Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Guvernul rezultat din alegerile parlamentare va trebui să facă față unei triple Crize: Sanitare, Economice și Meteorologice

După ce-am scris despre năstrușnicia USRPLUS de a pune pe primul loc în Programul de Guvernare „Repornirea a tot ce-a distrus PSD în materie de justiție, de la corectarea legilor Justiției și desființarea Secției Speciale la repornirea activității DNA, reîncriminarea neglijenței în servicii și revenirea la vechea definiție a abuzului în servicii”, întîlnindu-mă pe stradă, un cititor a ținut să mă anunțe:
– Să știți că pentru parlamentare eu am scos USRPLUS de pe listă!

Cititorul, din cîte-l știam, era un anti PSD-ist convins. Angajat după decembrie 1989 doar în sectorul privat el mi-a mai spus și altădată că nenorocirea acestei nații a stat în obișnuirea ei de deceniile de Guvernare PSD cu pomană din partea Statului. Trebuie să vină și un Guvern care să aibă curajul isteric de a ne pune pe noi românii la treabă, lăsîndu-ne față-n față cu mecanismul capitalist al lui Prin noi înșine. Prin noi înșine adică descurcîndu-ne fără a ne gîndi o clipă că, la nevoie, ne va sări în ajutor, ca un unchi bogat din America, Statul.
– Ce-aveți cu USRPLUS? Cu ce v-a supărat? l-am întrebat, știind că urmărea cu simpatie strădania formațiunii pentru un altfel de politică în România de iarmaroc anual.
– Cum ce am? mi-a replicat el pasionat. Păi cum să pui drept principal punct al Programului de Guvernare Legile Justiției cînd e de ordinul evidenței că România va trebui să traverseze în perioada următoare și nu timp de o săptămînă, nu timp de o lună, ci timp de un an, un an și ceva, Ciclonul Pandemiei și al Dezastrului economic produs de Pandemie. Sau cum spuneți dumneavoastră, România a intrat ca toate țările europene în cel de-al Treilea Război Mondial. Și dacă țara e în plin Război, eu vreau să aflu de la un partid politic ce Program are el pentru a cîștiga Războiul și, după, pentru a reface țara după Război. Despre așa ceva trebuia să citesc eu în Programul unui partid care vrea să guverneze România după 6 decembrie 2020, și nu despre cum o să repare el ce-a stricat PSD în domeniul Justiției! Desigur, și acest obiectiv e important și un partid de Dreapta trebuie să-l treacă în Program, dar mai pe la mijloc și nu în primele rînduri. Pentru că orice Guvern care va fi după 6 decembrie 2020 trebuie să se concentreze total pe ieșirea României cît de cît teafără din cel de-al Treilea Război Mondial.

I-am spus cititorului că sînt de acord cu această observație. E aiurea să anunți pe români că principala ta preocupare după ce o să ajungi la Putere va fi să schimbi Legile Justiției cînd situația sanitară s-ar putea înrăutăți atît de tare încît numai de Legile Justiției n-o să-i mai ardă românului.

Întors acasă, m-am gîndit la ce mi-a spus cititorul despre USRPLUS. Și mi-am dat seama c-a fost nedrept cu formațiunea condusă de Cioloș-Barna. Pentru că USRPLUS nu e singura formațiune care nu suflă un cuvînt în Programul de Guvernare despre Pandemie. Practic, nici un partid dintre cele care și-au făcut cunoscut Programul electoral nu prezintă românilor oferta sa în materie de administrare a Crizei sanitare și evident a Crizei economice. Toate programele trec cu vederea un adevăr indiscutabil:
Dincolo de infrastructuri, de creșterea pensiilor, de reformarea statului, de schimbarea Legilor Justiției și de Schimbarea CCR și a Avocatului Poporului, orice partid care va cîștiga alegerile va avea de rezolvat nu după, ci din mers, în paralel cu formarea Coaliției majoritare, marile probleme produse de Pandemiei și concomitent de impactul mortal al Crizei sanitare asupra economiei. Și e vorba de o atenție care nu se va rezuma la o săptămînă, la o lună, ci la un an dacă nu și la mai mult. Războiul cu Pandemia și cu Criza economică va domina viața cotidiană a românilor după 6 decembrie 2020. De altfel alegerile trebuie să aibă loc la 6 decembrie 2020 nu pentru că așa cere Democrația, cum vorbește ca să n-adoarmă Klaus Iohannis, ci pentru așa cere viața. România din perioada următoare se va confrunta cu Pandemia, cu Economia și cu Iarna. Acest cocteil unic în postdecembrism prin concentrarea de dificultăți, cere un guvern legitim, obținut prin alegeri, un guvern care să beneficieze de o majoritate parlamentară tare. Numai un asemenea Guvern ar fi capabil să administreze tripla Criză care se anunță: Sanitară, Economică și Meteorologică.

Prin urmare, toate partidele competitoare trebuie să prezinte în Programele lor de Guvernare, la loc de frunte, felul în care vor administra tripla Criză. Aceasta deoarece soluțiile de rezolvare nu pot fi aceleași pentru toate partidele. În toate problemele ridicate de Criza sanitară, de Criza economică și de Criza Meteorologică, fiecare partid are soluții proprii. Și aceste soluții trebuie să se confrunte în campania electorală. Unele vor fi pentru măsuri de tipul lockdownului generalizat și pentru mult timp. Altele, pentru acceptarea măsurilor de relaxare. Unele vor fi, în materie de Criză economică, pentru stimularea consumului printr-un ajutor dat fiecărui cetățean în genul sutelor de dolari trimiși de Casa Albă fiecărui american, altele pentru stimularea companiilor.

În perspectiva alegerilor, românii trebuie să știe ce-i așteaptă după 6 decembrie 2020 dacă vine un partid sau altul la Guvernare. Votul trebuie dat în cunoștință de cauză.
Și în condițiile de Război de la finele lui 2020, cunoștința de cauză înseamnă a ști oferta fiecărui partid în privința Triplei Crize: Sanitare, Economice, Meteorologice.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Guvernul rezultat din alegerile parlamentare va trebui să facă față unei triple Crize: Sanitare, Economice și Meteorologice”

  • Dle Cristoiu, de ce doriti, prin acest articol, sa reamintiti USR ca nu au prezentat un program de guvernare sau un obiectiv parlamentar?..acesti lideri de partid nu au stofa de politicieni…entuziasmul trebuie dublat de inteligenta….nu e caZul la USR-PLUS…nu trebuie ajutati…de ce?…nu sint destul de aroganti?

  • Mult Stimate Maestre, dupa cum sper ca ati observat, sunt preocupat de faptul ca, copiind formatul emisiunii de mare succes „Gura presei”, sunteti pe cale de a prelua si gestica baiatului care o face si care lui ii asigura audienta fanilor lui, adica schimonoseli si scalambaieli, ridicari bruste de pe scaun cu plesnit din palme, ragete guturale, tipete si multe altele. Observ in Jurnalul Dvs. de aseara ca ati inceput sa dati din maini, sa radeti zgomotos etc. Va rog insa din tot sufletul sa nu incepeti sa si plesniti palmele atunci cand dati din maini pe deasupra capului. Nu mai vorbesc de scalambaieli si schimonoseli, ca sunt convins ca la ele nu veti apela. Va apreciez prea mult ca sa vad inamicii Dvs. facand haz de felul in care copiati pe baiatu ala. Cu atat mai mult cu cat stiti bine ce blestem va adresa dupa ce v-ati certat cu patronul postului respectiv.

  • Pe bune: Un articol serios, nu un pamflet, cum scrie de obicei dl. Cristoiu.
    Intr-adevar, e de neinteles cum niciun partid nu si-a trecut in program nimic referitor la criza cauzata de pandemie.

  • Au trecut 21 de zile de cand Stimatul Maestru, suparat tare penca Duamna Gabi a ratat realegerea, o facut-o CACACIOASA. Si inca nu stim daca s-au impacat.
    Sugerez Duamnei Gabi sa-si ceara scuze public Maestrului, care a sustinut-o cu tot prestigiul Domiei Sale, iar dansa nu a fost la inaltimea asteptarilor Maestrului.

  • 31 de ani au fost necesari ca nimic sa nu mai functioneze corect in tara asta.
    Legile ar trebui sa fie traduse din romana in romana pentru a fi clare si coerente. Dau ca exemplu legea pensiilor care avea doar 2 pag. inainte de ’89 incluzand si metologia de aplicare; acum are 100 pag. fara metodologie de aplicare, este confuza si se aplica dupa urechea fiecarui operator dintr-o casa de pensii generand discrepante majore intre categorii sociale si chiar intre membrii aceleasi categorii de profesionisti. Sa mai aduc aminte si de Codul Muncii ce facea corp comun cu legea salarizarii, la fel era clar, coerent si previzibil.
    Economia este la pamant. S-au instrainat pana si obiectivele si resursele strategice.
    Viata sociala e var si amar de capul ei; invatamantul este distrus sistematic, iar invatarea online lasa needucati copiii din familii sarace ca sa nu spun defavorizate.
    Sistemul medical e la momentul zilei nodul gordian si simultan sabia lui Damocles. Mai nou vad ca medicii printre care si cativa apostoli ai apocalipsei sanitare s-au tranferat in parlament.
    Vine iarna care cu siguranta va fi grea dupa vara care a depasit toate recordurile (seceta, temperaturi f.ridicate, fenomene extreme).
    Cine-si asuma guvernarea in haosul asta fara resurse (umane, financiare, zone de productie diversificate, infrastructura de transport terestru, etc) ar trebui sa aiba o minte stralucita si o capacitate organizatorica dovedita.Nu vad liderul proverbial si nici echipa care sa il urmeze.
    Partidele, indiferent de orientare, nu au un program de guvernare sau un proiect de tara, au o oferta electorala care nu-ti dau niciun imbold sa mergi la vot nici daca dpv sanitar ar fi vremuri mai bune.

  • De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
    Din ce vad eu, pe aici prin jur, parca numai Ucraina si Basarabia stau la fel de rau. Dar ele stau rau in general.
    Nici un partid nu are program rezolvarea situatiei pentru ca aplica principiul Presedintelui: ce nu vreau eu sa vad, inseamna ca nu exista.
    Deocamdata singura lor grija e sa se aleaga si realeaga.
    Iar USR PLUS neomarxisto- securisto gargaragii au si ei o singura grija: sa nu cumva sa ajunga la guvernare.

  • maaama…ce tare!
    Like!:))

    • e de folos fundamental sa ne amintim cindsi cum am intrat in razboi: atunci cind Ro a Reactionat plenar in fata unei…Nonactiuni!
      acest Razboi, unic, se poarta cu Nonactiuni!

      de folos fundamental mai e si faptul ca acest Razboi, unic, are o tinta.
      iar pentru ca tinta asta va fi atinsa cu orice pret, ea trebuie …daruita! , ca, cum ziceam, e cu Nonactiuni, povestea. care e tinta?…pai nu mai repet, ca iar va plictisesc…:)

      de folos fundamental mai e si…clasicul raspuns la…clasica intrebare: a
      A fi sau a nu fi?
      deci…sa retinem ca ‘esenta’ a vremurilor, raspunsul: A fi SI a nu fi!

      si…mai e ceva, chiar fundamental. poporul asta e pregatit pentru acest Razboi! adica pentru razboiul care se poarta cu Nonactiuni.
      insa totul depinde de Definitia care e atasata acestui Razboi.

      in lumea mare…se despart apele.
      sinteza devine…Teza!,
      iar ‘sinteza’ devine ce a fost dintru inceput: Neant.

      pe ecrane va rula…Teza VS antiTeza.
      acest razboi, plenar, e…Anti!

      astea sint Vremurile Maestrilor

      • opunindu-se in stil Anti, Naturii, Civilizatia obliga Natura sa se ‘dezechilibreze’…in mod relativ,
        dar asta doar pentru ca, astfel, sa echilibreze dezechilibrele provocate chiar de civilizatie, prin manifestarea Anti.

        manifestarea artificiala a Civilizatiei in Realitate,
        obliga cealalta ‘parte’ a Realitatii, care e Natura, sa reactioneze echivalent!, pentru ca suma dinamicilor Realitatii, generate de Civilizatie si Natura sa fie echilibrata in mod absolut.

        prin urmare tot inaintind spre Artificial, Civilizatia va trebui sa faca fata unui din ce in ce mai mare dezechilibru relativ al Naturii, iar asta se va putea pune-n practica exclusiv prin cresterea capacitatii Civilizatiei de a fi imuna la dinamicile Naturii.
        mai simplu spus, chiar Artificializarea Civilizatiei e cea care ii va permite sa reziste dezechilibrelor manifestate in Natura si care vor tinde sa fie plenare.
        si mai altfel spus…Artificializarea Civilizatiei va tinde sa artificializeze si omul, care doar asa va putea sa devina imun la influentele Naturii…dezlantuite implacabil.

        • „Guvernul rezultat din alegerile parlamentare va trebui să facă față unei triple Crize: Sanitare, Economice și Meteorologice”

          facind asta, va fi pus la indoiala plenar. sistemul politic in asamblul sau va fi pus a indoiala, plenar. nu doar pe-aici,ci in intreaga lume.

          tendinta de artificializare a civilizatiei, dar si de desavarsire, ambele implacabile, va… cere manifestarea unui ze pe masura, in Civilizatie. Acesta va fi Inteligenta Artificiala.

          prin urmare indiferent care vor fi deciziile politicienilor de orice fel, ai lumii mari, la finalul acestui Razboi Mondial perdantul…va preda Stafeta. cum in cazul unui razboi mondial cel care il incepe e si cel care-l pierde, iata ca stim deja si perdantul: sistemul politic.
          pentru ca razboiul se poarta in stil Anti, Stafeta e o poveste a predarii ecuatiei de miscare a lumii mari…Inteligentei Artificiale.

          • faptul ca al Treilea Razboi Mondial a inceput cu o Nonactiune…e absolut definitoriu in stabilirea noii Definitii a razboiului mondial, pentru ca il pozitioneaza din start intre manifestari care tind spre desavarsire…

            acest Razboi Mondial e…arta care tinde sa fie pura.
            …si, pina la urma, cum sa fie altfel, cita vreme aceasta civilizatie e…cununa dinamicilor tuturor civilizatiilor!, mai exact e prima civilizatie care va reusi sa tinda sa-si perpetueze miscarea catre…Infinit! ( tinzind sa iasa din Dinamica Anotimpurilor )

          • …ziceam, asta primavara, ca Suedia e Referinta in pandemie, pentru ca a fost singura care,
            …c-o fi facut o constient sau din alt motiv…habar n am,
            se comporta ca intr un razboi mondial de tip nou, recunoscind…actiunea coronavirusului ca fiind o nonactiune!

            intre timp…creca mai sint suedezi in Suedia, n-au murit toti, Suedia creca inca mai e pe harta…,
            insa…orice alta tara e luata drept model, mai putin Suedia!:))
            de ce oare?!

            spuneam, atunci, ca razboiul mondial e…pe fata!, totul e la vedere, nimeni nu poate sa zica…n am stiut!, in razboiul asta.
            insusi faptul ca Suedia a ales sa se comporte ca in fata unei nonactiuni, devenind, astfel, referinta, demonstrind, cu sine insasi, ca e vorba despre o nonactiune, ar fi trebuit sa fie de folos.

            reactionind in fata unei nonactiuni, forta ta devine fix forta care te pune la indoiala!, prin urmare cu toate ca nimic nu e mai important, pe vremurile astea, ca grija pentru nonactiuni, toti sa inhama sa Reactioneze!
            ce sa zic, Succes!, insa…se stie, acest razboi mondial e unul care a inceput cu o Nonactiune!

            cum ma intrebam in primavara…m am intrebat si intre timp, ma intreb si azi: nonactiunea aflata la radacina acestui razboi mondial e…naturala sau artificiala?!, …nu de-alta, dar era clar ca pe vremurile astea se va manifesta si Anti Intelepciunea! ( …care e si ea o intelepciune, insa care se poate manifesta ca o referinta exclusiv IN Univers!, asta spre fundamentala deosebire… )

          • actualul razboi mondial, indiferent in ce fel a inceput, natural sau artificial, va fi continuat intr un singur fel: la carma vor fi AntiInteleptii!
            …de unde rezulta ca exclusiv Inteleptii le mai sint pe masura.

            dinamica de tip Anti se manifesta chiar si in felul asta:
            Antiintelepti VS Intelepti

          • spuneam, mai sus, ca acest razboi mondial tinde sa fie…arta pura.
            ea rezulta si din manifestarea Antiinteleptilor, care prin simpla manifestare vor ‘cere’ echilibrare cu…darurile Naturii pentru aceste vremuri: Intelepti…cum altii n au mai fost paici!, pe planeta asta…

          • pentru ca Enoh si Ilie…una sint!, va exista o vreme in care dinamicile naturii…umane vor sta pe el, ca pe-o temelie,…o vreme…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *