Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Haos total și neîncredere în Haiti după asasinarea președintelui

Șaptesprezece suspecți au fost reținuți până în prezent în uimitorul asasinat al președintelui haitian, iar autoritățile spun că se crede că doi dintre ei au dublă cetățenie, americană și haitiană, iar guvernul columbian spune că cel puțin șase sunt foști membri ai armatei sale. Leon Charles, șeful Poliției Naționale din Haiti, a declarat joi seară că 15 dintre deținuți erau din Columbia. Șeful poliției a precizat că alți opt suspecți sunt căutați și că alți trei au fost uciși de poliție. Charles spusese anterior că șapte au fost uciși. „Îi vom aduce în fața justiției”, a declarat șeful poliției. Cei 17 suspecți încătușați au stat pe podea în timpul unei conferințe de presă privind evoluțiile care au urmat uciderii a președintelui Jovenel Moïse, la domiciliul său, înainte de zorii zilei de miercuri.

Guvernul columbian susține că a fost întrebat despre șase dintre suspecții din Haiti, inclusiv despre doi dintre cei uciși, și a stabilit că aceștia sunt membri pensionați ai armatei sale. Nu a dezvăluit identitatea acestora. Șeful poliției naționale columbiene, generalul Jorge Luis Vargas Valencia, a declarat că președintele Ivan Duque a ordonat Înaltului Comandament al armatei și poliției columbiene să coopereze în cadrul anchetei. „A fost formată o echipă cu cei mai buni investigatori… ei vor trimite datele, orele de zbor, informațiile financiare care sunt deja colectate pentru a fi trimise la Port-au-Prince”, a explicat Vargas. Departamentul de Stat al SUA spune că este la curent cu rapoartele potrivit cărora americani haitieni se află în custodie, dar nu a putut confirma sau comenta.

Americanii haitieni au fost identificați de oficialii haitieni ca fiind James Solages și Joseph Vincent. Solages, în vârstă de 35 de ani, este cel mai tânăr dintre suspecți, iar cel mai în vârstă are 55 de ani, potrivit unui document transmis de ministrul haitian al alegerilor, Mathias Pierre. Acesta nu a dorit să ofere mai multe informații despre cei aflați în custodie. Solages s-a descris ca fiind un „agent diplomatic certificat”, un avocat pentru copii și politician în devenire pe un site web pentru o organizație de caritate pe care a înființat-o în 2019, în sudul Floridei, pentru a ajuta oamenii din orașul haitian de coastă Jacmel. Pe pagina sa biografică pentru organizația caritabilă, Solages a scrie că a lucrat anterior ca bodyguard la Ambasada Canadei din Haiti.

În Port-au-Prince, martorii au afirmat că au fost descoperiți doi suspecți ascunși în tufișuri, iar unele persoane i-au apucat pe bărbați de cămăși și pantaloni, i-au împins și i-au și pălmuit. Un jurnalist de la Associated Press a văzut cum ofițerii i-au pus pe cei doi în spatele unei camionete și au plecat în timp ce mulțimea alerga după ei până la o secție de poliție. „L-au ucis pe președinte! Dați-ni-i nouă! O să le dăm foc”, au scandat, joi, oamenii afară. Oficialii au oferit puține informații despre crimă, în afară de a spune că atacul a fost comis de „un grup foarte bine antrenat și puternic înarmat”.

Nu toată lumea a crezut descrierea atacului făcută de guvern. Când jurnalistul haitian Robenson Geffrard, care scrie pentru un ziar local și are o emisiune radio, a postat pe Twitter un raport despre comentariile șefului poliției, a atras un val de răspunsuri care exprimau scepticism. Mulți s-au întrebat cum au putut atacatorii sofisticați descriși de poliție să pătrundă în casa lui Moïse, în dispozitivul de securitate și în camera de panică și să scape nevătămați, dar apoi să fie prinși fără să planifice o fugă reușită. Un judecător haitian implicat în anchetă a declarat că Moïse a fost împușcat de 12 ori, iar biroul și dormitorul său au fost răvășite, potrivit ziarului haitian Le Nouvelliste. Acesta l-a citat pe judecătorul Carl Henry Destin spunând că anchetatorii au găsit cartușe de 5,56 și 7,62 mm între poarta de acces și interiorul casei. Premierul interimar Claude Joseph, care a preluat conducerea statului Haiti cu sprijinul poliției și al armatei, a cerut oamenilor să redeschidă afacerile și să se întoarcă la muncă, în timp ce a ordonat redeschiderea aeroportului internațional. Joseph a decretat stare de asediu timp de două săptămâni după asasinat, care a uimit o națiune aflată deja în criză din cauza uneia dintre cele mai mari sărăcii din emisfera vestică, a violenței generalizate și a instabilității politice.

Haiti devenise din ce în ce mai instabilă sub conducerea lui Moïse, care și-a exercitat funcția prin decret timp de mai bine de un an și s-a confruntat cu proteste violente, criticii acuzându-l că încearcă să acumuleze mai multă putere, în timp ce opoziția îi cerea să demisioneze. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit joi în particular pentru a discuta situația din Haiti, iar trimisul special al ONU, Helen La Lime, a declarat ulterior că oficialii haitieni au cerut asistență suplimentară în materie de securitate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *