Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Gîndul lui Cristoiu de luni, 25 februarie 2019

Prin atmosfera de lucru de la Bilanțul pe 2018, DNA a revenit, în fine, la normalitate

Vineri, 22 februarie 2019, a avut loc prezentarea Raportului de activitate al DNA pe anul 2018.
Curios cum sînt cînd vine vorba despre această instituție făurită și întreținută sub semnul saltului de la lupta de clasă la lupta împotriva corupției, m-am grăbit să umblu pe internet în căutarea amănuntelor care se dau de obicei despre un eveniment.
Știind din anii interiori ce însemna pentru Divizia Presă a Binomului, am rămas surprins la puținătatea informațiilor.
Despre bilanțurile anterioare scriau de regulă comandanții de unități de presă militarizată, invitați de DNA să ocupe primele rânduri ale asistenței, de unde se ajungea mai repede la fripturile de după sindrofie.
Să nu-i mai fi invitat anul acesta conducerea DNA?

Din ce-am găsit ici-colo am priceput că la Bilanțul din 22 februarie 2019 au participat doar personalități aflate în legătură profesională cu instituția.
Întreaga manifestare s-a desfășurat într-o atmosferă de maximă sobrietate.
Presa de ambele baricade a văzut în asta o evidentă decădere a DNA. Realitatea Tv a titrat, în stilul isteric impus de Rareș Bogdan: DNA părăsită de toată lumea.
S-a vrut să se sugereze, sub semnul slugărniciei acestui post față de binefăcătoarea Codruța Kovesi, că o dată plecată Zeița, Tutancamon-ul epocii de Internet, Însăși Slujirea, lupta împotriva corupției s-a prăbușit.

Lumea Justiției a scris în preambulul relatării:

„Spre deosebire de anii trecuți, cînd președintele Iohannis și șefii SRI se înghesuiau la bilanțurile festiviste ale lui Kovesi, în 2019 dezastrul a fost anunțat de la o măsuță de Călin Nistor și adjunctul Marius Iacob, într-o atmosferă de tristețe totală.”

Dacă Realitatea Tv a vrut să sugereze că DNA a ajuns pe fundul prăpastiei, pentru c-a fost dată jos din copac Zeița, Lumea Justiției a vrut să impună teza unui DNA făcut praf și pulbere.
Prin raportare la vremurile anterioare, cînd trona Faraoana, momentul de vineri, 22 februarie 2019, șochează. După momentul bilanțului pe 2015, făcut în 25 februarie 2016 de Codruța Kovesi, am scris pe cristoiublog.ro din 26 februarie 2016, sub titlul O altă Zi a Tovarășei Elena Ceaușescu: Ziua Bilanțului DNA! despre atmosfera nefirească, halucinantă de sărbătorire a Tovarășei:

„Bilanțul DNA a fost – cum i-ar fi zis Hemingway unui volum de amintiri despre șederea sa la Paris – o sărbătoare continuă.
N-a fost vorba de bilanțul unei instituții.
A fost vorba de ridicarea în slăvi a unei instituții.
N-a fost vorba de bilanțul unei activități a unei instituții într-o democrație.
A fost vorba de sărbătorirea unei activități:
Lupta împotriva corupției în varianta cătușelor și arestărilor preventive.
N-a fost vorba de analiza rece a unei persoane care conduce DNA, om și, prin urmare, supus greșelii.
A fost vorba de cîntarea Codruței Kovesi.

De la aniversările Tovarășei n-am mai întîlnit o asemenea ridicare în slăvi a unei ființe vii.
Președintele României, premierul, șeful SRI, ministra Justiției, ministrul de Interne, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, n-au venit la bilanțul unei instituții, una dintre instituțiile statului de drept.
Au venit să prezinte omagiile lor Codruței Kovesi.
Culmea a atins-o Raluca Prună, ministrul Justiției, care a folosit Bilanțul pentru a-i face un cadou Codruței Kovesi. Anunțul că a decis s-o reinvestească.

Vă vine să credeți?
Mandatul Codruței Kovesi se încheie la finele lui aprilie al acestui an.
Cu două luni înainte, în cadrul festiv, un ministru al unui Guvern tehnocrat nu face din decizia de reinvestire a Codruței Kovesi prilejul unei analize temeinice, ci un moment de cadou festiv făcut Codruței Kovesi cu prilejul ședinței de Bilanț.
A venit apoi, pentru a o concura pe Raluca Prună la răsturnarea lumii cu fundu-n sus, Livia Stanciu, președinta ÎCCJ. Din cîte știm noi, ÎCCJ e o instanță de judecată. În fața ÎCCJ se prezintă cu drepturi egale atît cel trimis de DNA în judecată cît și procurorul DNA. Livia Stanciu, care-și zice judecător, a venit la Bilanțul DNA pentru a face elogiul DNA și a se angaja că va sprijini lupta împotriva corupției. ”

Am reluat aici, în 25 februarie 2019, un text publicat în urmă cu trei ani, în 26 februarie 2016, pentru a reaminti unul dintre cele mai jenante fapte ale postdecembrismului, dacă nu chiar ale României din ultima jumătate de secol:
Transformarea bilanțurilor DNA din necesare momente de lucru în momente de sărbătorire de tip ceaușist:
A Codruței Kovesi mai întîi.
A luptei împotriva corupției din punct de vedere penal mai apoi.

Notam atunci:

„Așadar, potrivit ștabilor grăbiți să-i pupe mînușițele noii Tovarășe a României, 2015 a fost un an de mari victorii în lupta împotriva corupției.
E drept, în 2015 nu s-a dat gata nici o autostradă, sistemul de Sănătate a fost mai prost ca niciodată, România e țara membră a UE cu cele mai multe locuințe fără apă curentă, învățămîntul e la pămînt, o parte din români spală la fund babalîci italieni sau muncesc fără carte de muncă în Occident.
N-am avut nimic din ceea ce ar face mai bună viața omului simplu.
Am avut în schimb mari, nebănuite realizări la arestări preventive și trimiteri în judecată.
Desigur și acestea au fost necesare. Dar să faci din ele o sărbătoare la care să participe primii oameni în stat asta mi se pare o chestie halucinantă. ”

Deplîngerea atmosferei în care s-a desfășurat bilanțul DNA pe 2018 își are temeiul în nostalgia după vremurile de halucinație ale Codruței Kovesi, dar și într-o manipulare. Potrivit Comunicatului dat de conducerea DNA

„au fost invitați doar reprezentanți ai Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și ai Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și au participat procurorul general al PÎCCJ, Augustin LAZĂR, prim adjunctul procurorului general al PÎCCJ, Laura OPREAN, vicepreședintele CSM, Nicolae SOLOMON și membri ai CSM, Cristian BAN, Codruț OLARU și Florin DEAC. De la ora 14:00 a avut loc prezentarea publică (doar în prezența reprezentanților mass-media) a sintezei Raportului de activitate pe anul 2018, prezentare urmată de o conferință de presă susținută de procurorul șef al DNA, Nistor CĂLIN și procurorul șef adjunct al DNA, Marius IACOB.”

Așadar absența Ștabilor nu se explică prin disprețuirea DNA de acum de către președinte, premier, ministrul Justiție, ci printr-o decizie a conducerii interimare. Raportul, pe care l-am citit cu atenție, se remarcă prin concentrarea pe activitatea specifică a instituției. El nu e ca pe vremea Codruței Kovesi un document triumfalist, în genul Rapoartelor prezentate de Nicolae Ceaușescu la Congresele convocate pentru ca El să fie reales, ci o radiografie profesionistă a realizărilor și împlinirilor. Iată un exemplu:

„Chiar dacă, din punct de vedere cantitativ, activitatea D.N.A. a înregistrat un trend descrescător față de anul precedent, iar acest lucru poate avea cauze multiple, un accent deosebit a fost pus pe asigurarea unui standard calitativ ridicat al activității de urmărire penală, pe verificarea de către șefii ierarhici a legalității și temeiniciei soluțiilor dispuse de procurori, astfel încît să se evite soluții de achitare din partea instanțelor de judecată.

Scăderea numărului de rechizitorii (196 față de 381 în anul precedent) are cauze multiple: scăderea numărului de sesizări, reducerea numărului de procurori, modificările legislative intervenite, etc.. Concret, numărul sesizărilor primite de la persoanele fizice / juridice private sau instituții publice a fost de 1.513, în scădere cu 18% față de anul 2017, cu 47% față de anul 2016 și cu 54% față de anul 2015 când s-au primit 3.305 sesizări.”

Unii au explicat atmosfera de anul acesta prin existența unei conduceri interimare.
Nu exclud această explicație, deși eu cred că la nivelul marii majorități a procurorilor rămași la DNA după plecarea vizitiilor și cameristelor Lulutzei, domină conștiința că instituția trebuie să se întoarcă la discreția cerută de ancheta penală și la profesionalismul reclamat de realizarea unor dosare beton.
Vremea anchetelor spectacol astfel gîndite încît să acopere realitatea mizeră a răfuielilor politico-mafiote a trecut.
Indiferent de motive, atmosfera bilanțului din 22 februarie 2019 e cea normală în cazul DNA.

În sine prezența unor personalități din politică, administrație, din Servicii nu e dăunătoare. Președintele, premierul, ministrul Justiției, ba chiar și șefii Serviciilor sînt bine primiți la bilanțurile DNA, cum sînt bine primiți la bilanțurile oricărei instituții a statului de drept. Cu o singură condiție:
Să folosească prilejul prezenței pentru a înfățișa lucrătorilor de la DNA, dar și opiniei publice punctul de vedere al societății de la un moment dat asupra activității desfășurate de DNA.

Data trecută Klaus Iohannis a venit la Bilanțul DNA pentru a-i săruta mînușițele Tovarășei Codruța Kovesi. Era normal însă ca în discursul său Președintele, care reprezintă societatea românească, să se refere și la abuzurile comise de unele unități DNA din țară în numele luptei împotriva corupției.
Pînă la urmă la DNA va fi pus un șef. Nu știu cine va fi respectivul sau respectiva. Persoana face încă obiect de confruntare între diferitele state paralele din România de azi. Știu însă că atmosfera normală e cea de la Bilanțul de acum și nu cea de la Bilanțul de pe vremea Codruței Kovesi. Să sperăm că nu de vor repeta aberațiile de Ev Mediu de pe vremea Codruței Kovesi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de luni, 25 februarie 2019”

 • Putem face o legătură și cu Oscarul pentru filmul Iron Eye (Necruțătoarea), în așteptare la nominalizare!

 • Mă scuzaţi că vă… inoportunez, dar mă gândeam să deschid o ‘discuţie’ despre Gala Oscarurilor, de azi noapte !
  Dar cred că n-am cu cine ! ???

 • Gabriel Șerban
  Marlon Brando, opincarule, ăla zicea „ești mai incult ca o ciubotă” . Mai precis, cînd era beat, făcea ca tine cînd ești treaz: vorbea cu pantofii. 😀

 • Cernate ești anost!
  N-ai nimic original în postările tale!

 • Excelentă analiza!
  Am sesizat și eu faptul că Divizia de Presă are, până la urmă, o totală lipsă de respect față de publicul cititor. Divizia de Presă este preocupată în continuare, pentru publicul „#rezist”, de această dată, de ceea ce intreprinde Nefericita în demersul ei spre funcția de Procuror european.
  Văleu, Doamne!
  Din cauza normalității invocate de către Maestru, IED a intrat într-un adevărat con de umbră.

  • Dacă în România ar fi existat NORMALITATE…întreaga presă trebuia să prezinte evenimentul!
   Așa, ce avem?
   O parte a presei care SFIDEAZĂ publicul cititor!

   • Sper ca DNA să intre în normalitate. Anii „de glorie” ai băsismului, sper, să fie trecuți la rubrica… Așa nu!

   • Moșule, ce normalitate? Sîntem conduși cu anormali. Maestre Cristoiu, de ce nu o urecheațiu puțin pe președinta TVR, poate de dvs are rușine? Pe principiul reprezentativității, Laura Bretan trebuia să fie prima la selecția Eurovision și a ieșit o spălăcită fără glas și talent. Participarea Romaniei la acest concurs ar trebui boicotata; bani publici aruncati la gunoi. Uite audiențe jenante la TVR pe timpul concursului- locul opt dupa antena1,pro tv, canal D, romania tv, prima tv, antena 3, digi sport1, cu un rtg de 1,9. pe cifre eurovisionul a avut 340 mii telespectatori fata de 1269 mii pe pro tv la un film pe care il poti vedea oricand gratis pe internet.. 😀 Ce normali au distrus în Romînia plăcerea de a urmări Eurovision?Adică nici un prost din cloaca TVR nu dă socoteală pe banii și timpul pierduți? 😎

    • BRREAKING
     Uite ptr cine se bat procurorii-activiști îndopați de Soros cu finanțări gen Lăncrănjan Veverița sau Bogdan Pîrlog, că s-a umplut țara de asociații de procurori, care mai de care pusi să ceară „dreptate”. Serviciul european de actiune externa al Uniunii Europene a descoperit trei proprietati ale fostei sefe DNA Laura Codruta Kovesi in Statele Unite ale Americii care nu apar în declarația de avere.Neprețuita a agonisit ceva. De fapt, statu ăla paralel o fi chiar așa sărac cum se credea? 😎

   • Nistorescu despre trîntorii de la DIICOT care cică au proteste.
    „În 2018, ați ratat 36% din dosarele de la DNA și nu vă crapă obrazul? Și dacă le făceați cu studenții treceau mai multe! Nu vă chinuie faptul că dintr-o sută, treizeci și șase de oameni puteau fi nevinovați pe care i-ați chinuit luni sau ani de zile? Sau treizeci și șase dintre ei erau escroci și criminali pe care i-ați scăpat ca niște procurori gură-cască?

    Nu vă este rușine să vă acoperiți neputința, corupția și cruzimea cu protestele voastre fără noimă? Știți că sunt interzise de lege și de condiția voastră? Ca să vă demonstrez asta, iau acuzațiile cele mai dure pe care l-ați comis în numele apărării justiției și vi le reproduc. Pot transcrie cîrnați de texte găunoase…”

    Trimteți-i pe greviștii sulii în robă de la DIICOT direct în solda lu Soros- săi plătească ăla, prin casierii Lazăr, Lăncrănjan, FDanileț. 😆

   • Teo Matei de rezist să ne iei
    Exprimarea ta e extrem de incorectă, doar fiindcă tu ești un umil care citește printre rînduri, după cum îi convine. Nu se scrie „zeci de mii de romîni protestează în stradă” ci „sute de protestatari plătiți cu ora protestează în stradă”. C-așa a adus Soros moda „protestului popular” în Romînia, prin găinari creți la cap ca tine. Cu Dide și cu Ceaușescu numiți de Soros ca comisari ai comisarilor europeni 😀 Teo Matei, nu vă e silă de voi cînd priviți în ochii blajini ai animalelor voastre de companie, broaștele? 😆

  • Păi, „stimată” IED, „stimate” Batistuță, pentru voi DNA însemna doar Nefericita?!
   Pentru mine, DNA este o instituție a statului român.

   • Instituți statului ESTE STABILĂ!
    Conducătorii sunt trecători.
    Dar, da! Depinde de ei ca să rămână la rubrica…Așa, da!

  • Din punctul meu de vedere, atât Batistuță, cât și IED, au distrus, literalamente, noțiunea de presă liberă!

  • Se știe că pe site-ul lui IED se poate posta un comentariu doar dacă ai…legitimație.
   Am observat într-un editorial al ei că citește blogul Maestrului.
   Îi transmit pe această cale că m-aș bucura să-i pot citi vreo rubrică despre…preparate culinare.
   😛

  • E corect Moșule, ce scrii, e ceea ce Ion Cristoiu numește Ordin de zi pe unitate. Una ca Coloneleasa Dogioiu de la ziarecom are viață tristă, sau ca alienatul Rareș Bogdan de la Realitatea, fiindcă ăștia nu fac presă ci execută ordine. Hai să ne amintim ce dezvăluia un om din interiorul Sistemului , din SRI- lu Dogioiu i se dictau subiecte și articole la telefon 😆 😆 😆 Divizia de Presă e făcută cu plotonieri făcuți ziariști la apelu bocancilor 😎

  • Da, dar Divizia Presă, Iohannis, servii din servicii și mediocri ca frații Orban nu s-ar simți bine dacă n-ar avea prelungiri firești la Bruxelles. 😆 Vin alegeri PE. Nu votați umili Soros precum Monik Macovei, Cristian Preda, Siegfried Mureșan, Adina Văleanu, Traian Theo Stolojan (zis Moartea-n vacanță), DanielBuda, Marin Jean Marinescu (de bulibașa ăsta cine a auzit pînă acu că reprezintă Romînia?), Traian Ungureanu, or mai fi și alții.Ăștia au cerut anchetarea jandarmeriei romîne șia Romînieii pe trei nasuri julite și acum tac ca morții în cazul cruzimilor jandarmeriei franceze și ale regimului Macron&baba lui. De ce tac? Dintr-un motiv pur romînesc liberal- au spirit de sclav și se tem de Macron 😎 . Vreți din nou momîi de paie la Parlamentu lor european, pe un sac de bani? 😎

   • Nemaipoimenind de acest monstru tembel al Muzeului Antipa al Diviziei Presă, Cr T Popescu care e dat oficial turnător SRI la Parlament și care nici pînă azi n-a zis Da sau NU. Care ar fi problema dacă CTP ar ieși și ar recunoaște ca bărbat ce se pretinde, că e sifonar la servicii? Niciuna. Probabil ăia de la DIGI TV unde are un kkt de emisiune, i-ar tripla salariul și l-ar trece la „profesioniști”. 😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog