Marcel Ciolacu: „E o speculă. Noi am făcut o mare tâmpenie. S-a vândut toată energia electrică pe anul acesta. Am vândut energia cu 200 -300 de lei, iar acum se vinde cu 4000 de lei”

Goodbye Merkel, Hello Scholz! Vivat Europa!

Săptămâna care începe pe 6 decembrie va marca un pas decisiv în numirea noului cancelar german. Actualul ministru de finanțe, social-democratul Olaf Scholz, va deveni al 9-lea cancelar postbelic al Germaniei. Coaliția așa-numită semafor, Social-democrații (SPD), Verzii și Democrații liberi (FDP) au convenit miercuri asupra tratatului/acordul lor de coaliție – un document de 178 de pagini care stabilește obiective ambițioase atât pentru Germania, cât și pentru Europa. Împărțirea celor 15 portofolii între partide s-a făcut în funcție de procentele rezultate în urma alegerilor. Acum urmează ca partidele să facă nominalizările pe funcții. Deja la Verzi ciocnirile între „fundamentaliști” (aripa situată mai la stânga în partid) și „realiști” (aripa de centru a partidului) au generat o împărțire a celor cinci poziții alocate astfel: „realiști” câștigă trei poziții iar ceilalți două. Verzilor le revin portofoliile de la Economie și Climă, Afaceri Externe, Agricultură, Ministerul Familiei, precum și Mediul și Protecția Consumatorului. La celelalte două partide încă sunt personalități în discuție pentru a fi propuse. La cancelaria lui Scholz vor fi, în mod sigur, consilierii de la cabinetul lui de fost ministru al finanțelor[1]. Bine-înțeles că sunt mai multe nume în discuție dintre cei care au lucrat cu Scholz dar vom vedea săptămâna asta. Nu aș vrea să vă dezamăgesc dar la prima vedere Coaliția Semafor are o conotație care excede nevoile Germanie și se implică adânc în problemele Europei. Tot ce s-a discutat ca fiind probleme nerezolvate prin tratate le regăsim acum în acordul coaliție. Cum va reacționa Europa vom vedea. Cred că primi vor reacționa francezi urmați de Grupul de la Visegrád.

Politicile interne ale lui Scholz

Ce are agenda internă pe filele ei? Pe primul loc ar fi liberalizarea politicilor sociale. Planul pe termen lung a lui Scholz anvizajează un salariu minim de 12 euro/oră, ceea ce implică o creșterea a salariului pentru peste 10 milioane de germani, adică 10% din forța de muncă din Germania. De fapt după cum spun economiștii germani salariile minime specifice industriei sunt deja aproape toate peste 12 euro. De asemenea Scholz a anunțat că noul guvern va construi în jur de 400000 de case noi pe an iar ¼ din acestea vor fi finanțate de guvern. Aceasta este o încercare de a elimina criza imobiliară din Germania și chiriile scăpate de sub control în zona urbană. Acordul a inclus relaxarea regulilor privind cetățenia, astfel încât imigranții să poată obține mai rapid cetățenia dublă. Aceasta este o încercare de rezolvarea a forței de muncă îmbătrânite a țării. În ceea ce privește dubla cetățenie, acum Germania este restrictivă. Cel care vrea cetățenia germană trebuie să renunțe la cea actuală. Derogările se aplică cetățenilor din UE şi elvețienilor, precum şi copiilor și nepoților de imigranți. Dobândirea cetățeniei germane după locul nașterii ( „ius soli”, dreptul solului) se aplică cu unele restricții. Acest nou guvern de coaliție își propune să elimine treptat utilizarea cărbunelui, în mod ideal în următorii opt ani – mai devreme decât planificase Merkel. De asemenea, își propune ca Germania să se bazeze în proporție de 80% pe surse regenerabile până în 2030 – un obiectiv îndrăzneț dacă poate fi atins și unul care va necesita o transformare completă a peisajului industrial al Germaniei. Alianța Semafor împinge Germania într-o nouă revoluție, cea tehnologică. Această înțelegere înseamnă cea mai mare modernizare industrială a Germaniei în mai bine de 100 de ani și va necesita extinderea energiilor regenerabile într-un ritm complet diferit de cel de acum. Acest program îi duce pe cetățenii germani și economia lor la dependența de electricitatea obținută din energie regenerabilă. Germania cu acest program, în care dezvoltă tehnologiile și know-how-ul necesare pentru a face sectorul său industrial verde și competitiv la nivel global, ar putea fi un model pentru toți ceilalți. Va mai folosi Nord Stream 2 la obiectivul pentru care a fost construit sau va rămâne ca armă de control a celorlalți?

Acordul prevede mai multe modificări asupra măsurilor legislative care au fost întâmpinate cu mânie și indignarea populară atunci când au fost promovate. De exemplu, indemnizația de șomaj II (mai bine cunoscută ca Hartz IV) va fi denumită în viitor „alocația pentru cetățean”. „Beneficiul pentru cetățeni se concentrează pe potențialul oamenilor și ajută la integrarea durabilă pe piața muncii și permite participarea socială”, proclamă acordul de coaliție. Se păstrează însă obligația cetățeanului de a-și căuta un loc de muncă prin centrul dedicat acestui lucru. Toate contractele de muncă vor fi ajustate corespunzător. Există în acord și promisiunea că nu va fi „nicio reducere a pensiilor și nici o creștere a vârstei legale de pensionare”. Decizia de ridicare a vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani nu a fost încă finalizată.

Acordul își propune „consolidarea sistemul polițienesc și a serviciilor de informații care sunt o parte importantă a democrație”. Coaliția Semafor cere ca supravegherea video, păstrarea datelor, software-ul de supraveghere și alte forme de supraveghere să nu fie eliminate, ci făcute „sigure din punct de vedere juridic”. De asemenea coaliția dorește o migrațiune regulată care să ofere o întinerire a forței de muncă operațiune pe care a încercat-o și Merkel în 2015 când a acceptat peste un milion de refugiați.

Politicile externe ale lui Scholz

În condițiile în care unele nume nu au fost rostite Partidul Verzilor a nominalizat-o pe Annalena Baerbock ca posibil ministru de externe ea fiind astfel prima femeie care ar ocupa această poziție. Din ceea ce știm la ora actuală ea își dorește ca Germania să joace un rol mai asertiv pe scena internațională. Verzii sunt apărătorii drepturilor omului ceea ce-i apropie de americanii de la Casa Albă, iar Baerbock a promis că va face mai mult împotriva unor lideri autocrați precum Vladimir Putin în Rusia și Xi Jinping în China. Baerbock este cunoscută pentru ostilitatea ei față de Rusia și China. În consecință, acordul de coaliție descrie „parteneriatul transatlantic și prietenia cu SUA” ca „un pilon central al acțiunii noastre internaționale”. Politica guvernului în China urmează să fie „coordonată transatlantic”, iar cooperarea cu China va fi doar „pe baza respectării drepturilor omului”. De fapt, acordul de coaliție include și nominalizarea amenințării Chinei la adresa Taiwanului și spune că noua politică externă a Germaniei va pune un accent mai mare pe apărarea valorilor democratice. În afară de lupta împotriva schimbărilor climatice, mai sunt și alte priorități în acest acord. Germania încerca la fel ca și guvernul Merkel să adopte o strategie globală menită să servească interesele Germaniei. Sub titlul „Responsabilitatea Germaniei pentru Europa și lume”, zone precum Europa de Est, Ucraina, Turcia, Orientul Mijlociu, Africa și chiar Indo-Pacific sunt definite zone de interes german. Cât privește dialogul extern al lui Scholz acesta va începe cu o vizită la Paris pentru a-l întâlni pe președintele francez Emmanuel Macron, „probabil” în săptămâna din 6-12 decembrie, așa cum a declarat un oficial apropiat de Scholz. De asemenea Scholz va participa la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles din 16-17 decembrie și are în vedere, tot în decembrie, o videoconferință cu președintele Biden.

Acordul Coaliției Semafor excede cadrul Germaniei

Coaliția semafor, care nu a mai condus Germania niciodată, a decis după 16 ani de mandat a lui Merkel să schimbe abordarea față de multe dintre problemele Uniunii. Merkel a fost centristă și a rezolvat problemele care au „agitat” Uniunea fără confruntare. Noul guvernul al Germaniei va fi mai dur în ceea ce privește respectarea statul de drept unde Polonia și Ungaria au deja conflicte cu Comisia Europeană și va pune presiune pe Bruxelles ca să modifice tratatele UE în mai multe puncte inclusiv cele privind datoriile financiare ale țărilor membre. Să nu neglijam faptul că normele UE privind datoria și deficitele au fost relaxate temporar în timpul pandemie de Covid-19. Acordul coaliției, care a atins toate aspectele agendei interne și externe a Germaniei, și-a pus și problema dacă o vor renominaliza pe Ursula von der Leyen ca președintelui al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat, ea fiind membru al Uniunii Creștin Democrate. Verzii sunt cei care vor numi următorul comisar european german, cu condiția care ne spune că „președintele Comisiei nu este din Germania”. Interesant comentariu. Putem să înțelegem că Ursula poate spera la un al doilea mandat. Coaliția Semafor cere prin acordul semnat între părți o nouă lege electorală europeană. Cele trei partide și-au propus un obiectiv ambițios de a schimba tratatele UE, asta probabil și datorită poziției de lider european al Germanie(!?). Ce ne propune Acordul? El devoalează dorința celor trei ca actuala Conferința privind viitorul Europei – un forum de discuții pentru posibile reforme ale UE – „ar trebui să conducă la o convenție constituțională și la dezvoltarea în continuare a unui stat federal european”. Și dacă Varșovia și Budapesta vor folosi dreptul de veto? Acordul are și lucruri care trebuiau puse pe tapet mai de mult. Și anume reforma divizei de politică externă a UE, Serviciul European de Acțiune Externă. Reforma Serviciului de Acțiune Externă, în vizunia germană, înseamnă și emiterea de declarații referitoare la subiecte internaționale precum represiunea chineză asupra uigurilor sau asupra populației din Hong Kong să fie date fără a avea unanimitatea membrilor blocului. Chestiunea devine mult mai subtilă: acordul sugerează schimbarea modalități de luare a deciziilor și anume trecerea la votul cu majoritate calificată pentru politica externă, la care se adaugă un mecanism care ar permite țărilor membre mai mici „să participe în mod corespunzător”. Apoi ar urma ca acest tip de vot să fie extins la toate problemele Uniunii. După părerea mea Germania preia rolul de lider al Uniunii Europene și va dicta ceea ce urmează atât prin exemplu personal cât și prin presiunile puse în cadru Uniunii asupra statelor membre care nu respecta tratatele.

Autonomia strategică în vizorul Coaliției Semafor

Și nemții au achiesat la autonomia strategica a lui Macron. Germania își dorește o Uniunea Europeană consolidată, o „UE capabilă și suverană din punct de vedere strategic” ca fiind „baza păcii și prosperității noastre”. Documentul continuă: „Fiind cel mai mare stat membru, ne vom asuma responsabilitatea noastră specială… pentru UE în ansamblu”. Acordul solicită „o cooperare sporită între armatele naționale ale statelor membre UE care doresc să se integreze, în special în ceea ce privește instruirea, capacitățile, operațiunile și echipamentele”. Mesajul este clar noua coaliție vrea o consolidare a legăturii franco-germane și o îndepărtare de formula de apărare și securitate a Europei susținută în principal de SUA dar în același timp Germania păstrează opțiunea proprie de a nu crește cheltuielile militare al 2% din PIB. Și totuși în acord se specifică că înarmarea armatei germane ( Bundeswehr ) va fi accelerată. Toate constrângerile sunt aruncate peste bord, acordul de coaliție care se angajează să participe la procesul de descurajarea nucleară și să-și „dotez cu armament dronele armatei[2]”. „Atâta timp cât armele nucleare joacă un rol în conceptul strategic al NATO, Germania are un interes să participe la discuțiile strategice și la procesele de planificare”, se arată în acordul de coaliție. „Ne angajăm să menținem un potențial de descurajare credibil”. Acordul promite, de asemenea, achiziția unui „sistem succesor pentru aeronava de luptă Tornado” la începutul celei de-a 20-a legislaturi. Ministerul Apărării va fi condus de SPD.

Poziția față de China și Marea Britanie

Și un ultim lucru care merită atenția este poziția față de China. Coaliția Semafor solicită ca orice relație cu Beijingul să se bazeze pe „parteneriat, competiție și rivalitate de sistem”. Este o viziune nuanțată deși în privința drepturilor omului opiniile sunt clare: să „abordeze în mod clar încălcările drepturilor omului din China, în special în Xinjiang”. Spre deosebire de politica lui Merkel față de China actualul acord spune că ratificarea acordului de investiții cu China negociat de fostul cancelar nu poate fi aprobat în acestă etapă. Practic coaliția vrea noi negocieri cu China în condițiile impuse de ea. Mai sunt două probleme la care Acordul încercă răspunsuri și anume: migrația și Brexitul. Referitor la Brexit nu există îndoieli în privința faptului că Germania nu renunță la abordarea de până acum a Comisei Europene și insistă asupra „respectării depline a acordurilor adoptate”, în special a Protocolului cu Irlanda de Nord, care guvernează problema litigioasă a comerțului dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord. În ceea ce privește migrația Acordul cere „o reformă fundamentală a sistemului european de azil” și subliniază, sugerând criza la granița cu Belarus, că „UE și Germania nu trebuie să fie deschise șantajului”. Este clar de ani de zile că membrii UE nu au ajuns la un acord privind o abordare comună a procesării solicitanților de azil. Fiecare face după legislația națională la unii mai permisivă la alții restrictivă. Unde mai pui ca în curând arealul Schengen va fi plin de garduri de sârmă ghimpată iar paza cel mai probabil se va reinstala la frontiere.

Cortina de fier a Europei (în loc de concluzie)

Coaliția Semafor vine în momentul în care Europa este iarăși împărțită de o Cortina de fier, care, culmea, trece prin centrul Germaniei, cortină cauzată de Covid-19. În jumătate din Germania crește rata de infectare, nu îngrijorător, dar în Europa centrală și de est spitalele sunt pline. În cealaltă jumătate, spre est, au încetat toate operațiunile care nu sunt de urgență. Redutabilele și numeroasele unități de terapie intensivă din Germania se află acum, pentru prima dată în pandemie, în blocaje, pentru care nu au făcut nicio planificare de urgență. Nu este greu de prevăzut ca factorul Covid va zdruncina agenda Coaliție Semafor. Cine va ieși consolidat din această afacere? AfD care este anti-lockdown și anti-constrângere. Asta să fie viitorul Uniunii?


[1] Vă prezint o enumerare scurtă a pozițiilor conform Playbook: Șeful Cancelariei: Slujba de vârf, cu rang de ministru, îi revine lui Wolfgang Schmidt. Schmidt, în vârstă de 51 de ani, în prezent secretar de stat în Ministerul de Finanțe, este un comunicator jovial, activ, inclusiv pe Twitter. Bonus pentru relațiile nord-sud europene: se întâmplă să vorbească fluent spaniola. Purtătorul de cuvânt al guvernului: va merge către fostul jurnalist Steffen Hebestreit, care a fost pus la încercare în calitate de purtător de cuvânt șef al Ministerului de Finanțe (unde a trebuit să evite un val de întrebări cu privire la scandalurile și acuzațiile din jurul lui Scholz). Numărul relativ mic de urmăritori ai contului său de Twitter va crește cu siguranță rapid, deși probabil că va prelua contul oficial al guvernului de îndată ce Scholz va fi ales cancelar. De asemenea, cu Scholz, de la Ministerul de Finanțe la cancelarie, este actualul și viitorul său șef de birou, Jeanette Schwamberger. Economistă și fostă purtătoare de cuvânt, ea este cea mai puternică femeie din cercul Scholz – în afară de soția sa, Britta Ernst, desigur, care îl consiliază mai neoficial și are o slujbă ca ministru al Educației în statul Brandenburg.

[2] ”Dronele armatei” trebuie citit ca înarmarea tuturor vectorilor militari.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Goodbye Merkel, Hello Scholz! Vivat Europa!”

  • Sa ne anuntati si pe noi cand siderurgia si petrochimia vor functiona cu panouri fotovoltaice!

  • Vivat Europa dar fara UE. E atat de simplu. Castravetii tre’ sa ramana cu curbura lor naturala, nu aia diktata de Komisia Oiropeana!

  • Dubla cetățenie se obține după 5 ani,(dacă ai lucrat continuu,nu ai stat pe șomaj și ai un domiciliu stabil),fără nici o problemă.Germania a pierdut al 2 le-a război mondial și de aceea nu poate face nimic fără acordul Americii.Această coaliție este dorită de America.Unde rămâne nația germană?DISPARE!Acesta a fost și scopul după pierderea războiului.Germania nu mai are armată.De 2 ani se face reclamă peste tot pt.angajări,școlarizare în armată,poliție.Problema emigranților:nu se lasă integrați,nu vor să învețe limba germană,nu vor să lucreze.Fac mulți copii și stau pe ajutor social,ca de altfel și românii care au început să vină de câțiva ani din Spania,Italia.Germania este împărțiță în două.AFD-ul are tot mai mare succes în fostul DDR.Acolo nu prea sunt azilanți,s-a renovat infrastructura,locuințele s-au renovat cum au fost înainte,se mai păstrează tradiția.Mi-aș dori să existe și în România un partid ca AFD și un politician ca Bjorn Hocke,patriot.Nu va exista niciodată în România,pt.că suntem o țară experiment.Cu stimă,Mihaela Seghedin.

Crunta exploatare a sînului Julietei

Fiecare poveste de călătorie scrisă de Ion Cristoiu aduce ceva ce nu te aștepți, pentru că ochiul versat surprinde amănuntul pe lângă care ceilalți trec fără să-l vadă.
Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Mediafax
Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog