În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Guvern de tranziție – lingurița de argint cu care unii vor înghiți sprijinirea unui Guvern politic PNL

Aflat la Iași, la reuniunea unui partid politic și, prin asta încălcînd Constituția, fără ca vreun contracandidat să observe asta, Klaus Iohannis s-a referit la Moțiunea de cenzură, dînd ca sigură trecerea ei:

„Vom avea de săptămâna viitoare un alt guvern. Moțiunea de cenzură este în procedură și vă spun: pregătiți-vă pentru guvernare. Eu îmi doresc foarte mult ca această moțiune să treacă și acest guvern să pice. (…)”

Spre deosebire de Moțiunea din iunie, față de care Klaus Iohannis s-a arătat deosebit de prudent, Moțiunea de joi face de ceva timp obiectul giugiulelii din partea președintelui în exercițiu. Prudența din iunie nu-și avea izvorul în temerea că Moțiunea va pica. La vremea respectivă ea a fost astfel gîndită încît să nu treacă. Pentru campania sa de tip siestă, Klaus Iohannis avea nevoie de sacul de box numit Guvernul Dăncilă. Prin urmare, SRI și SIE, cele care votează practic în Parlament, nu mișcaseră un deget pentru deplasarea forțelor către PNL. Moțiunea a eșuat și pentru că Ludovic Orban nu putea promite nimic celor dispuși să trădeze pentru carnea de pe un ciolan, cînd nu se aflau sub ordin de la garnizoană. Cînd era întrebat dacă o anume fleică era garantată de Klaus Iohannis, Ludovic Orban răspundea că nu. La Moțiunea din octombrie lucrurile stau net diferit. Klaus Iohannis nu riscă nimic țopăind deja în stil Mircea Geoană c-a învins înainte de a se anunța rezultatul. Generalii din instituțiile de forță, cei care au făcut și vor să mai facă afaceri sub regimul Klaus Iohannis (ați văzut pe vreun general din SPP sau din STS sau din SRI sau din SIE verificat la averea de oligarh rus?), s-au angajat că Moțiunea va trece. De data asta nu numai că Ludovic Orban a putut făgădui ciolane în numele lui Klaus Iohannis (multe sînt făgăduieli că respectivul nu va fi atins de DNA, după victoria lui Klaus Iohannis în alegeri), dar mai mult unii trădători din partea PSD, dar și cei supărați pe Viorica Dăncilă, precum Călin Popescu Tăriceanu, viitorul colaborator al lui Ludovic Orban, au negociat direct cu Klaus Iohannis.

La Iași însă Klaus Iohannis a mers mai departe cu țopăia de tip Mircea Geoană la post Moțiune, vorbind și despre viitorul Guvern. Dacă mai avea cineva vreo îndoială că Moțiunea nu va trece, stabilirea anticonstituțională a programului viitorului Guvern, teoretic votat de Parlament și nu de președinte:

„După moțiune, cineva trebuie să-și asume guvernarea. Nu va fi un mandat lung, va fi un guvern cu un mandat scurt, aproape un mandat de tranziție. E nevoie de un guvern care să se ocupe de organizarea perfectă a alegerilor prezidențiale, care va construi și promova bugetul. Foarte dificil, deja ministrul de Finanțe în funcție a recunoscut că a gafat-o. Trebuie foarte multe lucruri reparate. Trebuie organizate alegeri locale, parlamentare. Să vă fie foarte clar eu aștept implicare totală, maximală, din partea PNL pentru a trece această perioadă de tranziție. Refacerea României, modernizare, europenizarea sau drumul spre România normală se face pornind de la votul românilor de la alegerile parlamentare, atunci prin vot va începe normalizarea României. Pentru asta e nevoie de multă implicare din partea voastră, de foarte multă anduranță. Vă propun ca împreună să cîștigăm aceste alegeri”.

Declarația e un eveniment.
Toată lumea se întreba ce se va întîmpla după trecerea Moțiunii. Klaus Iohannis a exclus posibilitatea unei tărăgănări a consultărilor astfel încît PSD să rămînă la putere pînă după prezidențiale sub formula guvernului interimar.

El a vorbit despre mandatul viitorului guvern ca mandat de tranziție. Din cîte se știe, Klaus Iohannis traduce în română textul scris de alții în nemțește. La formula de tranziție, am crezut că Klaus Iohannis n-a găsit în română corespondentul la guvern pînă la alegeri. Ce-i aia guvern de tranziție? După căderea Guvernului PSD, puterea va fi preluată de un Guvern votat în parlament cu un program și o listă. Firește, deoarece în decembrie 2020 vor avea loc alegeri parlamentare, acest guvern va dura doar un an și ceva. Dar nu pentru că așa l-a votat Parlamentul, ci pentru că indiferent cine va birui în alegeri, Constituția cere formarea unui guvern rezultat din alegeri. Prin urmare, indiferent ce guvern va fi după Moțiune – minoritar, de tehnocrați, de uniune națională – acest Guvern va fi un Guvern în toată regula. Va da ordonanțe de urgență, va trimite în Parlament proiecte de legi, își va plasa clientela politică, dar și pe cea a lui Klaus Iohannis, în funții bugetare bănoase. Constituția de pe hîrtie și nu cea din capul lui Klaus Iohannis, nu prevede nicăieri formula Guvern de tranziție. Guvern interimar, da, dar acel guvern nu e supus votului parlamentar, așa cum se va întîmpla cu Guvernul postmoțiune.

Aș fi crezut, repet, că e vorba de o formulare nefericită din punctul de vedere al limbii române, dacă n-aș fi citit declarația lui Kelemen Hunor de la o adunare electorală din provincie:

„Au zis că sînt pregătiţi, sînt gata pentru a guverna şi au şi zis că au un prim-ministru, o propunere, decizia partidului este să fie Ludovic Orban, şi probabil că va primi voturile celor care au semnat moţiunea de cenzură şi celor care susţin un guvern de tranziţie de un an de zile”.

UDMR condusă de Kelemen Hunor a avut în PNL un dușman de moarte. Împotriva UDMR, și pentru că Uniunea a fost alături de PSD -ALDE în cei trei ani trecuți de la ultimele alegeri parlamentare, PNL a dus prin liderii săi o campanie de atacuri și insulte atingînd în multe locuri violența de tip România Mare a lui Corneliu Vadim Tudor. După incidentele de la Valea Uzului Mihai Neamțu i se adresa astfel lui Kelemen Hunor:

„Nu, baroane! Majoritatea românilor sînt toleranți, însă dumneata ești fața ticăloasă a imposturii morale și marioneta revizionismului maghiar din Transilvania! România i-a îmbogățit pe grofii UDMR-ului așa cum nicio altă țară din vecinătatea Ungariei n-ar fi făcut-o. Ne-ați sfidat la Marele Centenar, ne-ați fentat la europarlamentare cu voturi luate din Teleorman și Tulcea.”

Rareș Bogdan, prim vicepreședintele PNL, s-a remarcat prin poziția sa mai mult decît vadimistă față de UDMR. Despre Kelemen Hunor Rareș Bogdan declara la un moment dat că „plătește faptul că a stat umăr la umăr alături de Liviu Dragnea și i-a susținut toate politicile antinaționale, toate măsurile aberante împotriva românilor și a făcut pact împreună cu el pentru a se ocupa doi ani și jumătate exclusiv de drepturile infractorilor”.

UDMR a sesizat ostilitatea naționalistă a PNL față de comunitatea maghiară din România. Luni, 30 septembrie 2019, Hegedus Csilla îi răspunde astfel lui Rareș Bogdan:

„Nici noi nu uităm nimic din ce a făcut PNL în ultimii ani împotriva comunității maghiare. Nu vom uita legile inițiate împotriva maghiarilor, nu uităm sesizările făcute la CCR de PNL și de Klaus Iohannis, nu uităm că ați votat împotriva reînființării liceului catolic din Tg. Mureș, si nu vom uita nici țopăiala isterică al lui Bogdan.”

Dușmănia manifestată de PNL față de UDMR, în contrast cu bunăvoința PSD, a dus la prudența UDMR față de susținerea unui guvern minoritar PNL. Anunțînd că UDMR va vota Moțiunea PNL (oricum o mare concesie, expresia unei balcanizări a UDMR, deoarece a vota alături de dușman e ceva nefiresc), Kelemen Hunor preciza marți 27 august 2019 la RFI:

„Nu avem intenția de a susține un Guvern minoritar, nu avem intenția de a intra într-un Guvern minoritar”.

După declarația de la Iași, Kelemen Honor s-a schimbat la față. Gata, susține chiar și un guvern minoritar. Nu de alta, dar e guvern de tranziție.
Luni seara, Kelemen Hunor a fost invitatul ediției speciale a emisiunii Gîndurile lui Cristoiu. Evident, c-am deschis discuția despre guvernul de tranziție. Kelemen Hunor a recunoscut că nu există în Constituție formula Guvern de tranziție. A recunoscut că în Parlament, votul de susținere nu va putea fi condiționat de o restrîngere a prerogativelor guvernamentale. Cu toate acestea, UDMR va vota un guvern minoritar PNL. Kelemen Hunor a justificat asta prin formula de tranziție. E sigur că viitorul guvern va avea bunul simț de a nu da ordonanțe de urgență. Să mori de rîs nu alta. Sau de plîns, dacă ne gîndim că pînă și ungurii s-au fanariotizat.

Formula de tranziție e una menită a face comestibil rahatul pe care-l vor hali cei care vor vota Guvernul PNL deși au susținut pînă acum că nu vor vota așa ceva.
Și USR, și UDMR, și PMP, și ProRomânia și ALDE vor motiva schimbarea la față prin formula guvern de tranziție.
Noi am spus că nu susținem un guvern PNL. Un guvern de tranziție, da, asta susținem.
Și dacă premierul noului Guvern va fi o persoană neutră politic, în genul lui Teodor Stolojan din 1991, care a fost condiția intrării PNL în ciorba iliescistă, masa e gata.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Guvern de tranziție – lingurița de argint cu care unii vor înghiți sprijinirea unui Guvern politic PNL”

 • Iohannis si Ponta sunt la ora actuala singurii politicieni din Romania actuala,eu ma gandesc ca motiunea ar trebui sa treaca,Iohannis este bine sustinut din exterior,foarte probabil va castiga al doilea mandat,iar Ponta isi face niste calcule reci,de tip chinezesc,asteapta ca Iohannis sa i distruga pe baronii PSD care l au tradat,si i au sustinut pe Dragnea si pe Dancila,si sa l scoata si pe Base din joc,iar mai apoi Ponta si ai lui (micutul Pro Romania),sa stea cuminti in conservare in timp ce PNL si USR vor guverna tara prin criza ce va veni,si care i va eroda pe astia de dreapta destul de tare,intre timp vine 2024,Iohannis isi epuizeaza mandatele,PSD si Base vor fi de mult istorie,PNL si USR vor iesi destul de sifonate din guvernarea in plina criza economica,criza economica care se prefigureaza in anii urmatori,asa ca astia gen Ponta stau si asteapta.Asta ca fapt divers.

  • Dacă moțiunea trece și/sau Dăncilă pică, atunci în turul doi intră Barna, deci electoratul de dreapta este împărțit în două iar electoratul de stânga va vota alături de Barna și Johanis pierde, adică… „pică de mânuță cu Dăncilă”.
   Aceasta este o variantă certă cu o singură condiție:
   să nu apară din joben al patrulea… „iepuraș”, pe numele lui…XXX.

 • Mai Franklin tie ti scoala numai penisul ca neuroni nu prea ai. Nu te-ai saturat sa maninci atita cacat?!

 • Intr-adevat, Iohannis s-a aratat la fel de bucuros ca Mircea Geoana cand fu cu dragostea sa. Numai ca spre deosebire de Geoana, Iohannis a dus la indeplinire tot ceea ce a promis. E un politician calificat deja pentru o alta liga, de elita, probabil singurul, deocamdata din Romania. A promis ca va castiga alegerile prezidentiale, ca nu va colabora cu Basescu, ca alegerile din 26 mai vor initia schimbarea de guvern, a cerut si a obtinut demisiile lui Melescanu, Carmen Dan si a lui Felix Banila, etc

  Acum a cerut raspicat ca PNL sa se pregateasca de guvernare la sfarsitul acestei saptamani si asa va fi. Cel mai probabil, motiunea va trece.
  In eventualitatea putin probabila ca motiunea va pica, Iohannis poate solicitata inceperea urmaririi penale a Vioricai Dancila pentru depasirea celor 45 zile de interimar fara a cere in parlament votul de incredere pentru un guvern restructurat (art 256 CP, uzurpare de functii publice), urmata imediat de suspendarea din functie daca urmarirea penala chiar va incepe. Si eu zic ca Bogdan Licu o va incepe! Decizie nesperat de facilizata si de inregistrarile aparute ieri in presa care o califica indubitabil pe Dancila pentru acuzatia de abuz in serviciu.
  Vorba populara, „saracului ii pica si painea in ca…t si i se scoala si p…a in biserica”.
  Cam asta a fost si cu Viorica Dancila, scuzati proverbul popular.
  Ce urmeaza? Sa speram ca urmeaza solutia corecta: alegerile anticipate

  • Jenant, domnule Franklin. Ai putea sa enumeri mataluta si realizarile lui Iohannis care au servit patriei si poporului, si nu doar lui, personal?

  • Din realizări ati uitați să menționați: călcarea cu grație a constitutiei, amestecul fără jenă in treburile strict ale justitiei si nu in ultimul rând șapca primită de la americani. Până si NC a adus din SUA clauza națiunii celei mai favorizate!
   In rest, fiecare cu preferintele lui politice si Dumnezeu cu mila!

 • Foaie verde și-o sipică,
  Mâine moțiunea pică !
  Și iar verde și-o agudă,
  Sasu’ va muri de ciudă !
  Și, … mai este cineva
  Care rău s-o supăra !
  Și cum sunt sigur, că știți,
  Vă las atunci, să ghiciți !

 • Din păcate ungurii au o mentalitate preconceput-stagnantă, care nu le permite să iasă din concepțiile iredentiste !
  Pt ei, in ciuda aparențelor, românii sunt cei care le-au „furat” Ardealul, nesocotind astfel Tratatul de la Trianon, iar din această idee nu vor ieși niciodată !
  Chiar dacă, in aparență, ei vor să pară cooperanți, in mintea lor vor încolți, întotdeauna, doar idei care nu fac altceva decât să pună paie pe acest „foc” interetnic !
  Norocul este că , printre ei, mai sunt și oameni de bună-credință !!!

  • Esti ardelean ?

   • Nu, sunt … oltean ! De ce întrebi ? Bănuiesc că din … curiozitate feminină, n’așa ! Poți să mă contrazici, dar cu argumente serioase !
    Dar, unde-ai fost până acum ?

    • Nu te contrazic. Banuiam ca esti ardelean pentru ca, în mod firesc, ardelenii cunosc foarte bine felul de a fi al ungurilor.

 • Iohanes ii atacă pe unguri asa cum băsescu îi ataca pe ruși

  E un fel de tradiție liberală să ataci pă unii doar pă bază dă etnie. altfel nu esti patriot dăstul

  • iohanes produce si mentine ura, pentru el presedinte mediator inseamna sa otraveasca auzul populatiei cu mesaje de ura impotriva pesedeilor si a ungurilor.

   2) e interesant că iohanes procedeaza in linia imnului national “iarba rea din holde piara, piara dusmanii din tara”, dusmani= (dupa iohanes) pesedeii+ udemereii.

   2) inainte de astia, imnul national se referea la alte nationalitati si ocupatii

   3) avem un imn national hate speech? astia suntem. iohanes doar urmeaza tendinta

   • e vechea diviziune vanator-agricultor. iohanes e pe nișa de vanator, trimite mereu săgeti otrăvite

    2 vs pesedeii, care sunt agricultorii, ei sunt cu mancarea, vânează si ei dar prost, nu e nișa lor

 • Merkel i-a dat un „to do list” nu numai lui Johannis. Dupa cum stiti, Lega lui Salvini a castigat la alegerile europarl. din 26 mai. Si, ce sa vezi, in urma unei manevre de psy-op a serviciilor germane si austriece, guv. italian a cazut si Liga n-a mai ajuns sa numeasca comisarul in Comisia Europeana din partea Italiei, ci noul guvern a numit un comisat pe placul lui Merkel, fostul premier PD Enrico Leta. Acelasi lucru vor sa il faca la Bucuresti. Vor sa schimbe guvernul, ca sa poata numi un comisar indicat de Merkel. Pare incredibil, dar are precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *