Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Guvernul Germaniei așteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru un ajutor de stat de 9 miliarde de euro

Guvernul german și conducerea Lufthansa au finalizat un proiect de ajutor de stat după ce au negociat dur. Compania de zbor, cea mai mare din Germania, cu 138 000 de angajați, grav afectată de criza sanitară globală, va ceda statului 20% din participații în schimbul ajutorului financiar, scrie, marți, Deutsche Welle.

Ministrul federal al Finanțelor, Olaf Scholz, a promis că statul va renunța la participațiile sale după ce compania se va redresa. Comisia Europeană are ultimul cuvânt, deoarece trebuie să sie de acord cu acest plan, aprobat deja de Fondul de stat pentru stabilizare economică (WSF).

Guvernul german susține că acest pachet „ar ține seama nu doar de nevoia de ajutor a concernului aerian, ci și de necesitatea cetățenilor plătitori de impozite și a angajaților grupului Lufthansa de a beneficia mai departe de serviciile unei întreprinderi puternice”.

Potrivit planului, descris aici de Deutsche Welle , ajutorul furnizat constă într-o injecție inițială de capital de 4,7 miliarde de euro, urmată de încă o investiție statală de un miliard de euro, care poate fi preschimbată în acțiuni. „Statul și-ar extinde astfel participația la Lufthansa până la 25%, plus o acțiune, în cazul în care vreun alt investitor extern ar încerca să preia operatorul aerian german. Banca de stat KfW va acorda de asemenea un credit de până la trei miliarde de euro”, scrie publicația citată.

Guvernul a pus și câteva condiții, printre care și restricții în ceea ce privește creșterea salariilor la nivelul conducerii companiei sau la cele afiliate grupului.
Ziarul german „Handelsblatt” scrie că de la Bruxelles ar putea fi impuse însă condiții dure.