Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Globalizarea, paradisul companiilor și infernul statelor

În zilele noastre, lumea este în mare măsură globalizată. Oamenii comunică cu ușurință între ei, este mult mai ușor să călătorești dintr-o parte a lumii în alta, se pot cumpăra bunuri din diferite părți ale lumii și există mult mai multe mișcări de persoane între țări pentru a satisface nevoile țărilor și ale oamenilor. Toate acestea sunt bune în teorie, însă cum este posibil ca acest lucru să nu aibă implicații negative în creșterea economică a unei țări sau în relațiile economice cu alte țări? Răspunsul este simplu și îl vom vizualiza împreună, în rândurile care urmează.

Unul dintre punctele principale ale globalizării este liberul schimb între țări, ceea ce înseamnă că țările pot face schimb de bunuri fără a fi nevoite să plătească taxe vamale sau, în cel mai rău scenariu, plătesc taxe modice. Se presupune că este un lucru bun, dar acest lucru înseamnă că orice companie, în special multinaționalele, mult mai puternice decât o sumedenie de state de pe Glob, se pot muta în orice țară care le oferă modalități mai puțin costisitoare pentru a se dezvolta și a se extinde. Doar întreprinderile mari câștigă în acest fel, deoarece stabilesc prețul principal al produselor lor. Acest lucru aduce o problemă pentru întreprinderile mai mici și medii, deoarece devine mai greu pentru ele să concureze cu acele companii mai mari. Astfel, acest lucru le răpește oamenilor și puterea de alegere, deoarece aceștia trebuie să plătească prețurile practicate de acea companie principală pentru un anumit produs.

Totodată, marile companii multinaționale, care se stabilesc, de obicei în țările în curs de dezvoltare, fac acest lucru pentru că este mai ieftin să opereze acolo, însă pot cauza numeroase daune atât țării în care s-au stabilit, cât și propriei lor țări. În primul rând, companiile folosesc resursele acelei țări în propriul profit, însă câștigurile merg de obicei în țara de origine și nu în țara în care compania își desfășoară activitatea. Chiar dacă cetățenii vor avea locuri de muncă, vor fi locuri de muncă cu salarii extrem de mici, care nici măcar nu se compară cu salariile pe care compania ar trebui să le ofere într-o țară dezvoltată și există puține reglementări, sau chiar deloc, care să apere cetățenii, pur și simplu exploatați. Acest lucru poate fi văzut drept o formă de neocolonialism și de neo imperialism, deoarece țările dezvoltate folosesc toate resursele pe care le au țările în curs de dezvoltare și acest lucru împiedică țara să se dezvolte. Consider cu tărie că acesta este și cazul țării noastre, România. Să nu uităm, cel mai mare „prieten” ale globalizării este corupția. În plus, faptul că astfel de companii își desfășoară activitatea în țări mai puțin dezvoltate le determină să distrugă afacerile locale. De obicei, atunci când astfel de multinaționale găsesc un alt loc care le oferă oportunități mai bune de a se dezvolta, acestea își închid pur și simplu fabrica și se mută acolo unde este mai ieftin, lăsând o mulțime de oameni fără un loc de muncă.

Pe lângă toate acestea, globalizarea a fost complicată și de așteptările, standardele de viață, cultura și valorile, sistemele juridice, precum și de legăturile globale neașteptate de tip cauză și efect. Criza imobiliară și bancară care a izbucnit în Statele Unite în anii 2007-2008 și care s-a transformat apoi într-o criză economică globală a arătat partea problematică a globalizării. Globalizarea este o negație deghizată a unei societăți egalitare, este paradisul multinaționalelor puternice, exploatatoare. Și din cauza globalizării, socialismul alături de Social-democrație nu și-au pierdut încă relevanța. Consider, de asemenea, globalizarea drept o încercare de a eroda sistemul Westfalian, care acorda statului o autoritate supremă și suverană. Globalizarea este o amenințare și la adresa granițelor naționale. Un alt lucru interesant este reprezentat de faptul că dacă se ia ca dată limită prăbușirea Uniunii Sovietice, globalizarea are o istorie de numai 30 de ani. Însă, câte s-au schimbat în acest interval de timp?

Destrămarea URSS și sfârșitul Războiului Rece au produs o lume globalizată, dar și mai fragmentată. Este o contradicție, dar este adevărat. Putem observa faptul că bogăția nu este distribuită în mod echitabil, companiile multinaționale mercenare devin mai puternice decât armatele statale, pătura de mijloc dispare și singurii oameni care profită cu adevărat de pe urma așa zisei globalizări sunt cei mai bogați oameni ai Planetei, marii „împărați” ai companiilor multinaționale. Nu este posibil să se prevadă unde va fi lumea peste douăzeci de ani, însă va învinge oare globalismul, vor câștiga globaliștii? Eu consider că nu. Să nu uităm un lucru, am pornit la drum cu deviza „unitate în diversitate” și am ajuns, pe parcurs, la conceptul de uniformizare și dezbinare, divide et impera de tip globalist. De ce trebuie ca toată lumea să fie la fel? Fiecare OM este unic, cum poți avea pretenția ca omenirea să fie un mare și banal întreg identic? Micii fermieri, micii antreprenori, afacerile mici de orice tip pot salva România. Dar putem reuși doar dacă ne dorim. Pentru a reuși, trebuie mai întâi să încerci.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *