Australia va înceta să trimită solicitanți de azil în Papua Noua Guinee (PNG), marcând sfârșitul controversatului regim de detenție din această țară. PNG este una dintre cele două țări din Pacific plătite de către Canberra pentru a reține solicitanții de azil și refugiații care încearcă să ajungă în Australia pe apă. Australia a declarat că înțelegerea sa cu PNG se va încheia până la sfârșitul anului. Dar va continua politica sa divizorie de procesare offshore în Nauru, o țară insulară îndepărtată. „Politicile puternice de protecție a frontierelor Australiei nu s-au schimbat”, a subliniat ministrul de interne Karen Andrews. „Oricine va încerca să intre ilegal în Australia cu o ambarcațiune va fi respins ori trimis în Nauru”, a adăugat ea, fără a preciza că nu este ilegal să ceri azil. Cei 120 de solicitanți de azil și refugiați rămași în PNG vor avea opțiunea de a se reinstala acolo sau de a fi mutați în detenție în Nauru.
Pe parcursul celor opt ani de prezență a Australiei în PNG, au avut loc incidente majore de violență, inclusiv greve ale foamei, revolte și uciderea unui solicitant de azil iranian de către gardieni. În total, 13 persoane deținute de Australia în PNG și Nauru au murit din cauza violenței, a neatenției medicale și a sinuciderii. Fostul deținut și refugiat Thanus Selvarasa a subliniat că închiderea a fost „o decizie bună, dar opt ani este prea mult timp și PNG nu este sigură pentru ca refugiații să se reinstaleze”. Am venit în Australia pentru a cere azil, am fost mutați la procesarea offshore. Ei schimbă politica de fiecare dată, se joacă politic cu viețile noastre”. Mulți activiști au cerut Australiei să asigure o relocare sigură pentru bărbații rămași. De-a lungul timpului, Australia a trimis peste 2000 de bărbați în centrele de detenție de pe insulă, în timp ce cererile lor pentru statutul de refugiat erau în curs de procesare. Mulți dintre ei au lâncezit acolo ani de zile, deoarece Australia și-a înăsprit legislația privind imigrația în anul 2013 pentru a refuza vizele de reinstalare pentru solicitanții de azil care sosesc cu barca.
Australia susține că politicile sale sunt justificate deoarece previn decesele pe mare. Însă, detenția în largul mării și pe termen nelimitat, criticată pe scară largă drept fiind dăunătoare, nu este inumană și contrară dreptului internațional? Grupurile de apărare a drepturilor omului și ONU au criticat frecvent centrele australiene din PNG și Nauru pentru condițiile sub standarde. În anul 2017, Australia a plătit o despăgubire de 70 de milioane de dolari australieni (37 de milioane de lire sterline, 50 de milioane de dolari) pentru peste 1 900 de deținuți care au dat în judecată statul pentru prejudiciile suferite în detenție. De asemenea, țara a fost nevoită să își închidă centrul de detenție din Insula Manus, după ce Curtea Supremă din PNG a decis că acesta este ilegal. Australienii interesați de acest subiect spun că închiderea facilităților din PNG era de așteptat, deoarece Canberra nu a mai trimis noi solicitanți de azil acolo în ultimii ani. Pe scurt, vă porniți către Australia cu barca. Ajungeți într-un loc precum Papua Noua Guinee. Acesta este, în esență, mesajul care stă la baza politicii australiene privind solicitanții de azil. Poate că sunteți în căutarea unei noi vieți într-una dintre cele mai bogate țări din lume, dar veți ajunge într-una dintre cele mai sărace țări din lume. Pe final, țin să subliniez faptul că Insula Manus din Papua Noua Guinee este un loc pe care Australia nu vrea ca lumea să îl vadă.
Foto: Un refugiat rănit de la centrul de detenție Manus Island, finanțat de Australia, este fotografiat în Lorengau după un atac al unui grup de bărbați din Papua Noua Guinee. Imagine realizată la data de 10 august 2016, de către fotograful Matthew Abbott.
Lasă un răspuns