Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie. Alegerile parlamentare au loc la 1 decembrie

Împărăția lui Fuji – san: Aurul care repară

Încercăm astăzi să dezlegăm noi și noi mistere din incredibilul ținut al Japoniei. L-am numit Fuji – san după muntele simbol Fuji, o adevărată emblemă statului.
O legendă de la sfârșitul secolului 15, relatează că un shogun, pe nume Ashikaga Yoshimasa, a dorit să repare un vas de porțelan spart. Acesta a recurs la o reinterpretare a lipirii cioburilor cu metal topit, inspirația lui fiind aurul.
Aceasta formă de arta, cu numele „kintsukuroi” este arta japoneză de a repara obiecte din ceramică având la dispoziție o rășină cu aur sau argint.

Scopul final nu este acela de a aduce obiectul la starea lui inițială, ci de a-i da o nouă înfățișare și evident, o nouă valoare, mult superioară. Astfel, fiecare obiect, care, în mod normal, nu ar mai folosi ca decor sau în alte scopuri, prin tehnica aceasta ajunge să devină mai prețios datorită noii texturi cu modele ce parcă iau forma unor râuri de metal prețios strălucitor.

Tehnica a devenit foarte populară, iar în timp a stârnit controverse printre colecționari. Unii dintre ei au început să spargă intenționat ceramica, tocmai pentru a putea aplica metoda „kintsukuroi”.

Obiectele sunt vechi, au deja o valoare, fie materială, fie spirituală, ori afectivă. Reparația cu aur nu face altceva decât să contribuie la înfrumusețarea și adăugarea unui plus de valoare, atât prin metal, cât și prin modelele care apar pe suprafața ceramicii.

Cred că după ce termin la calculator aceste rânduri, plec direct la dulapul din bucătărie să dau de pământ cu toate farfuriile și vasele ce se pot sparge.
Am și eu o cale să devin apoi posesorul unei valoroase colecții de obiecte lipite cu aur.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *