România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul lui Cristoiu de luni, 15 aprilie 2019

Cum a făcut Opoziția publicitate gratuită unei inițiative electorale a PSD

O știre mai mult sau mai puțin cultivată de presa autohtonă semnala că „începînd cu 1 aprilie 2019 a început să fie distribuit prin Poșta Română un pliant electoral tipărit de către PSD: «România merită mai mult în Europa»”.
Fiind vorba de prelucrarea unui text de partid – mai precis al partidului numit PSD – știrea aducea și amănunte despre difuzarea acestui pliant.
Cel mai important din toate se referea la faptul că acest material va fi distribuit doar pensionarilor.

Toate campaniile electorale trăite și comentate de mine în post decembrism se definesc prin inițiative în genul celei asumate de PSD. Eficiența lor depinde de felul în care ele reușesc să ajungă la opinia publică. În cazul pliantului PSD, singurii beneficiari urmau să fie pensionarii. Ceilalți cetățeni nu aveau cum să știe de o asemenea inițiativă. Nici măcar alegătorii PSD. Pentru ca inițiativa să parvină în prim planul opiniei publice – altfel zis, pentru ca despre ea să aibă cunoștință întreaga țară – PSD ar fi trebuit să plătească bani grei de publicitate electorală.
PSD n-a plătit nici un ban.
Și cu toate acestea pliantul a devenit unul dintre cele mai publicitate documente din România acestei campanii electorale. Numeroși cetățeni, printre care și subsemnatul, s-au arătat curioși să pună mîna pe pliantul România merită mai mult.

Recent, întorcîndu-mă acasă de la BAR, am găsit în cutia poștală, o publicație împăturită în patru, pentru a-și face loc într-o cutie prevăzută a fi doar pentru scrisori. Am luat-o, am desfăcut-o, și, urcînd scara, ajuns la ușa apartamentului, am tresărit. Dacă aș fi fost mai tînăr, aș fi sărit într-un picior, riscînd chiar să mă dezechilibrez:
Aveam în mîini pliantul mult invocat în ultima vreme!

Abia așteptam să-l citesc.
O premieră în viața mea de gazetar postdecembrist, pentru care materiale electorale au fost din start neinteresante.
Nu eram singurul care căutasem materialul.
Am mărturisit mai multor confrați de breaslă că am primit, în calitate de pensionar, Pliantul mult rîvnit.
Toți mi-au cerut să-l aduc la emisiuni sau la prima întîlnire de colaborator, ca să-l vadă. Unii mi-au spus că părinții lor, pensionari, sînt nemulțumiți că n-au primit pliantul și le-au cerut să le facă rost neapărat de el.
La toți am distins o nuanță de invidie că sînt pensionar și ei nu. Dacă ar fi fost și ei pensionari, ar fi primit și ei documentul.

Recent s-a anunțat că o Expoziție dedicată la Londra Războiului Rece expune celebrul șervețel de hîrtie pe care Stalin și Churchill au trecut procentele de împărțire a Europei după Război. Documentul invocat de toți istoricii români pentru a semnala că am fost dați rușilor de chiar Marile Puteri.
Nici măcar acest document n-a stîrnit în România atîta interes ca banalul material de publicitate electorală al PSD.

Cum s-a întîmplat asta în condițiile în care, de regulă, astfel de materiale trec neobservate și în plus PSD n-a dat nici un ban pentru publicitarea inițiativei?
Foarte simplu.
Transformarea unui banal material electoral într-un document de interes național a fost opera exclusivă a Opoziției.

O regulă simplă de bătălie electorală spune că trebuie să eviți publicitatea făcută inițiativelor adversarilor. Una dintre marile probleme ale competitorilor constă în larma uriașă stîrnită de campania electorală. Pe fondul nepăsării automate a opiniei publice față de tot ce miroase a electoral, zeci de inițiative, multe costisitoare, trec neobservate. Ca să nu mai spun că, în această larmă zeci, sute de mesaje, nu sînt luate în seamă de cetățeni, care ridică din umeri la vederea banerelor, a panourilor, a înscrisurilor întîlnite în cale, zicînd:
Publicitate electorală!

Ce a făcut Opoziția în cazul pliantului?
În loc să-l treacă cu vederea, preocupată exclusiv de răspîndirea propriilor materiale și mesaje, ea s-a năpustit asupra pliantului transformîndu-l, prin Scandalul național provocat, în obiect de maxim interes.

A fost mai întîi tărăboiul în legătură cu contractul dintre Poșta Română și PSD.
Poșta Română, în mare suferință de parale, a procedat așa cum ar proceda peste tot în lume o firmă capitalistă. Dacă PSD plătește, care-i problema să-i distribuim materialul? Că doar nu sînt droguri. Nu știu ce-au mai gîndit mai marii Poștei. Eu în locul lor mi-aș fi zis acest adevăr.
Inițiativa e o frecție. Și dacă ar primi prin poștă un pliant comestibil, fabricat din ciocolată, pensionarii vor vota tot după cum îi duce pe ei capul.
Un asemenea raționament ar fi trebuit să-l facă liderii PNL. Din experiență ei știu că astfel de inițiative de campanie nu influențează votul. Alegătorul votează după alte criterii – cele ale realității cotidiane – decît după ce scrie într-un pliant sau pe un baner.

Liderii PNL nu l-au făcut. Drept urmare, președintele PNL, Ludovic Orban, a declanșat la Realitatea Tv Scandalul favorabil inițiativei PSD:

„Nu e semnat protocol, dar am aici adresa semnată de dl Brătianu, agentul electoral al PSD, adresa către președinții filialelor Poștei pentru beneficiile salariale care pot fi obținute. Îi transformă pe poștași în informatori PSD. E o decizie luată în Comitetul Executiv și această adresă nu e o ficțiune. E scris negru pe alb. SLPR va participa la întîlnirile și dezbaterile PSD la europarlamentare. În primul rînd, Poșta Română este transformată în instrument de propagandă al PSD. Doi. Poșta se angajează să pună la dispoziție date personale ale cetățenilor.”

Poștașii nu fac altceva decît duc acest pliant la adresanți. Cea care-mi aduce mie corespondența a pus materialul în cutie. Contrar acuzațiilor aduse de Ludovic Orban, nu m-a căutat pentru a-mi vorbi despre realizările PSD.

A venit apoi Scandalul a ceea ce am putea numi conținutul. Existența ziarului, conținutul au fost publicitate pe gratis de liderii PNL și USR. Ludovic Orban a folosit tribuna mitingului de la Craiova pentru a-i anunța pe pensionari c-au primit ziarul cu pricina:

„Ştiu că aţi primit acasă un ziar mincinos, care a fost trimis de PSD o dată cu pensia datorită ruşinii care conduce Poşta Română şi sindicatul din Poşta Română. Folosiţi aceste ziare să daţi foc în sobe, folosiţi aceste ziare acolo unde mergem toţi, folosiţi aceste ziare pentru a le da peste fund pesediştilor dacă îndrăznesc să vină la voi în localitate”.

Nu toți pensionarii au primit pliantul. După cuvîntarea lui Ludovic Orban, mulți s-au dus la poștă pentru a se plînge că ei n-au primit așa ceva. Reacție pur moldo-valahă, reacție tipică într-o lume în care vizitatorii unei expoziții de forări la mare adîncime pleacă acasă cu sacoșele pline de pliante. Dacă sînt pe gratis!

Urmînd pilda șefului lor, liderii PNL s-au grăbit să ațîțe curiozitatea opiniei publice. Gigel Știrbu, întruchiparea neroziei fără astîmpăr în PNL, a scris pe facebook despre un conflict iscat de pliant făcînd materialul PSD și mai ațîțător:

„Începînd din această dimineață, toți poștașii au fost puși să semneze un angajament prin care se obligă să ducă la fiecare pensionar în parte un pliant cu destule pagini, făcut de PSD.
Nu au voie să vorbească despre asta, dar interesant este faptul că tipul care m-a sunat, mi-a spus că pe zona lui doar 3 pensionari sunt pro PSD iar restul nu-i mai deschid ușa dacă face asta. Cică denigrează PNL la greu, iar poștașii nu vor să le ducă.

Cătălin Toma de la Vrancea prezintă pe gratis conținutul anti-PNL al pliantului:

„Mizeriile împrăștiate de PSD depășesc orice limită a bunului simț sau a normalității într-o societate sănătoasă. Au tipărit opt pagini pline de minciuni, unele fiind vecine cu ceva patologic, fără să treacă pe fițuică nimic din ceea ce ar putea să-i condamne. Nu scrie cine a tipărit ziarul, cine l-a comandat sau în cîte exemplare. Cea mai mare mizerie rămîne însă faptul că Poșta Română le distribuie pensionarilor, celor care ajung mai greu la informații adevărate.”

Nici liderii USR+PLUS nu sînt mai breji în materie de agenți fără voie ai campaniei PSD. Ditamai coordonatorul campaniei electorale a partidului PLUS, Vlad Voiculescu, declară fără să-și dea seama că face publicitate:

„Ziarul PSD distribuit către pensionari de Poștă este o maculatură de propagandă de cea mai joasă speță iar Alianței 2020 USR PLUS i se interzice să distribuie un pliant de informare. Aici nu este doar o problemă de dublu standard ci un simptom al vremurilor pe care le trăim în care PSD-ul a pus sub control majoritatea instituțiilor statului. Acest lucru este inacceptabil pentru noi”.

Lucru știut de cînd lumea în materie de opinie publică:
Tot ce e subiect de scandal stîrnește interesul.
Nu de puține ori pentru a-și face publicitate pe gratis, firmele pun la cale un scandal menit a atrage atenția asupra unui produs.

Nu cred că PSD a pus la cale Scandalul Pliantului.
Nici nu era nevoie.
PSD poate să doarmă liniștit.
Opoziția lucrează pentru el!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de luni, 15 aprilie 2019”

 • He, he, ăsta-i un pretext pt viitoarele „proteste” ale vestelor, care vor fi „anihilate, cum v-or mai umbla, cu ? ? ? ❗ Ați observat, că n-am zis … „juca” !

 • Vestele galbene (???), sau imigrantii musulmani au dat foc CATEDRALEI NOTRE DAME DE PARIS , exact în SĂPTĂMÂNA PASTELUI CATOLIC !!!

 • Tocmai terminai a doua doză de Red Bull , care m’a … „energizat” peste măsură, și … ia uite ce „greșeli” fac, hîc, … ei, nu eu, hîc, … !
  Pîîhhoosstai de doo (!) ori, … hîc, … sci , … la draku, … mă pomene’ … hîc, … Scipio !!!

 • Ie-te-te ce ieși la iveală !
  Gds-ul p** este, de fapt, al lui soros, care a venit in țară, pe „prima zăpadă”, de după mișcarea din 89 , ce-i drept, nu pe … tancuri !
  Există o cârciumă, la parterul clădirii, din Calea Victoriei, luată de „liceanul” de la Muzeul Satului, printr -un contract de COMODAT, care , culmea, este prelungit anual, prin HG-uri !!!
  Este chiar ong-ul care- l premiază pe „PORCURORUL” (nu este greșeală!) Lazăr !!!
  Deci, recapulutând, … scuze, … pitulând, ne ciocnim de un caz de INCOMPATIBILITATE ++ CORUPȚIE !!!
  CINE VREA SĂ MĂ CONTRAZICĂ, N-ARE DECÂT, DAR … NICI SUCCES !!!

 • Ie-te-te ce ieși la iveală !
  Gds-ul p**îi este, de fapt, al lui soros, care a venit in țară, pe „prima zăpadă”, de după mișcarea din 89 , ce-i drept, nu pe … tancuri !
  Există o cârciumă, la parterul clădirii, din Calea Victoriei, luată de „liceanul” de la Muzeul Satului, printr -un contract de COMODAT, care , culmea, este prelungit anual, prin HG-uri !!!
  Este chiar ong-ul care- l premiază pe „PORCURORUL” (nu este greșeală!) Lazăr !!!
  Deci, recapulutând, … scuze, … pitulând, ne ciocnim de un caz de INCOMPATIBILITATE ++ CORUPȚIE !!!
  CINE VREA SĂ MĂ CONTRAZICĂ, N-ARE DECÂT, DAR … NICI SUCCES !!!

 • Ba, stati moale , nu sunt Serban , inca nu mi-am revenit de ieri , cand am scris , bauseam cred vreo doua sticle de Solo Quinta , partea mea , cine este cunoscator stie despre ce-i vorba – am avut ce sarbatorii , pe o expertiza , la care mi-am adus o umila contributie , niste baieti corporatisti au avut ceva succes cu niste litigii prin vest , curtea de arbitraj de la Paris , daca va spune ceva – apoi m-a mancat sa ma bag in seama pe-aici , spre uimirea celor care ma cinsteau , cum mai am timp si de tampenii din astea cand am atatea pe cap ,pentru ca era sa-i fac praf si sa nu-mi termin treaba la timp , stand si balacarindu-ma pe aici cu diverse lighioane , gen Jirpula &Co.
  Abia acum vad ce-am scris , ca nu mai tineam minte , dupa atatea pahare ; ba Jirpula , cand imi revin , o sa-ti povestesc , ai fost vedeta serii , au lesinat de ras niste baieti si fete , cam sefii pe la corporatii , nu fistecine , cand ti-au vazut mecla la proiector , pe un suport de 4 x4 m , au zis ca asa ceva nu exista in realitate ; donjuan de Giurgiu , nici un stii ce impresie faci pe un ecran cam ca la cinema , isi da lumea drumul in natragi de ras , indiferent de rasa , sex sau varsta . Ce mai, au lacrimat cand i-am convins cumva ca poza nu este trucata , ca baragladina este vie , are buletin , CNP , progenituri , consoarte foste , actuale si viitoare , etc , etc si trotineta .
  O sa revin cu detalii , ca mi-e rau acum sa mai continui.

  • Băi, Scipione, … TREZEȘTE-TE ! NU MAI SĂRBĂTORII (corect este cu un „i” ) ATÂT, CĂ S-AR PUTEA S-O FACI … „LATĂ” !!!

 • Teo Matei, uite-te un pic, la poze măcar, cum arată distributia multimilor pe metru pătrat si pe urma ne zici daca seamănă cu ce a fost acolo si cat e de ¨implacabil㨠concluzia..
  http://www.gkstill.com/Support/crowd-density/CrowdDensity-1.html

 • În regulă Teo Matei. Îmi cer scuze! Fără a aduce vreo jignire femeii (este permis să fie atinsă doar cu o floare!), atunci ești un bărbat cu creier de femeie. De ce? Păi, modul tău de scriere, atenția cu care-ți așezi cuvintele, felul în care tu NU POȚI să înjuri, trădează femeia atentă la detalii.
  Fie ca tine…fătălăule.

  • Atunci, hai să-i zicem cu toții, de cate ori avem ocazia :
   TEO MATEI , DE … „MÂNĂ” SA NE IEI ❗
   De ce ? Pentru că merită ❗

 • Sciaticul de vin roșu Jean Claude Juncker a fost gata să dea foc soției președintelui Rwandei la o ceremonie oficială.
  https://www.express.co.uk/news/world/1113144/Jean-Claude-Juncker-European-Union-EU-news-Rwanda-fire-video
  Că ăștia-s aliații pe care îi mai are azi UE, sub conducerea lu dealde Timmermans, Tajani, Mogherini și Juncker- pe Rwanda nu Statele Unite. Cu voia națiunilor, după alegeri Europa va scăpa de sclavii ăștia finanțați ai lu soros

 • Scrisoarea pe care deținutul Filip i-a adresat-o jegului torționar Avgustin Lazăr (cel protejat de bășina politică Iohannis) e pubblicată pe ziaristionline.
  http://www.ziaristionline.ro/2019/04/06/iulius-filip-catre-augustin-lazar-din-temnita-chiar-daca-faci-parte-din-aparatul-de-represiune-nu-auzi-durerea-si-oftatul-neamului-romanesc-video-despre-iadul-de-la-aiud-numai-rugaciunea-m/

  Iulius Filip către Lazăr: “Chiar dacă faci parte din aparatul de represiune – Nu auzi durerea și oftatul neamului românesc?”
  Maestre Cristoiu, Romînia chiar e proasta Europei. Un jeg uman care a trimis oameni la tăiat de sare fiindcă nu erau “reeducați”, Avgustin Lazăr, va fi trimis în cîteva zile la pensie, pe o pensie babană, în loc să putrezească și el în pușcărie ?

  • Uite cum se leagă lucrurile. Avocatul președintelui Klaus Johannis în procesele cu casele dobândite fraudulos de la grupul nazist german , un anume Mușat, fost ofițer de Securitate – este turnătorul lui Iulius Filip din celula de la Aiud, iar procurorul său Avgustin Lazăr este cel care i-a blocat eliberarea eroului anticomunist din iadul Aiudului. Adunarea leprelor SECU e completată cu nevastăsa lu Mușat, Carmen, care scoate o gazetă de perete “Observator Cultural” , organ ideologic neomarxist. Securitatea nu moare, doar se transformă. Au avut o formă toate jegurile astea sub Ceausescu,acu sub Soros iau alte forme. ?

   https://gandeste.org/general/kwi-si-securitatea/93813

  • Ba, chiar a primit și un premiu din partea gds,, pentru activitatea desfășurată în cadrul PG !!! Acum ar fi momentul să facem noi un „APEL CĂTRE LICHELE”, pe care să i-l adresăm lu’ Liiceanu, „seful” grupului, care a”întinat” memoria deținuților politici și a disidenților anticomuniști !!!
   RUȘINE GRUPULUI DE … „DIALOG” (???) SOCIAL ❗

   • Păi borțosu Pleșu doar n=o să premieze Asociația amatorilor de iarbă, că acolo e fiu-su premiant, nu? Și cu toți pigmeii lui așa-ziși intelectuali din GDS , în fapt traistă la drum ptr Soros. Cum s-a dus el , caltaboșu cu creier PLeșu să-i laude cartea lu tractoristul Lazăr și cum se face leguma asta sorosistă preș acum în fața lu Lazăr să-l premieze, numa să-și scoată pe drogatu de fiu-su din dosare. Și acest jeg cu ifose de intelectual Pleșu vrea să dea lecții romînilor tineri? Să dea drogaților de la rezist, în pauzele între două șprițuri de țuicăncu cînepă indiană 😆 😆

  • Nazistu Iohannis e înconjurat de securiști și lucrează cu securiști, cu balegi umane. 😎 De-aia și tace în cazul procurorului sulii Lazăr, care duce prestigiul meseriei la viceu. Vra să zică, pe Iulius Filip l-a turnat în închisoare un securist acoperit, cu nume conspirativ MIRON. Acest „Miron” este Gheorghe Mușat, avocatul lui Iohannis în dosarul caselor sale. Mușat a fost timp de 13 ani ofiter de Securitate (1970-1983), după care este trecut în rezervă și devine avocat. În 1984, este arestat pentru că a dezvăluit unor cunoștințe că fusese securist și este condamnat la închisoare. Face patru ani de detenție la Aiud, unde este din nou recrutat de Securitate ca informator, având numele conspirativ MIRON. El întocmește peste 100 de note informative despre colegii săi de celulă, majoritatea condamnați politic. Printre ei și Iulius Filip. Mușat este liberat condiționat, dar Iulius Filip e rejectat fiindcă procuroru sulii Lazăr lucra pe informațiile plasate de Mușat despre el și decide că Filip nu e suficient de „reeducat”. . Ăsta e marele mister ptr care zdreanța lui Soros, Klaus Iohannis tace în ceea ce-l privește pe Augustin Lazăr, șeful comisiei de liberări de la Aiud. Mare rușine pe țara asta, cu atăția nevolnici aduși de Statu paralel la conducere. 😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *