Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Manifestul lui Macron – un nou pas pe drumul de la Uniunea Europeană la Uniunea Sovietică

Am comentat ultima carte a lui Radu Portocală Le Vague tonitruant pe cristoiublog.ro traducînd titlul în românește Vagul asurzitor. După apariția articolului, m-a sunat Radu Boroianu, nu doar amic de-al lui Radu Portocală, dar și bun cunoscător al limbii franceze, pentru a-mi spune că sensul titlului, confirmat de conținut, e Golul răsunător. Cred că Radu Boroianu are dreptate. Radu Portocală denunță în personalitatea lui Emmanuel Macron vorbele mari care ascund pustiul de conținut.

Acest adevăr pare a fi confirmat de Scrisoarea adresată de Emmanuel Macron cetățenilor Europei prin intermediul a 28 de ziare din toate țările membre ale U.E. Titlul în românește e Pentru o renaștere europeană.
Din start se deslușește o vastă operațiune de publicitate electorală. Scrisoarea se adresează tuturor cetățenilor Europei (cu excepția, desigur, a Vestelor galbene), drept pentru care e publicată pe site-ul Élysée în 22 de limbi europene, printre care:
Franceză: Pour une Renaissance européenne;
Germană: Für einen Neubeginn in Europa;
Engleză: For European renewal;
Spaniolă: Por un Renacimiento Europeo;
Italiană: Per un Rinascimento europeo.

De la un capăt la altul textul e marcat de bombasticism, solemnitate de Marseilleza (Le jour de gloire est arrivé), retorică de Napoleon cel mijlociu (cel Mic a fost Napoleon al III-lea), patetism de ceapă tăiată.
Punctul de plecare al Manifestului e dezvăluit de primele rînduri:

„Cetățeni ai Europei,
Îmi permit astăzi să mă adresez direct vouă, nu doar în numele istoriei și al valorilor care ne unesc, ci și pentru că este urgent. Peste doar câteva săptămâni vor avea loc alegerile europene, decisive pentru continentul nostru.
Nicicând nu a fost Europa mai necesară de la cel de-al doilea Război Mondial până astăzi, și totuși niciodată nu s-a aflat ea într-un mai mare pericol decât acum.”

Scrisoarea se vrea astfel un fel de Sirenă a lui Roaită de la noi, care în timpul Revoluției franceze s-a numit Tocsin, un Deșteaptă-te europene din somnul tău de moarte!
Ar trebui să observăm însă că între intenție și realizare e o prăpastie. Manifestele (și Scrisoarea e un Manifest) sînt scurte, pline de conținut, ca un glonț de pulbere, și nu lungi, poliloghii de-a binelea, precum textul lui Macron.

Punctul de plecare e corect.
Uniunea Europeană, pentru că de Uniune e vorba și nu de continentul european, care nu se limitează la UE, ci cuprinde și Ucraina, Republica Moldova, ba chiar și Rusia și Turcia, se află în pragul dezastrului. Rînd pe rînd partidele eurosceptice prind putere electorală. Țări precum Ungaria, Polonia, Italia critică, ba chiar denunță Bruxellesul. Din cîte de vede, în rîndul rebelelor n-am trecut România. Și nu pentru că aș vrea să polemizez cu propaganda TeFeListă împotriva PSD, ci pentru că eu nu văd în bombănelile PSD la adresa Bruxellului o viziune suveranistă, ca în cazul partidului lui Orban, ci pur și simplu o șmecherie prin care baronii vor să fie lăsați să fure.

Brexitul a fost însă semnalul cel mai puternic al crizei în care se află proiectul european.
De cum s-a anunțat Brexitul, Birocrații de la Bruxelles, birocrații de lux precum Juncker, Timmermans, au declarat că UE are nevoie de reforme radicale. Reforme cerute de realitățile care au dus la Brexit. Pentru că, în ciuda propagandei bolșevice duse de Birocrații de la Bruxelles și a filmelor proaste despre acest mare eveniment, Brexitul are drept principală cauză situația de Criză de sistem din Uniunea Europeană. Au trecut de atunci trei ani. Dinspre Bruxelles n-a venit nici măcar o adiere de reformă. Și ar fi trebuit să se treacă neîntîrziat la reforme. Sensul acestora? Scrie Radu Portocală în cartea sa care abordează și Criza UE:

„Sînt ani buni de acum de cînd fostul dizident Vladimir Boukovsky arăta asemănările ideatice dintre Uniunea Europeană și fosta Uniune Sovietică: o amplă birocrație ineficace pe care toată lumea trebuie să o iubească. Ca și pe vremuri la Moscova, se spune la Bruxelles în zilele noastre: «Noi știm că este bine pentru dumneavoastră!» Și față de o asemenea certitudine, toată lumea trebuie să tacă și să accepte. Doar că, vrînd să impui altora propria concepție despre bine, ajungi să disprețuiești libertatea celorlați. Niște fleacuri, cui îi pasă cînd este în joc «marele vis european»? Dar care vis?

De multă vreme există un decalaj prea mare între această structură arhaică și realitate. Ea nu mai poate convinge în primul rînd, pentru că nu a realizat nimic convingător. Pretutindeni în Europa alegătorii și-au arătat neîncrederea față de Uniunea Europeană prin voturile pe care le-au acordat în mare număr partidelor suveraniste. Față de acest lucru, a spune, așa cum fac aproape toți oamenii politici – și dl. Macron printre ei, uimitor de încrezător într-un viitor indescifrabil – că avem nevoie de mai multă Europă, dovedește fie inconștiență, fie dispreț pentru voința popoarelor.”

Brexitul, revolta ungurilor, a polonezilor, a italienilor, a francezilor care voteză pe Marine Le Pen, a estonienilor, care au votat un partid eurosceptic, au drept temei transformarea treptată a UE într-o nouă Uniune Sovietică. Tovarășii de la Kremlin denunțau orice tentativă a țărilor din Est de a-și apăra interesele drept naționalism. Ei invocau internaționalismul ca stare de spirit obligatorie pentru lagărul socialist, dar prin asta ei întețelegeau supunerea necondiționată la interesele Moscovei. Birocrații de la Bruxelles invocă europenismul pentru a putea promova interesele Germaniei, noul Kremlin al Europei. Cine nu se supune intereselor Germaniei e taxat de naționalist, de populist. Ungaria s-a confruntat cu dezastrul care a fost trecerea pe teritoriul său a hoardelor de emigranți stimulate de Angela Merkel. Cînd Victor Orban a vrut să-și apere țara de hoardele care voiau să ajungă în Germania, unde evident, n-aveau să umple autostrăzile, n-aveau să calce în picioare terenurile agricole, Victor Orban a fost acuzat de naționalism. Vă mai amintiți? Cînd România a refuzat Planul Valev, prin care noi urma să fim culegători, în timp ce nemții urmau să fie muncitori de înaltă calificare, Moscova ne-a acuzat de naționalism.

Reformele cerute de Criza UE merg în direcția unei mari libertăți a țărilor membre, a unei mari democrații în UE, astfel încît Uniunea să fie Europeană și nu Sovietică, dar mai ales a dispariției Birocrației de lux, a Birocrației care, pentru a-și justifica existența, născocește reguli aberante, a căror îndeplinire trebuie s-o verifice ea.
Plecînd de la realitatea Crizei, ce propune Macron?
Măsuri menite să transforme UE în Uniunea Sovietică!
Nevoii de debirocratizare, nevoii de mai mare democrație, de curmare a tutelei mărunte, de luare în seamă și a intereselor naționale, Macron le răspunde cu mai multă birocrație, cu înființarea unor instituții care ar fi stîrnit invidia lui Brejnev:
O poliție de frontieră comună și un oficiu european de azil, un Consiliu European de securitate internă.

Îți vine să te freci la ochi.
În toată Uniunea Europeană cetățenii plătitori de taxa și impozite bombăne față de puzderia de instituții de la Bruxelles, multe fără alt rost decît acela de a asigura privilegii de lux unor politicieni mediocri în țările lor.
Iar Emmanuel Macron propune pentru salvarea Uniunii noi instituții inutile, toate centraliste, toate bugetivore.

Dar nu numai atît.
După ce s-a zbătut să impună francezilor o lege stalinistă, cea a fake news-urilor, Emmanuel Macron propune un fel de KGB la nivelul UE:

„Propun să se creeze o Agenție europeană de protecție a democrațiilor care va furniza tuturor Statelor membre experți pentru a proteja procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice și a manipulărilor. În acest spirit de independență, va trebui de asemenea să interzicem finanțarea partidelor politice europene de către puterile străine. Trebuie să interzicem, prin reguli europene, orice discurs de ură și de violență pe Internet, deoarece respectul persoanei umane este fundamentul civilizației și demnității noastre.”

Ce înseamnă discurs de ură și violență? Cine deosebește între dezvăluirea adevărului incomod pentru ordinea stabilită și discursul de ură și violență?
Sînt întrebări asemănătoare celor de pe vremea cenzurii comuniste.
Cenzura interzicea discursul contrarevoluționar.
Ce însemna discursul contrarevoluționar stabilea Partidul.
Și acesta în funcție de politica de moment.
Pe vremea lui Stalin, discursul contrarevoluționar era cel care critica stalinismul.
Pe vremea lui Hrușciov, era cel care nu critica stalinismul.

Ar fi trebuit poate să închei zicînd că Scrisoarea lui Macron e un eveniment nefericit al Europei de azi.
Închei precizînd că e un eveniment fericit.
Fără această Scrisoare, cetățenii Europei n-ar fi știut de cît de aerieni sînt prin raportare la realități Liderii Marilor Puteri Europene de azi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

29 comentarii pentru articolul „Manifestul lui Macron – un nou pas pe drumul de la Uniunea Europeană la Uniunea Sovietică”

 • „Deși autorii articolelor de pe blog, precum și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat… Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență… mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
  Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
  Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
  Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!”

  • Ion Cristoiu:
   „Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.”
   .
   Ce usor trec unii peste decenta ceruta de cel care detine acest blog!
   Prostie, tupeu, lipsa de educatie…

 • In ultimul timp au avut loc tot mai multe ATACURI, la propriu, sau la figurat, asupra „medicilor” ! De ce, oare ? Va spun eu :
  PENTRU CĂ … MERITĂ !!!

 • Domnilor, sunteți chiar PENIBILI ! Nu că m-ar interesa, dar v-o zic asa, poate-i spre binele vostru ! Pe maestru sau pe ‘admin’ îi doare exact în … KOOR !

 • Ce-ai ba, SANEPID/DOMI??
  L-ai vazut pe Cernat in ¨distress¨si ai zis sa-i dai o mana de ajutor?
  Dar cand porcul batran ataca, jigneste si injura (mascand cate o literea), e ok, nu??
  Nenorocita specie mai esti si tu, javra ipocrita!!

  • Ai memoria foarte scurta, postac! Ti-am mai spus ca eu nu sunt DOMI.
   Nu vreau sa-i dau nicio mâna de ajutor lui Cernat. Nu am dat nume, deci îi consider pe toti cei care vorbesc vulgar, mascând sau nu câte o litera, ca facând parte din aceeasi categorie. Cernat si febletea ta Serban, cel care hartuieste sexual femeile pe blog, sunt si ei vinovati, fiecare în felul lui. Însa, modul în care au scris în ultima vreme, Marin Marin si Emil Butnaru, depaseste orice limita.
   Tu chibitezi ca un clown pe lânga aceste personaje si îi sustii pe cei mai vulgari. Felicitari, si tine-o tot asa, daca postura asta te defineste!

   • Nu am ba, PROSTAC!
    DECAT ca sunt 100% sigur ca esti DOBI.
    De-asta ti-am si zis ca esti javra ipocrita, ca si de pe contul ala faceai pe mimoza, pana te-am scos din sarite si ai ajuns sa injuri ca ultimul porc ordinar..SICTIR!!

 • ❗ ❗ ❗
  Maestre Cristoiu, administratore Adrian,
  Nu ar fi rau daca ati sterge „clarificarea” aceea de la sfârsitul fiecarui editorial, care nu este respectata de multi postaci, dar nici de catre Domniile voastre! Regret, dar ati lasat blogul sa se transforme într-o publicatie, la subsolul careia, orice „scriitor” îsi poate revarsa zoaiele în limba lui triviala, fara nicio legatura cu ideile din text.
  ❗ ❗ ❗

  • SANEPID
   Amice, aici la subsol, in general, sunt mai putine „licente poetice”. La etaj sunt ceva mai multe (pe mine unul chiar ma distreaza, ca sa fiu sincer). Asa ca ai pus destu’ gresit pe butonul liftului! Si nu mai fi asa „snow flake” ca doar nu suntem la pension si scoala de bune maniere. Mai nou, erau unul in geaca rosie si un filozof notoriu care socoteau ca un cuvant cu adevarat licentios poate face parte din arsenalul intelectual al luptei politice care sprijina anticoruptia aia vestita. Remember? Si erau tare mandri. Deci, fii mandru si #rezista!

   • Amice, careva dintre noi doi face o confuzie. Eu, cel putin, consider ca toate comentariile se afla în subsolul articolului. A, ca ele sunt pe doua nivele (dar tot la subsol), asta e altceva. Îti dau dreptate într-o singura privinta; ceea ce se întâmpla la nivelul 1 din subsol este mai grav decât mai în jos. Dar daca tie ti se pare ca ai vazut pe acolo, doar unu, doua cuvinte licentioase, te înseli.
    Ai dreptate, nu trebuie sa fim nici ca la scoala de bune maniere, dar nici ca-ntr-o mahala jegoasa, care îti provoaca repulsie.
    Si sa-ti mai spun ceva. Întreaga noastra discutie nu-si are rostul, atâta timp cât regula o face Ion Cristoiu, care pune acea „atentionare” la sfârsitul fiecarui articol, în speranta ca ea va fi si respectata.
    Deci, nu fi mândru ca-i aprobi pe cei care folosesc un limbaj care încalca regulile bunei-cuviinte, chiar daca tu nu procedezi ca ei!

 • L-au si bagat tare in seama astia din vestul Europei pe Macron cu manifestul lui.
  The Guardian, a mai asezonat textul cu niste poze, uitati-va la cea de sub titlul ¨defending our freedom¨ 🙂
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/mar/04/europe-brexit-uk
  Una din idei este sa faca salariile egale, pe meserii echivalente, in toata UE, ca sa stopeze migratia din est…Cool, stie multe asta micu despre cum functioneaza o economie . Asa se face!! 😛

  • The Guardian publică pe bani mizerii de-astea. Să nu te aștepți să și anunțe că articolul despre retardatul Macron e publicitar. 😀

  • Ce știe boul ăsta Macron despre economie de piață? Doar prețurile ptr parfumurile lu baba lkui. În rest e jale. Ca președinte s-a băgat personal să scumpească prețul la motorină, căa vea el în plan să scoată motorina de la pompe. Nici în NIgeria nu fac ăia așa ceva, prețu la combustibil îl decide piața , nu un cîrnățar ajuns întîmplător președinte.

 • Macron se zbate inutil precum gaina in faza pre-ciorba. Nici un imperiu nu a rezistat la scara istoriei. Cu cat se incearca mai tare centralizarea, cu atat fortele centrifuge vor fi mai puternice. Actiune si reactiune. Eminentii nostri fizicieni, Werner si Angela ar trebui s-o stie. Definitorie ramane insa vorba din strabuni: lucru amestecat miroase a rahat!

  • … din care Macron vrea să facă bici ( sau, mai bine zis, beach), care să și pocnească !
   E cam greu, nu-i așa ? He, he, heee !?

 • Uniunea Europeana a fost conceputa de la inceputurile ei ca o alta uniune sovietica, doar ca putini au sesizat aceasta perspectiva. UE este un imperiu antihristic, la fel ca fosta URSS si mai recent USA. Scopul crearii acestor uniuni statale este distrugerea a tot ce tine de traditie si identitate proprie. S-a pornit cu America de Nord, a continuat cu Eurasia si a culminat cu Europa, pentru ca in final sa se extinda la intreg globul pamantesc. Toata lumea sa fie un singur stat condus de un Guvern Mondial cu sediul la Ierusalim, in care sa se vorbeasca o singura limba (engleza), sa se practice o singura religie (luciferica), traiul sa fie la comun si liber de orice restrictie morala (comuna primitiva, Sodoma si Gomora), schimburile economice sa se faca intr-o singura moneda(virtuala), nasterile sa fie controlate (eugenie), intreaga populatie sa fie pe deplin supravegheata si manipulata prin intermendiul implanturilor cu nanocipuri (Matrix), iar peste toata aceasta lume sa imparateasca ANTIHRIST, un om genial posedat de insusi Lucifer, cel mai mare dintre ingerii cazuti. Din nefericire, TFL-istii nostri sunt „agentii schimbarii” care vor implementa in Romania ideologia neo-marxista, antihristica, USR fiind reprezentatul lor in plan politic. Impunerea acestui mod de gandire dezumanizant si diabolic va duce la disparitia nu numai a omului si a vietii pe pamant, ci a intregului univers, care va fi preschimbat si reinoit dupa Judecata de Apoi.

  • Măi ‘NN’, câte conturi ai ? Dar, asta nu-i singura … întrebare ? Cum faci de-ți apar postările ‘peste rând’ ? Cre’ c’ai înțeles la ce mă refer ? ARU (!!!) !

  • Macron un bou sinistru, adus la șefie pe banii unora care cîștigă din sărăcirea francezilor., Foarte bun editorial.

   • Doi lățoși Secu care au ajuns agenția de știri a fomistei lu Soros numită Kovesi, specializată în state paralele: e vorba de boul de Nick Cernat mînca-ne-ar din mur rahat 😯 și cu fi-su mai handicapat Teo Matei mînca-ne-ar din kur ce vrei 😀 . Peisajul romînesc nu ar fi complet fără modelul ăsta de sclavi perfecți, plătiți pe nasturi, care ar suge-o de la „investitori” străini (cum sînt stăpînii actuali ai lu Kovesi) în orice epocă ar fi căcați de mă-sa. Nu-i tîrziu nici acu să afle că Soros e sponsor la Harvard așa că e normal ca pupila Lulu’a Kovesi din Romania să fie pe lista spălării de creier de-acolo,

    https://www.hks.harvard.edu/centers/cid/about-cid/donors-sponsors#
    Se premiază sorosiștii între ei și Cernat- Matei leșină de fericire- v/a schimbat Soros plata, vă dă acum cînepă indiană îmn amestec cu țuică de pufoaică? 😡

  • Uite-aci, oligofreni de lux Cernat și Matei, adevărata nominalizare a Luluței Kovesi. Fiorosu procuror specializat în state paraelle Luluța a reușit să finalizeze cu trimiteri în judecată doar 5 dosare, mai puține decît un procuror de judecătorie la Cornetu.

   https://www.luju.ro/magistrati/diicot/de-atat-a-fost-in-stare-dupa-ce-a-condus-piccj-si-dna-laura-kovesi-poate-ajunge-sefa-parchetului-european-chiar-daca-are-mai-putine-dosare-solutionate-cu-rechizitorii-decat-un-procuror-de-parchet-de-judecatorie-diicot-dezvaluie-ca-in-perioada-in-care-a-ac
   DIICOT dezvaluie ca, in perioada in care a activat la aceasta structura, Laura Kovesi a reusit sa finalizeze cu trimiteri in judecata doar 5 dosare. In restul cauzelor, Luluta a dat NUP si SUP T pardon SUP. Așa că poa să dea Soros cu Harvardul lui sute de nominalizări lu Kovesi, mai deșteaptă decît e n-o s-o facă, este? Iar pe voi doi o să vă mențină în aceeași stare de agregare amorfă, doi ursuleți ptr care niște afgani trudesc la ora asta pe plantațiile de mac să vă trimită în timp util prafurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *