Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Guvernul Florin Cîțu sau Meterhaneaua Măriei Sale, Klaus Iohannis

Septembrie 1679. Abatele Paul de Marenne, în drum spre Stambul, face un popas la Iași, la curtea lui Duca Vodă, domn al Moldovei închinate turcilor.
Abatele de Marenne, deși pretindea că merge la Stambul ca simplu abate, era un trimis secret al regelui Franței, Ludovic al XIV-lea, în vederea unor negocieri cu sultanul Mehmed al IV-lea.

Duca Vodă de la finele secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea nu se deosebea cu nimic de președinții României de la finele secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea cînd vine vorba de Înalta Poartă a momentului. Dacă n-ar fi știut că abatele merge la Sultan cu o misiune secretă, Duca Vodă nici nu l-ar fi luat în seamă. Ce treabă avea el cu regele franțuz? Cum însă presupunea că abatele va avea intrare la Vizir și chiar la Sultan, Duca Vodă socotește că n-ar fi rău să se pună bine cu oaspetele, devenit rapid Înaltul Oaspete.

Cum se întîmplă de veacuri la români, în cinstea oaspetelui se dă o masă festivă:

„Miercurea, a doua zi, măria sa îl roagă pe ava Paul sa i‑o deie lui, poftind la curte, unde va sta de vorbă cu măria sa şi va ospăta cu măria sa, văzînd şi cunoscînd pe toţi boierii măriei sale şi ascultînd şi meterhaneaua măriei sale, întocmită tot aşa de bine ca a lui Mehmet, Sultan şi Padişah. După ce‑l va şti cu plăcere oaspete în al său scaun domnesc, atît cît va binevoi să steie, îi va da strajă care să‑l întovărăşească pînă la hotarul Dunării, spre împărăţie, unde ştie că i‑i drumul şi solia.”

Mihail Sadoveanu nu scapă prilejul de a descrie protocolul de la Curtea Domnească în astfel de împrejurări:

„Domnul pofti pe oaspeţi la masă. Aşezîndu‑se la locul de cinste, arătă abatelui scaun la stînga sa. Mitropolitul i se aşeză la dreapta. Logofătul cel mare Miron Costin fu rînduit lîngă franţuz, ca să‑i deie lămuriri şi să‑l încînte cu vorbe meşteşugite, cercînd a‑i pricepe din subînţelesuri solia tainică. Iar pater Guido, avînd încă o dată bucurie de vecinătatea mitropolitului, se fericea ca de‑o rînduire cerească şi ca de‑o răsplată a muncilor şi a jertfelor sale în slujba Mielului lumii.

Era o sală împodobită c‑un mic iconostas şi cu trei candele în colţul răsăritului şi cu mărcile ţinuturilor Moldovei zugrăvite de jur împrejur pe păreţii albi. În dosul jilţului lui Vodă, unde se ţinea spătarul Ion Milescu, se afla încă o zugrăveală proaspătă a armelor lui Duca, pe scut rotund. Alte podoabe nu mai erau, afară de perdele de buhur roş la ferestre şi la uşă. Masa era însă toarte bine împodobită cu blide şi tacîmuri de argint. Lui de Marenne îi plăcură îndeosebi furcuţele cu doi colţi, – lucru nu prea obişnuit la prinţii timpului. Stolnicul începu a servi şi cuparul a drege, — ajutaţi de boierii lor de al doilea şi al treilea rang.

Între bucate, de Marenne regăsi cu plăcere sarmalele, care atît îi plăcuseră la gospodăria răzăşului Lăzărel. Vinul nu i se păru tot atît de bun.

Stolnicul punea înaintea lui Vodă vasul de argint, cu felul de mîncare rînduit, ridicînd capacul, şi cu lingura lui gusta. În văzul tuturora. De asemeni cuparul, dregînd, sorbea credinţa din cupa aurită şi pe urmă o aşeza înaintea stăpînului său. La cea dintîi cupă pe care Duca‑Vodă o înălţă la slăvitele lui buze, trăsni un sacaluş sub ferestre, cutremurînd încăperea. De Marenne tresări şi boierii se veseliră în bărbi, privindu‑se cu coada ochiului.

Îndată după ce Vodă gustă din vin a treia oară, la al treilea rînd de mîncări, alt zgomot porni, c‑o larmă amestecată de tunete şi fluiere.

Erau ţipete de disperare parcă ale unei dihănii, în care cineva dădea lovituri de buzdugan cu învierşunare. Fu rîndul abatelui de Marenne să zîmbească, recunoscînd faimoasa meterhane ţarigrădeană, cu tobe şi multe flaute.”

Momentul de excepție al ospățului de protocol, ceea ce azi ar corespunde Prînzului dat în cinstea Înaltului Oaspete, rămîne intervenția meterhanelei.
Dicționarul explicativ al explicativ al limbii române definește astfel meterhaneaua:

„Meterhaneá și (maĭ vechĭ) mehterhaneá f., pl. ele (turc. mehter-hane, compus ca și cafenea, cherhana, salhana, tarapana. V. mehter). Vechĭ. Fanfară turcească (compusă din surle, trîmbițe, fluĭere, tumbelechĭurĭ, daĭrale, tobe și talgere, care cînta la paradele domneștĭ. ”

Potrivit călătorilor prin Imperiul Otoman, meterhaneaua surprindea, dacă nu chiar speria, prin larma căreia îi dădea naștere, nu numai ca intensitate, dar și ca specific.

Sîntem în anul de grație 2021, februarie.
Presupunînd că prin România ar trece, de data asta spre Paris sau spre Berlin, un Înalt Oaspete precum pe vremea Ducăi Vodă spre Stambul, deși avem președinte și nu domnitor, saloane și nu ospătării, Administrație prezidențială și nu Curte Domnească, la fel ca odinioară abatele Paul de Marenne, călătorul ar tresări la auzul meterhanelei. O meterhanea care aparține lui Klaus Iohannis și cu care acesta, asemenea lui Duca Vodă, se mîndrește:
Guvernul Florin Cîțu.

De la investirea Guvernului Florin Cîțu, în 23 decembrie 2020, dinspre Palatul Victoriei nu se aud decît surle, trîmbițe, tobe și talgere, dairale, într-un cuvînt larma menită a acoperi realitatea statului de degeaba.
O larmă asurzitoare, amintind de cea făcută de meterhanea.

Guvernul PNL-USRPLUS și UDMR e Guvernul Meu al lui Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis poate se poate mîndri, ca și Duca Vodă, cu meterhaneaua sa.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Guvernul Florin Cîțu sau Meterhaneaua Măriei Sale, Klaus Iohannis”

  • Maestre, eu sper sa nu renunțați la scrisul zilnic. De 5 ani de zile, m-am obisnuit sa imi incep ziua citindu-vă editorialul în fiecare dimineață, cu mici excepții, cu ceașca de cafea in mână. E un obicei care consider că contribuie din plin la informarea mea- iar un om informat e un om puternic- dar contribuie si la dezvoltarea mea personală.
    Vă mulțumesc! Un cititor fidel.

  • Toate-s vechi si noua toate …

    • Pai noi ca popor,acolo am ramas,in secolele 17-18,nu am evoluat de atunci.

      • Dupa cum spuneam,tot in Ev Mediu am ramas,si ca dezvoltare,si ca mentalitate,comunismul a trecut,trece si capitalismul,Evul Mediu Romanesc ramane.(Va trece si Noua Ordine Mondiala,feudalismul romanesc nu trece). 😆 😆 😆

  • regimul iohanis nu are nimic comun acesta tara. Este un regim SUGATORE , ia tot ce poate si pe urma se cara. Pacat ca „babuini” au votat ca „babuini”.Au cazut in plasa multinationalelor. Ale cu bani multi pusi la pasrare din munca multora. Dar nu numai la noi, sa fie clar. Ce este interesant ca „babuini” sunt cu duiumul in lume. Noi suntem pe la coada. Ma tem de ce s-ar putea intimpla daca acesti „babuini” multi, dar nu prosti, se trezesc din amorteala. E posibl ca stalinismul anilor 1930 , sau iacobismul (1780) sa nu fie decit un palid exemplu.

    • Nu iau nimic,decat simbria de mercenari,astia sunt mercenari,nimic altceva,prima data au fost in slujba instelatilor cu bani si firme,zisi capitalisti romani(ca nu ti faceai firma in Romania,mai mare de nivelul de chiosc sau taraba sau miniaprozar,daca nu purtai sub suman si ceva stelute,mai mult sau mai putin ascunse ca te mancau institutiile noastre dragi 🙄 🙄 🙄 ) ,dupa care au vazut ca multinationalele platesc mai bine,asa ca au trecut in solda astora pe simbrie mai mare,si cum multinationalele platesc mai bine ,printre altele,si ca sa si elimine concurenta,mercenarii platiti incep sa si lichideze si fostii sefi,instelatii deveniti capitalisti romani,pentru simbria mai generoasa a strainezilor.Despre asta i vorba in fraza. 🙄 🙄 🙄

  • Interesanta comparatia.
    Si acum realitatile de azi, care ii pot interesa pe cei care vor sa vada si un altfel de Istanbul.
    Mehter( in turca) e muzica militara.
    Se organizeaza (sper ca inca) concerte de mehter in fiecare zi la ora 15( vara sunt si doua e zi) la Muzeul Militar din Istanbul. E in cartierul Sisli, la o statie de metrou de Piata Taksim.Pretul modic.
    Merita!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *