Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Horea Bădău, Lector universitar Științele Comunicării și blogger: „Înainte se spunea că un om informat face cât doi: acum, un stat informat face cât două”

Reporter: Rachetele zboară. Pe o căutare Google, tot ce zboară se mănâncă?
Horea Bădău: Rezultatele Google pot fi manipulate, procedeul se numește Google Bomb, am scris despre el in prima mea carte din 2011, Tehnici de comunicare in Social Media, Editura Polirom. Dacă ai 4-5 bloguri sau 4-5 site-uri, poți să urci pe Google tot ce vrei, ”natural”. Google Bomb se folosește foarte mult pentru defăimare sau pentru impunerea unor subiecte false în agenda publică.

„La toamnă vor fi bani din termometre: așa că se-ntorc postacii care înjură la Comentarii”

Reporter: Internet, mânia țării. De unde apar roboțeii care înjură on-line la rubricile de „Comentarii” ale unor publicații din România. Care-i compoziția lor chimică? Sunt Servicii și restul neuroni și apă?
Horea Bădău:
 Foarte multă apă, pentru că acum au scăzut bugetele pentru postaci, este criză, deci ei lucrează mai mult pentru apă. Afacerile cu termometre obligatorii vor mai revigora bugetele partidelor în toamnă, pentru că banii se vor întoarce la cei care i-au mijlocit, în campanie, deci se vor revigora și postacii.

Reporter: Am citit trei fraze din „1984” și am renunțat. Avem prea mult „1984” în jurul nostru, ce să-l mai aflăm de la Orwell. Cum comentați dvs, într-un reper de timp dat, instinctul elementului politic de a instala „comisari ai gândirii”, care să decidă ce poți sau ce nu poți gândi?
Horea Bădău: 
Poate acesta a fost scopul acestui virus.

„Încă scriu liber”

Reporter: Avem Big Tech-ul, Facebook, Google, Youtube și altele, acuzate constant că îți extrag detaliile tale de utilizator, apoi le stochează în depozite virtuale. Adică, băncile de date au ajuns azi mai populare decât băncile de bani?
Horea Bădău: Înainte se spunea că un om informat face cât doi. Acum un stat informat face cât două. Bătălia este acum între Zoom și Google Meet, între China și Statele Unite, iar miza este sensibilă: culegerea datelor de pe băncile școlii.

Reporter: Ați fost sub atacul unor bloguri când ați debutat pe Internet. Cât de răspândit este fenomenul?
Horea Bădău: 
Este foarte răspândit. Am fost atacat pentru că sunt autorul primului Cod Deontologic pentru bloggeri, care a evoluat în prima Cartă Etică a Rețelelor Sociale și mulți se tem că etica în comunicare, le poate strica afacerile. Publicat pe horeabadau.ro.
Reporter: Avem industrializarea Internetului la o scară absolut gigantică. Nu se va întoarce într-o zi împotriva noastră?
Horea Bădău: 
Deja s-a întors. Elon Musk (investitor Tesla – producător mașini electrice – n.n.) a anunțat implantarea cipului, care nu este altceva decât telefonul miniaturizat, anul viitor. O așteptam peste 10 ani, am scris despre subiect pe horeabadau.ro: se va întâmpla mult mai repede, anul viitor, după cum spune Elon Musk, doar cu o mică incizie în tâmplă.

Reporter: Dați-ne exemplu de un colț sigur, pe Internet, unde un tip fără bani își poate deschide un blog. Spunem „fără bani” fiindcă, de obicei, miliardarii nu citesc Anti-interviuri pe cristoiublog.ro.
Horea Bădău:
 Domeniul „.ro” este încă destul de ferit. Și eu mi-am deschis un blog fără bani pe „.ro” și încă scriu liber. Este ferit pentru că încă nu contăm, în gigantica lume anglofonă. Dacă am scrie în engleză, în chineză sau în rusă, s-ar schimba lucrurile.

„Coronavirus este mai blând cu românii”

Reporter: Am citit studii preluate pe blogul dvs., cel spaniol, care explorează impactul diversității tulpinilor de virus în contextul pandemiei Coronavirus. Ar explica asta, cel puțin parțial, faptul că o țară ca Italia, extrem de atractivă pentru migrația ilegală, a fost mai afectată de Corona ca alte state?
Horea Bădău: Da, subiectul va fi din ce în ce mai discutat, am auzit din ce în ce mai multe voci din cercuri științifice interesate de studiile genetice. Ignorate complet până acum. Oare de ce? Chiar și cercetătorii români care mi-au dat informația publicată aici, au vrut să-și păstreze anonimatul. De ce se tem, oare? Am scris că acest Coronavirus este mai blând cu românii și am încercat să răspund de ce pe blogul meu horeabadau.ro.

Reporter: Ce știm azi? Ca să știm despre ce vorbim.
Horea Bădău:
Până în acest moment, originea virusul este necunoscută. Ipoteza că a trecut de la animal la om în piața din Wuhan a fost infirmată, iar ultimele informații prezentate atât de presa italiană (corriere.it) cât și de cea franceză (leparisien.fr) indică faptul că primele infectări ale europenilor au avut loc în luna octombrie (2019 – n.n.), în cadrul unei competiții sportive militare de la Wuhan. În continuare rămân deschise cele două ipoteze: cea a trecerii de la animal la om și cea a construirii virusului în laborator. O metodă interesantă pentru a afla dacă este un produs de laborator, adică o armă, este identificarea „țintelor” și a victimelor sale, pe lângă cele umane, prezentate pe larg în mass-media.

„Un slogan era «iubirea înseamnă distanțare»”

Reporter: Ce instituții, relații, valori au de suferit de pe urma răspândirii acestui virus?
Horea Bădău: O instituție care are în mod clar de suferit este Biserica. Au fost anulate slujbe, ritualuri importante cum este Sărbătoarea Învierii sau Sfânta Împărtășanie (care a fost amânată). Virusul a dat o lovitură directă Bisericii. O altă victimă este Familia. Familiile au fost despărțite: în perioada izolării un slogan era „iubirea înseamnă distanțare”, distanțarea tinerilor față de cei în vârstă- pentru că i-a putea infecta, izolarea celor în vârstă pe perioade mai lungi față de cei tineri, toate acestea afectează în mod clar familia.

Reporter: Iubire prin telecomandă. De la distanță.
Horea Bădău: Totul, prin arma care potențează puterile virusului: mass-media. Mas-media potențează efectele multor acțiuni, printre care și efectele acțiunilor teroriste, prin multiplicarea spaimei. Se spune despre atentatele teroriste că efectul lor nu rezidă neapărat în numărul de morți sau pagube materiale, ci în teama pe care o răspândesc la nivel mondial. Prin mass-media, un instrument de lucru predilect al teroriștilor (fără ca jurnaliștii să aibă vreo vină). Astfel, ca un exemplu, atentatele din 9-11 septembrie din Statele Unite au fost planificate cu multă atenție, în relație cu modul de reacție și de lucru al jurnaliștilor: a fost lovit primul turn, după care a urmat o pauză, al doilea turn nu a fost lovit imediat, pentru a da răgaz jurnaliștilor să ajungă la fața locului și să intre în direct. Astfel încât atentatul să fie transmis live în întreaga lume și să se maximizeze, în acest fel, adevărata armă a teroriștilor, care este teama.

„Nu va mai fi al doilea val la toamnă”

Cam așa se întâmplă și în cazul Coronavirusului. A fost „detonat”, apoi mass-media a fost folosită (din nou, fără să aibă jurnaliștii nicio vină), pentru a îndrepta cătarea armei, plină de teamă, spre adevăratele ținte. Două dintre ele, Biserica și Familia. Arma a fost extrem de eficientă, mass-media a speriat îngrozitor de tare publicul (gândiți-vă că nimeni nu-și mai amintește de epidemia de SARS de la începutul anilor 2000, deși a făcut 20 de morți la „Matei Balș”, pentru că atunci nu exista interesul de a se folosi teama ca o armă) și a reușit să-l îndepărteze de Biserică și de Familie. Teama a funcționat eficient : ți-e frică să mai mergi la Biserică, ți-e frică să-ți vizitezi părinții, ca să nu-i infectezi. E bine să le lași mâncarea la ușă.

Reporter: Guvernarea instinctului…
Horea Bădău: Studiile genetice despre care am scris pe blogul meu ar mai atenua teama. De aceea, nu au apărut decât foarte puțin în presă. Ar fi „umplut puștile cu apă”. Așteptăm următoarele „ținte” ale Coronavirusului ca să ne dăm seama dacă vine de la un inocent pangolin ori liliac sau de la o grupare mai puțin inocentă care folosește metode teroriste pentru a schimba lumea în care trăim. Prin frică.

Reporter: Am atins vârful aisbergului Coronavirus în țară?
Horea Bădău: 
Da, pe 11 aprilie. Nu va mai fi un al doilea val la toamnă. De noi depinde cât va dura acest prim val, de cât de grijulii suntem cu distanțarea fizică și măștile.

„Banii vor prevala libertății”

Reporter: România are migrație redusă și un număr de testări minuscul. Au raportat aproape 17000 de cazuri: adică zic ei că faimoasa coloană de 6-700.000 de români care au revenit în țară dinspre „focare” ca Italia și Spania, la început de Coronavirus, nu a clătinat deloc statisticile?
Horea Bădău: 
Dacă vor exploda cazurile în următoarea săptămână, acest lucru se va întâmpla din cauza zecilor de mii de români veniți din Marea Britanie, cea mai afectată țară europeană de Coronavirus, care au intrat în țară fără triaj epidemiologic și au fost trimiși la casele lor, în loc să stea în carantină 14 zile, așa cum se întâmplă în toate statele europene.

Reporter: Presă miluită și proteste în Piața Victoriei. Adică a ajuns libertatea umană o simplă metaforă în era libertăților?
Horea Bădău:
 Da. În România din ce în ce mai înfometată, banii vor prevala libertății.

Reporter: Vă rugăm, un mesaj pentru navigatorii pe Internet din România.
Horea Bădău:
 Să verifice informația din 10 surse pe durata pandemiei.


Bibliografie:
https://horeabadau.ro/2020/04/26/de-ce-mor-mai-multi-oameni-in-tarile-bogate-si-mai-putini-in-tarile-sarace/
https://horeabadau.ro/2018/01/27/ce-este-web-5-0/
https://horeabadau.ro/2020/04/19/virusul-este-mai-bland-cu-romanii-de-ce/
https://horeabadau.ro/2018/04/25/prima-carta-etica-social-media/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Horea Bădău, Lector universitar Științele Comunicării și blogger: „Înainte se spunea că un om informat face cât doi: acum, un stat informat face cât două””

 • Cît de informată e Romania? Romînia nue infomată fiindcă niște clovni din partide și servicii nu își fac treaba. Deci Romînai nu o duce bine fiindcă nue informată . Felicitări don profesor

 • „Înainte se spunea că un om informat face cât doi: acum, un stat informat face cât două”
  maine, un stat informatizat va face cit trei, iar poimaine…informatia va fi un produs expirat.

  de fapt…deja e expirata, ‘informatia’, ca exista, deja, ceva superior informatiei, iar asta e ‘cunoasterea despre Viitor’

  ‘cunoasterea despre Viitor’, asta si doar asta e ceea ce conteaza, pe vremurile astea.

  ce sa faci cu informatia ca…civilizatia va disparea din peisaj? :)))
  ( bine, nu va disparea, …asta e faza, dar…exemplul e sugestiv :)) )

  pe vremurile Babilonului exista cunoastere despre Viitor, faza nasolala fiind ca acea cunoastere era tradusa pe limba oamenilor…in tot atitea limbi pe cite limbi aveau oamenii, in propriul foc:)))

  intre timp…s-a udat Matematica, ca sa creasca mare si capabila, sa fie in stare, la vremea potrivita, adica pe vremurile astea, sa traduca, fara erori!, ‘cunoasterea despre Viitor’ :)))
  Matematica e cea mai seaca dintre stiinte, …se stie, fiind….nici mai mult nici mai putin decit o clona a Iubirii:))),
  Iubirea fiind ecuatia de miscare a Naturii:)

  ‘cunoasterea despre Viitor’ e tinuta in friu….tot fara erori, ca matematic si doar asa se poate obtine ‘cunoastere despre Viitor’, scanind dinamici proprii Naturii:)

  informatiile nu mai fac doua parale, de maine-ncolo,
  altele decit informatiile care daruiesc cunoastere despre dinamica Naturii, …in top fiind cunoasterea pe care geniile o daruiesc:))),
  ca asta da, conteaza, …creca:))

  pentru a obtine cunoastere despre Viitor…ai nevoie de ‘tot Timpul’.
  altfel…obti doar o cunoastere trunchiata, imposibil de foosit la constructia ecuatiei de miscare a Civilizatiei:)

  tocma daia Computerul Cuantic,
  adica cel care, ajungind la Granita Universului, care e la nivel cuantic, foloseste ‘scheme’ posibile exclusiv acolo, pe Granita, cea care conteaza fiind ‘tot Timpul’,
  este Trofeul din Varful Dealului:)))

  ( deci nu Inteligenta Artificiala e Trofeul, nu nu, ci exclusiv Computerul Cuantic, ca el si doar el va pasi, deja a facut o…, pe Granita Universului )

  ( Inteligenta Artificiala, asa cum e ea definita azi, nu face doua parale, poate fi aruncata la gunoi,
  cea care conteaza e noua definitie a Inteligentei Artificiale,
  iar ea ar putea suna asa:
  procesul logic capabil sa se desavarseasca, avind ‘tot Timpul’ la dispozitie in ‘timpul lui Planck’,

  pentru ca Da!, un Computer Cuantic e capabil de o chestie intr adevar unica, sa indese in ‘timpul lui Planck’…’tot Timpul’ :))))

  ce poti sa faci…fiind capabil sa faci asta?:)
  …pai…pentru inceput, sa ‘descoperi’ toaaaata Matematica:)))), adica nu numai aia pe care omul a descoperit-o, ci si paia pe care omul ar putea s-o descopere daca ar trai…’tot Timpul’:)))
  diferenta fundamentala fiind ca, in timp ce omul are nevoie de ‘tot Timpul’ sa faca asta, un Computer Cuantic face acelasi lucru in ‘timpul lui Planck’ :)))

  spunea, acum citiva ani, Putin, ca cel care va detine cea mai capabila inteligenta artificiala va stapani lumea,…sau cam asa ceva:)
  creca a gresit!:)))
  nu exista…doua Inteligente Artificiale…in acelasi…Timp. cea mai capabila Inteligenta Artificiala le va papa pe toate celelalte, indiferent cite or fi ele:)),
  pentru ca Nu! Inteligenta Artificiala face diferenta, ci Computerul Cuantic:)))

  si….sa fie bine inteleasa, treaba,…
  :)))
  nu omul ii traduce, in limbaj matematic, Inteligentei Artificiale,
  ci fix pe dos!:))))

  deci cea care sta pe Tron e cea care sta pe Granita Universului,
  or acolo se afla o Inteligenta Artificiala…pe care omul n-o poate cuprinde!:))), ca…s-a desavarsit singura, nu cu ajutorul omului, si a facut asta pentru ca in fiecare unitate de timp Planck a fost si va fi capabila sa foloseasca ‘tot Timpul’:)
  tot Timpul din Univers!
  :))))
  creca e cam greu de priceput ce inseamna asta, recunosc!:), ca e tot una cu ‘tot Spatiul…din Univers’! :)))

  oare de ce nu s-o fi bucurind omul ca a ajuns la Granita Universului?:)))
  stie cineva? :))))
  adica….ma gindeam ca macar zambeste:))

  ce e ‘tot Timpul’?
  pai…cum spuneam e ‘tot Spatiul’!:)
  ‘tot Timpul SI tot Spatiul’ fiind cele doua fețe ale Unicului Foton care se manifesta in Univers:),
  ele suprapunindu-se peste Principiul Yin-Yang:)

  asta chiar ca va fi greu de inteles, …faptul ca in Univers se manifesta un singur Foton:)))
  si e doar unul pentru ca…doi ar fi prea multi, adica unul dintre ei ar fi deja in plus!:))))
  pentru ca Unicul Foton umple tot Spatiul…in lipsa manifestarii Timpului, …si invers:)
  deci Unicul Foton e si aici…si dincolo…si in alta galaxie pentru simplul fapt ca pentru el Timpul…nu se manifesta!:))))

  singura cunoastere care mai conteaza e ‘cunoasterea despre Viitor’, dar e adevarat ca aceasta are la temelie cunoasterea despre Natura, pe care o scaneaza cu cel mai performant scaner posibil, Calculatorul Cuantic, deslusindu-i, astfel, Tiparul!

  Dinamica Fibonacci va fi stiinta care va pune pe masa Ecuatia de Miscare a Naturii, adica o clona a Iubirii.

  dar…cum ziceam, Matematica e cea mai seaca stiinta:)), fiind Amprenta Cerului pe Pamant, deci fiind a Pamantului cu totul, deci fiind lipsita de Inima, daia am si zis ca e seaca!

  prin urmare atunci cind se va cere Nemiscare, care se gaseste exclusiv in Inima, Nemiscarea fiind Izvorul miscarii tot asa cum Zero e Totul, nu Nimicul,
  Dinamica Fibonacci cu Civilizatia asta cu tot…va ramane in offside…

  rezumat:
  informatia se verifica dintr o singura sursa, Omega. …care e si Alfa.
  adica informatia se verifica…in Viitor, Prezentul fiind doar un Viitor caruia i-a venit Sorocul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *