Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Va reuși USR să facă din entuziasm o forță politică pe termen lung?

Va reuși USR să facă din entuziasm o forță politică pe termen lung?

În perspectiva prezenței pe post de mîna a doua (Mîna Regelui, cum mi-a zis o jurnalistă admiratoare a Game of Thrones), la interviul luat de Ionuț Cristache lui Dan Barna, am simțit nevoia să mă documentez asupra faptelor și zicerilor noii Stele a politicii românești. Nu degeaba folosesc acest termen împrumutat de politică din showbussines. Dan Barna traversează după scrutinul din 26 mai 2019 un proces amintind izbitor de cel descris de Radu Portocală în cartea sa despre Emmanuel Macron:
Oriunde te duci, oriunde te întorci – vorba lui Mihai Beniuc – toată lumea șoptește – Dan Barna, iată-l pe viitorul președinte al României! La venirea la Putere a lui Ion Antonescu , Universul a scos o ediție specială al cărei colț de jos stînga cuprindea tableta lui Stelian Popescu, ulterior legendarizată prin titlu scurt și expresiv ca un foc de pistol:
Iată-l!

Deși Klaus Iohannis n-a abdicat încă și prin urmare l-a tras pe sfoară din nou pe iresponsabilui vesel Victor Ponta, mulți lideri de opinie sînt gata să exclame cînd apare Dan Barna la televizor:
Iată-l!

Printre altele am vrut să văd dacă la USR s-a făcut o analiză a rezultatelor din 26 mai 2019 sau cumva, cum s-a întîmplat la PNL sau la Pro România, aburii șampaniei băute în seara exitpoolurilor nu s-au risipit nici acum.
Dintre multele interviuri date de Dan Barna postelectoral ( deja cam multe mirosind deja a dependență de media), m-am oprit la cel de la Smart FM, luat de Marius Tucă. Nu doar pentru că Marius Tucă e un intervievist cu mare exeperiență, greu de tras pe sfoară de politicienii care văd în presă nu altceva decît o fustă de escortă, dar și pentru că Dan Barna a fost în acest interviu întrebat și despre viața sa, nu numai despre părerile sale.

Despre starea de spirit de la USR după alegerile europene, Dan Barna a făcut o mărturisire care l-a descumpănit pînă și pe Marius Tucă:

„Dan Barna: (…) am avut chiar acum la Brăila un comitet politic cu colegii mei și am discutat despre cum o să continue Alianța USR-PLUS, am discutat despre afilierea europeană, am discutat despre modificări la statut. Au fost momente de tensiune, momente de emoție, era ca și cum am fi obținut noi ca partid un rezultat de 5%.
Marius Tucă: Astea erau discuțiile?
Dan Barna: Da, tensiunea era ca și cum am fi pierdut alegerile grav, deși am avut un rezultat spectaculos. (…)
Marius Tucă: Asta e o chestiune incredibilă în ceea ce-mi spuneți, la PSD să fie liniște și pace, cu toate că au pierdut jumătate din procentele pe care le-au avut în 2016, iar la dumneavoastră în partid să fie o tensiune incredibilă ca și cînd nu ați fi câștigat, ați fi luat 5%.
Dan Barna: N-aș spune tensiune, e tumult mult și e normal să fie așa, această democrație reală pe care o experimentezi, pe mine ca președinte nu mă ajută întotdeauna, adică mi-am luat o săpuneală bună și acum la Brăila. Din punctul de vedere că aveam colegi care aveau o altă viziune despre ce ar trebuie să facem, cum ar trebuie să facem, ceea ce este firesc. ”

Dan Barna nu divulgă în interviu opiniile asumate la Brăila de colegii săi de conducere. Marturisește însă care e principala sa grijă de după alegeri:

„Dan Barna: Mai este o nuanță importantă pentru mine…
Marius Tucă: Uimiți-mă.
Dan Barna: Nu vă voi uimi, spun foarte simplu pentru mine proiectul personal este ca USR să se stabilizeze în poziția de partid consistent care va trăi pe termen lung în România, pentru că da, am avut un rezultat spectaculos la aceste europarlamentare, dar au mai fost partide și alianțe care au avut rezultate spectaculoase și au trăit două luni, șase luni sau un an sau doi.”

Preocuparea asta a lui Dan Barna e prezentă în mai toate interviurile din ultima vreme, după triumful din alegerile europene. Vineri, seara, la emisiunea lui Ionuț Cristache, l-am întrebat care sînt direcțiile de acțiune ale USR în perioada posteuropenelor și în perspectiva prezidențialelor. A răspuns că sînt preocupați de extinderea filialelor și în afara marilor orașe și de accentuarea colaborarii cu PLUS. A avut loc imediat un dialog la finele căruia am exclamat că s-a născut o știre. Ionuț Cristache a întrebat dacă e dificilă colaborarea cu PLUS. Dan Barna a răspuns astfel:

„Nu. Este la un nivel la care s-a ajuns cu două partide care au culturi organizaționale diferite. (…) La noi este o democrație foarte profundă, care are beneficii semnificative, dar generează și un tip de proces care uneori nu e chiar comod. La ei este o structură mai ierarhică, ceea ce are, la rîndul ei, niște beneficii”.

„Asta e o știre!”, am reacționat eu.
De ce o știre?
Pentru că Dan Barna creiona PLUS ca un partid cu o structură ierarhică, în timp ce USR are o structură democratică. Un partid, pentru a supraviețui în lupta cruntă pentru Putere, trebuie să aibă o structură ierarhică minimă. La solicitarea mea, care, asemenea mai tuturor ziariștilor, nu știu aproape nimic din viața de partid a USR, Dan Barna a povestit că pentru a lua o decizie sînt ascultați nu numai cei implicați, dar și cei de pe margine. Uneori, am înțeles din istorisire, șeful partidului trebuie să asculte pe cineva cîte o oră pentru ca acesta să-și expună părerea. Această democrație internă – a explicat Dan Barna – e temeiul succesului nostru la europarlamantare. Toți cei implicați în campanie au făcut-o din convingere, nu din datorie față de partid. Desigur, o astfel de democrație e salutară prin raportarea la structurile ierarhice ale partidelor tradiționale din România postdecembristă. Ea își are nu numai părți bune, dar și părți rele. În situații precum alegerile europene, în care a contat entuziasmul, iureșul, democrația asta de facebook e eficientă. Pe măsură însă ce partidul se mărește, pe măsură însă ce partidul se apropie de putere un minim centralism democratic se impune. Dan Barna e preocupat ca USR să nu fie partidul unui singur rezultat spectaculos. E o preocupare ivită – cred eu – și din excesul de democrație, destul de periculos cînd vine vorba de o organizație, pentru că înscrierea într-un partid presupune și respectarea unei anumite discipline. Pentru USR urmează trei rînduri de alegeri, desfășurate pe o perioadă de timp. Aceasta presupune o minimă cultură ierarhică. Vor fi decizii care vor trebui luate imediat și deseori în răspărul părerilor de pe facebook. Nu trebuie uitat că pînă acum partidele tradiționale, instituțiile de forță au tratat USR ca un copil răsfățat și nu ca un concurent. Prin urmare partidele tradiționale n-au folosit împtoriva USR trucurile tradiționale ale dezbinării, dar mai ales ale exagerării disensiunilor din USR. Cu membri care-și fac o plăcere din a fi vedete pe internet există în orice moment riscul de a fi cultivate de adversari orgoliile mai mult sau mai puțin ieftine. Un partid angajat într-o bătălie pentru putere trebuie să țină cont nu numai de emoțiile membrilor săi, dar și de rațiunea de tip pragmatic. Scandalul stîrnit de participarea lui Dan Barna la o emisiune Sinteza zilei e doveditor în această privință. Bătăliile care urmează cer ca USR să ia electorat și din alte părți decît din partea de Dreaptă radicală. Mult mai important, în bătăliile care vor urma mai mult ca sigur competitori precum PNL ar putea folosi ca armă acuzația de bolșevici, de talibani, de inși care vor institui teroarea după venirea la Putere. Acțiuni precum prezența la Antena 3 au temeiul într-un calcul pragmatic. Acest calcul a intrat în conflict cu emoția primară a multor membri USR care urăsc Antena 3. Criticat pentru gestul impur, Dan Barna a dat înapoi.

Prezența la Antena 3 nu e singura decizie pe care Dan Barna a luat-o din calcul pragmatic.
Vor fi alte și alte momente, tot mai multe pe măsură ce înaintăm spre cele trei mari bătălii cruciale pentru USR.
Spaima de a nu supăra camarazii de partid ar putea fi o mare slăbiciune a președintelui USR.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Va reuși USR să facă din entuziasm o forță politică pe termen lung?”

  • Băbăieți, moțiunea a picat !
    Ia sa vedem ce mâncați diseara, … tort, sau … colivă ?!?

    • Eu, zic că o să mănânc câteva pagini din…gramatica lb. române!
      Singura mea enigmă este dacă merită să beau și un pahar de vin. Dar pt tine, nu merită să…desfac cepul de la butoi.
      Amărâtule!

  • Ce sa-ti fac ba, tuciuriule, daca raspunsul tau la logica si ratiune e… ¨Vrăjeală.¨ ?? 🙂
    Am ajuns exact acolo unde m-ai coborat tu !

    • Tot pt Georgica..

      • Tuciuriu?! De unde pâna unde, bolnav irecuperabil ce esti?!
        Mi-ai vazut nuanta pielii în oglinda mintii tale deformate, cu siguranta!
        Cara-te, iar mi-am pierdut vremea cu tine, dând apa la moara apucaturilor tale perverse, ciudatule!

  • Teo Matei, m-ai convins..esti un om cu o misiune, oricare ar fi aceea.
    Nimic nu te abate din drum. Felicitari! 😀
    Nu stiu de ce nu-mi suna prea bine: ¨Sa vina la putere oameni mai tineri si mai curati care sa încerce sa scoata tara din marasm¨, dar ce mai conteaza..

    • Te înseli, nu am nicio misiune din partea nimanui. Îmi place sa citesc, sa ma informez, sa scriu… si atât. Lucrez mult pe calculator si între timp intervin si pe blogul lui Ion Cristoiu, jurnalist care-mi place, dar ma si intriga în acelasi timp. Aici este tot farmecul.
      Vezi-ti de treaba ta ca azi nu am chef de cearta!
      Citeste politicos articolul si exprima-ti parerea despre el, ca pentru asta li se permite postacilor sa intervina!

      • Azi ti-am scris un comentariu absolut decent si tot sari de c*r in sus.
        Bad habits die hard.
        Poate imi explici tu cum sa ¨citesc politicos¨, ca nu prea stiu cum vine asta, dar as vrea totusi sa-ti fac pe plac.

        • Nu am sarit în sus nici de c-r, nici de altceva, ti se pare. Eu ti-am raspuns „absolut decent”, dupa ce tu m-ai acuzat ca am o „misiune”…
          Apoi, am vrut sa spun ca daca intri sa scrii ceva pe blog, este politicos sa citesti editorialul si sa postezi si la subiect, sa nu te ocupi doar de caracterizarea unor postaci, în mod special, a mea.
          A+

          • Nu puiule, un om cu o misiune nu este acelasi lucru cu un om care a primit o misiune, sau un om aflat in misiune..se foloseste cu o conotatie filozofico-religioasa.
            ¨Vezi-ti de treaba ta..¨ nu este un raspuns ¨absolut decent¨ nicaieri pe planeta asta!

          • ¨Nimic nu te abate din drum¨, ar fi trebuit sa-ti clarifice sensul expresiei, daca formularea propriu-zisa nu o facea.

          • Vrăjeală.

          • Cam ce interes as avea sa te mint, bivole?
            Binenteles ca era o abordare in gluma, ca nu te cred vreun Messia, insa apropo securistic, asa cum ai interpretat tu, sigur nu era.
            E clar, nu reactionezi corect decat la injuraturi si flegme!

          • Ai ajuns din nou unde ai vrut, dereglatule! Ai o placere maladiva în a-i jigni pe ceilalti, du-te naibii!

          • Măi băiețaș, vezi că răspunsurile erau pt Teo , sau … ești unu’ si-acelasi ? Oricum n-am nevoie de răspunsul tău !

          • Răducule, tată, te-ai băgat fix unde nu-ți fieeeerbe oala! Nici eu nu am, sau nu mai am nevoie de nicio intervenție din partea ta…băiețaș.

          • Și acum, în ceea ce privește dialogul din acest șir, MaTeo (ca să-l bag de tot în ceață pe Răducul – muscă…la curul vacii!), crecă ai picat pe locul II.
            Hi,hi,hiii!
            Fătălăule!
            Păi…avem așa:
            – din comentariile tale, rezultă o URĂ VISCERALĂ față de Mogdi și Adriana.
            Rezultanta: ura (de la vb. a „urî”, „urăsc”) ta este a soțului. Știm (nu bănuim!) noi, care; Care…”noi”, rămâne o enigmă până și pt. USR. Hi, hi, hiii!
            – dialogul în contradicție cu domn’ Nikola este cât se poate de…perdant din parte-ți. De fapt, tot a soțului tău, care, repet, știm noi, cine-i.
            Hi, hi, hiii!
            Domn’ Nikola are mulți „dușmani” pe acest forum (inclusiv pe mine, pt momentele când o atacă pe flebețea mea), dar are meritul că-și vede lungul nasului. Nu mereu, dar și-l vede!
            Hi, hi, hiii!

          • Mosule, te înseli pe toata linia. Senectutea, bat-o vina!

  • Politica românească e plina de NECUNOSCUTI, așa că … ce mai contează încă UNU’ ?

  • Barna mai are si alte vulnerabilitati care sunt mult mai periculoase pentru avantul lui de preamarire: contracte cu statul, legaturi subterane cu baietii cu ochi albastri, sustinerea homosexualitatii, etc. Daca va deveni de necontrolat, adevarata fata a liderului USR va iesi negresit la lumina. Nefiind un lider autentic, ci o creatie a serviciilor, Barna va putea fi inlaturat cu usurinta daca interesele o cer. Desi indelung clamat, rezultatul inregistrat la europarlamentare nu se datoreaza USR-ului, ci acelora care il dirijeaza din umbra. Deocamdata, Barna s-a dovedit un politician abil, care a gasit parghiile necesare sa-l inlature pe Nicusor Dan de la conducerea partidului, dar adevaratele provocari inca nu au aparut. Daca pana acum a jucat pe mize mici, neriscand prea mult, succesul recent ii va obiga sa-si arate adevarata valoare. Eu „prezic” ca USR-ul se va sparge ca un balon de sapun, deoarece scena politica va arata cu totul altfel de anul viitor, cand noul presedinte, un NECUNOSCUT acum, isi va intra in paine. Cine crede ca ROMANIA PROFUNDA a fost invinsa este un naiv!

  • Partidele astea care dezbat mult si sunt foarte democratice sunt foarte simpatice si atragatoare la inceput, cum a fost si Podemos in Spania. După aia se ceartă liderii, după aia pierd jumate din voturi la alegerile care contează, la sfarsit ajung partide de nișă, la fel ca la inceput, si la urmă intră in ceața statisticilor.

    • as incerca o explicatie pentru situatia tip „am luat 25% dar ne simtim ca la 5%”:
      e o disonanta cognitiva zisa si stare de confuzie:

      usereii au luat 25% e adevarat, dar la niste alegeri despre care stiu si ei ca NU conteaza, ca nu au valoare reală, ca in Parlamentul european mai sunt o mie si ca acolo nu au putere reală, nu controlează ei nimic, deciziile le iau altii, marile puteri.

      altceva era daca luau 25% la parlamentare. ei viseaza la asa ceva, la putere reala in romania, nu o au, parlamentul Romaniei e in continuare controlat de alte forte politice, usereii au insa un 25% care deocamdata nu le-a dat nimic in materie de putere politica adevarata, au un numar care sună bine si atat. de aici starea emotionala confuză in sedintele lor, dar trec si fazele astea, pana la plictiseală mai au

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *