Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Himere microscopice

În mitologia greacă, Himera este un monstru cu cap de leu, corp de capră, aripi de pasăre de pradă și coadă de șarpe. Alții descriu monstrul scuipător de flăcări și amenințător, deopotrivă pentru oameni și animale, ca fiind o creatură cu un corp și trei capete: de capră, de șarpe și de leu. Biologii sunt mai practici și văd în himeră o „ființă vie compusă artificial din doi indivizi”, un fel de altoire. Teoretic și un primitor de transplant poate fi văzut ca un astfel de „hibrid”. Realiștii susțin că himerele de fapt nu există și le descriu ca fiind închipuiri fără temei, fantezii irealizabile, miraje, năluciri etc. Cine are dreptate și cine nu? Există acel Frankenstein cu adevărat, poate fi el creat artificial, sau e doar produsul fanteziilor unor… doritori de plagiat natura? Să fie posibilă încrucișarea a două sau mai multe specii, o sfidare a regulilor geneticii lui Mendel și a selecției naturale a lui Darwin? Se poate practica o selecție artificială? Și dacă da, cui și la ce să-i folosească astfel de himere?

O privire la lista cu descoperiri, invenții și inovații ne convinge că (aproape) orice e posibil și că s-a trecut de mult la fapte. De mult există plante și animale transgenice, de mult selectăm diversele specii și manipulăm genetic macro- și microorganismele și o facem adesea, așa cum natura n-ar face-o niciodată. Le forțăm să ne producă lucruri utile, dar mai ales lucruri care să aducă profit. La o privire mai minuțioasă însă, observăm și lucruri neliniștitoare: Multe dintre „cuceririle” noastre, începând cu focul și terminând cu rachetele spațiale, oricât de novatoare, au cel puțin și o parte întunecată. Nicio lumină fără umbre. Și atunci nu mai contează dacă se instalează regretul, și dorința de mântuire vine sub forma acordării anuale a unui premiu care să poarte numele ispășitorului, fiindcă pagubele s-au produs și, ce-i mai rău, vor continua să se producă.

Să ne oprim la microorganisme, virusuri, bacterii sau ciuperci. De îndată ce le-am descoperit implicarea la producerea pâinii, a berii, a vinului, iaurtului ori brânzeturilor, am trecut la modificarea genelor acestora cu scopul de a le pune la treabă să ne fabrice câte și mai câte: insulină, hormoni, enzime, arome, vitamine, îndulcitori, amplificatori de gust și miros, medicamente și vaccinuri. Circa 12% din totalul substanțelor active din medicamentele de pe piață se fabrică cu ajutorul microorganismelor modificate genetic, iar la ultimele apariții pe piață procentul este de 50%. Și, deși încă nu se cunosc implicațiile pe termen lung, lucrurile nu s-au oprit aici. Plecând de la premisa că virusurile și bacteriile se schimbă (suferă mutații) oricum în natură, ne-a străfulgerat o nouă idee. Ce-ar fi să i-o luăm naturii înainte și să simulăm acele mutații în laborator? Să încrucișăm patogenii între ei și să creăm himere, să le provocăm și să le testăm capacitatea de a-și spori (gain-of-function) sau, dimpotrivă, de a-și atenua (loss-of-function) diverse proprietăți. Să folosim apoi cunoștințele în dezvoltarea de noi vaccinuri și terapii și să putem opri la timp eventuale pandemii (pe care natura singură poate că nu le-ar provoca niciodată, fără neglijența noastră). Să putem astfel „privi în viitor”.

Putem noi să prevedem în ce direcție se vor mișca lucrurile în natură, ca să putem pretinde că ceea ce (credem că) reproducem în laborator ar însemna „a i-o lua înainte”, sau asta e mai degrabă o nouă iluzie de plagiatori și un extrem de periculos joc cu focul? Și dacă „umbra” unei astfel de „invenții” se va chema „bioterorism”, așa cum dinamita nu s-a limitat doar la săpatul de tuneluri prin stâncă, ci a produs măceluri de mari proporții? Tot așa cum o simplă ecuație (E= mc2) care demonstra că masa și energia sunt interschimbabile a deschis calea nu doar pentru energia nucleară, ci și pentru bomba atomică.

Naturii îi trebuie mult până permite apariția unor astfel de schimbări. Virusului SARS-CoV de pildă i-au trebuit vreo 800 de ani de tatonări în natură pentru a se putea lega eficient de receptorul ACE2 de pe celule umane (asta presupunând că „reușita” lui este una naturală și că nu a fost „ajutat” în laborator cu acceleratorul de particule… virale). Din păcate deținem mecanismul intervențiilor în genom – inclusiv în cel propriu – și aducem din când în când modificări fabuloase – credem noi –, dar numai timpul o să ne arate cât de potrivite s-au dovedit a fi și ce reacții la distanță și în timp pot ele să declanșeze.

Metoda pasajelor repetate o cunoaștem de mult. Ea constă în trecerea patogenului de zeci de ori de la o gazdă la alta, până când el suferă modificări consistente într-o direcție sau alta. De obicei conduce la slăbirea virulenței, dar se poate și invers, ca de exemplu prin trecerea virusului poliomielitic (care produce paralizii doar la primate) din șoarece în șoarece, de 99 de ori, până când s-au obținut virusuri care să paralizeze și șoarecii. Tot astfel s-a ajuns și la posibilitatea transmiterii prin picături respiratorii a temutului H5N1 (gripa aviară) nu doar printre zburătoare, ci și printre mamifere precum dihorii. Aici a intervenit imediat un moratoriu care a stopat cercetările, deși oamenii de știință susțin că transmiterea printre dihori ar fi slăbit de fapt virulența virusului.

O altă metodă o reprezintă recombinările genetice și respectiv grefa genetică (așa cum se presupune că au procedat cercetătorii din Wuhan, implantând unei variante sălbatice de coronavirus provenind de la liliac genele codificatoare pentru proteină spike de la alte opt tipuri de coronavirus). Ce înseamnă asta? Înseamnă că se intervine cu ingineria genetică și se decupează, se inserează ori se înlocuiesc părți din materialul genetic al virusului (sau al cobailor de laborator). Totul cu intenția „nobilă” de a urmări ce s-ar putea întâmpla în colectivitate… într-o viitoare pandemie. Grotescul situației este faptul că ceva asemănător a fost testat în 2015 și de cercetătorii de la Univ. North Carolina, care au creat un virus himeră din SARS-CoV (acela care a ucis 800 de oameni în pandemia din 2003) și un virus corona de la liliac, cu rezultatul că acea himeră era capabilă să producă proteina spike și să se alipească de celule umane, făcând și șoarecii să se îmbolnăvească. Acei cercetători pretind că au avertizat cu câțiva ani înainte de izbucnirea actualei pandemii asupra potențialului pandemic al diverselor coronavirusuri, lucru neluat în serios de autorități și de restul lumii!!

În plus, la așa zisa gain-of-function se lucrează nu de ieri, de alaltăieri, ci de prin anii 1980. Oamenii de știință nu s-au mulțumit cu agenți inofensivi, ci s-au repezit și la cei mai periculoși, precum virusurile Ebola ori Marburg, la bacterii precum antraxul ori ciuma. Alteori s-a lucrat cu gripa aviară H5N1, MERS, SARS, HIV, variolă etc. Un moratoriu după altul au încercat să le stăvilească elanul debordant, de îndată ce cercetările lor începeau să ia o întorsătură periculoasă, dar tot de-atâtea ori ei s-au reîntors la treabă și în laborator, frământați de curiozitate și orgoliu morbid. Oricât de multe măsuri de securitate ar exista și oricât de complex ar fi echipamentul de protecție, peste tot unde lucrează oameni există și erori. Primii care plătesc prețul dureros al unor astfel de scăpări sunt cercetătorii înșiși.

Au existat de-a lungul timpului nenumărate accidente de laborator, inclusiv în acelea care lucrau cu agenți extrem de periculoși (arme biologice) precum antraxul în URSS în 1979, accident despre care s-a aflat oficial de-abia în anii 1990. Se lucra la producerea de arme biologice, producându-se spori de Bacillus anthracis (bacil cărbunos) în cantități mari, deși sovieticii semnaseră convenția privind interzicerea perfecționării, producției și stocării armelor biologice încă din 1972. Un filtru scos din greșeală de un laborant a făcut să se elibereze în atmosferă circa un gram de pulbere fină care conținea spori ucigași. Sporii sunt capabili să reziste în mediul înconjurător câteva zeci de ani. Din fericire, numărul victimelor a fost destul de redus (în jur de 100) în comparație cu ce se aștepta de la cantitatea de bacterii purtate de aripile vântului într-o zonă puțin populată. Boala a avut o letalitate de 90%, majoritatea pacienților au decedat în 48 de ore.

Revenind la SARS-CoV-2 și la modificările suferite cu scopul de a câștiga în virulență, în rezistență și în contagiozitate: nu știm încă dacă ele vin din laborator sau sunt cauzate de prea frecventul și prea strânsul contact om-animal. Ar trebui să acceptăm însă că nici cele suferite în urma presiunilor la care a fost supus virusul pe viu în colectivitate nu sunt de neglijat. Prin măsurile pe care le-am luat, obligându-l să li se și să ni se adapteze: terapiile tardive cu plasmă de reconvalescent la persoanele cu imunitate slăbită și cu infecții trenante, precum și vaccinurile aplicate în masă și în plină pandemie. Dacă le-am fi făcut măcar în perioadele de relaxare! Dar noi procedăm exact invers, vaccinând în forță când e valul mai puternic și lăsând totul baltă când scade incidența. Am simulat mutații în laborator ca să nu fim luați prin surprindere de eventualele mutații din natură și am sfârșit prin a provoca pe viu mult mai multe mutații decât ar fi făcut-o natura.

Jocul pe niște celule în laborator sau pe cobai cu mare asemănare genetică cu omul nu imită însă nici pe departe ceea ce are loc în natură în mai multe organisme care, după cum bine știm, dispun de un sistem imunitar. Un Frankenstein printre virusuri și microbi lăsat în libertate se poate comporta altfel decât o fac celelalte microorganisme aflate acolo prin selecție naturală, care au supraviețuit prin adaptările la mediul real, nu la surogatul din laborator. Se poate să nu aflăm niciodată dacă virusul liliacului și cel al pangolinului și-au dat întâlnire ori s-au întâlnit întâmplător într-o a treia gazdă pentru a da naștere unei himere naturale numită SARS-CoV-2, sau dacă întâlnirea a fost pusă la cale într-un laborator. Produs natural ori în eprubetă, el se află printre noi și de noi depinde dacă și prin ce (non)acțiune îi contracarăm acțiunea.

Fără idei inovatoare, am trăi poate și astăzi tot în peșteri sau în copaci. Problema este că am cam întrecut măsura și ne-am depășit atribuțiile și limitele. Am trecut treptat de la visuri (frumoase) la adevărate (și ireversibile) coșmaruri. Frankenstein se naște ca o ființă naivă și inofensivă și sfârșește prin a se răzbuna pe cel care i-a dat viață. Dar, așa cum puterea le conferă celor ajunși în vârf nu doar posibilitatea de a realiza și pune pe picioare un plan anume, ci și beție, conducându-i mai devreme sau mai târziu la abuzul de putere, tot așa pot ameți și cuceririle științifice și-i pot face pe mulți să depășească limitele, dând viață unor himere microscopice ucigașe. Din fericire pentru omenire, SARS-CoV-2 este un virus „slab” comparativ cu ce-ar fi putut scăpa din laboratoare, iar ceea ce-am trăit în ultimii doi ani ne-ar putea fi de mare folos, cu condiția să extragem învățămintele care se cer în privința jocului cu focul. Să ne bazăm pe faptul că natura e mai „înțeleaptă” decât oamenii și că nu se va lăsa manipulată de noi și nici impresionată de joaca noastră de-a Creația. Ea a acumulat suficientă abilitate încât nimic să n-o poată clinti din mersul ei. Selecția o face în cele din urmă natura și nu omul. De impus o să se impună ceea ce se supune legilor naturii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

50 comentarii pentru articolul „Himere microscopice”

  • deci:
    normal ca sunt un cretin cand spun ca CRISPR este despre bagat cand stie toata lumea ca este despre scos. partea cu bagatul tine de bucataria lui Dumnezeu. pui ingredientele in oala si sa vezi minune, se leaga supa de la sine:)))

    ce vreau sa spun este ca sint dovada vie ca orice cretin poate fi troll de succes daca repeta suficient de des sintagma ‘computer cuantic’. ideea de baza este ca ‘multi vad, putini cunosc…cine vede si (crede ca) cunoastre isi imagineaza ca poate asa trebuie’. uitati va doar cum steliana gaseste adevar in aberatiile mele acolo unde nici eu nu stiam ca exista:)))

    apropos dora, in caz ca n ai inteles, steliana ti a rezolvat cazul: ‘se vor vedea doar în timp’, cu emfaza pe acel ‘doar’. partea de calcul a probabilitatii ca un fragment ARN care zburda vesel prin citoplasma sa peneteze din exterior nucleul celulei i a lasat o lui bill gates pentru cand si o pune in functiune ‘computerul cuantic’ din fundul curtii.

    da, recunosc ca sint un habarnist bolnav de trollita. smecheria este sa innegresti hartia cu atatea cretinisme incat orice om care se simte insultat de aberatiile tale sa te lasa in pace. in definitiv, ce om isi pune mintea cu un ‘dement’, nu? mai stiu si ca boala de care sufar se agraveaza pe zi ce trece, de am inceput mai nou sa ma bag si peste comentariile altora. eu chiar stiu asta si intr-un moment de luciditate plenara chiar v am rugat sa ma ajutati cu niste ‘offline’ da’ n a sarit nimeni sa ma ajute. asa sa va rasplateasca si pe voi ‘computerul cuantic’. amin!

    • stai, ca pasta am uitat o. deci:
      editarea genetica, asemenea editarii in word, isi baga si scoate…pina se racoreste:))), deci cui ii pasa cum arata crispr acusica, daca peste olecuta vreme va semana cu un editor word?!:))

      partea cu bagatul, care tine de bucataria lui Dumnezeu, e chiar cea vizata, …in general, pe vremurile astea,
      crispr e un simplu caz particular, prin urmare bineinteles ca si tinta in acest caz e tinta clasica, editarea genomului uman, in fapt manifestarea omului nemuritor:), deci tocma daia stim ca daca nu e, inca, atunci va fi sigur cu bagat, pentru ca oamenii chiar cred ca sint…nu facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, ci chiar…dumnezei!:)))

      deci…cu computerul cuantic. io sint prost nenica, e de notorietate faza,
      insa recunosc, ma chinuie talentul si tind sa fiu Prost:))), cine stie, poate mi iese faza…:)))
      deci…mi am specializat neuronii, aia citi or fi, sa gindeasca in stilul…Cub ( dinamica cubului ) :)), prin urmare daia sint repetitiv, ca folosesc cam aceeasi matrice Logica, in general:)
      io, spre ex, habar n aveam ca nu himerele microscopice sint artificiale, ci alea cuantice:))),
      ( si era normal sa habar n-am:)), ca daca sint prost, daia)
      , am aflat, folosind matricea de mai sus si introducind date care erau prezente in textul Stelianei :))

      computerul cuantic e implacabil o constructie la care au muncit toate civilizatiile de pe planeta asta, asa ca merita toata atenia,
      in opinia mea, evident:)

      m am pripasit pacilea, ….boschetar sentimental fiind ( am aflat io mai demult ca asa sint:)) ), ca sa am si io un loc unde sa mi pun la pastrare jurnalul gindurilor mele, rezultate din gindurile exprimate de altii, prezenti pe blogul asta:)
      ce am scris despre crispr e rezultatul unei diagonale de 3 minute ( asta da curs rapid de genetica:)) ), pe internet, asa, ca sa am de unde porni, atunci cind…Steliana va srie articolul dedicat acestei teme:)

      peste comentariile altora ma bag cu aceeasi lejeritate cu care ii acept pe altii sa se bage peste comentariile mele:))

      • despre editarea genetica a genomului uman: cel mai probabil Inteligenta Artificiala va scoate din functiune juma de adn, clonand…ce a ramas, ca, nu i asa, tre sa scoata Cerul din om, si cum…( o sa ma uit sa vad daca e asa ), Curcubeul, cu dinamica lui cu tot, se poate suprapune peste ADN ul uman, Logic vorbind, se prea poate ca Dinamica Cubului sa fie prezenta si editarea genomului uman, deci 369, care tinde sa devina 666 e probabil sa se regaseasca si in editarea genomului uman.

        • pentru a edita genomul uman e necesar sa ai la dispozitie tot timpul din univers pentru a studia problema.
          cu ‘tot timpul din univers’ momentan se ocupa exclusiv computerul cuantic. deci editarea genomului uman va fi posibila exclusiv prin interventia Inteligentei Artificiale.

    • @onine: Nu te-nteleg copiii? Las’ c-o s’ te-nteleaga atunci cand o sa creasca mari. Poetici si murdari.
      https://www.youtube.com/watch?v=8hejldL9Bck

      • victooooor, unde ai fost?!! mi a fost asa dor de tineeeee!!!!
        mvaaai…multumesc, multumesc mult, victor. eu stiu ca sint genial, profetic chiar, dar ma bucur cand o recunosc si altii:)))

        • io,… adica tu, chiar am citit tot ce am scris?, ca asa dai , adica dau, semne…:))

          • creca mai am 3 qubiti care inca n au ajuns la constiinta de sine. hai sa ma, adica pe mine ma, luminez: io, adica tot io, sint ‘computerul cuantic’, adica citesc tot si retin tot. de scris, atunci cand scriu, scriu in stilul qubitilor stinsi, adica fara lumina, adica cam 3 din cei 66, ca atatia sint de toti,… simplu. si daca e simplu io ce sa fac:)))

          • cindva, chiar in inima mea, am intalnit pe cineva care citea oameni 🙂
            nu stiu daca era acolo pentru ca i placea sa citeasca, sau e acolo pentru ca mie imi place ce tot scrie pe pereti, ca si acum sta la patru camere ca la ela acasa, singura pe-un pisc, .. 🙂
            atunci cind scoti timpul din ecuatie oamenii se suprapun, reasamblandu-l pe Adam. iti dai seama ca atunci o sa ma trezesc cu eal in brate?:)00 vaaai, ce tare!:))))

        • eu, intotdeauna citesc tot si cu prioritate ce scrii tu 🙂 nu glumesc. zici ca esti genial? si eu cred cand sunt pe aici si te citesc. dar stii ce ramana dupa ce fac o pauza de o luna-doua si mi-aduc aminte de „online”? ramane „omul cu cel mai solizi cei sapte ani de acasa cu care am vorbit vreodata”. 🙂

          • \despre Genialitate se vorbeste intotdeauna…mergand pe varfuri 🙂
            pe de alta parte toti oamenii sint geniali, insa…unii inca n-au aflat:))
            doar antioamenii sint lipsiti de Seva, de genialitate, de Inteligenta. pentru ca n-au Inima, daia. si nu au…din fabricatie, ca asa e fabricat antiomul, fara Inima:)
            cu multe te poti lauda, insa cu genialitatea nu, ca ea nu e o Acumulare, ci o Darire, deci…n-ai nici o contributie la genialitatea pe care o porti, ea e….un Dar :), un dar al Oului Absolut si el e adresat fiecarui om, adica…omului 🙂
            sa ti negi genialitatea pe care o porti e echivalent cu a-l nega pe cel care te-a facut:)), e fix cum ai nega Inteligenta ( care-i E! Radacina Creatiei… 🙂 )

          • am sa reflectez la cele spuse de victor. cu ceva vreme in urma, cam cat ii trebuie gravitatiei sa strabata lungimea lui Planck, ca primul lucru pe care l a facut Planck a fost sa si o masoare, pe ea, lungimea, io eram convins ca troll ul doar E! si atat. alfu acum de la victor ca troll ul e o himera cuantica, nascuta din iubire discreta, cum altfel, ca doar e cuantica, adica dintr o superpozitie de dorinte ce, in pasi saltati de siruri Fibonacci, tinde plenar spre infinit, adica spre zero, ca e din iubire, adica e oul absolut, care nu e sfera ci cub, ca asta e, adica are colturi, adica nu i de mirare ca gaina creatiei, gestanta fiind, a zacut sapte ani solizi dupa de l a zamislit, pe el, oul, care cu ajutorul xenobotilor a fost transfert din gaoace in eprubeta, creca prin intermediul tehnologiei crispr sau ceva, eprubeta din care a iesit un troll mic, care pe masura ce a invatat cuvinte noi a tot crescut, si uite asa am aparut io, troll ul din online. ooo, asta i prea tare. n o semnez!:))))))

            unde ai fost Fibonacci? era o vreme cand vorbeam zilnic cu tine.

            of, of, vai, vai…
            de mana cu eternitatea simt cum ma clatin. victor, boala de care sufar io nu are leac. esti mult prea tanar sa impartasesti cumplita mi soarta. salveaza te uitaindu ma…

          • gravitatia nu exista, oricare doua corpuri nu se atrag reciproc, ci sint impinse unul spre altul de… Golul care se manifesta intre ele ( si care Gol rezulta din, spre ex, faptul ca in Univers se manifesta un singur foton, dupa cum si particulele fundamentale sint manifestari singulare.adica..oricare doi corpusculi spun… aceeasi poveste. de unde rezulta ca țaceeasiț e Golul…

            deci: cit ii trebuie…gravitatiei sa strabata lungimea lui Planck?
            cum cit?!, lungimea lui planck se strabate in…tot timpul din Univers. deci…cam asta e definitia Infinitului.
            insa…decat sa strabati Spatiul, nu mai bine strabati Timpul?:))),…cu moartea pe Moarte calcand?:)))

            (in liosa Spatiului poti strabate tot Timpul, iar in lipsa Timpului poti strabate tot Spatiul.
            Fotonul, lumina lumii, strabate tot Spatiul in lipsa Timpului

            Granita Universului e o Moneda. pe o parte e Timpul, iar pe cealalta Spatiul.
            stand pe o parte ajungi la Infinit, stind pe o parte ajungi…dincolo de Granita Planck, intri in Gestatia Creatiei, care e, sa i zicem asa,…Gstatia lui Plank, caz in care Spatiul se retrage i Radacina, in Oul Absolut,…in Intreg, moment in care…’pasarile paradisului spuneau’

            Timpul este AntiSpatiul.

            Hristos, cind a fost paici, mai era undeva: in Unghi!,
            ca doar nu ramanea Creatia fara Adevar, Moneda fara o Fata, Pomul fara Radacina.

            daia calea unui neam e doar asta: Calea Radacinii

          • ce e uitarea?!
            ce e amintirea?!
            …ce e Iubirea?!

            cum adica sa te salvezi?!

          • doar Infinitul il poti uita, ca nu ti l poti aminti.
            amintirile care se ! nasc din Zero sint..Totul.
            Iubirea e ecuatia de miscare a Cubului.
            suprapunerea Mintii peste Inima e chiar Temelia. Unde sa se salveze Mintea, altundeva decat in brratele Inimii?, insa asta nu inseamna ca te salvezi, ci ca ti ai gasit cuibul…

          • ce e aia tanar, ce e aia batran?!
            inteleg Anotimpurile, pastea da 🙂
            unii ii pretuiesc pe batrani tot asa cum pretuiesc toamna, nu mai e la moda paici,,,insa se mai intampla:)
            doar Timpul este Infinit, Spatiul e Vesnic. si e asa nu prin Spatiul…care e!, ci prin Radacina lui, care e taramul lui E!, caz in care Spatiul se retrage la obarsie…, la Izvor, in Oul Absolut

    • Online, nu trebuie sa te simti ofensata. Eu am fost singura dintre cei care comenteaza pe acest blog care ti-am acordat intelegere si compasiune. S-a intamplat asa pana nu de mult, cand Victor, adica tu, m-ai suparat, uitand de cei „sapte ani de-acasa” pe care-i aminteai. Nu te mai lamenta, urmeaza-ti tratamentul si nu uita ca oricare ne-ar fi destinul, fiecare dintre noi are de trait doar o singura viata, oricum prea scurta si prea nesemnificativa, comparativ cu universul din care facem parte. Ramai tu insati, si nu-l mai lasa pe Victor sa-si bage nasul acolo unde nu este cazul. (Vezi articolul scris de Filp Pruncu, acolo m-ai suparat.)

      • @dora: Dora, te rog sa ma ierti pentru ce am scris atunci, nici eu nu credeam ce scriu, nu am nici o scuza. Tu stii ca eu, de fapt te respect si te simpatizez. Eu si „online” nu suntem una si aceeasi persoana, nu-l mai acuza pentru faptele mele. Am gresit fata de tine la suparare, imi cer scuze. Tu pari tot timpul in ofensiva si provoci, atacand pe oricine de pe aici, dar stiu de ce o faci, am vazut de multe ori cum se adunau si dadeau si cu pumnii si cu picioarele in tine. Pe „online”, te rog, nu-l mai ataca, el e un om cu maximum bun simt. Faptele mele mi le asum eu si imi cer scuze pentru ele.

        • @dora: gluma cu „online, victor si buni” a pornit de la profu. online doar a preluat-o si glumeste si el, nu e altceva. tu, acum, chiar il crezi pe profu? 🙂 ok, hai sa inchidem subiectul, sa nu primeasca dna doctor notificari de pe aici.

          • mie nu mi pasa… cine sint io.
            cine sibteti voi imi pasa… cit de mine.

        • Serios, Victoras?! Eu „atac pe oricine de pe aici”?! Daca vrei sa te iert, revizuieste-ti parerea despre mine, eu nu am atacat pe nimeni decât atunci când am fost atacata, sa-ti fie foarte clar. Nu cred sa gasesti absolut nici-o postare de-a mea care sa demonstreze contrariul.

  • deci:
    pornim de la faptul ca perpetuum mobile exista, el merge..tot timpul din univers, ba mai stim si cum se numeste: computer cuantic ( care indeasa tot timpul din univers in timpul lui planck, la limita )
    de aici pornim, deci inspre aici ne indreptam toate schemele Logice:), adica…astave referinta pe care Lumea Mare o foloseste, dsci pasta o folosim si noi cind primim spre Lumea Mare.

    ‘perpetuum mobile’ se manifesta prin superpozitii. una e…motorașul care invarte in sine insusi tot timpul din univers,
    Esenta lui fiind asta: Nemurirea, adica… Infinit tinde catre Zero.
    cealalta fiind…motorasul care invarte in sine insusi chiar Nemurirea!:)))))), Esenta lui fiind asta: Veșnicia, adica Zero e Totul SI Nimicul.

  • problema fundamentala cu tehnologia crispr/cas9 se aseamana cu asta: ibtroduci o carte ibtr o biblioteca, insa pentru a fi citita ea trebuie sa fie indexata si sa fie parte a bibliotecii ca intreg.

    folosind o in perioada gestatiei, insertul va fi integrat in intreg, prin urmare se prea poate ca aici sa fie potentialul cel mai mare, al tehnologiei, insa mai e o problema, se prea poate ca, pentru a pastra in echilibru intregul, sa fie necesare interventii complementare,…de nevoie, in mai multe locuri precis determinate ale adn ului, nu doar in cel vizat.
    insa io cred ca tehnologia nu va fi folosita pentru a modifica un anumit adn, spre ex, ci pentru a asambla unul nou-nout

    • descoperirile, inventiile, pe vremea asta, cu toate ca se manifesta disparat sint parti ale aceluiasi intreg, care de data asta sint…piesele finale. ele se vor asambla intr un intreg, tehnologia rezultata avand capacitatea de a construi noul om. adica omul care nu mai moare.
      ideea e ca se pleaca de la faptul ca astia vor năsii un om nou, nemuritor, iar noi…doar stam si le privim…munca:))

      lumea mare…chiar va fi salvata:))), …de la moarte:)), insa salvarea va fi exclusiv o tindere, in fapt moartea fiind proiectata la…Infinit.

      in orice caz arhitectulbe…Perpetuum Mobile, paicea el fiind poreclit asa: Computer Cuantic.

      deci arunxati la gunoi si faza cu…perpetuum mobile e imposibil. cum sa fie daca el deja a…inmugurit?!:)))

      • motorasul nemuritor functioneaza indesand tot timpul din univers in timpul lui Planck:)))
        …de unde rezulta ca el va functiona…’tot timpul’
        :))))
        …ce simplu era!:)))))),

        oricum…nu mi dadeam seama, noroc cu astia si computerul lor cuantic:)))

        stie cineva de ce planeta asta tace mîlc, cu toate ca, odata cu…perpetuum mobile care tocma ce a inbobocit:))), …viata ei se va schimba din temelii?:))))

  • De fiecare data cand citesc un articol de-al dvs, ma intreb ce caut eu in profesia mea si de ce nu m-am facut biolog. Aveti darul acesta.
    Va citesc intotdeauna, chiar si articole din urma, dar evit sa comentez. Acum o fac sa va rog, daca vreodata aveti timp, sa ma luminati si cu CRISPR, „tool”-ul atat de laudat de Gates. Pentru ca pe Internet, pana acum, ori e prezentat prea accesibil, ori invers. Macar daca e utilizat deja pe scara foarte larga, cu ce rezultate si cat e de etic.

    • Mulțumesc pentru apreciere și propunere.
      Mi-am notat și mă voi ocupa cu plăcere de o astfel de temă extrem de interesantă și de controversată.
      Da, Bill Gates e de părere că biotehnologia și inteligența artificială o să poată salva lumea…Poate „lumea lui”, singura care o să și-o poată permite, cel puțin la început. Rămâne totuși întrebarea, dacă o astfel de „lume” merită salvată 😉

  • himerele microscopice sint anomalii logice, insa ele sint produse naturale.
    himerele cuantice sint produse artificiale, pentru ca ele definesc ca Intreg… jumatate din Intregul numit Natura, mai exact componenta Pamant, suntand manifestarea Cerului. ( pot face asta pentru ca lucreaza cu manifestarea plenara a Pamantului, in sine Pamantul fiind o stare de echilibru absolut…relativ, insa chiar absolutul starii e fundamental in dinamica himerelor cuantice, pentru ca ‘relativul’ il pot tinde, prin natura cuantica a definitiei lor, spre Infinit, adica spre absolut…

    Artificialul e o…acumulare de himere cuantice

    • pe cind himerele microscopice folosesc, chiar dar in dizarmonie, ambele superpozitii ale logicii Creatiei, Cauza-efect si Efect-Cauza,
      himerele cuantice folosesc exclusiv una dintre superpozitii, mai exact Cauza-Efect, pe care o desavarseste folosind ‘tot Timpul din Univers’ in procesul logic, prin urmare ‘ultimul-Efect poate fi cunoscut si folosind doar una din superpozitiile Logcii Creatiei, atita tot ca aceasta cunoastere este o tindere catre Cunoastere, fix asa cum Infinit tinde catre Zero.
      prin urmare taramul Artificialului se deduce prin chiar apetitul lui pentru folosirea exclusiv a uneia dintre superpozitiile Logicii ( Universului )

      ( povestea cu…mai intai Cauza si dupaia Efectul e o poveste expirata, pentru ca, spre ex, o dorinta, pentru a se implini, nascandu-se de pe taramul Gestatiei in Realitate, isi cauta Cauze propice, poate chiar…intamplator, deci Efectul se cunoaste in timp ce cauza…nu ( in mod relativ )
      oricum pe vremea Marii Revolutii Logica care ‘se cere’ e Logica Creatiei, nu…ce-a descoperit omul pina acum, si care tocma ce a expirat, adica doar una dintre superpozitiile Logicii…)

  • Mulțumesc pentru interes, dragi cititori!
    De îndată ce voi dispune de suficient material și de probe, voi scrie și un articol despre ce pot și ce nu pot vaccinurile actuale.
    Modificările produse de ele (genetice sau de altă natură) se vor vedea doar în timp.
    Așa cum bine remarcă Online, ARN-ul mesager inserează o comandă în organism și depinde și de cine o execută și cum. În funcție de care dintre celulele corpului sunt puse să fabrice proteina spike și cărui tratament sunt supuse ele apoi din partea sistemului imunitar, rezultă și reacția întregului…

    • Daca dumneavoastra aveti rabdare sa cititi ce scrie Online si chiar sa intelegeti ce scrie, sunteti foarte tare.
      Va multumesc pentru raspuns, astept cu mare interes articolul promis. ?

      • draga dora, Stelianei, chiar ea a zis, ii place sa scrie si sa citeasca:)), una la mana,
        iar daca adaugi ca ce scriu eu, cu modestie spun, nu gasesti in nicio biblioteca de pe planeta asta:)), ca daca n as spune cu modestie as zice ca nu gasesti in toata galaxia:)))), ce rezulta din imbinarea asta e chiar special.
        prin urmare dragul de citit, al Stelianei+ dragul cu care ii comentez textele+singularitatea esentelor scriiturii ei si a zicerilor mele…uite ca intra intr o armonie care e proprie exclusiv Zambetului :)),
        deci…te ai prins, bravo!,
        Steliana chiar e…o exprimare unica:)

        • Mda. Curata modestie. ?

          • io n am adjectivat o, ca dupaia mi o verbalizeaza universul si am observat ca treaba asta doare:)), ca universul orice adjectivare nasti ti o verbalizeaza de nu te vezi:)

  • ‘cu condiția să extragem învățămintele’
    :))))
    pai pina una alta un virus se plimba liber pe planeta.
    el are permis de libera trecere peste granite, permisul asta deosebit se numeste ‘ certificat verde’.
    ar trebui sa sarbatorim, ca de o asa grozavie creca nu s a mai ayzit in galaxia asta:))))
    cum sa i dai, domne, unui virus permis de libera trecere peste granite?!:)))))
    daca virusul asta era mortal..eram morti de mult, creca:))
    deci creca va fi o problema cu invatamintele trase:)))

  • Super-articol, dar imi doresc ca el sa aiba o continuare in care sa abordati o tema foarte controversata, si anume, „Vaccinurile ARNm pot sa determine modificari genetice?” Ati fi singura pe care as crede-o daca ati trata acest subiect.
    🙂

    • Nu modificarile genetice care sint o reactiune sint problema, ca Natura…se descurca cu ele, ci cele care sint o actiune, pentru ca reactiunile ar ramane parte a unui intreg, pe cind actiunile se vor dovedi in mod implacabil intrusi, in relatie cu intregul, mai devreme sau mai tarziu….
      asta e si diferenta fundamentala in cazul tipurilor de vaccin, vedeta fiind tehnologia vaccinului arn-mesager, care practic insereaza o comanda in organism si…ramabe de vazut daca ea a fost armonizata cu ibtregul ( teoretic nu, pentru ca fiecarui organism ii corespunde o definitie pe care adn ul o personalizeaza )
      dabia astept sa citesc si eu textul in discutie:)

      • fiecare organism e un intreg, insa…toate organismele sint un Intreg, pentru ca inmultirea, in Natura, are ca Esenta daruirea, prin urmare atunci cind inserezi ceva, din afara, in ecuatia de miscare a unui intreg, modificind o altfel decat generand o reactiune bine definita a intregului vizat, indiferent despre orice organism am discuta, rascolesti intreaga Creatie!, generand dizarmonie fundamentala, ..in fapt asta fiind chiar Esenta definitiei Artificializarii ( care are la temelie inmultirea prin acumulare, asta spre fundamentala diferenta )
        faptul ca obligi organismul sa reactioneze intr un anume fel e una, cu absolut totul alta treaba e atunci cind el primeste un ordin, ca in cazul asta el isi verifica ordinul cu ‘propriul ordin’ pe care lnar fi dat in cazul in care n ar fi fost vorba despre o comanda, cibdespre influentarea manifestarii unei anumite comenzi pe care chuar organismul ar fi generat o, in armonie cu…intreaga Creatie, pina la urma.

        • inmultirea care are la temelie acumularea, deci pina una alta cam asa arata taramul artificializarii, e cuprinsa in manifestarea…
          xenobotilor

    • atunci cind te apuci sa dai comenzi orfanismului uman, comandacyre sa fie o nonactiune. ea tre sa sese arminizeze plenar in dinamica organismului, astfel incat organismul s o recunoasca plenar, fara a asmuti chiar impotriva comenzii, sistemul imunitar.
      logic vorbind, comenzilebdate unuiborganism uman au ca referinta adn ul acelui organism, prin urmare vaccinurile care folosesc tehnologia arn mesager vor fi eficiente in conditii de riscuri mai degraba inexistente daca si numai daca acea comanda e data in stil plena, adica e plenar personalizata, deci practic adresabilitatea e individuala.
      cum poti da o astfel de comanda? pai…avand la dispozie suficiente..anotimpuri pentru a putea scana in profunzime ecuatia de miscare a organismului vizat, or debo asabgrozavie doar computerul cuantic e in stare.

      viitorul vaccinurilor care folosesc tehnologia arn mesager e legat ombilical de computerul cuantic.
      acu daca asa e, cum sa fie altfel?!:))

  • atunci cind omul artificializeaza dinamici naste indirect un proces legat ombilical de procesul de artificializare:
    modifica dinamica NAturii.

    cum asa? pai…simplu:
    Natura e Pacea.
    chiar si in prezenta Artificialului, Natura va ramane ceea ce e, Pace.
    insa pentru a face asta ea va prelua in sine insasi dinamicile antinaturale, proaspat generate de om.

    prin urmare despre Natura stim ca e Pace, insa tocma daia stim si ca ea, in prezenta Artificialului, se va stalci pe sine pentru a echilibra dinamicile la modul absolut.

    prin urmare…daca vrei sa stii, in valoare absoluta, care e masura facerii omului, care masura e o actiune care tinde, pe rvemurile astea, sa fie plenara,
    te uiti la imaginea Naturii.
    cu cit e mai urata, cu atat procesuld e artificializare e mai avansat.

    mai altfel:
    Natura o va lua…razna. ( in relatie cu starea ei de echilibru….cunoscuta pe vremea cind artificializarea era doar o samanta )
    pentru ca artificializarea tinde sa devina plenara, si dinamica razna a Naturii va tinde sa fie tot asa,
    prin urmare…va fi mare deranj pe planeta asta, din punct de vedere al Anotimpurilor, insa…nu numai, ca nu doar ‘cerul’ Pamantului va fi afectat, ci si ‘pamantul’ Pamantului, asa ca…cutremure, eruptii, etc etc…pot fi actori in filmul asta, …fara probleme. sint…din filmul potrivit vremurilor.

    artificializarea dinamicilor Civilizatiei vor tinde, cit de curind, sa devina singura ‘forta’ care sa sustina…viata pe planeta asta, intr atat de urata va deveni imaginea Naturii…
    insa de retinut e altceva: ca doar va tinde.
    ‘teritoriul’ asta micut, care defineste ‘tinderea’, devine esential pentru om, iar el se aseamana cu ‘crapaturile’ din ‘pamantul’ Pamantului….
    adica in timp ce artificialul…tinde sa devina plenar, Naturalul…nu poate fi starpit!:)))), ca…renaste!, Vesnic!:)))))),
    asta pentru ca Zero este Infinit, iar Infinit doar tinde catre Zero,
    tot asa cum in Inima gasesti si Mintea, culcusita,
    insa in…mandra Minte o vei gasi doar pe aceasta:))

  • „Să ne bazăm pe faptul că natura e mai „înțeleaptă” decât oamenii și că nu se va lăsa manipulată de noi și nici impresionată de joaca noastră de-a Creația. Ea a acumulat suficientă abilitate încât nimic să n-o poată clinti din mersul ei. Selecția o face în cele din urmă natura și nu omul. De impus o să se impună ceea ce se supune legilor naturii.”

    Cum sa fie Natura mai „inteleapta” decat oamenii, daca omul si Natura una sint?!
    si omul si natura sint inundati de Intelepciune. adica de Inteligenta.
    =
    omul se joaca de-a Creatia, insa el, cind face asta, se manifesta prin superpozitii.
    ‘unii oameni’, Creind, se vor suprapune peste propria creatie, adica peste peste Natura,
    iar ‘alti oameni’ se vor suprapune tot peste propria creatie, adica peste Antinatura.
    adica…desavarsiri sint doua, la modul absolut vorbind:
    Natura si Antinatura.

    ce face omul, punind la indoiala Natura?
    cum ce?!, face fix ce s-a facut la Facerea Lumii, ca fiecare zi a Creatiei s-a terminat asa: Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
    pai cum a vazut el ca e e bine ce-a facut?!:))
    cum altfel decat in urma unei puneri la indoiala in stil absolut?!:)

    deci ceea ce se ntampla, acusica, pe planeta asta, e nimic altceva decat ce s-a mai ntamplat cindva, …fix la Facerea Lumii:) punerea la indoiala s-a desavarsit, de cind e omul pacilea, prin urmare punerea la indoiala tinde sa fie, pe vremurile astea,…absoluta.
    or punerea la indoiala a Naturii se face prin tinderea spre manifestare plenara a Artificialului,…nu-i asa?:)

    faza cu omul e ca el n-o stie paia cu… Şi a văzut omul… că este bine.:))),
    insa…tocma o invata!:))))
    si dupa ce-o invata si pasta, omul…poa sa se manifeste dupa masura Facerii lui, dupa masura Potentialului pe care l poarta,, adica…dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu

    insa…doar omul va vedea…’ ca este bine’, prin urmare se poate spune ca toti oamenii vor vedea ‘ca este bine’, si asta e in armonie cu Facerea omului, pentru ca…cum sa spuna, domne, cineva, ca omul nu vede ‘ca e bine’, cita vreme omul e Facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu?!, pai ce, Dumnezeu e impotent?:)))

    daca sta scris ca omul e Facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu,
    daca insusi Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat, devenind si Fiul Omului ( iata o meretie care…stiu eu cit e inteleasa?!: Fiul Omului e si Fiul lui Dumnezeu!, adica omul si Dumnezeu au…acelasi Fiu!, sau…mai simplu: Hristos este…Fiul Omului, sau si mai simplu: iata-l pe Fiul Omului: Iisus Hristos!:))) ),
    cum sa poata spuna cineva ca ‘omul’ e impotent?!, daca Omul e…Facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu Punct.:)))
    poate, insa vorbele lui nu au acoperire.
    omul…mai trebuie doar sa se descopere, sa se cunoasca. adica…e acoperit si tre sa se descopere, insa de Facut…a fost facut cu Mainile lui Dumnezeu, ca doar n-om sta acu sa imbalmajim si Facerea Omului:))

    insa…dupa cum tot zic, creatia omului, pe numele ei Civilizatie, se departeaza de Natura. facand asta ea are destinatia pecetluita: e Imaginea din Oglinda a Naturii, adica e Antinatura. adica Artificialul. adica…tot ce nu e Natura.

    or Natura E! Minte SI Inima.

    caz in care Civilizatia e doar Minte.

    caz in care ‘oamenii’ Civilizatoei sint…antioameni, nu oameni, or…din cite se stie, ca s-a tot spus de mii de ani, Dumnezeu l-a Facut pe om!, nu pe antiom:))))
    antiomul nu e FAcerea lui Dumnezeu, ci a Civilizatiei, adica a Mintii, adica e…lipsit plenar de Inima.

    deci daia absolut toti oamenii sint Inteligenti:))), deci Intelepti, pentru ca ailalti ‘oameni’…nu sint oameni, sint…antioameni,
    iar in fruntea lor sta Antiomul, si cum Omul a fost, paici, pina una-alta,, doar Hristos, Antiomului i se mai zice si AntiHrist:)))
    prin urmare Antihrist nu e ceva…din carti, ci chiar un antiom, adica un om…Artificial.
    deci…nicio grija:)), unii ‘oameni’, judecandu-se infricosator, vor alege Nemurirea. alegand-o pasta, vor alege sa renunte sa mai fie oameni, dorind sa fie…antioameni:)))

    caz in care sa ne amintim: Hristos e Fiul Omului, e..’fiul fiecarui im’…nu al al antiomului.

    a doua venire a lui Hristos e cam asa: se manifesta ca Fiu al…fiecarui om de pe planeta asta!:))))
    iti inchipui ce tare e, faza?:))))

    cine e Hristos, Fiul lui Dumnezeu?
    pai…ne a zis chiar Hristos: ‘cel care implineste Voia Tatalui’
    deci iata care e ‘fiul omului’: cel care va implineste voia, …dorinta.
    atunci cind dorintele oamenilor vor fi in armonie cu Natura, dorintele oamenilor vor fi in armonie cu Voia lui Dumnezeu, caz in care ‘voia omului’ e ‘voia lui Dumnezeu’, adica omul si Dumnezeu au acelasi Fiu, pe Hristos:)))
    deci a doua venire a lui Hristos este…in oameni, in ‘fiecare’ om ( ca oricum, daca ai scoate Timpul din Univers, oamenii s-ar suprapune unii peste altii, buluc! asamblandu-l pe Adam :), Omul )

    creca m-am lungit, nu stiu ce s-o intelege din ceea ce am zis,, insa oamenii vor pricepe totul, …e clar-cristal!:))), chiar daca pentru a pricepe va trece toata vremea din Creatie:)

    • Ea a acumulat suficientă abilitate încât nimic să n-o poată clinti din mersul ei.

      Aacumularea n-ar fi in stare s-o tina pe Natura neclintita:),
      insa Daruirea, da.
      deci la temelia ‘neclintirii’ Naturii sta Daruirea, nu Acumularea.

      insa…Acumularea sta la temelia Civilizatiei:))), spre fundamentala deosebire:)

      • „Selecția o face în cele din urmă natura și nu omul. De impus o să se impună ceea ce se supune legilor naturii.”

        ai mai zis asta, sub alta forma:))

        ‘De impus o să se impună ceea ce se supune legilor naturii’.
        pai daca Natura e Iubire, cum sa fie vorba despre…impunere, despre supunere?!, in Natura?!
        io zic ca nu prea e:)
        faa cea mai tare, cu Creatia, e ca in ea…toaaate dorintele se implinesc. e suficient sa…doresti…o dorinat. dupaia tot Universul lucreaza la implinirea dorintei tale!:))), nici nu sta pe ganduri:)
        domne, acuma daca ii ia ‘tot timpul din Univers’ pentru ca sa ti-o implineasca…aia e!:)))

        ‘Selecția o face în cele din urmă natura și nu omul. De impus o să se impună ceea ce se supune legilor naturii.’
        pai…’legea de miscare a Naturii’ e fix Iubirea!:))), cine a mai pomenit, domne, sa te supui Iubirii,…eventual sa te supui cu japca, Iubirii!:)))

        nu nenica, ‘selectia’ o face fix omul, iar ‘selectia’ se mai numeste si ‘judecata de apoi’, adica aia pe care o face chiar omul judecandu-se pe sine insusi.
        ‘selectia’ se face in urma acestui fel de judecata, infricosatoare, iar omul…judecandu-se singur, …nici nu va avea ceva impotriva lui de spus:))),
        io zic chiar mai mult, unii ‘oameni’ vor alege sa devina ‘antioameni’..zambind cu gura pina la urechi!, asa de bucurosi vor fi ca au prins Nemuriea de-ambele picioare:))
        ce judecata, a omului, ar fi aia in care cel care judeca e altul, nu omul?! judecata devine infricosatoare abia atunci cind fix omul e cel care se judeca plenar!
        …oare de ce tot uita omul ca e Facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, deci…are in sine acest potential, de a se judeca…fix pe masura lui Dumnezeu! ( eventual zici…domne, io nu pricep cum vine asta!, cum adica, domne, sint io Facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu?!, insa…sa zici ca nu esti…:))) )

        • cu virusul…
          tot ce ne putem intreba e…cum ajungem noi de la virus la Artificializare?!:))),
          cu ce ajuta virusul procesul de artificializare a dinamicilor Civilizatiei ?, ca devenind un proces mondial…e clar ca ajuta in mod fundamental…:)

          io vad vremurile prin prisma implacabilei Revolutii Mondiale, adica a Marii Revolutii ( care e un proces unic pe o planeta si care e ‘rezultatul’ manifestarii tuturor civilizatiilor care s-au perindat pe planeta aia, …adica asta, in cazul planetei pe care locuim acusica.
          iar Marea Revolutie o vad si prin prisma dinamicilor fundamentale in Univers, care in Esenta sint cele ale Cubului, adica ale Oului Absolut, ca…cum altfel?!, daca nu de la Efect la Cauza?:))), ca, se stie, ‘a fost seara si a fost dimineata’ :)), abia dupaia a fost dimineata si …mai apoi seara:)))))))

          si…oricum, …iar asta o zic cu tot dragul!, si tu esti…cel putin putin ciudata:))) :))))

  • Rezulta ca trebuie sa fim multumiti ca a scapat covidul cel mai bland. OMS nici pana acum nu a reusit sa afle de unde a pornit virusul, dar prezice valurile si tulpinele. Daca cei care au dat coronavirus Covid 19 sunt chinezii, adica inventatorii, folosec in combatere un vaccin inactivat, de ce americanii si europenii aveau pregatit un vaccin revolutionar tip ARNm? Parca vaccinurile chinezesti si indiene sunt mai la obiect. Astia nu mai fac dozele 3, 4, deja au reusit sa realizeze identificarea electronica a intregii populatii.

    • Exista o diferenta de abordare intre China si occident. In China au inchis cate un oras, i-au vaccinat obligatoriu pe toti, le-au atribuit cate-un QR si asta a fost. In occident, s-a mers pe vrajeala ca vezi draga, e democratie si face cine vrea vaccin. Daca au vazut ca nu s-au bagat prea multi, au venit cu boostere ca sa-i mai sperie si pe aia care nu erau vaccinati. Daca nici asta n-a tinut, s-au hotarat sa bage si p-aici vaccinarea obligatorie. Totul in numele atribuirii QR, pentru supravegherea electronica in masa. Acum au venit cu Omicron (e tare, e de noaptea mintii aia cu Omicronul nedetectabil) ca sa-i arda si pe africani cu QR. Deci, discutia despre vaccinuri este o fenta. QR este tinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *