Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Dosarul Traian Băsescu: O lucrătură a Serviciilor lui Klaus Iohannis prin intermediul CNSAS

Joi, 9 mai 2019, noaptea, am intervenit prin Skype (nu sînt în țară) la emisiunea Sandrei Stoicescu de la ora 22, în dezbaterea Cazului Băsescu- CNSAS. Susținînd că e o Operațiune a Serviciilor prin intermediul CNSAS, am pus această tentativă de scoatere din joc a lui Traian Băsescu, evident, cu pagube uriașe pentru sănătatea mintală și morală a nației (după un fost președinte acuzat de Crime împotriva umanității, avem acum un fost președinte acuzat de a fi fost colaborator al Poliției politice din comunism), pe seama creșterii PMP în sondajele pentru europarlamentare ca rezultat direct al tractării de către Traian Băsescu.

Vineri, 10 mai 2019, după- amiază, am dat un interviu prin telefon agenției Mediafax. Reproduc mai jos texul așa cum a apărut el pe fluxul Agenției. Vineri, seara, am citit textul trimis spre publicare la rubrica invitații cristoiublog.ro de bine informata noastră colaboratoare Julia Luca. Excelenta colaboratoare (există, nu e un pseudonim al unui Grup Special de Lucru din SRI) avansează ipoteza unei Operațiuni menite a-l scoate din joc pe Traian Băsescu pentru ca PMP să poată fuziona cu PNL în cadrul Campaniei de strîngere a rîndurilor Dreptei sub măreața comandă a lui Klaus Iohannis. Nu e prima oară cînd colaboratorii mă întrec în agerimea de a desluși tîlcurile evenimentelor din jur. Într-adevăr, ipoteza Juliei Luca e mult mai credibilă decît cea a stopării asecensiunii PMP la europarlamentare. Mai ales că un PMP intrat în Parlamentul european doar prin tractarea de către Traian Băsescu ar însemna o pondere uriașă a autorității fostului președinte asupra PMP. Și atunci cum să mai faci PMP-ul înghițit de partidul de casă al lui Klaus Iohannis?

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – Ion Cristoiu afirmă că în cazul descoperirii dosarului lui Traian Băsescu de colaborator al Securității, ca poliție politică, este vorba despre o lucrătură a serviciilor, care ar trebui rapid anchetată, pentru că este posibil ca dosarul să fi fost ascuns pentru fi folosit în bătălia electorală.

Ion Cristoiu reamintește că a avertizat de nenumărate ori că CNSAS va fi folosit în lupta politică, așa cum și a mai fost, cazul Mona Muscă fiind celebru. În opinia sa, cazul Băsescu este însă cu atât mai straniu cu cât fostul președinte a fost verificat până acum de cinci ori, ultima dată în 2016, când a candidat pentru Senat.

“În cazul de față nu este nici coincidență, este o lucrătură și sunt stupefiat că colegi din presă precum cei de la Antena 3, de la Dan Voiculescu, nu fac altceva decât să jubileze în loc să se întrebe, ca jurnaliști, chiar dacă Traian Băsescu este dușmanul lor, cum de a fost posibil sau e posibil în democrație o asemenea aberație. Traian Băsescu a primit cinci adeverințe că nu a fost colaborator al Securității ca poliție politică, pe baza cărora el a candidat. Deci, nu era vorba de o adeverință că a plătit întreținerea la bloc. În absența acelei adeverințe, Traian Băsescu nu mai avea cariera politică și cea de președinte. Deodată, într-o operațiune de rutină, deoarece verificarea sigur este obligatorie pentru candidații la europarlamentare, se descoperă nu o hârtie, ci ditamai dosarul, care, din care rezultă că în alte dosare erau note informative. Se descoperă, nu că a fost sursă, nu că a fost ofițer sub acoperire, ci că a fost recrutat, cu toate datele de colaborator ca poliție politică”, a declarat, pentru MEDIAFAX, jurnalistul.

Ion Cristoiu punctează că decizia CNSAS ridică multă semne de întrebare și dezvăluie ultima șmecherie care îi permite acestei instituții să se implice în lupta politică.

“Vă avertizez că este o constatare, potrivit legii, nu numai că a fost informator, ci și că notele sale olografe au făcut rău unor oameni. Și aici avem două etape importante: 1. Cum de un asemenea dosar, vânat de atâta timp, că Traian Băsescu a fost controversat, s-a scris și în presă, s-au adus documente, unde a fost acest dosar? Să nu-mi spună mie că s-au prelucrat acum datele în legătură cu Traian Băsescu, pentru că fiind vorba de un politic controversat, cu atâția dușmani, mai mult ca sigur, în perioada respectivă s-au răscolit toate arhivele. Să nu-mi spună mie că acum, brusc, au descoperit ei niște file, pe baza unor prelucrări că asta este ultima șmecherie a CNSAS. De ce ați dat cinci adeverințe de necolaborare înainte? Păi noi acum am prelucrat. Păi în felul acesta orice decizie a lor este nulă și atunci ar trebui să se desființeze, ce rost are? Nu poate să dea acum o adeverintă că cineva nu a fost colaborator și peste doi ani zice, stați că între timp am descoperit… Nu există așa ceva. Deci, după părerea mea acest dosar a fost la un serviciu, ori la SRI, ori la SIE, și a fost dat acum. De altfel, chiar Comunicatul CNSAS precizează că reverificarea se face atât în bazele de date proprii, cât și la foștii deținători de arhivă, SRI și SIE”, a subliniat analistul politic.

Ion Cristoiu a explicat și care este miza acestui dosar scos de CNSAS de la naftalină pe motiv că au fost descoperite informații după prelucrarea unor noi dosare.

“Repet, este practic imposibil ca documente în legătură cu o asemenea personalitate să fi fost pe undeva rătăcite și de-abia acum prelucrate. El a fost dat acum sub pretextul că abia acum au fost prelucrate. Traian Băsescu este un pericol deoarece sondajele secrete, nu astea ale PNL și USR, trage în calitate de cap de listă, partidul. Și este o modalitate de a opri această ridicare a PMP deoarece PMP ia voturi de la PNL, din zona dreptei. Și-atunci s-a contracarat”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul este de părere că ar trebui făcută urgent o anchetă care să lămurească circumstanțele în care a apărut noul dosar al lui Băsescu.

“De aia spun că jurnaliști mai mult sau mai puțin prestigioși jubilează și nu pun această întrebare: Ori până acum s-a mușamalizat, dosarul a existat undeva și atunci trebuie făcută urgent o anchetă, de presă, penală: unde era dosarul, dacă a fost la CNSAS, când a fost dat la CNSAS, pentru că se poate vedea imediat, cine le-a preluat și de ce le-a ascuns. Dacă a fost dat acuma, să vedem când a fost dat. A doua întrebare este: presupunând că aceste lucruri au existat într-adevăr, cum de ies acum la iveală? Nu există așa ceva pentru că, anul acesta, așa cum am spus CNSAS va fi folosit ca intrument de scoatere din joc și vom avea alte și alte surprize sub pretextul că ei între timp prelucrează. Nu avem până acum, și ar trebui după ce se ia o decizie de instanță, un mers al acestui dosar. Adică, în momentul în care ei au început verificările, este imposibil ca ei să fi luat pentru fiecare candidat dosarele la mână”, a explicat, pentru MEDIAFAX, jurnalistul.

În opinia sa, e greu de presupus că s-au găsit informații așa, deodată despre Traian Băsescu și este surprins de rapiditatea cu care Colegiul CNSAS a decis sesizarea Curții de Apel București.

“E clar că în cazul lui Traian Băsescu a zis <stați așa că noi știm mai multe lucruri hai acuma să-l dăm în gât>. Deci nu există, pentru că altfel ar fi fost o verificare, are cinci adeverințe și e a șasea. Gândiți-vă că a luat și când a candidat la Senat. Este foarte greu de imaginat că într-o instituție birocratică deodată și-a amintit cineva și a zis <domnule, hai pe Traian Băsescu să-l verificăm serios>. Am înțeles că au găsit note de informații în dosarele altora. Haideți să fim serioși. Aceste lucruri se găseau din 1989 pentru că vedeai unde era el suspectat a fi fost recrutat informator în dosar și căutai unul din colegii săi. Dacă era vorba de student. Altă surpriză este rapiditatea cu care Colegiul CNSAS a votat pentru că în alte cazuri notele de constatare pot fi respinse la vot. Repet, Colegiul a votat nu că a fost colaborator, nu că a fost sursă, că a fost obiectiv, ci că a făcut poliție politică. Înseamnă că acele dovezi rămâi cu gura căscată când le vezi. În cazul lui Traian Băsescu, Colegiul ar fi trebuit să fie mai prudent”, este de părere jurnalistul.

Ion Cristoiu a reamintit că în cazul fostului procuror general Augustin Lazăr, membri ai CNSAS s-au pronunțat înainte de reverificare. “În cazul lui Traian Băsescu s-a făcut reverificare de rutină și s-au descoperit lucruri care până acum nu au fost procesate. În aceste condiții, cum de în cazul lui Lazăr nu s-a făcut o reverificare, ci s-a spus că nu are? Păi de unde știa Nagâț? În primul rând Nagâț nu trebuia să iasă, ci președintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, și să spună că <nu știm, avem adeverințe, dar având în vedere că se procesează într-una, vom reverifica>”, a subliniat Ion Cristoiu.

Analistul politic este surprins că lumea nu reacționează la ceea ce se întîmplă în acest caz deoarece ascunderea dosarului presupune complicitate la ascensiunea unui politician care a condus 10 ani România.

“Acum o să vedem la Curtea de Apel. Se judecă faptul că cineva a fost colaborator al Securității ca poliție politică, adică dacă notele sale olografe au făcut rău cuiva. Că dacă notele alea sunt colegul meu e simpatic și frumos nu fac rău. Deci asta trebuie apreciat în instanță și nu este exclus ca instanța să respingă, au mai fost cazuri. Pentru că e foarte greu de apreciat dacă a făcut sau nu rău. Pentru că trebuie să vină victima și să spună în urma acestei delațiuni eu nu am obținut ceva sau m-au dat afară din facultate sau m-au împușcat sau nu i-a dat voie să plec în străinătate. Sunt uluit că nici în presă, nici în politică nu se face scandal. Dacă cineva a ascuns dosarul, dacă cineva l-a ținut deoparte, înseamnă că el a fost complice la ascensiunea unui politician care nu trebuia să urce. Și de ce acum la o verificare de rutină?”, se întreabă analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus că acuzațiile la adresa lui Băsescu reprezintă o temă sensibilă pentru electoratul său de dreapta și susține se va vedea în zilele următoare dacă a fost sau nu vorba despre un scenariu în acest caz.

“În cazul lui Traian Băsescu nu e vorba că-i interzice să candideze, dar electoratul său este totuși un electorat de dreapta, sensibil la această temă. Vom vedea în zilele următoare dacă e chiar un scenariu, dacă se pronunță repede instanța, până la alegeri, și după pronunțarea, să zicem în defavoarea lui Traian Băsescu, până atunci este prezumția de nevinovăție, să înceapă o campanie a ONG-urilor, a liderilor de opinie de dreapta, care să-i ceară să nu mai candideze. Depinde foarte mult în perioada următoare și de tămbălăul pe care-l fac colegii de dreapta ai dlui Traian Băsescu”, a conchis Ion Cristoiu.

Surse din CNSAS au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în ședința de joi, membrii Colegiului au dispus trimiterea către Secția de Contencios a Curții de Apel București o acțiune pentru a fi stabilit dacă Traian Băsescu a fost sau nu colaborator al Securității.

Fostul președinte al României a declarat vineri, la Iași, referindu-se la hotărârea CNSAS de a trimite către Secția de Contencios a CAB o acțiune pentru a fi stabilit dacă a fost sau nu colaborator al Securității, că este ”la a cincea adeverință”. ”Sunt la a cincea adeverință. Înțeleg că… colaborare, colaborare, dar nu există un angajament. E în regulă, o să mă duc să văd dosarul după ce se termină la instanță și o să am o poziție publică legată de acesta”, a declarat fostul șef de stat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Dosarul Traian Băsescu: O lucrătură a Serviciilor lui Klaus Iohannis prin intermediul CNSAS”

 • Eu imi doresc sa ajunga alde Caramitru si Catzu la cascaval. Dupa care sa desfiinteze pensiile si asigurarile de stat si de asemenea salariul minim. Bai, dar sa- i traga o politica de-aia neocon de sa ramana romanul fix in chiloti in mijlocu’ campului. Ceva gen ciuma lui Caragea. Nu de alta, dar sa avem si noi o tara ca afara. Cine nu rezista, la cartoane. Dupa, astept ode pentru UE!

 • Polemizând amical cu stimabilul Nikola, mi-a venit o alta idee:
  este posibil ca Basescu sa nu fie dorit în rândul parlamentarilor europeni de catre niste forte externe, nu interne. Tinând cont ca Basescu a pledat mereu în favoarea UE si a unitatii statelor membre, ne poate duce gândul ca cei care-si doresc destramarea UE, vor sa-l împiedice pe fostul presedinte sa ajunga europarlamentar. Acestia pot fi rusii, în primul rând, dar nu trebuie excluse si alte posibilitati…
  Ia sa vedem, cine putea pastra ascuns dosarul lui Basescu pâna acum? Cei care l-au sustinut la presedintia României. Americanii, adica. Cine pot sa faca abracadabra si dosarul sa apara? Tot americanii. De ce nu-l vor americanii pe Basescu în UE? Întrebati-i pe ei, sau imaginati-va singuri!

  • … cine POATE, adica.

  • Americanii vor să mențină UE în „viață”???
   Mai degrabă rușii doresc asta, iar Germania să fie principala forță în UE.
   Oricum Băsescu este un pion prea mic în jocul acesta. Pentru americani este mult mai important Maior, iar Maior a avut acces deplin la toate arhivele și probabil are dosare pentru toți grangurii, inclusiv cei mai mari. Pe americani îi interesează NATO nu UE, iar eliminarea unei mari piețe este în avantajul lor, fiindcă pe urmă iar cumpăra pe toți la bucată.

 • Mai nea Ioane esti convins ca Basescu nu a fost ofiter acoperit a Securitatii?Spune DA,si apopi analizeaza componenta CNSAS-ului initial,cum toti membrii au fost albiti si au pus sute de dosare in arhiva „cinstitului” :partiotului”si de neinlocuitului Basescu.Tot ma intreb ce legatura o fi fost intre nea Basescu portarul dela caminele studentesti de pe Roza Luxemburg din Iasi si fostul presedinte ca prea semana.

 • 1.Traian Basescu nu a fost doar colaborator, ci si ofiter de Securitate. 2.Pana in prezent, majoritatatea, daca nu toti, presedintii si premierii Romaniei au facut parte din structurile Sistemului. 3.Cele 5 „verificari” CNSAS anterioare au avut rolul de a-l albi pe Basescu, acum adevarul iese patial la lumina pentru ca Iohannis are interes ca PNL+PDL sa obtina cat mai multe voturi, care altfel s-ar fi scurs catre aripa PMP a PDL. 4.Acesta este doar inceputul pentru Traian Basescu, deoarece Iohannis are nevoie ca fostul presedinte sa apara in tuse cat mai inchise pentru ca prin contrast el sa apara in culori cat mai deschise. Si asa se va proceda cu toti potentialii prezidentiabili care ii pot pune probleme. Doar ca Sistemul va lua o mare plasa, pentru ca presedinte va iesi un ANONIM – dupa cum v-am mai spus -, care nu apartine niciunui centru de putere. Simplu ca buna ziua!

  • He, he, heee, ce-mi place că, dacă citim invers, din ANONIM iese … MINONA !
   Cine a înțeles , bine, cine nu, iară bine !

  • Auzi, domnule Multi vad, putini cunosc, repeti mereu ideea cu ANONIMUL care va ajunge presedinte. Daca esti asa convins, înseamna ca dv. cunosti numele anonimului si ai putea sa ni-l spui si noua. Ia zi-ne si daca citesti în stele sau în bobi, ca-i foarte important!

   • O fi vreun reșapat de la pemepe, ca sa nu-i rostesc numele, că sa nu mai zic de un actor „anonim”, că d’astia sunt cu duiumu’ !
    Guess who !?!

 • Din toata tarasenia rezulta ca Justitia e independenta. Hahahahaha, ce-mi plac glumele mele!

  • Si mie.
   Si mai rezulta ca secu nu se mai implica în viata politica. Banuiesc ca si tie îti plac glumele mele.

   • Pai nu se implica pentru pentru ca secu e deja tot ce inseamna politica si in general decizie in Romania. Cap-coada! Iar prostii se duc sa voteze. Hahahaha!

 • Sunt mai mult decât convins că la originea acestei bombe „cu fîss” stau niste „refluxuri laringiene” ale Nutzycăi, din San Jose !
  Băsescu este folosit ca monedă de schimb, mai ales că, intre timp, au fost „albiți” complet Florică și Pescariu ! Probabil va urma și dosarul Elenei, in care se va da o sentință de genu’ … FAPTA NU EXISTĂ ❗ PUNCT ❗

 • Maestre, nu fiti atât de suparat pe colegii dv. de la Antena 3, pentru ca odinioara le-ati cunoscut foarte bine caracterele infecte si de aceea i-ati si parasit. Nu o sa înteleg niciodata de ce a trebuit sa va reîntoarceti în cuibul acela cu vipere al lui Voiculescu.
  În ceea ce-l priveste pe Basescu, mie mi se pare mult mai grav faptul ca zeci de ani s-a ascuns calitatea lui de colaborator al securitatii si ca abia acum, adevarul este lasat sa iasa la lumina.

  • I-am spus si apreciatei dv. colaboratoare Julia Luca urmatoarele: dosarul lui Traian Basecu a fost scos de la naftalina acum, ca sa fie ajutati pesedistii si candidatul lor la presedintie, nu ca sa fie ajutati liberalii si Iohannis.

   • Da, dobi. Exact din voturile pesedeului tragea Basescu.. Sharp as a razor! 😀

    • Nu, creti, nu ai dreptate! Basescu îsi are propriul electorat de multa vreme, chiar daca tu nu stii asta. Problema se pune catre cine vor merge voturile astea la prezidentiale, ca alea sunt mai interesante pentru români, si nu europarlamentarele! Valea, scandalagiule!

     • Da, bai desteptule, lansau petarda dupa ce Basescu si ai lui prindeau aripi prin posibile, foarte bune rezultate la europarlamentare! Europarlamentarului Traian Basescu, fost presedinte al României, nu i-ar mai fi devoalat nimeni dosarul de securist în asemenea conditii, cel putin înca 5 ani dupa apropiatele alegerile pentru UE. Valea!

 • altă petardă, ca să mai respire USL, și liberalii și pesediștii

  • alianța asta mare nu are de ce să moară, și probabil că ni va muri niciodată.

   pemepé e si el acolo, are valoare de inventar pe scema politic.

   totuși ăia mari, singuriicare contează, au nevoie de pauze, și faza asta cu băse le convine și penelé si pesedé

  • asta in condițiile in care in romania președinții sunt un fel de primari cu mai multă putere, prestigiul/puterea lor sunt undeva pe linia de plutire, in schimb partide ca pnl sau psd impun și au putere simbolică masivă in populație indiferent de personajele aflate temporar la varf

  • Nu-i nici o pierdere că pleacă distrusu ăla de Băsescu. El a fondat Statu Paralel, și-a trimis slugile Kovesi_coldea la vînat de oameni, de romîni. Ptr prima oară, după mult timp, sînt de acord cu nazistu de la Cotroceni. Dacă el Klaus a fost la orihginea dosarului lui Băse, bine a făcut. La mai multe! 😎

   • Ar fi vrut KWJ să fie „nașul” lui Băsescu, însă în situația actuală altcineva l-a pocnit în cap, iar el încearcă să profite din asta. Ne convingem cum stau lucrurile dacă îl recheamă sau nu pe Maior.

  • Idiotul util Soros numit Frans Timmermans vrea introducerea unui salariu minim European. E doar o viclenie de doi bani a unui prapadit care s-a trezit si el in campanie pt europarlamentare. A mai promis el Frantz multe,inclusiv accesul Ro in Schengen, dar nu s-a implinit nimic fiindca sorossimul stie doar sa promita,mereu pe banii altora. 😆 😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *