Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Împotriva celor care nu împărtășesc viziunea lor despre Coronavirus, Ludovic Orban și Klaus Iohannis folosesc bulanul stalinist al etichetării politice

Invitatul rubricii cristoiuTv de pe cristoiublog.ro a fost joi, 16 iulie 2020, seara, Dan Chitic. Pe numele său complet Daniel Mircea Victor Chitic, domnia sa e unul dintre liderii mișcărilor de protest din Piața Victoriei împotriva Legii carantinării.

Înainte de emisiune, m-am documentat despre Dan M. V. Chitic și despre mitingurile din Piața Victoriei.
N-am putut să nu observ că Dan Chitic nu se mai bucură de invitațiile atît de generoase de pe vremuri din partea televiziunilor de știri. Cum el însuși a remarcat pe parcursul dialogului, răspunzînd fără supărare la o întrebare de a mea, cîtă vreme pozițiile sale critice au fost față de DNA, televiziunile de știri se grăbeau să-l invite. Acum, cînd criticile sale vizează politica guvernului Ludovic Orban în materie de Coronavirus, televiziunile de știri, parte integrantă a presei miluite, par că nici nu-l mai cunosc. Doar Mircea Badea, dintre vedetele de pe televiziuni, îl sprijină gazetărește în bătăliile angajate ca activist pentru Drepturile omului.

Pozițiile sale incomode pentru Sistem îl fac pe Dan Chitic oaia neagră a Diviziei Presă a SRI. Campaniile duse de Unitățile Militare din presă rostogolesc o acuzație clișeu de o imbecilitate rară chiar și prin raportare la propaganda comunistă:
Dan Chitic e omul Moscovei, dacă nu chiar al lui Vladimir Putin, personal pe plaiurile noastre răsunînd de behăitul Mioriței!

De ce e Dan Chitic omul Moscovei?
Pentru că îl laudă site-ul Sputnik.

Recunosc că nu sînt un cititor ardent al site-ului cu pricina. Din lecturarea acestui site nu mi-am dat seama cum desfășoară el în România propaganda rusă. De conservatorismul lui Sputnik mai sînt în spațiul online zeci de site-uri. Unele sînt chiar faimoase – cum e de exemplu ActiveNews. Înseamnă asta că toate sînt instrumente de propagandă ale Moscovei? Firește, din propriile interese Moscova nu vede cu ochi răi opinii din spațiul românesc suveraniste, sceptice față de UE, critice la adresa NATO, susținătoare ale tradiționalismului. Prin urmare nu exclud posibilitatea ca Moscova să se bucure cînd le citește, ba chiar să întreprindă ceva pentru a fi publicitate. Înseamnă asta că orice opinie de acest fel dintr-o țară membră UE și membră NATO face jocurile Moscovei sau și mai și că e finanțată de Moscova? Nu. Înseamnă că în democrațiile din aceste țări, definite prin dreptul la liberă exprimare, sînt cetățeni care au puncte de vedere critice în legătură cu UE și NATO. De ce le au? Pentru că într-o democrație pozițiile în legătură cu orice sînt diverse, contradictorii și numeroase. Doar în dictaturi există unanimități în legătură cu mai toate chestiunile. Rod al cenzurii, evident.

Pe vremea stalinismului în propagandă și agitație se exercita acuzația.
Poziția ta corespunde cu cea a presei imperialiste.
Ea este, așadar, deseori, fără să îți dai, pusă în slujba dușmanului de clasă.
Acestui raționament aiurea i s-a răspuns după moartea lui Stalin prin invocarea unei legi a logicii. Din faptul că X are aceeași opinie ca și Y nu rezultă în chip automat că X e totuna cu Y. S-a criticat acest sofism ca ținînd de falsa analogie. Ceva gen, femeile iubesc pisicile. Și motanii iubesc pisicile. Deci motanii sînt femei.

În lucrarea mea Istoria literaturii proletcultiste am radiografiat pe zeci de pagini drept una dintre marile erori ale perioadei staliniste folosirea etichetării politice în bătălia strict literară. Nu de puține ori, scriitorii primiți prost de unii critici încercau să-i scoată din literatură pe aceștia din urmă acuzîndu-i că pun la îndoială temele partinice din literatură. Dacă un prozator era criticat pentru eșecurile în realizarea unui secretar de partid ca personaj, el replica imediat că sînt critici dușmănoase care nu vizează opera lui, ci pe activiștii de partid și evident, prin asta Partidul, forța conducătoare în Republică. Și nu de puține ori în stalinism aceste etichetări politice aduceau criticului multe belele.

Aceste practici bolșevice au fost și sînt folosite pe scară largă în postdecembrism. Dacă ai obiecții în ce privește Uniunea Europeană înseamnă că ești omul Moscovei. Și nu întîmplător, zic cei care apelează la aceste mijloace, obiecțiile tale sînt aplaudate de Sputnik. De aplaudat te poate aplauda și Putin. Asta nu înseamnă că ești omul Moscovei și nici că faci jocurile Moscovei. Înseamnă pur și simplu că tu, cu mintea ta, ai ajuns la concluzia unor slăbiciuni ale Uniunii Europene și, încredințat că în decembrie 1989 românii au cîștigat dreptul de a spune în public tot ce le trece prin cap, te grăbești să scrii și să rostești asta. Te laudă Sputnik? Ei și ce? Înseamnă să nu mai critici UE de teamă că o să te laude Sputnik? Înseamnă că, deși ești de părere că UE a dovedit lipsă de solidaritate în timpul Pandemiei tu să te apuci să lauzi solidaritatea UE, pentru că lipsa e susținută și de Moscova? Moscova îl critică pe Klaus Iohannis. Înseamnă că noi toți trebuie să-i înălțăm elogii președintelui pentru a a ne deosebi de Moscova?

Așa și cu acuzațiile aduse lui Dan Chitic și altor critici în domeniul Pandemiei. De unde și pînă unde a critica exagerarea Pericolului Coronavirus înseamnă a face jocul Moscovei? O întrebare cu atît mai legitimă cu cît Moscova n-a negat niciodată Pericolul Coronavirus, ba chiar l-a exagerat și ea, la fel ca Guvernul Orban?

Din lectura celor spuse și scrise în presă despre Dan Chitic am mai observat o manipulare grosolană.
Mișcările de protest din Piața Victoriei sînt etichetate drept fiind contestări ale existenței virusului. Las la o parte faptul că puțini inși din România pun la îndoială existența virusului, deși, între noi fie vorba, libertatea de gîndire le dă dreptul românilor să conteste orice. Inclusiv, de exemplu, că frunzele sînt verzi. Cei mai mulți pun la îndoială atmosfera de Apocalipsă creată prin manipulare grosolană în jurul Coronavirus.

Dan Chitic și alți lideri ai mișcărilor țin să afirme și să reafirme că ei nu protestează nici împotriva tezei că virusul e real, nici măcar împotriva manipulărilor.
Ei protestează împotriva Legii carantinării, în care văd o sumă de portițe care vor da posibilitatea în viitor unor grave abuzuri din partea autorităților.

Ar fi fost normal ca Guvernul să răspundă lui Dan Chitic și altor personalități ale vieții politice prin asigurarea că textul final va elimina orice posibilitate de abuz, că Ludovic Orban și Klaus Iohannis garantează, cu europenismul lor, că nici un pericol de genul unei epidemii nu va fi folosit pentru manevre polițienești și mai ales pentru o dictatură mascată.

Așa ar trebui să procedeze politicienii convinși încă de la grădiniță că democrația înseamnă și dreptul cetățenilor de a fi suspicioși cu intențiile politicienilor.
În locul acestei reacții, Ludovic Orban și Klaus Iohannis folosesc bulanul stalinist al etichetării politice.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Împotriva celor care nu împărtășesc viziunea lor despre Coronavirus, Ludovic Orban și Klaus Iohannis folosesc bulanul stalinist al etichetării politice”

  • Pentru cineva care catalogheaza ca UM orice publicatie care are alta opinie, cineva care si-a facut un titlu de mandrie din numele pe care le da diversor personaje (capitaneasa, sergenti mesianici, prea-fericita Carmen Iohannis, sluga la gaura cheii- Adriana Saftoiu) acest articol e un banc prost. E ca bully-ul clasei care reclama violenta colegilor. Imi pare rau d-le Cristoiu dar cine seamana vant culege furtuna. Trebuia sa vina si momentul in care „Um-urile” sa va faca turnator, vandut rusilor….

  • Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
    pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
    pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
    ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
    ________________________________
    Dar mai cred că într-o zi,
    aspru, din furtună,
    neamul meu se va trezi
    cu securea-n mână.

    Şi-atunci ierte Cel din cer
    liftele spurcate,
    căci prin sânge şi prin fier
    ne-om croi dreptate.

    Radu Gyr

  • Din pacate noi,romanii,avem vocatie de slugi de la Brancoveanu incoace,Ca au fost Stalin,Ceausescu , Putin, Soros,Iliescu,Basescu Johannis ,americanii , UE acest popor este insemnat cu fierul rosu al obedientei fata de oricare stapan.Toti abonatii vremurilor noastre la Occident,NATO,UE vor trece la Putin ,Xi sau Erdogan in 5 minute.Astia suntem.Vad la nivel local cum clica de slugi schimba tabara la fiecare 4 ani.Si mereu sunt aceeasi.Stapanii nu au nici o vina,doar se adapteaza si ei.

  • Sa scrie Domnia sa, Daniel Mircea Victor Chitic, un articol critic la adresa lui Putin, enumerând toate actele de diversiune si de destabilizare a Europei pe care fostul kaghebist le-a comis! Abia atunci, Sputnik si Dan Chitic vor iesi din colimatorul românilor care îi eticheteaza drept „ai Moscovei”.

  • COVID e un experiment politic totalitar desfășurat pe oameni. In anul în care ne aflam, 2020 nu se mai aștepta nimeni la un experiment politic de America Latină la periferia Europei dar iată că el este in plină desfășurare cu concursul regimului politic din Romania.
    Din ce in ce mai multa lume își dă seama că face parte dintr-un experiment fascist, totalitar de proporții desfășurat „pe plai mioritic de daci și romani” de către masoneria mondială care vrea să arunce în cea mai crunta sclavie întreaga planetă.
    In 2020 loviturile de stat nu se mai dau cu furci și topoare ci prin corupere directa de lideri de stat. Te culci om liber și trezesti pe alta lume condusă de aceeași oameni dar cu vocabular modificat subtil in sensul restrângerii de drepturi și libertăți.
    Aceleași fraze bombastice dar, cu adaosuri totalitare gen „trebuie sa asiguram securitatea medicală” adică vorbe goale de tip nou apărute din neant, care nu sunt menționate în Constituție deci poporul NU și-a dat girul democratic la ele.

    • Mai Cristian, tu ai idee ce se întâmpla în momentul asta în Franta, în Spania si în alte tari unde s-a trecut din nou la luarea unor masuri drastice de protectie sanitara sau la reconfinarea populatiei? Zi, mai tata ca experimentul asta se petrece în toata lumea, daca îti place atât de mult povestea asta, ca sa pari mai credibil!

      • Pai tocmai că se petrece în toată lumea, asta mă îngrijorează. Așa sinergie și coordonare masonic-terorista la adresa omului simplu, mai rar mi-a fost dat să văd.

        • Intr-o lume normala era normal ca pe tema legii „sanatatii” sa se faca referendum (caci s-a facut referendum pe o tema de cacao, de ex. cea cu familia traditionala numai ca sa testeze daca acceptam si altceva). De ce nu s-a facut referemdum pe aceasta tema extrem de importanta, nu inteleg, ca doar ne priveste pe toti, dar se fac alegeri in cca. 2 luni…

  • Asa e. Daca nu esti de partea guvernului, atunci neaparat esti PSDist, rusofil, postac platit si conspirationist. Mintea lor este in alb-negru si nu exista variante de gri, ce sa mai vorbim de culori. Si daca am fi 20 de milioane de protestatari, in capul lor am fi doar 20 de milioane de spioni sovietici.

  • Plus ca mai e o chestiune,rusii stiu bine ca romanii sunt extrem de rusofobi,si merg cu manipularea inversa,de fapt cand te lauda rusii in Romania,de fapt vor sa te ingroape,iar cand vor sa te promoveze te desfiinteaza,asa procedeaza in tarile rusofobe si in Occident in general,asa si au infiltrat si spionii in adancurile Occidentului,au creeat asa zisi „disidenti”,i au trimis in Occident ca si „conserve”,iar mai apoi,presa Rusa de propaganda i a facut pe acesti”disidenti” cu ou si cu otet,numindu i dusmani si tradatori,ca sa creada Occidentalii ca sunt dusmani ai Rusiei,si sa i ia in brate,si sa i promoveze in pozitii cheie in Occident,fara sa si dea seama ca respectivii sunt”conservele” Moscovei.Asa isi infiltra Moscova agentii peste tot in tari ostile Rusiei,tehnica e veche.Asa ca e bine sa te gandesti bine,intr o tara rusofoba,cand esti laudat de Rusi,asta poate insemna ca ei vor sa te distruga de fapt,iar cand te critica,poate vor sa te promoveze in tara respectiva rusofoba.Poate Sputnik laudandu l pe Chitic ,de fapt vrea sa l distruga,iar criticandu l pe Iohannis poate astia vor de fapt sa l ajute.

    • Rusii sunt cunoscatori excelenti ai psihologiei diverselor popoare,si stiu sa si adapteze mesajele si tehnnicile de manipulare specificului diverselor popoare,l au sustinut pe Trump pentru ca ei cunosteau psihologia americanilor,si stiau ce mesaj voiau sa auda americanii ,si cu ce candidat sa vina ca sa fie pe placul astora.Asa,si la noi oamenii lor trebuie sa mimeze antirusismul agresiv,ca sa aiba succes in Romania,si atunci oamenii rusilor se dau cei mai mari …antirusi posibili ca sa aiba succes in Romania(se prefac antirusi).

  • treaba Raului e sa si manifeste natura.
    treaba Binelui e sa si manifeste natura.

    treaba Raului e sa puna la indoiala Binele.
    treaba Binelui e sa si manifeste natura,
    iar pentru ca natura Binelui e Iubirea, manifestindu-se, el „nu cade niciodata”, asta spre fundamentala diferenta.

    ceva, orice, se dovedeste Bine daca si numai daca „nu cade niciodata”.

    Binele Iubeste Raul.
    ‘punerea la indoiala’ e in natura presei.
    daca n-ar exista presa libera ar trebui sa existe ‘ministerul al punerii la indoiala’.
    in cazul in care nu exista nici presa libera, dar nici ‘minister la punerii la indoiala’, cel care nu exista este Binele.
    Binele Iubeste Raul.

    a fugi de punerea la indoiala inseamna sa fugi de Bine, inseamna sa te departezi de Iubire.
    atunci cind ‘punerea la indoiala’ nu se va mai manifesta, cea care nu se va mai manifesta e Iubirea, caz in care ‘constructia’ vizata de ‘lipsa punerii la indoiala’…va cadea negresit.
    Iubirea nu cade niciodata.

    • @another-offline
      In caz că nu știai omul lupta o via sa fie bine sa nu fie rău, de asta se strofoaca pe bani putini, că există iluzia binelui, daca totul ar fi întuneric n-ar mai munci nici drku, toată lumea ar arde-o Zen in băutură și droguri. Ideea e că e democratic sa lași pe fiecare sa caute fericirea în felul lui, fericirea universala fiind o chestie utopică..

    • @
      Fericirea e tot atit de utopica pe cit de utopica e Iubirea, Iubirea fiind ecuatia de miscare a Intregului, adica insasi Viata.

    • Domnule online: pari a fii un diversionist,de cite ori cineva spune ceva cu „miez” hop si tu cu „filozofia ta” sa „spargi” subiectul.

  • Am apreciat opiniile dlui av.Chitic de pe vremurile in care televiziunile de stiri, multe miluite azi, ii solicitau opinia in chestiuni juridice. Daca nu iti apleci capul in directia curentului de moment devii indezirabil in vremurile astea atipice in care traim.
    Opinia mea este ca atunci cand despre o persoana nu se spune nimic, de bine sau de rau chiar sub forma unor injuraturi, inseamna ca persoana nu conteaza,eventual nu exista pentru cei din jur!
    Despre legea carantinarii, mai corect zis legea Covid, sunt multe de spus. Eu, cetatean cu drepturi depline al acestei tari, ma indoiesc ca vor fi respectate drepturile fundamentale ale cetatenilor implicit drepturile pacientilor aflati sub autoritatea comandantului actiunii…Arafat.
    Am inteles de la Romania9 ca dna av Weber va parcurge textul final al legii si va face dupa caz obiectiunile de neconstitutionalitate. E pacat ca nu ati putut vedea si reactia lui Mircea Dinescu cu care sunt total de acord. Cum adica sa fii „eliberat” din spital numai dupa ce iti aproba Judecatoria?!

    • Mircea Dinescu și-a dat seama că e o dictatura mai crunta decât aia de pe timpul lui Ceaușescu, când, într-adevăr te salta Securitatea de pe strada dar numai daca aveau motive solide, în niciun caz pentru boli închipuite sau pentru suspiciuni.

    • Ma rog bunului D-zeu ca legea sa fie luata la puricat si de Avocatul poporului si de CCR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *