Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Singura formațiune pentru care scrutinul prezidențial e crucial rămîne USR

Singura formațiune pentru care scrutinul prezidențial e crucial rămîne USR

Toată lumea e de acord că alegerile europarlamentare au avut un singur Erou: Alianța 2020, USR, din punct de vedere practic, deoarece PLUS a contat doar prin persoana lui Dacian Cioloș, cap de listă și locomotivă a Alianței date fiind exigențele specifice ale scrutinului european.
USR sau mă rog, Alianța, a obținut 22,36%. Au votat pentru ea, 2.028.236 de cetățeni.
La alegerile parlamentare din decembrie 2016, USR a avut un procentaj de 8,61%. Au votat pentru ea 625.154 de cetățeni.

Saltul e uriaș.
În doar doi ani de zile, fără a fi beneficiat de susținere mediatică tradițională, cu o activitate parlamentară concentrată exclusiv pe spectacole stradale în Parlament și pe declarații anapoda, USR realizează un scor de aproape trei ori mai mare decît în decembrie 2016. Numărul celor care o votează sporește cu aproape un milion și jumătate.
S-a vorbit chiar de un miracol.
Și nu chiar aiurea.
Alianța 2020 n-are structuri în teritoriu, ca PNL, de exemplu.
Alianța 2020 n-are primari în toată țara, ca PSD, de exemplu, capabili să scoată la vot masele populare amăgite de perspectiva unei găleți goale făcute cadou alături de o broșură propagandistică despre mărețele realizări ale Guvernării Dăncilă.
Alianța 2020 n-a avut la dispoziție bugetul statului, ca PSD, pentru a mitui largi categorii sociale cum sînt bugetarii și pensionarii.
Alianța 2020 n-a beneficiat de un lider de forță așa cum s-a întîmplat cu PMP-ul în cazul Traian Băsescu.
Și cu toate acestea, Alianța a cîștigat practic euroscrutinul.

Conștiința victoriei explică starea de spirit instalată la nivelul conducerii imediat după anunțarea exit pool-urilor. Sfidînd tradiția, care cerea ca partidele să se perinde cu declarații televizate după locurile ocupate în ierarhie, Alianța se vîră în fața PNL și PSD cu un spectacol al bucuriei spontane menit a-i spori capitalul politic chiar și după alegeri.

Săptămînile care au trecut de la 26 mai 2019 se definesc în cazul Alianței printr-o prezență mediatică ieșită din comun. Diferitele momente postelectorale – discuțiile despre Moțiunea de cenzură, consultările de la Cotroceni – au fost trecute cu brio de Alianță. Nici o bîlbîială, nici o controversă în interior. Imaginea Alianței e cea de formațiune în marș. Dacă n-am ști că în Franța a cîștigat scrutinul prezidențial și parlamentar o formațiune care se definea a fi en marche, am spune, răutăcioși fiind, că Alianța 2020 pare mai degrabă o unitate militară decît un partid moldo-valah.

Dacă în 26 mai 2019 ar fi fost alegeri parlamentare, Alianța ar fi obținut cu aproape de trei ori mai multe locuri în Parlament decît în decembrie 2016.
Numai că la 26 mai 2019 n-au fost nici parlamentare, nici prezidențiale, nici locale.
Au fost europarlamentare.
Și scorul uriaș al Alianței 2020 nu s-a regăsit în nici o structură a puterii.

Cu un scor de 22,36% Alianța n-a obținut nici măcar un primar. Cît despre Parlament, deși a obținut 22,36%, Alianța are același număr de deputați și senatori. Deși s-a prăbușit la 22% PSD are un număr mult mai mare de parlamentari.
Toți cei care invocă miracolul, surpriza, lovitura, victoria zdrobitoare a Alianței 2020 la scrutinul din 26 mai 2019 trec cu vederea un amănunt crucial:
Scorul uluitor a fost unul de palmares.
Ceva asemănător unui cinci la zero obținut de Naționala noastră la un meci amical cu Anglia în timpul întrecerilor din preliminariile campionatului european de fotbal.
Practic nu s-a întîmplat nimic în campionatul european la care participă Naționala noastră.
Acest cinci la zero nu face nici cît unul la zero cu Insulele Feroe.
1 la 0 poate fi un scor care să ducă la calificare.
Cinci la zero cu Anglia într-un meci amical nu duce la nimic.

În democrație bătălia politică are drept principal scop cucerirea și supraviețuirea la putere.
Din acest punct de vedere, scorul obținut de Alianță la 26 mai 2019 e lipsit de valoare.

Potrivit năravului postdecembrist, partidele tradiționale n-au întreprins nici o analiză a rezultatelor obținute la 26 mai 2019. Și PSD și PNL sînt ocupate cu tradiționala cuțităreală de după examenele electorale. ALDE e mai departe buimăcită de ce i s-a întîmplat, deși mare lucru nu e de descoperit:
Formațiunea a plătit mai mult decît PSD prețul alianței cu PSD.
Dacă vrea să supraviețuiască trebuie să intre în Opoziție. Împreună cu PSD, evident.
La ProRomânia domnește și acum amețeala de pe urma succesului, iar la PMP nu se întîmplă nimic, fie și pentru că supraviețuirea își are temeiul în Traian Băsescu.

Nu știu dacă la USR, formațiune care-și propune un altfel de politică, s-a făcut vreo analiză lucidă a rezultatului, dar mai ales s-a dezbătut ce trebuie să facă de acum încolo partidul. Eu însă, dacă aș fi în locul lui Dan Barna, aș fi mai degrabă îngrijorat decît fericit de succesul obținut.
Așa cum spuneam mai sus, rezultatul la europarlamentare n-a adus Alianței nici un cîștig în planul bătăliei pentru putere. În perioada următoare, pentru partidele din România vor avea loc întreceri cu indiscutabile efecte în planul puterii: alegerile prezidențiale, locale și parlamentare.
E limpede că în planul Bătăliei pentru putere de abia acum încep marile încercări pentru Alianță și evident pentru USR.

În ce măsură ajută USR scorul de la europarlamentare în bătălia care urmează?
Răspunsul depinde de cauzele votului în favoarea Alianței.
Indiscutabil, Alianța a fost principalul beneficiar al prezenței masive la vot.
O însemnată parte a electoratului anti-PSD a ieșit din case pentru prima dată în ultimii ani.
Orice strategie a USR pentru alegerile viitoare trebuie să plece de la stabilirea cauzelor pentru care acest electorat a votat Alianța.

Sînt – așa cum am mai scris – trei posibilități:

 1. Au ieșit la vot, pentru că a fost cool să ieși, mai ales că pentru ieșirea la vot s-a dus o campanie amintind de hei-rup-urile comuniste. Și dacă tot au ieșit, tinerii au votat cu Alianța. Nu de alta, dar și acest vot e cool.
 2. Au ieșit la vot din ură față de PSD. Și pentru că trebuia pusă ștampila pe un partid, tinerii au pus-o pe Alianță.
 3. Au ieșit la vot pentru a vota Alianța.

Dintre cele trei ipoteze, doar ultima e favorabilă Alianței.
Celelalte două sînt primejdioase pentru Alianță. Cei care au votat-o au făcut-o sub imperiul unei emoții de moment. Care emoții nu se mai pot repeta. Pe de o parte pentru că PSD nu mai stîrnește e ura, în condițiile ieșirii din joc a Monstrului Liviu Dragnea, pe de alta, pentru că e greu de presupus că hei-rup-ul Hai la vot! se mai poate repeta.

E valabilă cea de a treia ipoteză?
USR e un partid înființat la 21 august 2016. Anterior USR a participat la alegerile locale pe București sub denumirea de USB. Aici a obținut un scor uriaș pentru o formațiune nouă: 30,52%.
Pe baza acestui succes, USB devine USR. Primul examen al USR e cel de la parlamentare. Dacă ne gîndim că era o formațiune înființată doar de cîteva luni, scorul e formidabil.
Evoluția spectaculoasă a USR ne face să credem că există un electorat al acestei formațiuni politice, scîrbit de partidele tradiționale, fascinat de sloganul Un alt fel de politică.
Acest electorat e însă cel mai sofisticat din România postdecembristă. Educat, pretențios, mofturos, el poate fi descurajat în orice clipă să iasă la vot.

Următorul examen pentru Alianță e scrutinul prezidențial.
Oricît ar părea de ciudat singura formațiune pentru care acest scrutin e crucial rămîne USR. PSD știe că n-are cum să cîștige președinția. Pentru PNL nu e un mare dezastru dacă Klaus Iohannis pierde.
Pentru USR e primul examen real, primul meci oficial în campania pentru cucerirea puterii.

Ca să aibă șanse la locale și la parlamentare, USR trebuie să intre în turul al doilea. Dacă va cîștiga sau nu președinția e greu de spus. Dacă n-o cîștigă nu e o nenorocire. Dacă nu obține scorul pentru calificarea în turul al doilea, USR are puține șanse la parlamentare. Mai ales că între timp formațiunea a reușit să stîrnească îngrijorarea celor două mari partide, PSD și PNL. Partide care, chiar cu binecuvîntarea lui Klaus Iohannis, s-ar putea coaliza pe ascuns în lichidarea marelui adversar care e Alianța. Un adversar deosebit de periculos prin Un nou fel de politică, altfel spus prin politica altfel decît fripturistă. Vor permite PSD și PNL ca electoratul să voteze un partid altfel decît fripturist?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

40 comentarii pentru articolul „Singura formațiune pentru care scrutinul prezidențial e crucial rămîne USR”

 • Permiteți-mi să vă contrazic. Ați înșirat 3 puncte, dintre care doar cei de la punctul 3 ar fi useriștii „hardcore”, că există riscul de volatilizare până la alegerile parlamentare cei de la punctele 1 și 2. La punctul 1 vorbiți de hei-rupismul de la alegerile precedente, hei-rupism care de regulă e precedat de perioade de relache. Nu poate fi vorba de asta. Dacă ați cerceta mai mult bula aceasta favorabilă Alianței, ați vedea că se vorbește și de celelalte trei alegeri. Mie nu mi se pare că sunt mai puțin angajați. Punctul 2 zice că, deoarece Dragnea a fost înlăturat, cei care au fost împotriva lui nu vor mai avea avantul acesta la vot. Neadevărat, deoarece acum avem dragnismul, sau dragniști, deoarece Dragnea s-a multiplicat în foaaaarte multe persoane din PSD, exponentul acestora fiind Dăncilă, care nu poate să păcălească pe nimeni că nu a fost ea însăși și în timpul lui Dragnea. Nu uitați de „PSD – ciuma roșie”.

 • Domnule Cristoiu, toti poiticienii care manjesc ecranele televizoarelor romanilor, duhnesc precum gunoaiele cu care sufoca tara in care s-au nascut.
  Da, TOTI politicienii au inchis ochii la acordurile „pa d’andarat” semnate in chip mafiot cu traficantii gunoaielor din Europa, sub obladuirea premierilor si presedintilor Romaniei.
  In campania pentru euro-parlamentare candidatii nu au abordat niciodata subiectele legate de mediu si alegatorii i-au lasat sa bata campii despre Dragnea, hipnotizati de Gadea si R Bogdan, histrioni de doi bani.
  Nadajduiesc ca va veti apleca in viitorul apropiat si asupra acestor grave probleme intretinute de toate structurile puterii.
  https://www.france24.com/fr/20190610-focus-roumanie-poubelle-europe-chine-dechets-incineration-plastique-environnement-cancer

 • Bai Jipa, nu ma iau de Bucur pentru ca l-ar critica pe Gadea, care mi se pare la fel de putin digerabil ca si piticul pensat, Rares Bogdan.
  In schimb mi se pare culmea tupeului ca tocmai taranoiul sa-l faca pe ala, Ochi Pisaciosi, cand n-au trecut nici 2 zile de cand cacaciosul ipocrit se milogea si tanguia p-aici de ti se rupea inima…

 • Va fi foarte interesant sa vedem ce se va întâmpla la alegerile din iarna. Dupa o parere mai veche a maestrului, Dragnea urma sa fie mentinut în libertate de catre Statul Paralel, pentru ca Iohannis sa aiba un contracandidat slab în finala alegerilor prezidentiale. Nu a fost sa fie, asteptam alta parere pentru alta scenarita.

  • Alianta lui Barna si Ciolos va avea un cuvânt de spus în politica doar mai târziu, daca va avea la alegerile parlamentare de la noi o reusita asemanatoare celei de la europarlamentare.

  • Poate-l „legăm” pe KWJ !?!

 • Daca papusarii hotarasc sa castige tot Johannis, atunci Alianta 2020 nu va mai avea nici un candidat.
  Oricum, poate ne puneti la dispozitie structura votului celor 1.500.000 de votanti de pe listele suplimentare. In cazul in care aceasta structura difera foarte mult de rezultatul final, atunci se pot trage niste concluzii.
  Votul a fost emotional, bazat pe ura fata de un personaj. Vom vedea cum vor reusi Alianta si PNL sa gestioneze rezultatul alegerilor. Daca, motiunea nu trece, atunci s-ar putea sa scada mult din entuziasm. Dac trece, vor avea problema guvernarii. Avem deja o experienta destul de nereusita cu „guvernul meu”.

 • Condamnindu-l pe Dragnea , Johannis si-a taia craca de sub picioare : telijent !. Daca era Dragnea , avea sac de box , era protagonistul campaniei din iarna , ceilalti ar fi fost personaje secundare . PSD nu avea un competitor valabil , va avea presedinte de acum in ts ani .
  Asa , Johannis s-a ales cu un competitor valabil-Barna si fara Motsocul necesar populimii . Va fi facut KO. E greu , timpul e scurt sa inventezi alt dusman .

  • In Romania, niciodata, dar niciodata, un om nu va putea ajunge sef daca nu are un dulap plin cu scheleti. E regula de aur a bajetilor care conduc din umbra. Deci, Motsoci sunt, slava Domnului. Daca KWI „trebuie” sa iasa pres din nou, va iesi. Ca sa nu mai vorbim de regula de aur a tov Stalin care a spus ca nu exista oameni nevinovati, exista doar oameni de care nu ne-am ocupat suficient!

   • Motsoci sint . Dar nu mai e timp ! Asa , dusmanul era deja confectionat. Si l-au aruncat! „Daca a facut-o de capul lui , prost cap a avut . Si daca cineva l-a sfatuit , prost sfat i-a dat „

   • Constantinescu nu a prea avut scheleti în dulap.

    • Nuuu, … el a avut „FOSILE GEOLOGICE”, de-a dreptu’, pe care le-a angajat … „CONSILIERI” !

  • Nu cred că Johanis a decis intrarea în pușcărie pentru Dragnea. Mai degrabă au tras sforile cei care vor ca Johanis să plece la Sibiu… cu bicicleta. Aceeași soartă o vor avea și peneliștii, precum și Băsescu cu partidulețul lui.
   Dacă Dancilă nu reușește să distrugă PSD-ul, atunci alianța PSD+ALDE va rămâne principala forță pe stânga și USR-ul pe dreapta.
   În cazul când Dancilă reușește, PSD-ul dispare iar din rămășițe Ponta va rămâne principala forță pe stânga, cu condiția să nu voteze moțiunea de cenzură și să treacă la socialiștii europeni.

 • Cand doi se cearta, al treilea castiga: cel BUN! Presedinte NU va iesi nicio persoana publica, oricat s-ar strofoca unii sau altii. Presedintia Romaniei a fost adjudecata de catre un ANONIM, pe care nici macar serviciile nu-l au in vedere, caruia i se creaza neintentionat culoar. Acesta isi va face aparitia abia in toamna si va produce o adevarata revolutie in societatea romaneasca. Chiar daca nu face parte din nicio gasca, fiind cu adevarat un INDEPENDENT, are capacitatea de a se face rapid remarcat prin ideile si proiectele sale, ceea ce va duce la o sustinere puternica de catre o parte importanta a electoratului, care va vedea in el un Barbat de Stat cum nu a mai dat Romania de multa vreme. Degeaba toata harmalaia ca jocurile au fost deja facute!

  • Măi, să nu fie Stanoevici, cumva, anonimul despre care vorbești ?!?

  • Da? Pai sa-l intampinam „cum se cuvine”, cu ramuri de maslin. Apoi sa paveze astia Golgota, sa nu cada-n gropi. Crucea va fi grea, omatul mare, renume_rația mica, etc.

  • Păi dacă tot are „culoarul” creat de servicii, ce mai contează ideile și proiectele, cu care vine ? Mă (și vă) întreb atunci de ce naiba mai mergem la vot ?

   • Mergem la vot, sa avem impresia ca suntem în randul lumii europene. Lume subtire, democratica. Facem ca aia de le sfaraie gratarul in curte, cu manele la maximum, sa stie toata urbea saraca ce „bine” o duc ei; sa moara dusmanii (e cool sa aiba dusmani, devin importanti, au valoare maxima) – dupa care, vine noaptea, merg in casa si incepe bataia, „p(%+ ma-tii” si da-te-n p–a mea”. Fatada..
    Daca iese cine nu trebuie, ajusteaza DNA-ul.

    • Întrebare :
     CARE-I DEOSEBIREA DINTRE
     „DACĂ IESE CINE NU TREBUIE” și
     „DACA NU IESE CINE TREBUIE” ?

 • Moșule, parcă recunosc „stilul” ăsta, sau, altfel spus, parcă … „te cunosc de undeva” !

 • Mateo Geo, nu mai am timp și de tine.
  Că-mi pică ochii-n gură de somn.
  Te am pe lista de așteptare.
  Până atunci, ai grijă de blog.

 • Gelule, ai de grijă!
  • Ori, școala a trecut pe lângă tine (greu de crezut!);
  • Ori, tu ai trecut pe lângă școală (mai…credibil).
  Nu mă obosesc cu astfel de observații!
  Dar…

 • Aifoane, până la ora asta ești…number one!
  Mâine dimineață, om vedea dacă…vei rămâne invicibil.
  Hi, hi, hiii!

 • Analiza Maestrului este cât se poate de calculată. La rece, da?!
  Înainte de 26 mai, avem o chemare a electoratului…la vot.
  Pentru europarlamentare, oameni buni!
  După 26 mai, avem un fel de stand-by.
  Ceea ce nu înțelege electoratul român este că în Parlamentul European (asta înseamnă „eurodeputat”, tefeliștilor!), ai noștri reprezentanți vor fi un fel de prezență, CULMEA!, în niciun fel de for decizional.
  „Făceți-vă voi treaba în Europa, că în România avem noi…grijă, n-așa!, blegilor?
  Hi, hi, hiii!
  Moșul râde, că are de ce.
  Ha, ha, haaaa!
  Blegilor!
  Ce zice o vorbă românească?
  – Dumnezeu vă dă, dar nu vă bagă și-n traistă.
  Ce zice o vorbă de-a mea?
  – Maestrul vă zice, dar nu vă bagă și-n tărtăcuță.
  Blegilor!

 • Usereii sunt noii Peremei? Un fel de nationalism vc tudor mai spălat, cu codul penal intr-o mână, tricolorul in cealaltă si UE tatuat la vedere pe gât, că din afară asa se vede :))

  • peremeii au stat in standby si uite că s-au transformat, au si succese, si vadim ajunses parcă in turul doi la prezidentiale tot cu un 25%, si după aia nu mai retin ce s-a intamplat

 • Neasteptat punct de vedere….ati trecut de la zeflemitorul „tinerii frumosi si liberi” la o analiza realista….va mai recunosc….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *