Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În America Latină a început bătălia pentru litiu, resursa viitorului

Politicienii din America Latină, o regiune care deține mai mult de jumătate din resursele mondiale de litiu, caută să sporească rolul statului într-o industrie care este crucială pentru ca lumea să renunțe la combustibilii fosili. În Argentina, companiile energetice de stat intră în sectorul litiului, în timp ce autoritățile încearcă să dezvolte industriile din aval. În Chile, un candidat prezidențial important dorește să facă ceva similar, chiar în momentul în care națiunea elaborează o nouă constituție, care ar putea duce la reguli mai stricte pentru mineri. În Mexic, guvernul studiază posibilitatea de a naționaliza prospecțiunile de litiu.

Cu siguranță, nimeni de la putere nu vorbește despre exproprierea activelor aflate în producție, iar o mare parte din retorica anti-investitorilor din Chile vine din partea grupărilor de opoziție. Cu toate acestea, prin exacerbarea inegalităților și prin expunerea vulnerabilităților lanțului de aprovizionare, pandemia alimentează naționalismul resurselor, ceea ce ar putea duce la condiții mai puțin favorabile pentru producători chiar în momentul în care aceștia se extind în cadrul unui boom incipient al bateriilor litiu-ion. „Fiabilitatea țării și a resurselor este un aspect la care se uită companiile din domeniul auto și al bateriilor”, a declarat Cesar Perez-Novoa, analist la BTG Pactual. Așadar, este un risc. Compania argentiniană de stat YPF SA, care exploatează petrol, a confirmat, luna aceasta, că va exploata și litiu și se va implica în licitația pentru producția de baterii prin intermediul unei noi unități, o strategie similară cu cea folosită pentru a se diversifica în domeniul energiei regenerabile.

O altă companie energetică de stat, Ieasa, al cărei rol este revigorat de președintele Alberto Fernandez, după ce guvernul anterior a încercat să privatizeze multe dintre activele sale, a declarat că va încorpora litiul în strategia sa de afaceri, fără a da detalii. Țările producătoare de litiu au avut puțin succes în adăugarea de valoare la industriile lor de materii prime, având în vedere distanța față de centrele de cerere și mediul de afaceri, uneori nefavorabil.

În cazul Boliviei, cerințele de a investi în aval au fost una dintre barierele care au împiedicat-o să scoată litiu din pământ, în primul rând.

Argentina mizează pe legăturile strânse cu China, creditorul său de ultimă instanță, pentru a deschide ușa visului unor fabrici locale de baterii și vehicule electrice. Oficialii argentinieni au purtat discuții cu Gotion High-Tech Co. și Ganfeng Lithium Co. Pentru a pune gaz pe foc, în Argentina există un proiect de lege, elaborat anul trecut de legislatorii din partidul de guvernământ Frente de Todos, care urmărește să declare litiul resursă strategică. „Cu toate acestea, proiectul de lege nu este luat în considerare în prezent”, a declarat o purtătoare de cuvânt a partidului.

În Chile, principalul furnizor de litiu după Australia, se așteaptă ca un proces de rescriere a Constituției să includă o dezbatere privind modul în care să se capteze o mai mare parte din profiturile din acest sector, cerințe mai stricte de acordare a licențelor și clasificarea apei ca bun național de uz public. „Nu este clar dacă o nouă constituție ar putea zdruncina drepturile de proprietate, având în vedere că statul este deja proprietarul mineralelor”, a declarat Renato Garín, profesor la Facultatea de Drept a Universității din Chile, care a fost ales în convenția care a redactat carta. Schimbarea va consta, probabil, mai degrabă în normele de mediu, pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la impactul exploatării litiului în salina Atacama. „Ceea ce va împinge noua constituție este un salt de la capitalismul minier pentru a încuraja mai multe investiții în tehnologie”, a declarat Garín, un membru independent de stânga al adunării, într-un interviu, „Cum să producem fără să distrugem”.

Cele mai puternice comentarii au venit din Mexic, unde guvernul studiază controlul de stat asupra activelor. Mexicul nu produce încă litiu și, potrivit analiștilor de la BTG Pactual, este puțin probabil ca retorica să se transforme în acțiune. Dar aceasta alimentează totuși incertitudinea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *