Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

„Îl întîlnești pe Caragiale în discursuri, în declarații, în proiecte, în presă, în literatură, pretutindeni unde se scrie și se grăiește”

Pentru că n-am chef de textul zilnic de pe cristoiublog.ro (niciodată n-o să pricep de ce duminica sînt golit de inspirație), trag la xerox, în vederea OCR-izării, tableta de răsunet a lui Arghezi Oamenii lui Caragiale, apărută în Revista Fundațiilor Regale, nr.1, ianuarie 1946. Cînd spun, de răsunet, mă refer la contextul lui ianuarie 1946. Textul intră imediat în mașinăria obsedant denunțată de Arghezi a interpretării simplificatoare în spațiul bătăliei politice înverșunate între 1945-1947, între partidele istorice, încă iluzionate că vin americanii, și PCR, care știa sigur că nu vin, cîtă vreme veniseră deja rușii. Dreptatea și Liberalul iau tableta și o folosesc drept denunțare de către scriitor a vremurile comuniste, oamenii lui Caragiale fiind liderii Coaliției de guvernare, în frunte cu șefii comuniști.

Amintindu-mi c-am scris despre utilizarea lui Arghezi în bătălia angajată împotriva PCR și a Guvernului Groza, merg la folderul cu Istoria literaturii proletcultiste și găsesc primul capitol Schimbarea față de Arghezi, demonstrație a subsemnatului, pe vremea comunismului, valabilă și azi, a drumului fără întoarcere, către divorțul dintre PCR și Arghezi în conjunctura aparte a anilor 1946-1947. Scrisesem în acest capitol că una dintre cauzele despărțirii stă în manipularea textului arghezian din RFR și din Adevărul de către Dreptatea și Liberalul ca produsul unui scriitor liber, independent, spre deosebire de Sadoveanu, Camil Petrescu, George Călinescu, taxați drept colaboraționiști. Un exemplu dat de mine de folosire a lui Arghezi trimite la tableta Oamenii lui Caragiale. Am găsit fragmentul din Istorie și-l reproduc aici:

„Cîtva timp mai înainte, în 7 martie 1946, Dreptatea reluase pe prima pagină articolul lui Arghezi «Oamenii lui Caragiale» din Revista Fundaţiilor Regale, nr. 1, ianuarie 1946. Evident nu pentru frumuseţea lui literară, ci pentru aceste accente polemice:
«Din ce în ce mai actual Caragiale (…). În absenţa unui control public şi a unei critici care nu poate decît să aplaude şi să admire, ciracii lui se lasă în voia focului sacru, nemaifiind stingheriţi de nici o teamă şi siguri că tot ce spun şi fac se bucură de nemurire».”

Cînd am scris Istoria eram convins că tableta lui Arghezi se definea prin neutralitate, deși publicarea în RFR, revista Grevistului Mihai I, ar fi trebuit să mă tragă de mînecă. Era însă și un alt argument pentru această teză, unul pe care evitasem să-l fac public la vremea respectivă, dar de care eram convins:
Comuniștii nu erau caragialieni în discursurile lor, pentru că dincolo de ele se ascundea lumea lui Shakespeare.
Nu erau caragialieni, erau neliniștitori.

Acum însă, recitind-o, descopăr aluzii străvezii la comuniști, întărite și de adevărul că Arghezi nu protestează împotriva manipulării de către Dreptatea și Liberalul, dimpotrivă îi place chestia asta.
După ce mi l-a trimis bătut dactilografa, îl redau aici:

Oamenii lui Caragiale

Din ce în ce mai actual, Caragiale. El nu a copiat viaţa şi limbajul unui timp trăit, el a creat anticipat schema unei societăţi în înfiripare. Tiparele lui cu serii imense de personaje după cîteva modele, atît de noi încît par inventate de el. Epoca e a lui şi cum durează de o bună bucată de timp şi prieşte tot mai mult înmulţirii exemplarelor în carne şi oase, ea nu pare să sfîrşească aşa de curînd şi merită cîte o menţiune, verificînd din cînd în cînd puterea scriitorului de a face, ca Dumnezeu, oameni cu niţel noroi.

Îl întîlneşti pe Caragiale în discursuri, în declaraţii, în proiecte, în presă, în literatură, pretutindeni unde se scrie şi se grăieşte, prezent şi la catedră. În absenţa unui control public şi a unei critici care nu poate decît să aplaude şi să admire, ciracii lui se lasă în voia focului sacru nemaifiind stingheriţi de nici o teamă şi siguri că tot ce spun şi fac se bucură de nemurire.

Dacă i-ai striga pe numele lor adevărat, în mijlocul elocinţei: Agamiţă! Trahanache! ei s-ar simţi ofensaţi şi n-ai scăpa cu una, cu două, de rigurosul lor spirit de răzbunare. Lumea îi aude, îi ştie, înghite conferinţa sau discursul, zîmbeşte şi ţine minte, pentru că impresiile nu se mai uită şi episoadele grase fac plăcere să fie povestite în onoarea lui Păcală şi a interpretului formelor lui variate.

Comicul bun nu e atît al umorului cît al genului serios şi grav, care oferă cele mai izbutite mostre de literatură specială: comicul tragic. Prostul dă naştere hazului candid, veseliei nevinovate, ilarităţii naive, cu efecte, desigur, originale, dar el e întrecut de rîvna neobosită de factotum a varietăţii lui cu veleităţi, cretinul pseudocultivat sau ţîcnit. De opiniune activă şi exhibiţionistă, el are o judecată şi o sentinţă pentru toate cazurile imaginabile, gata să dea soluţii de grotesc cu atît mai definitive cu cît nu admite obiecţii şi discuţii.

Cine nu e de părerea mea îl ia mama dracului!…
Tot ce suflă e de părerea lui, înfricoşat de această mamă.

E un mare noroc că imbecilul serios nu capătă niciodată puterea la care consimte că are dreptul, căci ar depăşi toate limitele umorului, şi din Caragiale ar intra de-a dreptul în personajul dublu al lui Claudiu şi Neron şi s-ar plimba cu luntrea, ca să se răcorească, pe o baltă, care şi-ar primi alimentarea cu lichid de la o sută de ghilotine în funcţiune permanentă jur-împrejur, amestecate cu sîngele maică-sii, al copiilor şi nepoţilor lui.
În fond, Caragiale a fost un creator trist.”

Care sînt aluziile?
Multe.

Mă mulțumesc să semnalez doar cîteva:

„El nu a copiat viaţa şi limbajul unui timp trăit, el a creat anticipat schema unei societăţi în înfiripare.”

Se înfiripa la vremea tabletei lui Arghezi societatea nouă, propusă și promisă de comuniști. Asta-l face valabil pe Caragiale și pentru postdecembrism, definit prin eterna înfiripare a unei societăți care nu se mai dezvoltă: a rămas la o copilărie în care crește într-una fără a se maturiza.

„În absenţa unui control public şi a unei critici care nu poate decît să aplaude şi să admire, ciracii lui se lasă în voia focului sacru nemaifiind stingheriţi de nici o teamă şi siguri că tot ce spun şi fac se bucură de nemurire”.

De absența unui control public profitau comuniștii, apărați de cenzura impusă în numele Convenției de Armistițiu.

„De opiniune activă şi exhibiţionistă, el are o judecată şi o sentinţă pentru toate cazurile imaginabile, gata să dea soluţii de grotesc cu atît mai definitive cu cît nu admite obiecţii şi discuţii.
Cine nu e de părerea mea îl ia mama dracului!…
Tot ce suflă e de părerea lui, înfricoşat de această mamă.”

Dogmatici, impunînd fără să discute, intoleranți pînă și la nuanțe erau doar comuniștii, parveniți la putere și prin asta dispunînd de mijloacele de băgare a pumnului în gură.

„E un mare noroc că imbecilul serios nu capătă niciodată puterea la care consimte că are dreptul, căci ar depăşi toate limitele umorului, şi din Caragiale ar intra de-a dreptul în personajul dublu al lui Claudiu şi Neron şi s-ar plimba cu luntrea, ca să se răcorească, pe o baltă, care şi-ar primi alimentarea cu lichid de la o sută de ghilotine în funcţiune permanentă jur-împrejur, amestecate cu sîngele maică-sii, al copiilor şi nepoţilor lui.
În fond, Caragiale a fost un creator trist.”

Dacă e vorba de comuniști, Arghezi se înșela amarnic.
Deocamdată, comuniștii n-au puterea la care cred că au dreptul. N-au cum, așadar, transpune în practică spusele de la tribună. Nu va trece mult și vor avea puterea. Atunci va simți pe pielea lui Arghezi ce înseamnă imbecilul pricopsit cu puterea de a-și transpune în viață neroziile doar spuse la început.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „„Îl întîlnești pe Caragiale în discursuri, în declarații, în proiecte, în presă, în literatură, pretutindeni unde se scrie și se grăiește””

  • Nu e de mirare că a părăsit România in 1904.
    Nimeni nu a cunoscut şi intuit mai bine caracterul si lipsa de moralitate şi inteligență a politicienilor români, foşti sau prezenți!
    Nu ne-a invățat nimeni în şcoală ca Nenea Iancu a trăit ultimii săi 8 ani in Berlin unde a şi murit.
    Trist, dar mai trist este că comedia continuă….

  • Superb!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog