Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndurile lui Cristoiu: La Cotroceni s-a semnat un Acord Național Parțial. O aberație tip Klaus Iohannis

Gîndurile lui Cristoiu: La Cotroceni s-a semnat un Acord Național Parțial. O aberație tip Klaus Iohannis

Joi, 13 iunie 2019, potrivit noi programări, a avut loc o nouă ediție a emisiunii, Gîndurile lui Cristoiu, transmisă în direct și înregistrată pe Mediafax.ro și Gandul.info. Moderator: Monica Mihai. Așa cum am procedat și data trecută redau în două ediții ale cristoiublog.ro transcriptul emisiunii. Înregistrarea video o voi posta în integralitate pe cristoiublog.ro, la cunoscuta rubrică video.

Monica Mihai: Bun la o nouă ediție a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”, în fața mea jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu, bine ați venit!
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit!

Monica Mihai: De unde ați venit?
Ion Cristoiu: Am venit de la un breaking news, la Fundația Titulescu s-a lansat o carte a domnului Florian Banu, intitulată „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”, cam așa ceva. Eu am scris prefața la cartea asta, am venit de la un breaking news deoarece, pentru prima dată cel puțin pentru mine, dar cred că și pentru mulți tineri, generalul Mihai Caraman cel care a spart NATO înainte de 1989 a venit și chiar a vorbit în public și în cuvântarea pe care am ținut-o eu am sesizat acest breaking news și am zis că dacă aș fi fost director de televiziune de știri transmiteam direct pentru că chiar a fost o știre mai importantă față de comitetul ăsta executiv al PSD.

Monica Mihai: Pentru că tot vorbim de breaking news-uri, în această săptămână am avut mai multe evenimente importante: Comitetul executiv așa cum ați spus și dumneavoastră al PSD care a avut loc astăzi, un comitet executiv la care s-au discutat mai multe lucruri, urmează să le dezbatem și noi în această emisiune: opoziția a depus în această săptămână mult așteptata moțiune de cenzură, săptămâna viitoare parlamentarii vor vota dacă cade sau nu cade Guvernul Dăncilă; trebuie să vorbim neapărat despre criza de peste Prut și anume tot ce se întâmplă acolo în momentul de față; dar și faptul că România a pierdut de curând scaunul permanent pentru care concura în cadrul Consiliului de Securitate al ONU; avem bineînțeles rubrica săptămânală ”Editorialul săptămânii” și ”Top 5 politicieni ai săptămânii”. Haideți să începem cu primul și poate cel mai important subiect al acestei săptămâni, mai exact Comitetul executiv al PSD, acolo unde Viorica Dăncilă cu alți oameni importanți din PSD pun la cale țara, ca să spunem așa. Au stabilit niște țeluri au vorbit despre un congres pentru alegerile prezidențiale, despre un congres pentru alegerea președintelui Partidului Social Democrat, care va avea loc pe data de 29 iunie, deși existau voci, mai exact Paul Stănescu, care spunea că ar trebui amânat acest congres. Cum vi se pare că s-au împărțit polii de putere în PSD, în urma acestui congres, cum vi se par taberele?
Ion Cristoiu: Nu e niciun pol de putere, este un singur pol de putere al doamnei Viorica Dăncilă, ce s-a întâmplat azi a fost o „plicticoșenie”, încă un nou pas spre înmormântarea PSD deoarece după semnalul dat de electorat în 26 mai, chiar și după cum stă PSD în sondaje, normal era ca la PSD să aibă loc măcar dacă nu o furtună, măcar așa o adiere, dezbateri, controverse, un grup care să scrie o scrisoare.

Monica Mihai: Spuneți că lucrurile au fost mult prea liniștite.
Ion Cristoiu: Nu, lucrurile au intrat pe o rutină absolut halucinantă, deoarece, repet, Viorica Dăncilă nu a ajuns președinte executiv că așa a fost al partidului în urma unei bătălii. Ea a fost numită de un domn numit Liviu Dragnea, ea fost numită premier, în niciun moment funcția ei nu a fost rezultatul unei bătălii, a fost pusă acolo, mă rog pusă știți de cine de domnul Liviu Dragnea, în speranța ce s-a și îndeplinit, că acolo e un fel de rotiță, o învârtea el cum vroia el. Domnul Liviu Dragnea a fost ridicat cu duba și atunci a rămas…

Monica Mihai: Viorica Dăncilă peste noapte șefa Partidului Social Democrat, al celui mai mare partid din România.
Ion Cristoiu: Și ea în loc să demisioneze atât din funcția de premier…
Monica Mihai: Era necesară demisia?
Ion Cristoiu: Cum să nu fie necesară deoarece ea este responsabilă, ea a fost al doilea om în perioada de dezastru al lui Liviu Dragnea, adică e greu de imaginat că în decembrie 1989 conducerea Partidului Comunist Român era luată de Emil Bobu sau de Dăscălescu. De ce spun de Emil Bobu pentru că o compar, am greșit cu Dăscălescu, Dăscălescu era chiar mai personalitate și era premier, pentru că adevărata slugă publică a cuplului Ceaușescu, era Emil Bobu și ca să înțelegeți și comparația, Emil Bobu a ajuns în Comitetul Executiv și în conducerea de la București, era prim-secretar la Suceava și tovarășul și tovarășa s-au dus într-o vizită și trezindu-se tovarășul noaptea l-a găsit pe Emil Bobu la ușa lui și l-a întrebat de ce și el a zis tovarășe secretar general numai eu cu ființa mea pot să garantez că dumneavoastră nu vi se întâmplă ceva. Sigur că l-a impresionat pe Ceaușescu și l-a adus la București, deci cam așa ceva a fost și cu Viorica Dăncilă, pentru Dragnea, toată lumea știe, că încearcă că s-a disociat, că încearcă să le spună acum că n-a fost ea, e altceva.

Monica Mihai: Că de fapt nu a luat deciziile…
Ion Cristoiu: Nu există, ea este responsabilă din punct de vedere politico-moral trebuia să demisioneze din toate punctele de vedere, în momentul în care ea demisiona, acest congres era un congres de luptă reală.

PSD pregătește un congres de ochii lumii, adică un congres de confirmare a Vioricăi Dăncilă

Monica Mihai: Spuneți că nu va fi o luptă reală, de altfel sunt încă doi candidați care și-au anunțat dorința de a…
Ion Cristoiu: Nu, și-au anunțat la prezidențiale, s-a înțeles greșit, la prezidențiale au anunțat.

Monica Mihai: Doamna Ecaterina Andronescu înțeleg că vrea să candideze pentru funcția de președinte al Partidului Social Democrat
Ion Cristoiu: Nu am auzit și nici nu cred, e așa de ochii lumii.

Monica Mihai: Adică spuneți că nici de data aceasta în PSD n-au învățat nimic după toate evenimentele care au avut loc.
Ion Cristoiu: Nu, stați să ne lămurim, Partidul Social Democrat a avut congrese, am și o documentare o putem discuta, congresele au adus pe Mircea Geoană, apoi pe Victor Ponta, în urma unei bătălii în congres. Cu surprize, la Mircea Geoană cel puțin am fost și eu acolo când Mircea Geoană țâșnind l-a învins pe Ion Iliescu, la congres. Un singur congres a avut loc în ultimul timp de confirmare pe funcție și anume a președintelui interimar Liviu Dragnea.
Monica Mihai: Care a fost aclamat de o sală întreagă.
Ion Cristoiu: Și a fost un congres de confirmare, nu un congres de bătălie, de alegeri.
Monica Mihai: E o diferență.
Ion Cristoiu: E foarte important. În cazul de față paradoxal, ceva sinucigaș, PSD pregătește un congres de ochii lumii, adică un congres de confirmare a Vioricăi Dăncilă.
Monica Mihai: Viorica Dăncilă a vrut ca acest congres să fie organizat cât mai repede.
Ion Cristoiu: Tocmai și de aia a vrut.

Monica Mihai: Paul Stănescu nu a vrut acest lucru, de ce nu a vrut Paul Stănescu organizarea congresului, ce ar fi avut de câștigat?
Ion Cristoiu: Pentru că mie mi se părea normal să i se dea dreptul Gabrielei Firea, pentru că este singura legitimă.
Monica Mihai: Nu Lia Olguța Vasilescu?
Ion Cristoiu: Nu, este Gabriela Firea pentru că ea a fost șefa puciștilor. Deci, hai să fim serioși, toți au fost alături de Dragnea.
Monica Mihai: Adică ea reprezenta valul schimbării din PSD.
Ion Cristoiu: Ea a avut curaj, dar să ne lămurim, nu știu bine, rău, a avut curaj a fost șefa puciștilor, a riscat. Doamna Dăncilă era atunci de partea lui Dragnea, Lia Olguța Vasilescu era de partea lui Dragnea, punct. Din punct de vedere moral imaginați-vă încă o dată că după plecarea lui Ceaușescu și a venit Iliescu, care cât de bine îl contrazisese, nu a venit niciun om de-al lui Ceaușescu. În cazul de față mi se pare normal să se creeze condițiile să candideze și Gabriela Firea care ea era îndreptățită. Doamna Viorica Dăncilă nu a fost împotriva lui Dragnea, asta este o legendă securistică.
Monica Mihai: Deși în ultimele săptămâni a părut că se distanțează a și recunoscut că nu au ținut legătura.
Ion Cristoiu: Eu sunt bătrân, dumneavoastră sunteți tânără, dar amândoi nu suntem proști. Era o poveste…
Monica Mihai: De ochii lumii.
Ion Cristoiu: Da, era așa doamna Viorica Dăncilă e supărată, de ce nu a demisionat?
Monica Mihai: Pentru că ea susține că are obligație față de partid.
Ion Cristoiu: Știu toți politrucii de la noi când vor să justifice ciolanul zic că au obligații, după asta spun că avea u obligații față de Moldova și față de Europa. Încă o dată și genială dacă ar fi fost, este părtașă la guvernarea regimul Dragnea. În consecință 1. s-au ești corect moral și dacă ai fost cu el ești până la capăt, asta este o chestiune minimă, de minimă demnitate care deosebește pe om de râmă. Eu sunt demn am fost cu el, intru în istorie cu el sau ies din istorie, dar e luat ăla cu duba și tu a doua zi vii și spui știți eu nu am fost cu el.

Monica Mihai: Săptămâna asta doamna Viorica Dăncilă a fost la Marius Tucă Show, acolo au discutat despre mai multe teme, cum vi s-a părut doamna Dăncilă? Am tot discutat și s-a tot vehiculat și prin presă că în ultima vreme, mai exact de când a fost închis Liviu Dragnea, aceasta pare schimbată.
Ion Cristoiu: Nu, ea a schimbat numai lecția pe care o recită dată de alții.
Monica Mihai: Cine îi dă lecția?
Ion Cristoiu: Ea are o mare problemă și pot să vă spun eu care am luat atâtea interviuri. Ea nu este ea nici acum, ea, nu știu cum o fi ea, habar nu am, poate că o fi o femeie fermecătoare, tot ce spune ea acum este de o platitudine cum rar am întâlnit la un politician. Eu am o expresie zic așa „când citesc textul ăla mă dau pe gheață”, adică nu se agață privirea de nimic, nimic, nimic, eu când citesc un text și declarația acum după Comitetul executiv nu rețin nimic.
Monica Mihai: Nu vă spune nimic.
Ion Cristoiu: Nimic, dar nimic, ceva să rețin ceva, pentru că ea recită niște texte nu știu cine i le dă acum și textul este așa ”nu eram eu”, cum adică nu eram eu? Adică cum nu era ea?
Monica Mihai: Da, a spus chestia asta chiar în emisiune.
Ion Cristoiu: Încă o dată adică cum nu era ea, mi se pare o nebunie, a fost premierul României timp de un an, cum nu era ea? Adică era o chestiune de oportunism, cineva îi comanda ei așa zice păi și cine o obliga ca ea să îndeplinească?
Monica Mihai: Păi și cine o obligă să îndeplinească acum, din partea cui vin mesajele acum, dacă până acum era foarte clar că Liviu Dragnea era cel care îi dădea direcția să spunem și acum cine ar putea să fie în spatele ei, dacă Liviu Dragnea nu mai e sau e tot Liviu Dragnea?
Ion Cristoiu: Nu, cred că e un Liviu Dragnea dar cu epoleți, eu nu cred în ea ca personalitate pentru că ea recită niște texte. Dacă îi pui o întrebare mai așa se descumpănește, nu e ea.

Prezidențialele ar fi o posibilitate să arate o nouă față a PSD, fie printr-un candidat ieșit din comun, fie printr-un președinte de partid ieșit din comun

Monica Mihai: Care va fi soarta ei dacă va trece moțiunea de cenzură?
Ion Cristoiu: Soarta ei este de dispariție definitiv din decor. PSD-ul mai are o problemă, de aia moțiunea de cenzură e un punct vital. Ea este premier, dacă acum s-ar vota un alt președinte de partid, iar vom avea dualitate și de aia zic că e mai bine să fie și premier și președintele partidului. Dacă PSD-ul ca să se salveze trebuie să cadă de la guvernare, în acel moment ar intra în opoziție, s-ar curăța de oportuniști că probabili mulți fripturiști vor pleca la Ponta și apoi iar vor veni înapoi dar oricum s-ar curăța. Partidul intrând în opoziție ar rămâne numai soldații credincioși, s-ar amâna congresul și s-ar declanșa o competiție reală în partid, ca să ajungă unul dintre ei șef și atunci și partidul de pe poziția de opoziție ar putea să folosească prezidențialele, nu știu dacă le și câștigă pentru a se re-brand-ui. Deci prezidențialele ar fi o posibilitate să arate o nouă față a partidului, fie printr-un candidat ieșit din comun, fie printr-un președinte de partid ieșit din comun.

Monica Mihai: Săptămâna aceasta opoziția a depus mult așteptata moțiune de cenzură. Este moțiunea de cenzură pe care a promis-o de altfel Partidul Național Liberal în momentul în care a intrat în campania electorală înainte de alegerile europarlamentare în care a spus că dacă poporul va vota ”Da” și vor fi de partea lor, atunci ei vor schimba guvernul. Săptămâna viitoare moțiunea de cenzură va fi votată în Parlament, având în vedere aritmetica actuală cum credeți că va arăta ziua de marți, vom avea din nou ”marțea neagră”, va trece moțiunea?
Ion Cristoiu: Dacă nu va trece moțiunea, mi-am și pregătit un editorial care va încerca să justifice de ce am crezut eu în naivitatea mea că moțiunea trebuia să treacă, adică să nu pice. Din punct de vedere rațional, minim rațional Guvernul trebuie să cadă. Și încep din punctul de vedere al lui Klaus Iohannis și al PNL și al opoziției ei au făgăduit acestui electorat, ”votul tău contează”, până cum votul lor nu a contat cu nimic.

Monica Mihai: Și asta ar fi dovada că votul lor contează dacă trece moțiunea?
Ion Cristoiu: Păi și atunci de ce au ieșit la vot?
Monica Mihai: Haideți să vedem: înainte Gigel Știrbu de la PNL a citit moțiunea de cenzură în Parlamentul României, haideți să vedem ce a zis acesta.

„Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,
Doamnă Prim-ministru, inexistentă
Doamnelor şi domnilor miniştri, inexistenți

Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală şi un NU categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara în dezastru şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa justiţiei”- Gigel Știrbu, deputat PNL”.

Ion Cristoiu: În primul rând că e un agramat, cea mai legitim, nu are cea mai, analfabetismul politicienilor români în frunte cu președintele se vede din folosirea excesivă a superlativelor. Deci când nu ai nuanță de gândire, când nu ai nuanțe, atunci folosești superlativele.
Monica Mihai: Dă bine ca discurs politic.
Ion Cristoiu: Nu, președintele este autorul tuturor superlativelor: foarte rău, foarte mare, foarte maxim, foarte. Foarte este un clișeu folosit de oameni care nu pot gândi altceva, în care legitim nu e cea mai legitimă, este legitim sau nelegitim. 2. Domnul Gigel Știrbu și-a pus acești ochelari galbeni de capră…

Monica Mihai: Înțeleg că au fost cadou de la soția dânsului.
Ion Cristoiu: Nu, a și explicat, deci dumneavoastră trebuie să înțelegeți încă o dată ce dezastru este și în opoziție. Această moțiune de cenzură ar trebui să fie un moment foarte serios în primul rând că au ales un personaj minor și zurliu. Deci trebuia să-l citească liderul opoziției.

Monica Mihai: De ce nu l-a citit Ludovic Orban de exemplu?
Ion Cristoiu: Pentru că așa sunt ei în opoziție, ei au justificat ochelarii galbeni ca să fie interesanți, păi nu l-a citit înseamnă că nu dă nicio atenție. Teoretic, toată lumea așteaptă ca această moțiune să dea jos Guvernul, în acel moment vine un lider marcant. Conținutul moțiunii este o prostie de la un capăt la altul, Guvernul trebuie să plece că a organizat prost alegerile din diaspora, hodoronc-tronc. Guvernul trebuie să plece că după doi ani a căzut la un vot popular. Nu am înțeles, domnul Gigel Știrbu împreună cu un domn Câțu face parte din acele personaje hazlii care asigură bancurile într-un partid, dacă ați observat vreodată în partidele noastre este întotdeauna unul, la PSD e ”Mitralieră” care spune, mai e Andrei Caramitru la USR, care din nevoia de publicitate spun tot felul de ….

Monica Mihai: Și nu sunt asumați de partid?
Ion Cristoiu: Păi nu, că fiecare partid are nevoie de unul care să spună lucruri trăsnite și e unul care spune lucruri trăsnite. Bun și ajungem la moțiunea de cenzură, toate datele raționale spun că Guvernul trebuie să plece, repet cu atât mai mult cu cât o depui, deci oamenii au ieșit la vot mânați de această teză ”Hai la vot că votul tău contează”.

În momentul în care ei au depus moțiune de cenzură a început meciul. Toată națiunea până marți așteaptă scorul meciului

Monica Mihai: Vom da jos Guvernul pe baza votului tău.
Ion Cristoiu: Domnul Klaus Iohannis a zis: imediat. Au ieșit la vot, până acum nu s-a întâmplat nimic, dacă nu depuneau o moțiune de cenzură nu se întâmpla nimic, până la urmă lumea uita.
Monica Mihai: Pierdea din electorat.
Ion Cristoiu: Nu, dacă nu depunea, se uita. În momentul în care ei au depus moțiune de cenzură a început meciul, e un meci. Toată națiunea până marți așteaptă scorul meciului.
Monica Mihai: Trebuie să explicăm că în aceste zile cu siguranță au loc negocieri foarte dificile.
Ion Cristoiu: În momentul în care pică moțiunea de cenzură se legitimează PSD-ul și ia din nou avânt, pentru că e o confirmare nu are niciun rost să-i confirmi. De aia eu tot sunt convins că moțiunea trece.
Monica Mihai: Chiar și liderul USR, Dan Barna, spunea la un moment dat că le lipsesc undeva la 20 de voturi după calculele lor. De unde ar putea să vină aceste voturi?
Ion Cristoiu: Nu vă luați după aritmetica parlamentară, dacă e un plan de cădere a Guvernului, nu are nicio legătură cu aritmetica parlamentară, ne trezim că în dimineața aia că un grup de la PSD anunță oficial că pleacă la Pro România sau că votează împotrivă oficial.
Monica Mihai: Credeți că, de fapt, acolo au loc negocierile acum, încearcă să convingă parlamentari PSD.
Ion Cristoiu: Nu cred că sunt negocieri, cred că se pun în mișcare diferite structuri. Dumneavoastră mai țineți minte povestea cu Valea Uzului?
Monica Mihai: Da, cu siguranță.
Ion Cristoiu: Care e motivul care l-au pus acum, UDMR…
Monica Mihai: Este și în textul moțiunii această problemă.

Ion Cristoiu: UDMR a anunțat că votează moțiunea de cenzură, o premieră, pentru că ei au votat întotdeauna cu PSD-ul în ultimii doi ani, pentru incidentul de la Valea Uzului. Mai țineți minte că am repetat că acolo e ceva în neregulă.
Monica Mihai: Da, am discutat și în emisiunea trecută că prea întâmplător au apărut aceste probleme acum.
Ion Cristoiu: Și acum se devoalează că această operațiune a fost pusă la cale de servicii.
Monica Mihai: Pentru ca UDMR să poată să semneze moțiunea de cenzură.
Ion Cristoiu: Dar suntem de acord acum, pentru că totul în desfășurarea aia nu e nimic real, adică cum au venit oameni din toată țara cu români de la Satu Mare să depună coroane de flori la Valea Uzului, eu nu știu unde este Valea Uzului nici acum, a fost pusă la cale. Asta m-a îndreptățit pe mine și mă face să cred că până la urmă o să pice Guvernul. Dar repet cred că la un moment dat amândoi considerăm ca și dumneavoastră mult mai deștept decât sunt. Cred că acolo la Cotroceni este o dispută și am observat-o și în presa lor, unii spun așa haide să dăm jos Guvernul, punem acest Guvern (…) câștigă alegerile pentru că le schimbă discursul, adică poate să spună ”uite în perioada asta au făcut aia, aia, aia” sau asta e o grupare din care aș putea să fac și eu parte…

Monica Mihai: Și cealaltă grupare?
Ion Cristoiu: Cealaltă grupare spune în felul următor „da, dumneavoastră trebuie să aveți, și s-a văzut, și anume PSD-ul”, se pare că a învins până la urmă gruparea a doua pentru că și astăzi când s-a semnat acel acord național parțial, Klaus Iohannis o ține tot cu PSD-ul dușman. PSD-ul ca bătălie publică nu mai poate fi prezentat ca dușman, pentru că Dragnea nu mai e și e greu când imaginea publică este că PSD-ul are probleme, că Dăncilă e slabă, că PSD-ul e criticat, nu mai poți să mai vii și să mai vorbești despre PSD.
Monica Mihai: Faceți o previziune, dacă trece moțiunea de cenzură cine vine premier?
Ion Cristoiu: O să ajung și acolo, tot în cadrul acestor sfătuiri cealaltă echipă ar face următorul lucru: o moțiune de cenzură care trece, înseamnă un zbor al lui Victor Ponta. Pentru că în momentul în care trece moțiunea de cenzură probabil că premierul va fi luat de la Ponta. În acel moment toți fripturiștii de la PSD vor intra în Pro România. Noi nu facem previziuni, și atunci în cazul în care pică moțiunea principala victimă este Ponta, pentru că dacă moțiunea pică, Ponta s-a terminat cu partidul lui, pentru că eu dacă aș fi în PSD aș zice de ce să mă duc la Ponta dacă tot am rămas. Deci nu este exclus ca în planurile de la Cotroceni să spună ”da mă e foarte frumos, vine un nou Guvern, dar eu nu am niciun chef să-l întăresc pe Ponta pentru că e mult mai primejdios decât doamna Dăncilă”. În momentul în care trece moțiunea de cenzură Ponta devine numărul unu, pentru că sigur, și fără serviciile secrete o parte de la PSD trece la el ca să poată să intre la friptură. Dacă pică moțiunea de cenzură nu mai văd niciun motiv pentru care un PSD-ist să treacă la Ponta, de ce să trec la Ponta pentru că el e în opoziție ce sunt nebun, adică să plec de la putere să mă duc la Ponta, și în acest moment marele învins este Victor Ponta.

Monica Mihai: Dar cine ar fi marele câștigător sau câștigător poate cu ghilimelele de rigoare care ar ajunge premier.
Ion Cristoiu: Aici, pe termen scurt, este Dăncilă, pentru că în momentul în care nu va trece moțiunea ea se va duce și va fi aleasă cu aplauze.
Monica Mihai: Și reconfirmată și ca președinte al partidului.
Ion Cristoiu: Da, reconfirmată ca președinte al partidului și eu nu cred că în perioada următoare, sigur pe termen lung partidul are probleme, dar pe termen scurt partidul nu va avea probleme, deoarece vine acum un examen la care PSD-ul nu are nicio treabă. PSD are o treabă cu parlamentarele și localele, de la anul.
Monica Mihai: Adică peste câteva luni bune.

Ion Cristoiu: PSD-ul acum și dacă era Dragnea și dacă era Iliescu și dacă era Regina Maria tot pierdea pentru că nu o să fie decât un președinte din partea dreaptă. Nu are cum să fie, e greu de presupus că va veni un președinte de stânga, când stânga e la guvernare, nici marile puteri, nici serviciile, și în general poporul nu va vrea. În consecință pentru ei aceste prezidențiale pot fi interesante dacă găsesc un candidat care să ofere o altă imagine a partidului ”uite mă într-adevăr dacă ăla e de la PSD”, ei nu vor intra în turul al doilea, nu am nicio îndoială și atunci în turul al doilea ei vor fi arbitru.
Monica Mihai: Și-și vor face negocierile.
Ion Cristoiu: Da și atunci vor deveni și arbitru, dar după părerea mea prezidențialele pentru PSD sunt lipsite de orice (…)
Monica Mihai: Pe cine ați vrea dumneavoastră, analistul Ion Cristoiu, să vedeți la Guvernul României, dacă trece moțiunea de cenzură, ca premier, cine credeți că ar cel mai potrivit pentru acest rol în perioada următoare?
Ion Cristoiu: Trebuie să fie, după părerea mea, cineva de la Pro România, dar mai puțin spectaculos decât domnul Tudose, cred că domnul Câmpeanu ar fi de departe.
Monica Mihai: A fost și ministru al Educației, a fost și interimar la un moment dat.
Ion Cristoiu: Sau, repet, dacă pică Guvernul desemnarea premierului e în mâna președintelui și președintele poate să pună pe cineva și din afara politicii, un soi de tehnocrat ca să-i împace pe toți.

Pactul național parțial poate fi un temei pentru un guvern de uniune națională

Monica Mihai: L-ar putea pune pe Cioloș?
Ion Cristoiu: Nu, pentru că el ar veni printr-un partid prea mic, nu ar vrea ceilalți. Părerea mea este ca să pui pe cineva trebuie să fie de acord și Orban, să fie în fața lui ăla, adică președintele uite ce se întâmplă facem această negociere punem pe cineva din afara politicii. Acest pact semnat astăzi la care a fost și domnul Ponta, în continuare iresponsabilul vesel, așa cum i-am zis eu când era premier, poate fi temeiul pentru un guvern de așa-zisă uniune națională.

Monica Mihai: Adică cei care au fost prezenți astăzi să fie cei care vor forma guvernul de uniune.

Ion Cristoiu: Da pentru că acest pact, părerea mea nu s-a semnat astăzi pentru că e ziua lui, asta e o prostie, că e ziua de naștere a președintelui, nu, graba cu care s-a semnat pactul și asta mă pune pe gânduri pe mine că se pregătește un guvern care să aibă justificare în pactul ăsta. Adică cu vorbe mari, domnule de ce ne unim, păi ne unim că prin aceasta noi care am semnat pactul putem să formăm un guvern de consolidare a drumului european, trebuie să găsești o justificare de ochii lumii.

Monica Mihai: Că tot vorbim de drumul european și de alegeri în Republica Moldova, peste Prut există o criză ne mai întâlnită, o criză politică care riscă să aibă consecințe foarte grave pe plan politic și pentru noi, inclusiv, care suntem în vecinătatea lor. Cum vedeți situația din Moldova, există un guvern nerecunoscut, guvernul Maiei Sandu care este recunoscut de puterile occidentale, însă nu este recunoscut de către guvernul care a fost până nu de mult și care nu vrea să predea ștafeta, avem un președinte suspendat și un președinte desemnat care este de partea democraților și o stare de confuzie generală?

Ion Cristoiu: Prezentarea evenimentelor din Republica Moldova la noi a fost catastrofală. S-a prezentat tot ce s-a întâmplat ca o chestiune electorală normală în sensul următor și aici ajungem și la poziția noastră aberantă de dialog. S-a prezentat în felul următor la noi: acolo la un moment dat au avut loc alegeri, alegerile parlamentare din februarie au dat următoarea componență 30 de locuri – socialiștii, 20 de locuri cei de la Partidul Democrat din Moldova, Alianța ACUM era pe locul trei. Din punct de vedere electoral normal se puteau face câteva combinații sau socialiștii cu ACUM, sau socialiștii cu democrați sau ACUM cu democrați. S-a prezentat ce s-a întâmplat acum în Moldova ca fiind o soluție de ultimul moment, ori nu e adevărat, în Republica Moldova s-a format un guvern pe baza un document numit „Acord de înțelegere temporară”, deci nu este un guvern normal. Pe data de 3 iunie, tot mereu spun…

Monica Mihai: A avut loc o întâlnirea foarte importantă.
Ion Cristoiu: Pe data de 3 iunie au venit la Chișinău, un trimis al Departamentului de Stat al SUA, deci el și-a luat bilete de la Washington să meargă la Chișinău, a venit comisarul european pentru extindere de la Bruxelles, și-a luat și el bilet.
Monica Mihai: Și vicepremierul Rusiei.
Ion Cristoiu: Da. Deci au venit trei funcționari mari, nu ambasadori atenție, acești trei s-au dus la cele două părți la ACUM și la Dodon și le-a zis faceți o înțelegere temporară.
Monica Mihai: Este important să explicăm că este o parte pro-rusă și o parte pro-europeană, Alianța ACUM pro-europeană și partidul lui Dodon pro-rus.
Ion Cristoiu: Da, oamenii de la noi care au trecut pe la hotelul lui Plahotniuc, asta susțin, deci încă o dată, cei trei au decis ca reprezentanți a trei mari puteri, raderea lui Plahotniuc, asta nu înțelege nimeni, nu au decis instalarea unui guvern, ci un guvern temporar, care o să vedeți…
Monica Mihai: Care avea o misiune foarte clară.
Ion Cristoiu: În acordul de guvernare, în acordul ăla pe care nu l-a citit nimeni în România, se prevede o chestie unică în lume. Demiterea Procurorului General, demiterea celui de la Anticorupție, deci demiterea ălora… și patru comisii de anchetă. S-a plecat … cele trei mari puteri au ajuns la concluzia, la care ajunsese și Rusia, și anume: pericolul numărul 1 îl reprezintă capturarea statului de către un domn Plahotniuc, care până acum a jucat teatru că el e cu americanii, deci…

Monica Mihai: De altfel și fostul președinte Traian Băsescu a susținut acest lucru.
Ion Cristoiu: 1. În România a vorbi de dialog, acum e o nebunie, nu e dialog că guvernul s-a format să îl vâre în pușcărie pe ăla, care dialog? Păi nu ați înțeles? Deci guvernul nu s-a format că a vrut el, ce să negociezi?
Monica Mihai: Ci i s-a cerut să…
Ion Cristoiu: Ce să negociezi cu el? i s-a cerut să vâre în pușcărie pe ăla, deci cum să vii tu din România? 2. În momentul în care a fost pe 3 iunie domnul de la Cotroceni, că el a fost, nu i-au spus SIE, dacă știu eu și toți…
Monica Mihai: Se decide soarta Republicii Moldova.
Ion Cristoiu: Deci, există două posibilități, sau ei nu au ocolit, americanii, pentru că știau că în România trei sferturi din politicieni și consilierii de la Cotroceni sunt cumpărați de Plahotniuc și au trecut pe la hotelul lui Plahotniuc și au fost filmați și înregistrați. Și eu am văzut acum toți care pledează pentru dialog sunt ăștia, sau comportamentul președintelui care este absolut aberant, deci este limpede că în momentul în care guvernul ăsta a fost recunoscut și numit încă o dată în urma unei întâlniri în care a venit unul de la… nu au fost trei ambasadori da, în care au purtat girul ăsta. Trebuie să fii nebun și să vii să spui „noi vrem să dialogăm cu Plahotniuc”, ce să dialogăm cu Plahotniuc?
Monica Mihai: A trecut momentul dialogului, spuneți dumneavoastră?
Ion Cristoiu: Păi nu, a trecut momentul, acum e momentul pușcăriei pentru ăla.
Monica Mihai: Ok și are sunt scenariile posibile? În momentul de față…
Ion Cristoiu: Și acum ajungem la ăla, așa se explică și reacția structurilor de forță din Moldova, pentru că ele fiind ale lui Plahotniuc, deci predarea puterii, atenție e foarte important, de către poliție, de către Servicii Secrete, înseamnă predarea dreptului de a merge în pușcărie.
Monica Mihai: Și el știe acest lucru?
Ion Cristoiu: Nu, și ăia știu, de aia se opun, că normal ar fi așa, „bine mă, au câștigat ăia alegerile, nici o problemă intrăm în opoziție”, ei știu că întră în închisoare și atunci suntem de fapt în pragul unui război civil tăcut.
Monica Mihai: Încă tăcut, se poate…
Ion Cristoiu: Păi nu, tăcut pentru că ăia se apără, pentru că nu își apără posturile, își apără libertatea, așa se explică lucrurile din punctul ăsta de vedere.

Monica Mihai: Și care ar fi soluția?
Ion Cristoiu: Eu nu cred că Plahotniuc câștigă, din câte știu eu în lumea aceasta modernă au mai fost, faptul că ei au ales soluția aia disperată că mută ambasada la Ierusalim. Deci domnișoară din ce știu eu din istorie, când se unesc cele trei mari… fie li s-a dat mână liberă rușilor, când se unesc trei, înseamnă trei mari Servicii Secrete, înseamnă CIA, KGB, dumneavoastră chiar credeți că unu ca Plahotniuc…
Monica Mihai: Are vreo șansă…
Ion Cristoiu: Dar singura problemă pentru cei din România este că dacă începe hăituirea lu ăla și nu hăituirea din Parlament, ci de către băieți și FBI, s-ar putea să ajungă în România, pentru că ăla a fost omul nostru, a făcut foarte multe afaceri în România, s-ar putea să ajungă nici nu știți pe unde.
Monica Mihai: Și ce rol are Putin în toată treaba asta? La un moment dat se zvonea că rolul Rusiei ar fi acela de a federaliza Republica Moldova ca să creeze un precedent pentru Ucraina, credeți acest lucru?
Ion Cristoiu: Nu, asta este o teorie, acuma dacă mă întrebați eu sunt adeptul federalizării, adică adeptul… Transnistria nu are nici o legătură cu Republica Moldova, asta a fost un teritoriu lipit din adins de ruși, deci rușii au putut să (…) politic ca să țină în mână Republica Moldovenească de pe vremea lor îi lipim ceva care nu e al ei, da? și în felul acesta au creat o problemă de administrare, după părerea mea nu văd nici o problemă și soluția ar fi federalizarea, înseamnă că Transnistria să nu mai fie guvernată, oricum nu e guvernată de la Chișinău, dacă vrei să o rezolvăm, dar nu asta a fost principala cauză. Și rușii și americanii au ajuns la următoarea concluzie, nu se mai putea lucra cu omul ăla, nimeni nu înțelege în România ce înseamnă, dumneavoastră știți ce înseamnă un stat capturat? Observați acuma, deci au venit…
Monica Mihai: Ca toate instituțiile de forță sunt sub comanda lui Plahotniuc.
Ion Cristoiu: Și încă cum. Păi ce se întâmplă acum…
Monica Mihai: Drept dovadă deciziile Curții Constituționale din ultimele zile …
Ion Cristoiu: Ce se întâmplă acum confirmă faptul că ăla trebuie vârât la pușcărie pentru că normal ar fi, normal, din punct de vedere electoral, până la urmă ăia doi s-au unit, bun s-au unit, că era ultimul moment, dar s-au unit. Dar nu a fost o lovitură de stat în sensul că Filip era la putere și a venit… nu s-au unit, „cedez puterea”, faptul că ajunge cca șeful poliției să nu vrea să plece, deși ăla i-a dat ordin, ambasadorul, ambasadoarea Moldovei la Washington să nu vrea să vină, arată că ăla e stat capturat și atunci orice mare putere, și America, și Rusia nu are cu cine dialoga, chiar vorbesc serios, o să râdeți.
Monica Mihai: De a avea cu cine să lucreze în Republica Moldova.
Ion Cristoiu: Păi politicește, una e să lucrezi cu un om politic, Dodon e un om politic și una e să lucrezi cu oligarh, ăla este un oligarh că a cucerit tot, Procuror General, Servicii Secrete, Direcția Anticorupție, Curtea Constituțională. Și punctul care i-a scos din sărite pe americani, că ei pariau pe ei, a fost momentul când Andrei Năstase a câștigat alegerile la Chișinău și Curtea de Apel…
Monica Mihai: A decis anularea alegerilor.
Ion Cristoiu: Stați un pic, nu există…
Monica Mihai: Și acum cer din nou alegeri anticipate… Plahotniuc și-a manifestat dorința de a se organiza alegeri anticipate.
Ion Cristoiu: Păi în momentul în care s-ar face alegeri anticipate, ăla câștigă majoritate, dumneavoastră știți cine e Plahotniuc? Că eu am citit, e un om care a cucerit totul, faptul că el, dumneavoastră nu vă gândiți că a reușit, deci s-a dus la președintele Republicii, un fel de Klaus Iohannis, da? Domne și l-a înregistrat, suntem oameni normali? La președinte te înregistrezi pe ascuns și te dau la televizor, asta înseamnă că…
Monica Mihai: Și-a permis, mesajul a fost unul foarte dur transmis, de fapt cine e șeful statului.
Ion Cristoiu: Păi nu, dar spun… dumneavoastră vi se pare normal? Acum între noi fie vorba…
Monica Mihai: Jurnalistic vorbind bineînțeles că nu e normal.
Ion Cristoiu: Totuși nu cred că vă puteți duce la Klaus Iohannis acum cu un reportofon ascuns, că vă verifică da? dar nu numai atât, l-a și dat televiziunii care e a lui, stați să ne lămurim nu a dat la televiziuni, Publika e a lui, el are tot și presă și servicii și nu mai spun câte are în România. Vă dau un sfat, uitați-vă la jurnaliștii care ciripesc în favoarea lui, ăia toți au trecut pe la hotelul lui, când treci pe la hotelul lui te și filmează.
Monica Mihai: Ca să aibă ceva la mână.
Ion Cristoiu: Și atunci se vede, când îi aud pe ăia vorbind, domne eu nu am fost un admirator al Maiei Sandu, dar faptul că a reușit să se combine un… deci nu a mai contat pro rus sau pro occidental și americanii au zis „domne mai degrabă vorbesc cu un pro rus decât să vorbesc cu unu care n-a capturat statul”. O să vedeți că această atitudine a noastră este ceva … dar ea se explică numai prin faptul că mulți au vârât mâna în borcanul cu miere care este domnul Plahotniuc”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Gîndurile lui Cristoiu: La Cotroceni s-a semnat un Acord Național Parțial. O aberație tip Klaus Iohannis”

  • Multi vad…
   Pe asta o stia si Labus. E din categoria „un caine a muscat un om”. Sa ne anunti cand ai una cu „un om a muscat un caine”.

 • Hai să vă zic una … „pe surse” !
  Viitorul președinte american va fi un GAY, … „căsătorit”, care, deocamdată, nu s-a prea „băgat în seamă”, la începutul cursei electorale !

  • Dan Balcan
   Stirea ar fi fost interesanta daca ne spuneai ca viitorul presedinte american NU va fi un GAY! 😆

 • Vad ca se discuta cu nonsalanta despre amestecul serviciilor in facerea si desfacerea politicii, incat, pana la urma ne vom obisnui si chiar o sa ne placa.

  Am retinut expresia „ochelari galbeni de capra”. ?

  • Nu stiu Anca daca-ti dau o veste buna sau rea, dar implicarea serviciilor in viata politica (si nu doar, vezi justitie, economie, societate civila) a incetat demult sa mai fie o tema de dezbatere. Este deja un fapt…si da, ai dreptate. E plin de cretini care nu vad in asta nicio problema, ba dimpotriva, se bucura ca niste oligofreni de cate ori viata unui om este distrusa de sistem. Asta pana-i loveste realitatea in pifometru si atunci ii vezi cum se zvarcolesc si urla ca descreieratii, cum brusc descopera ca le-au fost lezate drepturile cetatenesti.
   Sa ne aducem aminte de demnetul ala de Oreste, mare icoana mare a iubitorilor de catuse. Cum ii infiera el cu manie proletara pe „dusmanii de clasa”, cum toti erau hoti ce meritau sa putrezeasca in puscarie. Asta pana l-a saltat DIICOT intr-o ancheta vizand posesia de droguri. Frate, ce ragete, ce smiorcaieli…cum ameninta el pe toata lumea cu procese pe motiv ca i-au fost inculcate dreturile. Despre asta-i vorba. Ipocrizie dusa pana la dementa.

 • Tudor Bucur:
  ¨Cred ca nici Baba Vanda nu ar fi putut sa prevada asa ceva cu atata promptitudine.¨
  Tarane, e Vanga…Vanda e aia a lu´Vlasov si nu e chiar asa baba.
  Iar cuvantul pe care ar trebui sa-l folosesti e ¨acuratete¨, nu ¨promptitudine¨.

 • Maestre, nu înțeleg obsesia pentru Kovesi, nu înțeleg obsesia pentru căderea actualului guvern. Din citatul pe care îl reproduceți: „un guvern incapabil să ducă țara la dezastru”. Să înțeleg maestre că doriți un guvern „CAPABIL?”

 • Teo Matei, hai ca ti-am gasit si casa pe net…ba, a meritat sacrificiul famigliei, ati muncit, acum aveti!!!
  Ai avut dreptate, nu si-o permitea chiar oricine.. 😀
  http://www.jbfrenchhouses.co.uk/jbp/brittany/saint-vran/vran6122hr/66904

  • Am vazut si linkul trimis de tine, prostovane! Deci gasesti incepand de la 180k, m-ai dat pe spate! ..cum am spus, daca aveti suficiente babe, ¨un fleac¨ !

   • Sau ¨o avere¨, dupa cum estimezi tu… 😀

    • Chiar îți face impresia ca discuțiile astea își au locul pe blogul lui Ion Cristoiu ?!

     • Ba, daca scriai: ¨chiar VA face impresia…¨, poate erai credibil, asa, doar il aperi pe maimutoi, pentru ca esti un simplu hashtag rezistent, la fel ca el: grabnic pupator in c*r de Secu..patetic!!!

 • Teo Matei, sunt convins ca spalatul babelor la c*r v-a permis sa va cumparati o ¨casa mare¨, secretul consta in numarul lor.. 😀
  Probabil castigi mai bine decat pe vremea cand cantai la acordeon prin Montmartre…
  Si ia zi, ti-e mai usor sa crezi ca exista o singura persoana, cu 7 conturi, care ti-o trage, decat 7 persoane diferite?
  Well…guess again, de data asta fara ajutorul cascopitecului, pt. ca nu ai tu norocul asta!

 • Motiunea NU va trece, pentru ca presedinte trebuie sa devina un INDEPENDENT care sa ridice Romania! Daca pana si un geniu ca astrologul Radu Stefanescu, membru Mensa si confidentul a o multime de printi, printese, politicieni de top si multimiliardari, retras acum in pustia dotata cu tehnologie moderna, spune ca „moțiunea nu va obține numărul suficient de voturi” deoarece „dispunerea planetelor și mai ales conjuncția Marte-Mercur peste Adara Castor din Rac arată clar că nu este nicio schimbare de situație”, atunci toate incercarile lui Orban, Ponta si Barna de a schimba configuratia parlamentului sunt sortite esecului. Asta a fost o ironie la adresa ghicitorilor in stele, dar intuitie imi spune si mie ca acesta va fi deznodamantul! Potrivit Meastrului Cristoiu, daca ceata lui Iohannis da chix cu motiunea, atunci electoratul anti-PSD se va demobiliza, dar fara ca asta sa insemne si cresterea sanselor PSD de a da presedintele. Cum sta situatia in teren? Barna si Iohannis se bat pe acelasi tip de electorat, care este undeva la 40%, in vreme ce PSD revigorat spera sa-si adjudece cel putin 30% din electori. Deci, cele mai mari sanse de a intra in turul al doilea le-ar avea Iohannis si candidatul PSD. Asta teoretic! Practic, intotdeauna exista o doza de incertitudine care poate arunca calculele matematice in aer. Din fericire pentru tara asta, nici actorii interni si nici cei externi nu iau in calcul aparitia celui care va veni de nicaieri pentru a zgudui tatanile lumii. Dupa toate probabilitatile, conjuctura actuala ii este favorabila pentru a-si incepe misiunea. Voi chiar credeati ca Romania va ramane pe vecie proasta Europei?

  • Hai că ne-ai înnebunit cu ANONIMU’, ăsta❗
   Probabil ai tu o „fantezie”, pe care ții morțiș să o „share-uiești” peste tot, când și cum ai ocazia ❗
   Nu știu câți te iau în serios, dar eu îți mai spun o dată că nu cred o iotă, din ceea ce spui tu ❗

   • Fartate, eu stiu ceva ce voi nu stiti, ca nu aveti de unde! „Fantezia” asta e pentru oameni care au capacitatea sa vada dincolo de ziduri, nu pentru sceptici. Crezi ca pe mine ma intereseaza daca tu crezi sau nu? Si in orice caz, una e sa crezi, alta e sa stii! Te sfatuiesc sa citesti ce a spus Gelu Visan despre fraudarea alegerilor. In acea postare este si un sfat dat PSD despre ce candidat sa sustina pentru a nu mai fi furat si anul viitor. Politica asta nu-i pentru oricine, ci pentru aia care inteleg cum se invarte lumea.

    • Toți știm că lumea se învârte, dar puțini știu și sensul… cu toate că nu sunt decât două posibilități.
     Interesant, unii câștigă bani mulți organizând pariuri, unde de regulă, sunt deasemenea doar două posibilități.
     Deci, pică Guvernul?
     Eu pariez că nu, pentru că atunci, Johanis nu mai are pe cine critica. Sau poate asta vrea, să plece liniștit în vacanța… mare.

 • Tudor Bucur, taranoiule! Iar zbori ca molia, prea aproape de bec.
  Bine, esti prost, intelege oricine, dar in halul asta de fudul???

 • Teo Matei:
  ¨Ha, ha! Nikola, te-ai demascat, acum sunt 100% sigur ca tu esti Serban. În cea de-a doua postare, ai scris ceva ce îi spusesem doar lui Serban, amanunt pe care l-am sters imediat si pe care am crezut ca nici el nu a avut timp sa-l citeasca!…¨
  –––––––
  Bai idiot sinistru !! Nu stiu ce i-ai transmis lui Serban si ai sters, dar tot ceea ce ti-am scris eu poate fi documentat cu ce ai varsat in ultimele postari.
  Ce e extrem de amuzant, e ca nu ai contestat activitatea de spalat babe la c*r, pe care o executati, tu cu sereleul famigliei, ci view-ul din pod spre baltoaca/mare/ocean… Asta te rodea! 😀 😀

 • Dl Cristoiu spune clar si insista ca Mihai Caraman vorbind in public e o stire peste CEX psd, dar moderatoarea emisiunii e la furat, sa nu intrebi tu macar de ce, si care e faza cu omul care a spart NATO?!? A scos hartiile si a inceput sa zica ea ca cexul pesede e cel mai important subie t al saptamanii :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *