CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Împărăția lui Fuji – san: Misterul pictorul Hokusai

Acum îl vom cunoaște pe cel mai mare pictor din Japonia, renumitul autor de stampe unice semnate inconfundabil Hokusai.
Printre altele, este și cel mai cunoscut artist japonez, ale cărui compoziții sunt considerate definitorii pentru arta niponă, stilul sau fiind radical diferit de tradiția națională. Cea mai cunoscuta dintre lucrările sale, Marele Val, este, la rândul ei, total diferită de stilul folosit atunci, artistul primind numeroase critici și atacuri din partea conservatorilor.

Hokusai (1760-1849) a trăit în epoca Tokugawa (1600 – 1867). Ajungea adesea la certuri și conflicte cu profesorii săi, fiind interesat mai curând de arta occidentală decât de cea japoneză, prin urmare a fost de mai multe ori dat afară din școlile de artă.

Obsedat de pictură și convins de valoarea sa, a fost un artist deosebit de prolific, realizând peste 30.000 de lucrări, pe diverse suporturi, de la picturi pe mătase la stampe, ilustrații de carte, pictură, desene și schițe.

Unele dintre compozițiile sale au șocat nu doar prin stil, ci și prin dimensiuni, fiind lucrări monumentale, adevărate spectacole publice, de peste 200 de metri pătrați. Nu îi păsa deloc de recunoașterea publică și de onorurile destinate artiștilor, semnându-și una dintre ultimele sale lucrări „Bătrânul înnebunit de artă”.

În cei 89 de ani de viață artistică, Hokusai a făcut o adevărată pasiune și pentru pseudonime, schimbându-și numele de peste 30 de ori (nici măcar Hokusai nu era numele sau adevărat). Mai mult, a locuit de-a lungul timpului în peste 90 de locuri, plictisindu-se repede și plecând în căutarea altor surse de inspirație.

Hokusai a început să deseneze încă din copilărie, dar obișnuia să spună ca nimic din ce crease înainte de 75 de ani nu merita menționat, abia atunci fiind mulțumit de cum desena. Spunea că după 80 de ani va fi un artist bun, la 90 va începe să înțeleagă misterele vieții, iar după ce va atinge centenarul va fi, în sfârșit, un artist extraordinar. La 110 ani tot ceea ce va desena va fi viu, mai mult ca oricând. Hokusai nu avea să trăiască decât 89 de ani, așa că însemnările sale ironice nu au mai apucat să fie puse în practică.

Am amintit de Marele Val, cea mai cunoscută pictură a sa. O puteți admira și dumneavoastră la finalul acestor rânduri.
Sănătate tuturor! Să auzim de bine!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *