Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul lui Cristoiu de miercuri, 17 aprilie 2019

În Cazul Liviu Dragnea, amînarea sentinței convine tuturor. Atît pe plan intern, cît și pe plan extern

Ca de obicei, duminică, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, am răspuns provocării venite din partea moderatoarei Monica Mihai și am propus un Top al săptămînii.
Românii, și poate nu doar ei, se dau în vînt după topuri, fie că acestea sînt realizate de sondaje de opinie, fie de analiști politici, sau Istorici ai clipei, cum le spun eu analiștilor. Astfel că Topul de duminică a stîrnit interes suficient pentru ca Răzvan Dumitrescu să-i consacre, la emisiunea sa de duminică seara, Subiectiv, un spațiu însemnat, în care am explicat prin Skype ierarhia. Cum arată Topul de săptămîna trecută pot afla cititorii accesînd interviul care se află pe site-ul Mediafax atît în variantă video, cît și în variantă scrisă.
În acest Top lui Liviu Dragnea i-am acordat locul 3.
Argumentele principale ale acestui loc, aduse în emisiune, s-au referit la felul în care președintele PSD face față cleștelui în care a fost prins cu procesul zis și al Angajărilor fictive.

Luni, 15 aprilie 2019, urma să aibă loc ultima ședință a Procesului, care durează din 15 iulie 2016, cînd președintele PSD a fost trimis în judecată. După ultima ședință, urmează pronunțarea. La noi, în ultima vreme, mai ales în procesele cu spectaculoase semnificații politice, se poartă amînarea cît mai mult a pronunțării sentinței. Pe lîngă timpul cerut de negustoriile de bazar care se desfășoară în vederea stabilirii sentinței, amînarea se explică prin nevoia de vedetism a magistraților. Cu cît amînă mai mult pronunțarea cu atît, ei, slujbași mărunți, prin nimic deosebit de marea majoritate a slujbașilor mai mult sau mai puțin gogolieni ai României de azi, împărtășesc sentimentul puterii, destinat celor de care depind destinele unor ștabi ai momentului. În perspectiva acestei ultime ședințe, s-a făcut mare caz, în halele de pește politico- mediatice de la noi, de posibila salvare a lui Liviu Dragnea de la condamnare cu ajutorul unei decizii a CCR. Se făcuse la CCR o sesizare pe neconstituționalitate care, admisă, ar fi dus la evitarea condamnării. De aici zile, săptămîni în șir, cît a durat teatrul lui Fă-te că lucrezi! jucat de CCR, de cuvinte întoarse cu lopata sub sloganul:
CCR îl salvează pe Dragnea!

Celor care susțineau că Liviu Dragnea și-a găsit în CCR salvarea, le replicam, întrebîndu-i:
Salvarea de la ce?
Cum, de la ce, de la condamnarea de către Înalta Curte.
Păi de unde știți că Înalta Curte îl va condamna?
Nu se poate să nu-l condamne, a primit deja trei ani și ceva la Fond.

La vremea acestui dialog nu venise ziua de luni, 15 aprilie 2019, cînd Înalta Curte l-a achitat în Apel pe Sorin Blejnar, deși acesta fusese condamnat în primă instanță la șase ani cu executare!
N-aveam la dispoziție drept argument cazul Sorin Blejnar.
Aveam la dispoziție însă multe alte cazuri petrecute în timpul din urmă, de deosebire amețitoare dintre sentințele de la Fond și de la Apel.
Condamnarea la Fond nu era un argument pentru a susține teza că în chip automat Liviu Dragnea va fi condamnat și în Apel.
Nu era un argument nici teza independenței Justiției – convocată de alții pentru a mă contrazice în susținerea tezei că afacerea cu CCR era o splendidă diversiune menită a abate atenția de la poziția Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Eu n-am crezut, nu cred și nu voi crede în veci în independența Justiției în procese cu ample semnificații politice și în general în procese cu uriaș impact în opinia publică. Achitarea lui O. G. Simpson ne spune că o asemenea realitate se întîlnește și în America, d-apoi în România.
Cum Justiția nu e indepedentă într-un caz precum cel al lui Liviu Dragnea, sînt sigur – am susținut în emisiune – că președintele PSD nu va fi condamnat.
Și-n cazul în care Justiția ar fi independentă, Liviu Dragnea n-ar fi condamnat. Procesul Angajări fictive e o făcătură, un exemplu de folosire a Justiției pentru a da cu mopul prin toaletele Politicii. O Justiție independentă l-ar fi achitat chiar de la Fond.
În emisiune am adus toate argumentele pentru a susține teza că salvarea lui Liviu Dragnea va veni nu de la CCR, ci de la Justiție. Afacerea cu CCR era o diversiune bine regizată. Toată lumea era trimisă cu atenția la CCR, pentru ca jocurile să poată fi făcute fără probleme în Justiție.

Luni, 15 aprilie 2018, într-o atmosferă aranjată astfel încît Liviu Dragnea să fie mai departe Omul negru al României electorale, ultima ședință de la Înalta Curte ne-a adus o surpriză. Tocmai cînd ne așteptam ca magistrați să anunțe că procesul s-a încheiat, urmează pronunțarea, completul a decis să dea un nou termen, pe 20 mai 2019, pentru ca avocații lui Liviu Dragnea să-și pregătească apărarea. Acest nou termen n-a fost cerut de avocații lui Liviu Dragnea în strădania de a amîna a nu știu cîta oară sentința. Decizia instanței e rezultatul unei manevre halucinante a DNA. La ultimul termen de judecată a unui proces care a început în faza de Apel în urmă cu șase luni, DNA a solicitat sesizarea sesizarea CCR pe trei articole de lege (Codul Penal și Legea 78/2000).
În chip normal într-o asemenea împrejurare, avocații lui Liviu Dragnea au cerut timp pentru a-și pregăti apărarea după apariția acestei noutăți în poziția DNA.
Și instanța le-a dat timp:
Pînă pe 20 mai 2019, o lună și ceva, de parcă ar fi vorba de studierea Manuscriselor de la Marea Moartă și nu de studierea cîtorva file de text.
Mai mult ca sigur, pe 20 mai 2019, va fi programat un nou termen și uite așa, în cazul lui Liviu Dragnea nu va fi funcționa zicala Ori e laie, ori bălaie. E și una și alta.

Răsturnarea de situație de la ÎCCJ are drept autor principal DNA.
DNA e parte a Binomului care folosește lupta împotriva corupției pentru răfuieli politico-mafiote.
La comanda cui a acționat DNA?
În nici un caz la comanda lui Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea are nevoie de o achitare și nu de o amînare perpetuă a sentinței.

Pentru a vedea la comanda cui a acționat DNA trebuie să vedem cui folosește amînarea unei decizii în cazul Liviu Dragnea.
Mai întîi Înaltei Curți.
Dosarul Liviu Dragnea e unul dintre dosarele postdecembriste cu implicații nebănuite în cazul unei sentințe date. Indiferent ce sentință ar da acum, în plină tensiune electorală, Înalta Curte ar fi suspectată c-a făcut jocuri politice. Fie ale PSD, dacă-l achită, fie ale Dreptei și ale lui Klaus Iohannis, dacă-l condamnă. În aceste condiții formula care convine de minune ÎCCJ e cea din cazul Klaus Iohannis la prezidențialele din 2014. Amînăm o decizie pînă vom vedea dacă e pe scut sau sub scut. Dacă PSD iese victorios din aceste alegeri cruciale, cu valoare de alegeri anticipate, atunci sentința se va amîna pînă la prezidențiale. O decizie se va lua abia după prezidențiale. Dacă Klaus Iohannis va obține un al doilea mandat, prin asta Sistemul va reveni în forță și Liviu Dragnea va fi condamnat. Și nu numai el, pentru că Sistemul trebuie să dea o lecție tuturor celor care l-au atacat, iluzionîndu-se că trăiesc într-o democrație, cînd de fapt trăiesc într-o dictatură mascată a Sistemului instituțiilor de forță.

Amînarea unei decizii a instanței convine și adversarilor PSD: Klaus Iohannis, partidele de Opoziție, Sistemul instituțiilor de forță.
O decizie de achitare ar întări poziția lui Liviu Dragnea în partid și în țară.
PSD ar putea lua astfel un avînt deosebit la europarlamentare.
Ar fi riscantă și o decizie de condamnare. Pentru electoratul PSD procesul lui Liviu Dragnea e unul eminamenete politic, o mizeră hărțuire a liderului PSD și prin asta o lucrătură a Sistemului. Liviu Dragnea n-a încetat să se prezinte deja ca o victimă a Sistemului.Și fără sondaje îți poți da seama că o condamnare a lui Liviu Dragnea risca să producă emoția uriașă menită a aduce la vot electoratul PSD și nu numai.

Amînarea convine tuturor.
Și lui Liviu Dragnea, pentru că mai speră într-un succes al PSD la europarlamentare, astfel încît nimeni să nu riște condamnarea sa, iar după ce se va intra în campania pentru prezidențiale nimeni nu va avea curajul să-l condamne pe principalul advesar al lui Klaus Iohannis, înfățișat drept Tartorele Sistemului.
Și adversarilor PSD, deoarece pot continua cu brio folosirea campaniei:
PSD vrea să îngenucheze Justiția pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de la pușcărie.

Partidele de Opoziție, Klaus Iohannis, presa TeFeListă, Înalții Birocrați de la Bruxelles se hrănesc zilnic din ceea ce ei numesc Bătălia pentru apărarea Independenței Justiției.
Ce s-ar face toți dacă, prin condamnarea lui Liviu Dragnea, ar veni în fruntea PSD, ca președinte interimar, Viorica Dăncilă?
Ce Justiție să mai pună ea în genunchi cînd n-are nici o problemă penală?
Amînarea e rezultatul unui soi de blat subînțeles între forțele în dispută pe plan intern.
Eu cred însă că e și rezultatul unei situații din bătălia angajată în România de forțe externe. Acestea n-au tranșat pînă acum acest Război secret, dus cu toate armele pentru controlul Puterii în România. Mai mult ca sigur acest Război se va încheia abia după prezidențiale. Și în funcție de cine va cîștiga președinția dintre forțele externe în război, Liviu Dragnea va fi condamnat sau nu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

32 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de miercuri, 17 aprilie 2019”

 • Lazăr și-a depus cererea de pensionare la CSM !
  Deci … se poate, dacă totuși mă ai o fărâmă de bun simț ❗

 • He, he,he..Teo Matei, n-ai gasit alt articol despre Nicolicea, ca asta pare destul de elogios?
  Sau n-ati apucat sa va repliati ?

 • In postarea precedenta mi-a scapat linkul doveditor pentru afirmatia ca „disparitia” sumelor sub un miliard nu se mai cerceteaza, deoarece nu intereseaza pe nimeni:

  http://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/4862652/OVAG_Ein-Bankenskandal-der-nicht-untersucht-wird

  • Care postare băi, că azi n-ai mai prea avut una „anterioară” ?

   • Daca aveai putina minte ai fi inteles ca n-a fost lasata.

    • ‘te bă, d’aici, agariciu’ p*lii, că minți mai rău ca un PESEDIST ❗

     • Băi, nu te lua de popeștii ăștia, că sunt „acoperiți” !

     • Va adus boul de ceausescu pe toti specialistii in distrat porcii si plimbat vacile pe cimpii prin orase si cam put. Aveti cel mai mic consum de sapun si pasta de dinti din Europa fapt care reiese din comentariul tau. Discuta cu prietenii tai de troaca. E cea mai buna idee pt tine!

     • V-A adus, popescu, V-A adus!

 • Felicitari

 • ❗ ❗ ❗
  Cea mai mare grija a lui Nikola (Nikolei) : sa nu fie blocati cei care vorbesc murdar si posteaza texte si simboluri extremiste sau îi hartuiesc pe ceilalti postaci.
  Cum ziceai, deontologule? Ca fara Serban pe blog, îti vine sa-ti bagi gheara-n gât ca pitigoiul sau ca îti vine sa te spânzuri singur ca sticletele între barele coliviei?
  ❗ ❗ ❗

  • Crezi ca daca postezi de mai multe ori, aceeasi tampenie, esti mai credibil??
   Repet:
   Nu ba, boule! Ti-am zis de 3 ori(acum de 4), dar vad ca esti prea neghiob ca sa tii minte(QED):
   ¨Daca ramai doar TU sa postezi, ne bagam TOTI unghia in gat, de platitudinile pe care le decartezi p-aici¨!!!

  • Auzi ba Sanepide? Te-ai deconspirat singur ca esti Domi, pentru ca doar el a interpretat IDENTIC si PE DOS, afirmatia cu unghia in gat!! Si a folosit termenul de gheara, ca si tine…Mare bou sunteti!! 😛

   • Ciuciu! Nu m-am deconspirat cu nimic, eu nu sunt Domi.
    Am citit pe blog discutia asta între tine si Domi, cred ca am mai scris-o si eu pe urma… sau ti-am zis-o eu primul… Detectivule, iar ai dat-o în bara!

  • Ba Sanepid , te unde ai aparut si tu , traiasca ma-ta , ca viata-i asa scurta , si prostia din capul tau asa lunga , incat nu stii care in ce incape .

 • Ia zi Teo Matei, tot nu-ti aduci aminte de episodul tau de SIFONARE??
  Vezi mai jos…

  Teo Matei
  @ Emil Butnaru
  Daca ai fi avut dreptate, nu ti-ai fi sters salutul nazist postat! Deci tu esti incultul despre care vorbeai.
  …………….

  Emil Butnaru
  Seriosssss?
  Io* mi-am șters comentariul?
  Unde ai făcut, măi troll tembel, școala de diversioniști?
  Ia dă clic aici și vezi CINE ESTE AUTORUL STERGERII ȘI CINE A RAPORTAT RESPECTIVA POSTARE?

  https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/…/53323352…
  Îmi place · Răspunde · 5săpt.

  Teo Matei
  Emil Butnaru
  Nu este nicio diversiune, desteptule! Pur si simplu nu am crezut ca fb a reactionat în secunda 2.

  Emil Butnaru
  Zi, băi securist împuțit și infect, CINE A RAPORTAT ACEL COMENTARIU!
  PRĂDUITOR CĂCĂNAR CE EȘTI!
  SIKTIR, GUNOIULE

  Teo Matei
  Emil Butnaru
  Eu, ba. Sa îti demonstrez ca nu ai voie sa scrii tot ce vrei tu pe net si apoi sa te plângi ca faci puscarie fara sa ai vreo vina!

  • Vezi că nu se deschide link-ul ! Mai bagă-l o dată !

   • Nu cred ca mai e valabil link-ul, era raportul de la FB cu cine a facut plangerea( Teo Matei)..Gasesti totul la Gandul din 8 martie.

  • ❗ ❗ ❗
   Cea mai mare grija a lui Nikola (Nikolei) : sa nu fie blocati cei care vorbesc murdar si cei care posteaza texte extremiste cu caracter fascist.
   Cum ziceai, deontologule? Ca fara Serban pe blog, îti vine sa-ti bagi gheara-n gât ca pitigoiul sau ca îti vine sa te spânzuri singur ca sticletele între barele coliviei?
   ❗ ❗ ❗

   • Nu ba, boule! Ti-am zis de 3 ori, dar vad ca esti prea neghiob ca sa tii minte: „Daca ramai doar TU sa postezi, ne bagam TOTI unghia in gat de platitudinile pe care le decartezi p-aici”!!!

    • Distinse pasaroi! Eu nu mai postez texte referitoare la editorial demult, de când am fost hartuit si obligat sa ma retrag de catre idolul tau, Serban Ionescu Serbanescu.
     Faptul ca Serban îi ameninta pe unii ca o sa-i determine prin hartuie sa nu mai posteze, nu te deranjeaza chiar deloc, dupa cum se poate observa.
     O sa fii cel mai multumit când o sa ramâna doar Serban al tau pe blog. Cu tine, bineînteles.

     • Atunci stai ascuns sub piatra sub care ai fost ¨obligat sa te retragi¨, pentru ca asa ii sade bine unei nevertebrate. 😛 😛

 • Spuneți că acest dosar este o făcătură. Dar de celalalt dosar ce părere aveți?

 • Așa zice aia, ramona Popescu? activist USR + plus ” „Avortul trebuie să fie mandatoriu și obligatoriu pt 92% dintre români . De cînd își permit astfel de deviați mintali să impună obligații ptr femeile și bărbații din țara asta? da măsa a avortat-o, și dacă da, se afla în procentu de 8%? De unde răsar popeștii ăștia care ar avea mari șanse în alegerile comunale din Botswana (plătiți în pula)?

 • Iar nimuricii ăștia ai lu Soros, gen Danileț, Tarcea sau sufertașul rotund Lăncrănjan se chinuie sireacii să-l umfle pe Dragnea ptr două salarii „fictive”. Lu Lagarde ce i-ar fi făcut, la 400 de mil coco?

  Păi dacă tot au făcut stat paralel, făceau drackului unul inteligent, nu o menajerie populată cu tot felul de mutanți, mardeiași rezist, ardei umpluți filozofi Pleșu, legume vorbitoare gen Cristian Preda sau Monik Macovei, informatori secu gen CTPopescu șamd. Făceau un stat paralell care să încremenească națiunea de respect în fața lui și să zică toți „Băăă, ce stat paralel mișto, vreau și eo!” 😀 😆 Așa ce-a ieșit? Azi se luptă romîni cu romîni că a investit soros prin anii 90 în niște sclavi 😎

 • UE a adus dictatori cum nici comuniștii nu au avut. Doar că ăștia , UE-iștii, gen Macronu mimează democrația. Macronu face ce vrea, cum vrea, nu-l va pedepsi nimeni. Cetățeanul are libertate de exprimare dar o are degeaba. Se duce la Turnu Eiffel să strige, vine un polițai și-i dă în bot sau îi scoate ochiul. Nu contează ce zice poporu, ci ce zice finațatoru lu Macronu. Așa că și-o ia în bot. Poporu. 😆

  • Cum a făcut jegul politic Macron pe timpul protestelor vestelor galbene a mărit salariile polițiștilor. Nu a mărit însă și salariile muncitorilor. A aplicat adică democrația selectiv, ca să fie oleacă de represiune da cu iz democratic. Le-a dat buldogilor din poliție de ros ca să bată ăia mai cu talent la muncitori. Ceaușescu mai avea de învățat de la piticu erotic și de la baba lui. 😆

   • Așa că dle Cristoiu, spre deosebire de reptile gen Macron, Sanchez (Spania) sau Rutte în Olanda, sau alienații care conduc Suedia, liderii din Centrul și Estul Europei sînt chiar OK, sînt normali la cap. Inclusiv Dragnea , care e cam din topor dar e inteligent și are și patriotism.

  • Ca și la noi ! He, he, heee !

  • Marc Aurel , te tog ingaduie sa-i dau la lingurea ,cat mai sus , entitatii fara sex , pe numele de buletin ,editat de initiati ,sifonarii constitutionali : Matei .
   Ba entitate , facultatea de agricultura , recte ruptul de varsat Ciolos , era apanajul prostilor de pretutindeni , este binecunoscut slagarul anilor 80 : ,,dormi fiule in pace , tara agronom te face „, adica ,mama idiotilor daca erai , fara sa stii cum te chema , fara sa stii cum se numeste ma-ta , tac-tu , mata-mare , tactu-mare , sa aduni pana la cinci ,sa stii cum se numeste glia , satul , orasul in care te-a fatat ma-ta , intrai la agronomie fara sa suspine macar mata-mare , fara 7 , sau 15 ani de acasa , fara clase primare , secundare , tertiare , liceu , treapta intai ,trepta a doua , bac , cu cat aveai mai putine din astea , cu atat mai multe sanse sa fii pe primul loc la agronomie , adica cu cat dovede-ai ca esti mai prost , cu atat te fudule-ai sa intri mai in fata la Agronomie ,unde obtine-ai o diploma de idiot , scrisa ingrijit , sa se bucure tot prostul , de ieri , de azi , sau de maine, daca se poate sa-l si slaveasca ca ins doxat , care se pricepe sa-l bata soarele in cap pe campii , sau sa-l voteze pulimea atat la umbra , pe fata nevazuta a lunii , sau pe aia vazuta a soarelui , ca daca are o zapisca la mana , o stii idiotul macar sa se semneze , daca sa scrie si sa citeasca promite sa invete pe viitor , la fel ca aia care-l pupa-n cur , din prostie, foame sau tampenie cat cuprinde ,exact ca Teo Matei , care de cosor il rugam, sau de facto sa ne ie ! .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *