Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Henri Coandă – aminteşte fără să vrei de Newton şi mărul în cauză

Mi-a rămas în minte imaginea sa la prima întâlnire, cu noi cei din bănci. Venise în ţară la sfârşitul anilor ’60, hotărând să rămână acasă. Fiu de ofiţer superior (generalul Constantin Coandă) a fost pentru scurtă vreme şi preşedinte al Consiliului de miniştri) şi al unei fiice de medic francez, omul din faţa noastră vorbea pentru prima dată în public după revenirea la Bucureşti. Henri Coandă: înalt, dominator, cu creştetul capului dezgolit, cu nas bărbătesc, ochi mari, pătrunzători, cu faţa marcată de vârstă. Sărise de 80 de ani asta nu împiedica agresiunea privirii şi cursivitatea expunerii. Îl ştiam sumar din referinţele tot mai dese de prin gazete. El era: acel vultan de munte ce-şi dorise să sară garduri pe care alţii pregetau să le încerce.
Un motiv în plus pentru a lua cu asalt Aula Academiei, norocoşi în a-l asculta şi a-i sorbi cuvintele.

A luat-o cu începutul. A întârziat în anii săi parizieni de început. Absolventul liceului militar de la Iaşi, cu grad de sergent major, merge la şcoala de ofiţeri de artilerie, geniu şi marină din Bucureşti. Tatăl şi-l dorise călcându-i pe urme. Va şi lăsa de înţeles că „ordinul de front” a fost însuşit. Ajunge detaşat la un regiment de artilerie din Germania. Ajunge între zidurile cetăţii universitare de la Charlottenburg. Dar filmul se va rupe. Cariera militară cedează în favoarea bătăliei pentru inovaţie. Coandă va deveni un nume în aviaţia mondială. Gustave Eiffel îl sprijină în realizarea unor experimente aerodinamice.
Se simte atras să ne întoarcă în Parisul anilor de la începutul veacului 20. Evocă acel prim zbor, în fapt o încercare frântă prin izbirea de zidul împrejmuitor al aeroportului Issy-les-Moulineaux.

Peste ani va introduce în dicţionarul de specialitate sintagma celebră: Efectul Coandă. Istorisirea la care ne face părtaş aminteşte fără să vrei de Newton şi mărul în cauză. Bătrânul savant povesteşte. Făcea baie. Robinetul cadei în care se afla, deşi închis, permitea scurgerea apei picătură cu picătură. Din joacă, a aşezat vârful arătătorului sub stropii abia desprinşi de orificiul robinetului. Observaţie imediată: lichidul prelins pe deget se desprinde la un moment dat. Brevetul obţinut în 1934 era definit drept Procedeu şi dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid.

S-a stabilit la Bucureşti. Preţ de câţiva ani a condus INCREST, laborator de superioară extracţie în punerea la cale a noutăţilor. Sub îndrumarea sa au fost lăsaţi să zburde tehnicieni unul şi unul.
Se întorcea aureolat de o strălucită activitate inginerească, cu realizări în sectoare diverse. Inventatorul în lumea aparatelor de zbor îl impun drept autoritate mondială în materie.

A stârnit un val de simpatie generală decizia de a reveni acasă printre ai săi. De parcă cineva bine îmbrăcat şi echipat cu de toate s-ar fi hotărât singur şi nesilit de nimeni să se oprească în dreptul tău, ieşit în ploaie fără umbrelă, să-ţi fie de folos.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *