Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Confruntarea Carol al II-lea – Stelian Popescu: Un Bandit față în față cu un Mogul de presă

Confruntarea Carol al II-lea – Stelian Popescu: Un Bandit față în față cu un Mogul de presă

Grație contribuției aduse de Securitate la istoria literaturii române prin păstrarea manuscriselor în Arhivă, în 2000 au fost tipărite la editura Albatros, sub conducerea inegalabilei Georgeta Dimisianu , Amintirile lui Stelian Popescu. Marele gazetar interbelic, o instituție a epocii respective, și-a scris în 1940 memoriile. Au venit Războiul, Lovitura de stat de la 23 august 1944, colonizarea rusească, rămînerea lui Stelian Popescu în străinătate și, evident, condamnarea în Procesul ziariștilor români acuzați de fascism. Manuscrisul a fost confiscat de autorități la o percheziție din 1945. S-a păstrat însă intact în Arhiva Securității, astfel că după 1989 a putut fi redat opiniei publice în totalitate, așa cum l-a lăsat autorul.

Volumul cuprinde, printre altele, un Document de excepție:
Stenograma audienței marelui ziarist la Carol al II-lea, petrecute prin iunie 1930, după venirea Regelui pe tron.

Stelian Popescu nu e un simplu jurnalist interbelic. Asemenea lui Pamfil Șeicaru, e director de Trust de presă, politician și activist civic împotriva Revizuirii tratatelelor de după Primul Război Mondial. Pentru înțelegerea Stenogramei trebuie să precizăm cîteva amănunte:

  1. Carol al II-lea îl primește în audiență la puțin timp după revenirea în țară, prin Lovitura de stat care l-a dat jos de pe Tron pe fiul său, Mihai. Cîtă vreme noul Rege a fost în exil, Stelian Popescu s-a manifestat ca dușman al lui Carol al II-lea nu numai în postura de director, de proprietar și analist al Universului, dar și ca ministru al Justiției în Guvernele PNL Brătianu. După venirea lui Carol al II-lea, eveniment care a răsturnat întreaga scenă politică, foștii dușmani, din politică, dar și din presă, caută să se acomodeze cu noua realitate. Asemenea lui IG Duca mai tîrziu, Stelian Popescu e obligat să ia drumul compromisului pentru a supraviețui.
  2. Adversarul Trustului Universul e Trustul AdevărulDimineața. Nu doar din punct de vedere publicistic, dar și din punct de vedere comercial.

Chiar de la început se distinge ostilitatea lui Carol al II-lea față de Stelian Popescu. Sub o minimă politețe, Regele dă curs reprosurilor față de Universul:

„Stelian: Să trăiți, Maiestate!
Regele: Ce mai faci?
– Mulțumesc, Maiestate, muncesc ca să scap de nevoi.
– Ai făcut o construcție frumoasă, mare; cît ești dator?
– Nimic, Maiestate.
– Cu ce ai făcut-o?
– Prin noi înșine, Maiestate, principiul lui Vintilă.
– Tot nu te-ai lăsat de liberali?
– Nu am avut niciodată nimic cu ei, Maiestate. Eu nu sunt înscris în nici un partid.
– Nu ești înscris în nici un partid?
– Nu.
– Dar atunci cum ai fost ministru în guvernul trecut?
– Guvernul trecut a fost un guvern de coaliție. A fost în el și Lupu și Argetoianu, care nu erau liberali.
– Ei, lasă-i în pace!
– Ba da, au fost în el și 4 țărăniști.
– Bine, dar acela era guvernul lui Știrbey?
– Ce are a face. Vorba e că nu erau numai liberali. Liberalii au guvernat foarte bine, în orice caz nu ca acum; și, apoi, eu am intrat în guvern, pentru că mi s-a cerut în special de defunctul dv. tată, Regele Ferdinand.
– Eu nu aș fi primit.
– Dar dacă M.V. mi-ați cere acum un astfel de lucru și eu aș refuza, ce ați zice?
– Te-aș aproba.”

Pe același ton, mărturie a atmosferei tensionate, discuția se concentrează asupra proprietarului de Trust Stelian Popescu și nu asupra publicistului Stelian Popescu:

„Regele Carol al II-lea: – Și nu ești dator nimic pentru construcție?
– Numai 20 de milioane, pe care le voi plăti anul acesta.
– Ce ai făcut acolo?
– Ateliere mari, spațioase, am adus mașini noi și am făcut și un local de administrație și redacție, cum nu se găsește decît rar și în străinătate.
– Ce politică faci acum?
– Politică națională și de ordine, ca întotdeauna.
– Nu a fost așa de cîtăva vreme.
– Poate aveți această impresie din cauza opoziției ce fac guvernului Maniu, pe care-l consider greșit în tot ce face și vătămător țării.
– Acum a plecat, a plecat guvernul Maniu. (…)
– Dar mai bine să te lași de politică. Vezi, eu te-am făcut să aștepți pînă ce am dat această audiență.
– Am crezut, Maiestate, că s-a întîmplat că erați ocupat cu alte treburi, nu ca pedeapsă. Căci de aș fi știut că era așa nu mai veneam aici.
– Nu ca pedeapsă, dar să înțelegi să nu mai faci politică.
– Eu nu am venit aici, Maiestate, cînd alții se îmbulzeau fiindcă am crezut că nu este necesar să vă fac declarații de credință cînd vă fac toți. Aduceți-vă aminte că în ceasul cînd nimeni nu mai era lîngă M.V. eu am venit la Milano și m-am pus la dispoziția M.V., dar nu m-ați primit.
– Atunci nu se putea face nimic.
– De atunci și pînă azi nici eu și nici «Universul» nu am schimbat linia de conduită față de dinastie.
– Ba da.
– Colecția e de față.
– Eu am citit mereu «Universul» și nu a fost așa totdeauna. Nu zic des, dar a fost.
– Eu nu-mi aduc aminte.”

Se vede limpede din acest fragment că Stelian Popescu a cerut audiența, c-a obținut-o cu greu, deoarece Maiestatea Sa avea un dinte împotriva lui și că la această audiență Carol al II-lea i-o spune și nu oricum, ci cu brutalitate.
Desigur, Stelian Popescu era un mogul. Da, dar el întruchipa Presa din România interbelică. Regele Carol al II-lea știe însă că pînă și un mogul de puterea lui Stelian Popescu depinde de el și în consecință îl tratează fără menajamente.
Vine vorba despre politica noului Rege. Prilej ca mogulului să i se spună direct, banditește, că trebuie să treacă de partea lui Carol al II-lea:

„Regele Carol al II-lea – Trebuie să se muncească mai mult. Ai văzut că la Cluj am spus că munca nu este numai o datorie, ci o disciplină.
– Da, Majestate, și a venit vremea ca ea să fie impusă chiar cu forța, dar nu cu scrisori cum a făcut Mihalache. Ați fost cu trenul zilele acestea la București și ați văzut că nu este nici un ogor făcut. În schimb, ministrul spunea țăranilor că statul le va plăti datoriile. Ce fel de guvern este acesta?
– Să-mi dai concursul în direcția aceasta.
– Tot concursul.
– Dar să te lași de politică și să faci din «Universul» ceea ce a fost înainte. Azi ai pierdut din cititori. Ți-a luat «Dimineața» înainte, căci ei nu fac politică și au informații mai controlate.
– Este o glumă sau o calomnie a românilor pe care îi combat și a străinilor care mă urăsc pe nedrept.
– Dacă ți-ai vedea numai de ziar nu ar fi așa. Amestecul acesta îți face rău. Și «Ordinea» ți-a făcut rău.
– Dar «Ordinea» este numai în editură la mine.
– Am aflat și eu asta acum, dar lumea cealaltă crede cum am crezut și eu pînă acum. De ce n-o gonești de acolo?
– Eu am casă de editură, Majestate. M-am instalat să pot tipări 20 ziare zilnic. De ce să o gonesc? Dacă încep cu ea, mîine va trebui să gonesc și pe Iorga cu «Neamul Românesc» și așa mai departe.
– Și «Neamul Românesc» e acolo?
– Da.
– De ce nu s-a dus «Ordinea» cu Tancred la «Dimineața» s-o tipărească acolo?
– Pentru că acolo nu pot tipări.
– Presa face mult rău.”

Unul dintre scopurile lui Carol al II-lea e intimidarea lui Stelian Popescu. Așa se explică referirea la depășirea Universului de către Adevărul și Dimineața, ziarele Trustului cu care proprietarul Universului se dușmănește de moarte:

„– Aceste două ziare mari: «Universul» și «Dimineața», dacă mi-ar da concursul și nu ar face politică, s-ar putea face lucruri mari. «Dimineața» are mai mare tiraj ca «Universul».
– Nu este exact.
– Ce tiraj ai acum?
– Aproape 150.000 foi zilnice.
– Tot atîta are și «Dimineața» și erai înaintea ei.”

Vine și momentul aranjamentului. Stelian Popescu a fost lovit de Guvernul țărănist, dușman al Universului, prin tăierea unei surse de tiraj. Stelian Popescu se plînge de asta Maiestății Sale. Carol al II-lea sesizează momentul de negustorie și acționează ca atare:

„Stelian Popescu – Eu nu am pierdut, dar m-a ajuns «Dimineața», fiindcă acum este guvernamental și apoi eu am avut și altă lovitură. S-au interzis premii pe baza legii loteriilor și premiile au fost un mijloc extraordinar pentru atragerea cititorilor. Așa s-a dezvoltat cititul ziarelor.
– De ce nu-l introduci din nou?
– Mi-e frică de guvern să nu-mi aplice legea.
– Sunt atîtea loterii.
– Se cere autorizație și mie nu mi-ar da-o.
– Încearcă.
– Am să încerc din nou fără autorizare și am să văd ce am să pot. Concursul «Universului» îl aveți necondiționat în chestiuni de ordine, a ideii naționale și înlăturarea necinstei.
– Dar să nu faci politică.”

Prin să nu faci politică se înțelege să nu facă o altă politică decît cea de sprijinire a lui Carol al II-lea:

„Carol al II-lea: – Să mă ajuți.
– V-am spus că vă ajut. Chemați oameni cinstiți și cereți-le să muncească și M.V. să-i controleze numai.
Dar dumneata să te lași de politică…
– V-am spus ce fel de politică înțeleg să fac eu.
Să faci politică națională pentru Țară și Tron și vom fi prieteni. Eu acum uit tot trecutul. Așa am spus și cînd am venit.
– Ar părea că nu prea uitați, Majestate. (…)
– Majestate, nu vreau să abuzez de bunăvoința dvs, vă rog să-mi dați voie să mă retrag.
Ne-am înțeles. Țara, Ordinea și Tronul.
– Și contra necinstei.
Am să vin să vizitez «Universul».
– Să veniți sănătos, Majestate, și vă salut.”

Relațiile dintre Stelian Popescu și Carol al II-lea vor rămîne mai departe reci, mai ales că Universul va sprijini puternic Mișcarea Legionară, pe Corneliu Zelea Codreanu.
Universului i se vor face multe șicane, mai ales în anii Dictaturi Regale.
În 1935, plătit de Elena Lupescu, Victor Eftimiu va semna broșura Jos laba de pe Tricolor! Demascarea lui Stelian Popescu. Multe dintre documente publicate fuseseră date autorului de Siguranță.
Rămîne însă ca un exemplu de banditismul lui Carol al II-lea, dar și de cum era tratată presa în anii interbelici de puternicii zilei, această Stenogramă a audienței lui Stelian Popescu la Carol al II-lea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Confruntarea Carol al II-lea – Stelian Popescu: Un Bandit față în față cu un Mogul de presă”

  • Momente „amuzante” la vizita papei Francisc
    1. Avionul a „tras” prea in față, fata de … covorul roșu, fiind împins în marche-arriere de o autoutilitară de pistă !
    Cineva din „mulțime” a strigat:
    „Mutați covorul” !
    2. La Cotroceni, in fata gărzii de onoare, papa s-a intimidat, iar KWJ i-a „suflat” să le zică „Bună ziua”, … la băieți !
    3. Papa părea cam supărat, sau obosit, pur și simplu, din cauza ceremoniei mult prea fastuoase, de primire, care, se pare că nu a prea fost agreată !

  • Chiar crezi ca, în afara pupatorilor de moaste din Voluntari, îl ia cineva în serios pe Pandele?! Asta nu poate fi nici macar o cacialma! Mai degraba, prin acest anunt fara nicio însemnatate, doamna Pandele a vrut sa puna punct oricarei discutii ca ea ar putea candida le prezidentiale.

  • Din punct de vedere geostrategic, România este mult prea importantă, pentru americani dar și pentru ruși. Deci în România sunt numai 2 variante:
    1 Președinte de dreapta și guvern de stânga sau
    2 Președinte de stânga și guvern de dreapta.
    Cred că se pregătește a doua variantă, în care Johanis se va ocupa numai de turism.

    • P.S.
      Când am spus stânga sau dreapta, m-am referit la percepția populara, pentru că astea sunt denumirile cunoscute de oameni.

  • Marinarul Pandele, ca și Băsescu au aceeași școală, fiind de fapt rezerva pregătită din timp.
    Credeți că Dragnea s-a împăcat cu Firea din propria voință sau la indicația cuiva?
    Să fie clar, președinte va fi cel care este agreat de americani. Kovesi este prea expusă juridic și va fi folosită numai pentru a sparge dreapta, dacă Johanis nu capitulează până la prezidențiale.

  • Azi avem al’ceva pe „ordinea de zi” : PAPA !!!

  • Maestre, multumim pentru aceasta lectie de istorie si pentru dezvaluirea privind tandreturile lui Iohannis cu Dragnea din interviul cu Tuca. Oare cum o fi reactionat mustaciosul cand presedintele i-a pus mana pe genunchi? Chiar daca stia ca Iohannis e pidosnic, ca mai toti astia care suntem informati, cred ca a fost foarte surprins, dar probabil ca uluirea i-a trecut repede, date fiind vorbele mierloase care l-au hipnotizat.

  • S-au fraudat alegerile cu 1.500.000-1.800.000 de voturi.
    Nici nu conteaza procentele partidelor.
    Astia ne cer sa credem ca 1 din 5 votanti a avut o revelatie in noaptea alegerilor.
    Un astfel de fenomen social masiv nu a fost cunoscut in istoria omenirii, ar trebui ca toti psihiatrii, psihologii, sociologii planetei sa vina sa ne studieze.
    Astia ne cer sa credem ca 7 din 10 dintre romanii din tara au votat la referendum.
    Daca ii mai scadem si pe cei prea bolnavi, prea batrani, cei institutionalizati, cei care nu au putut vota din motive obiective, rezulta ca efectiv aproape toti romanii au votat la referendum.
    Aveti obligatia morala sa semnalati acesta frauda masiva.
    Eu m-am achitat de ea.
    .

    • Iar te dai mai inteligenta decât esti, doamna Feru! Ia mai socoteste înca o data, si vezi daca obtii acelasi rezultat!
      Grea-i viata de pesedist în asemenea momente, Magdaleno! Asta nu înseamna ca trebuie s-o iei razna!
      Ce frauda lui peste sa semnalezi, când nici PSD nu face aceste acuzatii?!

      • 8.954.959 dintre cei 18.267.732 de romani inscrisi pe liste s-au prezentat la urne, adica o prezenta de 49,02%.
        De unde ai obtinut rezultatele aberante pe care le sustii ?!

        • Din zonele în care „populația” maghiară măsoară…ăăă. cam 18 membri, maxim, Geo!
          E doar un exemplu.
          Mai vrei?

          • Mosule, nu se potriveste! S-a fraudat votul în favoarea UDMR în judetele pesediste. Doar nu crezi ca au fraudat pesedistii si în favoarea Referendumului!

          • Ba Georgica, stiu ca nu le ai cu cifrele si cu nimic in mod special, dar fa si tu un exercitiu de artimetica: In 2018 , cf INS, in Romanica existau 18,6 mil de rezidenti, din care 4 mil de minori.
            De unde vine cifra de 18,2 mil inscrisi pe liste? De la romanii care sunt plecati dar si-au pastrat buletinul.
            Deci e cam asa cum zice Magdalena, n-or fi chiar 7 din 10 dar peste 6 sunt sigur…

          • Iar cei din PSD s-au kkt pe ei si nu au facut acuzatii nici cand a iesit Base a doua oara, desi toata lumea stia ca l-a pus Secu cu mana..

      • De fraudat, s-a fraudat masiv. Baietii care au facut imparteala au dat si UDMR, ca e nevoie de maghiari sa zboare PSD de la guvernare, mai ales ca se stia ca nu fac pragul. Semnalul a fost dat de ruperea protocolului cu PSD-ALDE. Pe langa voturile primite, UDMR va avea si Avocatul Poporului, precum si ceva sinecuri ministeriale. Toate alegerile au fost furate: ba de unii, ba de altii! Cum sa acuze PSD-istii fraudarea alegerilor cand stia ce uriasa masinarie au impotriva lor?! Si cine sa le dea dreptate, cand a fost parasiti pana si de aia din familia lor europeana? Abandonul a fost clar imediat dupa ce liderii partidului s-au dezis de Dragnea. Acuzatia Pandeloaicei ca Dragnea a facut o greseala strategica prin deschiderea a prea multor fronturi a fost corecta. Prin actiunile intreprinse de revigorare a economiei autohtone si scadea profiturilor multinationalelor si companiilor straine, Dragnea si PSD si-au pus in cap un urias malacsor de distrus destine si tari. Despre iesirea masiva la vot, reala sau ireala, orice specialist in psihologie sociala poate sa-ti spuna cat de usor pot fi manipulate multimile, mai ales in epoca retelelor sociale virtuale. Reteta a fost incercata mai intai pe americani, incepand cu alegerile prezidentiale din 2008, si a fost continuata cu altii. Tu te opui adevarului pentru ca esti prizonierul a ceea ce in psihologie se numeste disonanta cognitiva. Daca ai bunsimt, te vei destepta, daca nu, nu!

        • Eu am avut bun-simt (cu cratima) si când ti-am citit textele acelea ridicole în care prevesteai venirea unui Mesia, viitorul presedinte, fara sa-ti spun ca daca ai avea un pic de minte si bun-simt ti-ai da seama cât esti de ridicol!

          • Ei bine, uite că, aseară, tocmai și-a anunțat candidatura „marinarul” Pandele, a’ lu’ Firea !
            Sper sa nu se fi referit la el nenea M v p c !

          • Haha! Uitasem de Pandele. El o fi salvatorul prevestit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *