chiar dacă destul de prudent de viziunea suveranistă afirmată în Italia, Ungaria, Polonia, Manifestul pune accent pe negarea suveranității naționale printr-o Uniune Europeană de centralismul birocratic al URSS.

Lectura comentariilor făcute de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă reușește să ne descumpănească total și iremediabil.
Liviu Dragnea scrie pe Facebook:

„Am citit mesajul Președintelui Franței, domnul Emmanuel Macron! Uniunea Europeană trebuie să revină la valorile și principiile pe care a fost clădită – de la drepturile fundamentale ale omului, pînă la coeziunea socială și economică. Președintele Macron propune interzicerea finanțării partidelor politice de către puteri străine. Total de acord! Inclusiv finanțarea indirectă și netransparentă prin campanii de propagandă susținute de organizații paravan. Total de acord că trebuie să existe reguli europene care să interzică instigările la ură și violență pe Internet, precum cele pe care le-am văzut în vara anului trecut și pe care încă le vedem și astăzi. Poate că dacă președintele Iohannis va citi mesajul omologului său francez va înțelege că ura și violența nu pot face parte din registrul «opiniilor politice»”.

Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern din 5 martie 2019:

„Am citit cu interes scrisoarea președintelui Macron. O salutăm din prisma preocupării pentru viitorul Europei. Toate aceste poziționări arată că programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE pentru mărirea salariilor, pensiilor, pentru noi investiții în sănătate, educație, infrastructură este cel corect.”

Amîndouă personajele debutează prin a menționa că au citit Scrisoarea.
Eu însă am serioase îndoieli că au citit-o. Sau mă rog am serioase îndoieli că au priceput ceva din ea. Din cîte se vede, atît Liviu Dragnea, cît și Viorica Dăncilă ne lasă impresia că Emmanuel Macron a întocmit un Manifest nu al partidului La Republique en marche din Franța, ci al Partidului Social Democrat din România.
Liviu Dragnea salută propunerea cu introducerea cenzurii pe Internet, deoarece el e ținta campaniilor de pe Internet. Nu se gîndește o clipă că PSD nu va rămîne pe vecie la Putere și că, la un moment dat, trecut în Opoziție, va fi cenzurat în numele luptei împotriva urii și violenței de pe Internet.
Culmea convingerii că Emmanuel Macron face propagandă electorală Guvernării PSD-ALDE e atinsă de Viorica Dăncilă care vede în Manifest salutarea entuziastă a măririi pensiilor și salariilor de către PSD.

Așa cum arătam în numărul anterior, Emmanuel Macron pledează pentru un mai mare centralism la nivelul UE, pentru transformarea Bruxellesului într-un nou Kremlin, de unde să vină spre țările noului lagăr – lagărul democrațiilor europene – porunci, tutelări mărunte, dar mai ales pumni în gură pentru politicieni și partide care, deși alese de români prin vot universal și direct, nu sînt pe placul Birocraților de la Bruxelles. PSD a sărit în sus la dictatura MCV, la impunerea Codruței Kovesi ca procuror european de către Bruxelles, la aroganța de Padișahi a înalților funcționari de la Bruxelles față de români, la tratarea României drept proasta Europei de Est. Manifestul lui Macron pledează pentru transformarea acestor năravuri de ciocoi în legi și reguli ale UE. Sînt de acord liderii PSD cu acest nou salt al internaționalismului de tip UE în confruntarea cu dorința popoarelor Europei de a nu mai încerca experiența Uniunii Sovietice?

Manifestul lui Emmanuel Macron e însă de neacceptat de noi românii și din alte puncte de vedere.
Primul și cel mai important e reducerea Europei la Uniunea Europeană. Dar moldovenii? Ei nu sînt europeni? Dar sîrbii? A fi european e o stare de spirit care nu se confundă cu cea de locuitor fizizc al continentului și cu atît mai puțin cu cea de membru al UE.
În lupta împotriva naționalismului de țară, Emmanuel Macron propune un naționalism de continent. Fortărețelor naționale propuse de suveraniști el le opune fortăreața Europa:

„Frontierele noastre trebuie de asemenea să asigure o justă concurență. Care putere din lume acceptă să continue schimburile cu cei care nu-i respectă niciuna din regulile sale? Noi nu putem să suportăm fără să spunem nimic. Trebuie să ne reformăm politica de concurență, să ne refondăm politica comercială: să sancționăm sau să interzicem în Europa întreprinderile care aduc atingere intereselor noastre strategice și valorilor noastre esențiale, cum sînt normele de mediu, protecția datelor și plata corectă a impozitelor; și să ne asumăm, în cadrul industriilor strategice și a piețelor noastre publice, o preferință europeană așa cum o fac și concurenții noștri americani sau chinezi.”

Cui i se opune Fortăreața Europa?
Fortăreței America:

„În ultimii doi ani s-au realizat progrese importante, însă noi trebuie să dăm o orientare clară: un tratat de apărare și de securitate va trebui să definească obligațiile indispensabile ale fiecăruia, în acord cu NATO și cu aliații noștri europeni: creșterea cheltuielilor militare, clauza operațională de apărare reciprocă, Consiliul de securitate european în asociere cu Regatul Unit pentru a pregăti deciziile noastre colective.”

Manifestul se dezvăluie astfel ca un nou pas în războiul dintre Europa și America. Interzicerea întreprinderilor care aduc atingere intereselor strategice europene înseamnă interzicerea firmelor chineze, dar și a firmelor americane. Tratatul de apărare și securitate înseamnă un nou pas către ruperea Alianței Nord Atlantice.

Propunerea cu Tratatul îl entuziasmează pe Liviu Dragnea:

„Total de acord cu un tratat de apărare și securitate pan-european”.

E de acord Liviu Dragnea cu acest nou pas în războiul dus de marile Puteri europene împotriva Americii?
Poate că Liviu Dragnea e de acord. Nu scrie el c-a citit Manifestul? Sînt de acord și românii cu abandonarea americanilor în favoarea francezilor și nemților?
Sînt sigur că nu.
Să ne reamintim că în plin Război de partea Axei, România prin Mareșalul Antonescu a ținut să arate că n-are nimic cu America. Pe 12 decembrie 1941, când am declarat război SUA, Mareșalul spunea ziariștilor:

„Eu sunt aliatul Reich-ului împotriva Rusiei, dar sunt neutru între Marea Britanie și Germania. Sunt pentru americani contra japonezilor”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Scrisoarea lui Macron – o escaladare în Războiul Rece dintre Europa și America”

 • Republica e o utopie de-a lui Platon, in istorie mereu s-au bagat altii s-o influenteze. In Roma antica a fost un Senat pana a venit Iulius Cezar. Apoi in evul mediu au fost tot felul de regi si sultani si voievozi. Intre timp au mai fost si clericii, doar n-o sa stea la altii sa se uite. Apoi a venit revolutiile, urmate de alte dictaturi Iacobine, Napoleoni si burgheji. Apoi a venit secolul 20, unde nazistii si comunistii au zis ca ei stiu mai bine ce vrea poporul. Apoi a venit corporatocratia, unde toti ascultam de atotputernicul dolar. Iar mai nou ascultam ce ne zic serviciile secrete. Unde vezi dumneata democratie? Nu funtioneaza nici la o scara de bloc, daca se aduna oamenii si discuta de obicei iese balamuc si nu se face nimic.
  Nu cred ca exista democratie, doar cercuri de interese.

 • Julien Csolozsel a călcat pe … BEC !
  PARTIDU’ CUȘ – PLUȘ aka USR + + (!!!) nu poate fi ÎNREGISTRAT !!! HE, HE, HEEE !!!
  GIUGIULI-MI-AR BĂRZOIU’ !!!

 • Maestre, punem pariu ca alde Ciolos, Iohannis, Barna, Tomac, Orban, Ponta sunt de acord cu Macron? Tomac chiar s-a exprimat public ca el s-a saturat de UE si vrea SUE. Prima parte a celui de-al treilea razboi mondial va fi castigata de Rusia si China, ale caror armate vor ocupa Ierusalimul. Debutul razboiului va fi dat de atacarea Greciei de catre Turcia, la instigarile Israelului, si implicarea Rusiei de partea grecilor. Dar pana atunci vor mai fi posibile confruntari directe intre Rusia si SUA in Georgia si Iran. Georgia va repeta figura din 2008, dar va fi zdrobita ca o nuca sub talpa unui elefant, cu tot sprijinul fatis al SUA. Israelul si SUA vor ataca Iranul, care va beneficia de ajutorul Rusiei, dar vor fi zdrobite. Occidentul va infrange Rusia, desi numai victorie nu se poate numi distrugerea Europei si a Americii, dar doar din cauza tradarii Chinei, care jinduieste dupa bogatiile Siberiei. Cat despre Germania, ea va iesi mai bine din acest razboi decat SUA, care va ajunge o biata putere locala. Romania ar trebui sa urmeze drumul pacii, caci altfel va fi ocupata si rupta in bucati de catre vecini. Cei care isi pun nadejde in NATO sunt niste naivi, care nu au habar nici de istorie, nici de geopolitica, nici de geostrategie si nici de strategie militara. Romania este o colonie periferica care va fi abandonata pentru o salvare iluzorie a „centrului”.

 • Măi frațîlor, blogu’ asta-i plin di TROLI, di tăt felu’, care, vezi bine, se dau … AGENȚI DE INFLUENȚĂ , dar dacă-i cauți prin ‘boz’nare’, n-au un sfanț ! Dar se laudă cu mașîni, femei, mușchi, etc , etc !
  Pentru unii mintea-i … groaznic de NEAGRĂ !
  TREZIȚI-VĂ-ȚI, BĂĂĂ !

 • He, he, heee !

 • Iar au chemat-o pe Kovesi la parchet EXACT in ziua in care nu avea ABSOLUT NIMIC de facut la Bruxelles.
  A dracului coincidenta, cum au remarcat hashtagii blogului!
  In rest, Cernat, proaspat repatriat din fosa septica, zburda iar liber pe campii.
  In cele 3 zile cat a fost sub asediu, i-a avansat galopant alzheimerul: il confunda acum pe Moșul (pe care l-a porcait de nenumarate ori), cu Ion Cristoiu: ¨Carivasâzâcî, îl fași pi dl Cristoiu „moș” și zici că debitează inepții¨
  Nu, bivole! TU esti singurul care face aceasta afirmatie. Binenteles ca prostul trebuie sa fie si fudul, asa ca adauga:
  ¨P.S. Ca să nu te șteargă Adrian până la prânz, când te scoli, o să postez și separat replica!¨
  Bravos prostovane! Ti-ai luat asadar o optiune importanta pentru nemurire.. 🙂 🙂

  • Hai ca l-a desteptat Teo Matei..Taranoiul insa tot in picioare vrea sa cada: ¨A!, i-a dat replică boschetarului de la subsol?!…Asta-i o dovadă că nu-i citesc!¨.
   Nu Carnate, e o dovada ca esti o huiduma aroganta, extrem de inceata la minte!!

   • Uite, Niccollo, ce-ti face prietenul tau, Serban, hartuitorul sexual de pe blog:
    „Dar chiar și dacă accepți propunerea , să știi că divorțez azon perc dacă mai spui așa ceva :
    ”Ti-ai luat asadar o optiune importanta pentru nemurire.” Aia , cu luatul opțiunii , e folosită de tot fotbalistul fără circumvoluțiuni , și a fost inventată de Răducioiu , etalonul prostiei absolute…”
    .
    Dar chiar asa?! Ciudatul ala nu stie ce-i aia recunostiinta nici daca-i periezi halatul („cât costa?), la fiecare postare.
    Sincer, te compatimesc.

    • Lasa Dobi, ca stii tu ce-i aia RECUNOSTIINTA.. 🙂
     Cat despre compasiune, mila mi-e de mine, dar mai mila mi-e de ma-ta!

   • GS, imi suna un pic ciudat, dar n-am mai stat sa ma gandesc. In engleza ¨face¨ sens. 🙂
    Definition of taken an option on
    : to obtain the right to buy (something) at a particular price..

 • Nick Cernat
  Ai grijă, mare, că, in Arges au apărut hoții de găinuri … ‘în serie’ ? Unii au fost prinși, alții nu !
  Cică ar fi de prin zona Brăilei ! Așa că, dac-or veni acasă, or face prăpăd !

 • Depinde cine o … ATACĂ !?! Rusia, cumva, sau chiar USA ? Sau, mai știi, poate China, sau Korrea, căci … Iranul nu cred că are de ce !

 • Teo Matei
  Inteligenta, in general, e distribuita uniform pe segmentele de populatie, indiferent de varsta. Diferenta o face experienta de viata. Tineretea si exuberanta pot fi avantaje dar experienta te conduce spre mai mult discernamant. Aia tineri inca nu stiu cat de fierbinte e ciorba, aia batrani sufla acum si-n iaurt, pentru ca ei s-au fript de mult cu indragitul preparat gastronomic. Cat despre TV, toate sunt partizane. Nu sunt fan al nici uneia dar la cele doua TV despre care vorbesti, balanta invitatilor e cat de cat echilibrata ca orientari politice spre deosebire de restul unde dialogul e monoton si vantul bate mereu doar dintr-o singura parte. Partea proasta e ca Adevarul e mereu timid si ponosit si se ascunde dupa Minciuna care e mereu ferchezuita si frumos imbracata. Aici, experienta si discernamantul sunt esentiale spre a-l descoperi pe Adevar. Bineinteles ca mereu exista si exceptii, ca peste tot in lumea asta!

 • Nu-i tîrziu nici acu să afle toți oligofrenii rezist , fericiți că Universitatea Harvard a trecut-o pe Kovesi în Top 20 femei (deci Luluța e de sex feminin totuși, cît ar părea de ciudat!) fiindcă SOROS e SPONSOR la HARVARD așa că e normal ca pupila Laura Kovesi din Romania să fie pe lista spălării de creier de-acolo,

  https://www.hks.harvard.edu/centers/cid/about-cid/donors-sponsors#
  Se premiază sorosiștii între ei, iar cuplul Cernat- Matei leșină de fericire: v-a schimbat Soros plata, vă dă acum plata în cînepă indiană îmn amestec cu țuică de pufoaică? ?

 • Nu-i tîrziu nici acu să afle toți oligofrenii rezist , fericiți că Universitatea Harvard a trecut-o pe Kovesi în Top 20 femei (deci Luluța e de sex feminin totuși, cît ar părea de ciudat!) fiindcă Soros e sponsor la Harvard așa că e normal ca pupila Laura Kovesi din Romania să fie pe lista spălării de creier de-acolo,

  https://www.hks.harvard.edu/centers/cid/about-cid/donors-sponsors#
  Se premiază sorosiștii între ei și Cernat- Matei leșină de fericire- v/a schimbat Soros plata, vă dă acum cînepă indiană îmn amestec cu țuică de pufoaică? ?

 • Din punct de vedere MILITAR, Macron&Merkel n-au dreptate în niciun fel. Cele două războaie mondiale au demonstrat un lucru foarte clar!
  Europa nu se poate apăra singură…PUNCT

  • Depinde cine o … ATACĂ !?! Rusia, cumva, sau chiar USA ? Sau, mai știi, poate China, sau Korrea, căci … Iranul nu cred că are de ce !

  • Ia de cetește, moșule, ce zice nikola, mai jos !
   De iești tu acela, nu te mai cetesc !

   • Ce zic ba? Nu e chiar nimic impotriva Mosului..Vrei sa bagi strambe, sau asa esti tu, mai light?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *