Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În așteptarea focului de pistol de la Saraievo

28 iunie 1914. Zona Podului Latin din Saraievo. Cetățeanul Gavrilo Princip, pînă atunci anonim, condamnat să rămînă anonim dacă nu i-ar fi fost pus în seamă izbucnirea Primului Război Mondial, se desprinde din mulțime și trage două focuri de pistol spre mașina în care călătorea arhiducele Franz Ferdinand și soția sa, ducesa Sophie. Cei doi mor în cîteva minute. Deoarece nu era major, Gavril Princip n-a fost condamnat la moarte, ci la 20 de ani închisoare. A murit în 1918 de turbeculoză.
Peste aproximativ o lună, mai precis pe 28 iulie 1914, a izbucnit Primul Război Mondial.

Deși au fost două focuri, doar unul a rămas crucial în istorie:
Cel care l-a ucis pe arhiducele Ferdinand.
Cele două focuri n-au ucis doar două persoane.
Declanșînd Primul Război Mondial, ele au ucis 30 de milioane de oameni. De atunci, de peste o sută de ani, omenirea se întreabă:

Cum s-a putut ajunge de la un foc de pistol la un Război Mondial care a durat patru ani, un măcel îngrozitor la care nimeni nu se gîndise că s-ar putea întîmpla?
E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem azi, cînd Criza ucraineană ia amploare de la o zi la alta.

Contrar așteptărilor, cele două tabere – Rusia și America – nu fac nici un gest în direcția descaladării.
Dimpotrivă, de la o zi la alta sporesc acțiunile provocatoare de o parte și de alta, acumulările de trupe și armament, strigătele de Război.
O simplă privire aruncată asupra situației internaționale arată că Războiul e considerat de ambele tabere ca unica soluție.

Cine-și imaginează însă că Războiul va rămîne la stadiul de Război clasic se înșeală.
Dacă Războiul începe – și poate să înceapă în orice clipă, cîtă vreme taberele în confruntare așteaptă să pocnească în atmosfera încordată, atmosfera în care miroase a praf de pușcă, un pistol, chiar dacă întîmplător, el își urmează logica proprie.
Și Logica unui Război între două puteri nucleare duce inevitabil la folosirea armelor atomice.
Dacă una din părți își va da seama că pierde în Războiul clasic nimic n-o împiedică să apeleze la Războiul nuclear.

Cum se declanșează un Război mondial de la un foc de revolver?
Scriitorii şi artiştii, romantici prin definiţie, sînt dispuşi să pună mare preţ pe focul de pistol de la Saraievo.
Specialiştii sînt însă de acord cu toţii că, pînă la urmă, Primul Război tot s-ar fi declanşat.
Cele două tabere erau în căutarea unui pretext.
A fost un foc de pistol.
La fel de bine putea fi fusta unei doamne ridicate de vînt.

Simplificînd, Primul Război Mondial s-a declanşat din cauza unei discrepanţe dintre realitatea geopolitică şi realitatea din adîncuri.
Germania, venită mai tîrziu la împărţirea Europei, crede că are dreptul, dat de forţă, de a obţine un loc mai bun.
Celelalte Mari Puteri nu vor cu nici un chip să cedeze din drepturile lor, deja cîştigate, noului venit.
Disputa nu putea fi soluţionată decît printr-un Război.
Un Război pierdut de Germania.

A venit perioada de după Război.
Puterile învingătoare au crezut că Germania a fost pusă cu botul pe labe pentru totdeauna.
Drept urmare, au umilit-o pe cît au putut.
Şi aşa a luat naştere cel de-al doilea Război Mondial.

Situaţia se repetă cu Federaţia rusă.
Rusia fost înfrîntă în cel de-al treilea Război Mondial zis şi Războiul Rece.
A pierdut influenţa asupra fostului lagăr socialist.
A rămas doar Federaţia rusă prin ruperea fostelor republici sovietice.
Pe plan intern, perioada beţivului Elţîn a adîncit dezastrul.
În timp ce Rusia se întrecea în temenele faţă de Occident, oligarhii o împărţeau.
Brusc instaurată de sus în jos, democraţia s-a manifestat ca anarhie.
Cîtă vreme o ţară nu-i pregătită pentru democraţie, ar fi în interesul ei naţional să rămînă sub dictatură decît să se prăbuşească în haos.
Acestei Rusii slăbite, Occidentul i-a întins o mînă zisă de partener.
Zisă, de partener, desigur, pentru că Rusia, ca şi Germania de după Primul Război Mondial, n-a fost considerată un partener egal de către Marile Puteri. Concomitent cu vorbăria despre parteneriat, Occidentul, America îndeosebi, au continuat Războiul secret cu Rusia.

Fostele țări socialiste au intrat în sfera de influenţă a Occidentului.
NATO – Alianță militară creată pentru a face față Tratatului de la Varșovia – nu numai că nu s-a desființat, cum ar fi fost normal după încheierea Războiului Rece, dar mai mult s-a apropiat pas cu pas de granițele Rusiei.

Ca și în cazul Germaniei dintre Războaie, Occidentul a continuat să considere Rusia drept o putere căzută la pămînt.
O țară care, asemenea Uniunii Sovietice de pe vremea starletei Mihail Gorbaciov, era în stare să cedeze orice în competiția cu America numai să primească un sac de grîu.
Între timp însă, sub Vladimir Putin, reprezentantul forțelor din adîncuri, Rusia şi-a revenit.
Era normal să se întîmple asta, pentru că așa s-a întîmplat și cu Germania. Pusă la pămînt după două războaie mondiale, Germania a redevenit o mare putere.

Revenirea economică şi militară a Rusiei a intrat în conflict cu statutul de servitoare, impus de Occident.
Criza Ucraina ivită ca urmare a unei Lovituri de stat ticluite de Occident, a fost picătura care a umplut paharul.
Rusia a reacţionat prin răpirea Crimeii şi folosirea diversiunilor de tip occidental – presă, infiltrare, presiune economico-militară.

Ipostaza militară a occidentului NATO a reacţionat printr-o întreagă desfăşurare de forţe în plan simbolic.
Au venit sancţiunile îndreptate împotriva Rusiei şi asmuţirea căţelandrilor gen România.
Semn că Occidentul nu e dispus să accepte pretenţia Rusiei de a i se da un loc la masa numită sferele de influenţă.

Criza Ucraina, începută după tărășenia cu Maidanul, nu numai că nu s-a stins, dar mai mult s-a amplificat de la o zi la alta ajungînd la tensiunea isteriei din prezent.
Nici Federaţia Rusă nu pare convinsă să dea înapoi.
Mai e nevoie de pistolul de la Saraievo?


N.B. Acest comentariu nu se vrea o judecată gen Cine are dreptate dintre cele două tabere.
Se vrea expresia neliniștii față de escaladarea tensiunii.
Cu cît crește tensiunea, cu atît e mai de așteptat focul de la Saraievo.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „În așteptarea focului de pistol de la Saraievo”

  • 1 –- D-nul Cristoiu , jurnalistul real , a spus ca ” Fostele țări socialiste au intrat în sfera de influenţă a Occidentului. „. E chiar de neasteptat , sau „surprinzatoare ” aceasta optiune , chiar si acum , in acest al XXI -secol , cand ele asteptau inca din secolul XX aceasta revenire , ca optiune de dezvoltare / scapare / emancipare ? Personal , nu mi se pare surprinzator, putand sa generalizez aceasta optiune pe chiar 3 /4 din suprafata UE actuala . ATUNCI , O CONSECINTA FIREASCA A ACESTEI OPTIUNI MAI VECHI A FOST ca ” NATO – Alianță militară creată pentru a face față Tratatului de la Varșovia – nu numai că nu s-a desființat, cum ar fi fost normal după încheierea Războiului Rece, dar mai mult s-a apropiat pas cu pas de granițele Rusiei. ” Mie mi se pare o apropiere fireasca dupa cele direct consumate din perioada Tratatului de la Varsovia .
    2 –- D-nul Cristoiu , jurnalistul real , a spus ca ” Cum s-a putut ajunge de la un foc de pistol la un Război Mondial care a durat patru ani, un măcel îngrozitor la care nimeni nu se gîndise că s-ar putea întîmpla?
    E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem azi, cînd Criza ucraineană ia amploare de la o zi la alta.
    Contrar așteptărilor, cele două tabere – Rusia și America – nu fac nici un gest în direcția descaladării.
    Dimpotrivă, de la o zi la alta sporesc acțiunile provocatoare de o parte și de alta, acumulările de trupe și armament, strigătele de Război.O simplă privire aruncată asupra situației internaționale arată că Războiul e considerat de ambele tabere ca unica soluție.”
    Cred ca d -nul Cristoiu surprinde , destul de real , ceea ce cam asteapta toti marii jucatori de pe planeta , dar niciunul nu vrea sa fie consemnat, pentru mai tarziu , ca initiatorul urmatoarelor posibile evenimente. ADICA INITIATORUL PRIMULUI GLONT .
    3 –- Cred ca ar fi foarte util , pentru noi ca ROMANIA , sa afirmam sincer si clar ce avem de gand noi, ca tara . Adica sa consumam in urmatoarele 2 decenii vodca cu Cola sau Pepsi , ori sa mergem pe Cola sau Pepsi simplu si vodca la alegere. DIN PACATE, CHIAR VA TREBUI SA FACEM ODATA ALEGEREA.
    4 –- Poate niste istorici, sau economisto-istorici , ne-ar putea clarifica , din punct de vedere doar economic, ce a insemnat pentru ROMANIA apropierea de Est ( RUSIA ) sau Vest (AMERICA si inca multi altii ) , ca punct de plecare in urmatoarele analize subiective ale momentului istoric activ de cateva sute de ani.
    5 –- Doamne , dar ce placere imi face sa scriu cu litere mari ROMANIA .

  • Am citit si acest articol cu mare atentie, ca si pe celelalte.
    Am observat o „scăpare”. NATO a fost creat la data de 4 aprilie 1949, Washington, D.C., Statele Unite.
    Tratatul de la Varșovia a fost creat la data de 14 mai 1955.
    In rest, numai de bine!

  • Un articol de exceptie, foarte buna si interesanta analiza dlui Cristoiu.

  • Coroiule, esti varza ! Ce treaba are 1914 cu 2022 ?
    Ce treaba aveau Europa imperialista, Rusia tarista presocialista si SUA neutre din 1914, cu UE si SUA glopbalizate neomarxist si BRICS, singura speranta in mai bine din 2022?. Razboi nu va fi ! Marii dusmani n-au nici dupa ce bea apa dupa criza artificiala Covid, daramite sa puna de un razbel modial.
    Nu faci razboi daca mori de foame, ci doar daca vrei sa traiesti vesnic si sa crapi doar caviar, sampanie stati-ar in git, bagati-as sirma-n rit !

  • Marea greșală a arhitecțiilor URSS a fost că au păstrat denumirile și granițele republicilor sovietice.
    Trebuia să le numeroteze, astfel scutea pe toată lumea de viitoare necazuri.
    Apropos de harta României agățată în clasă, în mijlocul ei era o pată mare maro „Regiunea Autonomă Maghiară”.
    Dacă ai noștrii nu-i copiau pe ruși când au făcut reorganizarea administrativă și denumea regiunea aia altfel astăzi UDMR nu ar fi existat și nici pretențiile lor.
    De, greșelile se plătesc!

  • Doamnă Cora Muntean, văd o satisfacție nefirească locului acesta la un comentator care vrea neapărat să-l blocați pe domnul care-și începe pseudonimul cu ”Dl. Cristoiu”! Își spune ”profu”, nu face comentarii decât ca să jignească și face presupuneri total deplasate! Nu vreau să-l blocați, dar măcar să-i atrageți atenția că modul lui de adresare a total nepotrivit pentru acest site. Dacă-l deranjează unele comentarii, să nu le citească. Așa am făcut și eu cu ale lui, dar văd că întrece măsura. Vă mulțumesc și vă rog să-mi scuzați intervenția pe care eu însămi o consider nepotrivită, dar n-am avut încotro.

    • Doamnă, nu va este jenă chiar deloc?! Dv. sunteți „@Dl. Cristoiu”, dv. nu respectați ceea ce v-a cerut doamna Cora Muntean (să nu mai folosiți pseudonimul cu numele maestrului) și tot dv. faceți reclamații ?!

  • Nu va fi niciun război, nu are rost să ne agităm degeaba. Putin este un kaghebist lipsit de scrupule, dar prost nu este.
    Aici nu este vorba doar de relația cu SUA, ci și de cea cu UE. Ori, cum UE este cel mai mare partener comercial al Rusiei si cel mai mare investitor al ei, este absurd să credem că dictatorul își doreste o Rusie aflată în razboi și izolata din punct de vedere economic. Face scandal și diversiune, își arată mușchii, ca să-i manipuleze pe decidenții occidentali slabi de înger care-i vor acorda favoruri în schimbul unor promisiuni de pace.
    Doar ucrainienii vor avea de suferit în acest scandal, pentru că Putin va duce în continuare războiul împotriva lor, dar nu pe față, ci prin interpuși, care-i vor ceda cât de curând Ucraina pe tavă.

  • Criza Ucraina ține deja din 2014. Chiar nu mă interesează. Facă rușii ce vor!
    Când eram elevă în școala primară era o hartă mare cu România în clasă.
    La granița din nord-est erau URSS, Cehoslovacia și Polonia. Cum și când s-au mutat granițele nu știu.

  • Maestre, mă tot întreb după ziua de ieri cine face parte din echipa de PR a lui Iohannis.
    Vreu să-i întreb cum au ales să-l trimită pe Iohannis de Ziua Unirii Principatelor la Mausoleul de la Fântâna Zodiac.
    Oare ce au vrut să înțelegem, care e semnificația, că eu nu am priceput nimic.
    Unirea Principatelor nu are absolut nici o legătură cu dealul Filaret. Dar nici una!
    Pe vremea aia pe dealul Filaret era doar viță de vie cât vedeai cu ochii.

  • Hai da-ma dreaq. Pe bune, Maestre? Cand toti vitejii lumii asteia pana mai ieri se c… pe ei de frica covidului, dupa ce 2 ani s-au ascuns toti prin grote de teama sa nu-i gasesca balaurul acasa, brusc lumea si-a gasit oole si vrea razbel…
    Parca-l si vad pe trabucel cu pusca in mana + masca pe figura (ca de, ar fi pacat sa-l gaseasca covidu’ inaintea glontului) varf de lance in linia intai. Noroc ca are certificat verde ca altfel nu l-ar fi primit pe front.
    Serios? Oamenii astia chiar nu realizeaza cat de penibili sunt? Se vede treaba ca nu.

    Altfel, pana la artificiile din Sarajevo, vine conferinta NATO din iunie de la Madrid, Maestre. Eu zic ca toata povestea cu incordatul muschilor e ca nu cumva sa-i vina dreaq ideea vreunui trabucel viteaz ca NATO ar trebui sa se extinda spre est.

    Eu tot o spun de ani buni, inclusiv aici in batatura Maestrului: cine n-are razboi rece sa-si cumpere. In absenta lui, lumea a luat-o grav pe ulei. Fara un adversar pe masura, securistii din intreaga lume au dat-o pe facut bani, pervertind si sufocand societatea civila la nivel global. Toata dementa la care am fost martori in ultimii 2 ani este exemplificarea perfecta. Imi pare rau s-o spun, dar deocamdata singurul care pare sa fi inteles asta e Putin, culmea, un securist pana in maduva oaselor, produs de manual al scolii KGB.

    Acum, daca ma insel si intradevar or sa incepem sa ne spargem in ecuatii de unda de la prea multe artificii, partea nasoala e ca n-o sa mai ramana nimeni sa ma injure ca am batut campii. Ca atare, sfatul meu este sa ma injutati de pe acum, cu anticipatie, just in case…

  • Eu ma intreb unde este Turcia in tot acest timp , pana la urma Turcia este cea mai puternica forta Nato din aceste sector , si ea tace. Dl. presedinte cu „p” mic , cu ambele conotatii, nu se mai uita in jur ca in cazul pandemiei sa vada ce fac restul? Ca asa se ocupa de pandemie in trecut. Eu sunt pesimist decand am vazut la tv de dimineata cum zic „marii” specialisti ca Rusia nu o sa atace , mi se pare o atitudine de copil retardat care se scalambaie la un caine violent printr-un gard , fara sa vada ca in acel gard se afla si o gaura. Pana la urma din atitudinea „nu ai curaj! nu ai curaj!” nu iese nimic bun, pana si cel mai slab se simte obligat sa sara la bataie , d-apoi Rusia.

  • Mda, Putin asteapta, sau deja si-a faurit, pistolul de la Sarajevo….adevarul este ca astia din Vest si-au luat-o in cap ceva de groaza, sint de o aroganta incredibila…le trebuie una peste bot, una istorica….

  • Pentru a fi riguros exact, numele orașului trebuie redat sub forma lui reală: Sarajevo. Sigur, se pronunță cu „i”, dar în scris rămâne, totuși, cu „j”. Altfel, vă împărtășesc neliniștea „fata de escaladarea tensiunii”. E un avertisment lucid, generat de situația din teren.

  • pe vremurile astea referinta oricaror dinamici mondiale e Marea Revolutie.

    Marea Revolutie e mai mult decit un ‘razboi mondial’, in fapt potentialul pe care il poarta ea e mai mare de 1,6 ori decit Razboiul Mondial
    ( Razboiul Mondial deja s-a manifstat, prin urmare definitia lui a expirat, azi singura definitie valabila pentru ‘razboiul mondial’ e Revolutia Mondiala )

    prin urmare bineinteles ca despre un ‘razboi mondial’ e vorba pe vremurile astea, negresit, insa el mai trebuie si recunoscut la fata, ca intre timp Razboiul Mondial s-a facut si el mare, peste el au trecut Anotimpurile, azi aratand fix ca Revolutia Mondiala.

    prin urmare identificind prin lumea mare muguri ai Marii Revolutii, ai Revolutiei Mondiale, ce identificam este manifestarea celui mai potent ‘razboi mondial’, ca asta e Revolutia Mondiala.

    prin urmare toate ‘miscarile’ de prin lumea mare sint exclusiv catalizatori ai Marii Revolutii.


    globalizarea a expirat, si a consumat potentialul.
    azi se manifesta Unificarea, adica ‘Globalizarea la nivel micro’.

    or asta inseamna chiar o Racire ( Caldura, cu cele doua componente ale sale, Caldura Pamantului si Caldura Cerului(asteia mai spunindu i se si Caldura Sufleteasca) este in fapt clasica Iubire (care e o ecuatie de miscare), or calea catre Artificial este una care poate fi definita astfel: AntiCaldura )
    aceasta Racire ii e de folos Unificarii, adica ‘Globalizarii care se manifesta la nivel micro’,
    prin urmare cumvaaa…ne indreptam spre o stare de fapt in care chiar ‘miscarea’ va suferi, ca Raceala cu asta se ocupa, cu ‘griparea miscarii’

    prin urmare implacabila manifestare a Unificarii aduce cu sine implacabila gripare a dinamicilor care defineau Globalizarea. tot ce se mai poate intampla la un moment dat in lume, spre ex acum, sint sau sustin manifestarea unor catalizatori care intretin Racirea, adica ‘griparea angrenajelor sistemelor sociale’ ( pe care Marea Revolutie le si vizeaza, pentru a le demola din temelii )

    Marea Revolutie, adica actualul ‘razboiul mondial’, pina la urma asta si e, un ‘razboi Rece’, unul care metamorfozeaza dinamicile Civilizatiei de la Cald( Iubire ), la Rece( AntiIubire ),
    de la ‘dinamici Naturale’ la ‘dinamici Artificiale’

    prin urmare cu toate ca se prea poate, caz concret chiar textul de azi al Maestrului, ca sa privim inspre o dinamica mai degraba punctiforma, ceea ce ar fi cazul sa vedem e cum arata influenta acestei dinamici asupra dinamicilor globale,
    insa nu prin prisma Razboiului Mondial ar trebui sa privim,
    ca asta, folosind logica inversa, e imposibil,
    ci prin prisma Marii Revolutii.

    in mod normal povestea din zona ucrainei este un catalizator performant al actualelor pandemii care se manifesta prin lumea mare, daca nu cumva, io zic ca sigur, se constituie si in catalizator al unor noi pandemii, care sa infecteze poate aceleasi sau poate ca alte sisteme sociale, sau poate ca pe toate in acelasi timp.
    deci…hai sa privim cum se modifica ecuatiile de miscare ale sistemelor sociale prin lumea mare ca urmare a manifestarii ‘crizei din zona Ucrainei’

    in orice caz toate becurile care atentioneaza ca ‘sistemele sociale’ sint bolnave in mod fundamental, si care pilpiie sau ar trebui s-o faca, disperate, in bordul oricarui stat
    ar trebui sa fie deja aprinse. …de citiva ani buni.

    caz in care starea potrivita devine ‘starea de Revolutie Mondiala’, adica,…pina la urma, ‘starea de ‘razboi mondial”.
    bine, ea a devenit o stare de bun-simt de ani buni…,
    insa cel mai devreme odata cu identificarea Marii Revolutii.

    • Referitor la Jurnalul video, cu „Trabucel” (excelenta caracterizare!). In oct. 1962, JF Kennedy a fost calm și reținut, în „războiul” cu Hrușciov, și pentru că beneficia de extraordinarele informații furnizate, din URSS, de col. GRU, Oleg Penkovski, referitoare atât la armele atomice sovietice, cât și la jocul strategic al Kremlinului in „criza rachetelor” din Cuba.

  • Nici unii n-au dreptate domnule Cristoiu, nici unii…Daca au chef de paruiala, ar trebui sa se paruie intre ei, nu pe teritoriul altui stat. Asta e sfidare pe fata, e ca si cind tu ai o bucata de pamint a ta,ai acte pe ea, nu esti hot sau invadator, ai acte pe pamintul ala, il ari, il semeni si vin doi nebuni sa se ia la bataie pe ogorul tau ca pe al lor il protejeaza. Pina sa-ti dai seama, ti-au facut praf toata cultura muncita de tine, te lasa si cu pagube,te lasa si nenorocit daca te bagi intre ei sa-i desparti,apoi ei pleaca in mama lor si nici nu se uita inapoi, nici nu vor admite vreodata ca ti-au adus un prejudiciu insemnat. Isi pun mina-n cur si dusi sint…E ca si cind te scuipa-n ochi pe proprietatea ta si pe bunurile care-ti apartin…asta e de neacceptat si nici un politician nu ar trebui sa taca in situatia prezenta. Aici nu-i vorba de mofturile dintre rusi si americani, aici e vorba de vieti omenesti. Daca ucraienienii isi aduna femeile, batrinii si copiii si-i aduc ca un zid in fata tancurilor rusilor, ce vor face rusii?Vor trage in femei si copii?ce-ar dovedi prin uciderea unor fiinte nevinovate?Apoi amerolacii astia bolnavi de lacomie, ce-or sa faca?Sa traga ei in nevinovatii pusi ca scut ca sa declaseze o nenorocire? Ei vind arme si dau imnprumuturi, atzitza continuu si-si pun lacheii in functii peste tot.Unde e coana von der lindic, psihopata asta shmechera si proasta?Ca mama si bunica, plus ce mare rahat e in UE, ar trebui sa fie prima care sa ceara celor doi dementi sa inceteze rahatul asta.Femeile ar trebui sa-i puna cu botu; pe labe, e clar ca barbatii sint inutili in conflictul asta, barbatii fac ce stiu ei mai bine, se joaca de-a soldateii pina-i iau mamele lor la palme. Situatia clar va degenera,ei sint la punctul la care isi arata muschii fara sa-i pese nimanui de muschii lor. Vor lupte?Sa le asigure un teren neutru, sa le puna un ring acolo, sa le asigure toate conditiile necesare si sa-i puna sa-si traga la pumni si scuipati pina crapa unu’ si apoi sa se linisteasca. Un geriatric cucu, nu intelege ca oponentul nu se limiteaza decit la ce vrea si va obtine acel lucru daca asta vrea…v-am mai scris mentalitatea lui putin „Daca Rusia nu supravietuieste, atunci restul Pamintului nu mai conteaza”, una la mina, a doua, i se trage din copilarie…dupa ce s-a batut cu un alt copil, profesoara lui putin la intrebat pe acesta „de ce-ai facut asta”…raspunsul lui a fost scurt si clar”unii nu inteleg de vorba”…L-au atitat prea mult si nimeni nu va iesi imaculat din prostia asta. De nu-si pune vladone niste rachetele la Kaliningrad, nu stiu ce sa zic…apoi prostia cu deveselu…ai nostri inca n-au inteles ca face putin pe el de deveselu, nici nu-s dotati cu rachete potrivite, as ao prostie, Doamne asa o prostie…Romania trebuia sa fie ca Elvetia.Dupa ’89 imediat sa se declare neutra, sa tina granitele inchise si sa nu adere la fel si fel de idiotenii. Asta e rezultatul halucinatiilor bombalailor „alesi” sa administreze tara. Au visat cindva sa ajunga si ei in hamerica, si le-a fost mai usor s-o bage pe hamerica-n ograda proprie fara sa intrebe si pe ceilalti membri ai familiei daca-s de acord sau nu…s-a mintit ordinar ca sa fim parte din nato, ue si ce troace ne-au mai virirt pe git. Nu-i inteleg pe mahari, ce Doamne fereste le trebuie?Citi bani au nevoie ca sa plece-n pizda masii toti si sa ne lase in pace sa ne traim viata in liniste si poate fara neajunsuri…Ce nu le ajunge?N-au lux suficient?Toti tembelii astia numiti politicieni zici ca joaca poker zi lumina…Vuieste internetul de indignare cu tot ce se intimpa in lume si ei merg inainte unii cu tancurile, ceilalti cu vindutu’ armelor…Traim intr-o lume timpita de legat, ti-e greata cind vezi unde s-a ajuns…Inteleg ca-n evul mediu oamenii mureau de foame si de aia se luptau peste tot pe unde apucau, da; in secolul XXI, ce Doamne iarta-ma i-a apucat?Ce le lipseste?Creierul?E bilci,bilci,bilci ordinar. Am mai intrebat, intreb din nou…in plina pandelie omnicron, unele tari baga certificat verde obligatoriu ca forma ordinara de a accepta violul lor chimic, altele legalizeaza violul chimic, respectiv vaccinarea, prin legi timpite…deci cu toata pandelia si regulile astea timpite, trupe de mercenari si militari sint mutate handra-landra?IN PLINA PANDELIE COVID????PAi cum fac asta? Sint toti vaccinati?Pai si vaccinatii s epot imbolnavi?Vor lupta cu masti chirurgicale pe fata? Vor pastra distanta de 2 m intre ei?Cum vor fi cazati?In corturi la gramada? In cladiri decente? Cu despartitoare de „pepsiglas”(ca s-o imit pe coana anisie mare fosta ministra la invatamint)????Cum? Deci pandelia e o gluma proasta si de doi ani stau oamenii in arest la domiciliu ca ei sa-si mute mizeriile de razboi de colo-colo?Asta au facut de fapt?Daca ar exista vreo dreptate pe planeta asta, ar trebui adunati in fata unor judecatori care stiu legile si sint capabili sa faca o judecata dreapta, impartiala si sa-i bage pe toti la ocna, sa se readuca in actualitate galerele, acolo sa-i trimita pe toti…undeva sa uite lumea de ei, sa se manince intre ei ca niste fiare turbate ce sint…Aia e.

    • comentariu de idiot perfect

      • … și mare tupeist! Doamna Cora Muntean i-a atras atenția să nu mai folosească pseudonimul „@Dl. Cristoiu”, dar el continuă tot așa.
        P.S. Elena Stoican este același „@Dl. Cristoiu”. El scrie, el își răspunde, lăudându-se el pe el însuși.

    • @se_știe_cui_mă adresez
      1. Vă spun o întâmplare de când eram copil. În vecinătatea noastră locuia o familie: soț, soție, copil. Într-o zi, vine soțul acasă și o ia la bătaie pe nevastă-sa. Ea fuge în stradă și țipă după ajutor. Noi, copiii, auzeam clar și înjurăturile bărbatului și țipetele femeii. Tata se îndreaptă spre cei doi cu gândul să-i împace. Atunci bărbatul îi strigă lui tata: ”E nevasta ta?”. Tata îi spune cu blândețe că nu e frumos ce face, dar se retrage mai mult la rugămințile mamei. A mai durat ”scatoalca” ceva timp. Cel puțin noi, copiii, am fost câștigați: ne îmbogățiserăm vocabularul cu ceva expresii neaoșe cărora mult mai târziu le-am înțeles sensul și le-am evaluat. Apoi s-a făcut liniște totală. Ce mai știu e că în acea seară, după cină, nu ne-am mai jucat în stradă ca de obicei. Respectam armistițiul. A doua zi de dimineață, mare mi-a fost mirarea când cuplul vecin a trecut prin fața porții noastre zâmbind și, ținându-se strâns de braț, i-a salutat pe ai mei părinți. Atunci am înțeles multe. N-am mai avut nevoie de nicio explicație iar Tratatele de pace nu pot fi ”traduse” copiilor.
      2. Ucraina ca Ucraina, dar eu în fiecare dimineață mă scol cu teama de a nu vă mai vedea comentariul pe site. Aș fi tare mâhnită dacă s-ar întâmpla să fiți blocat. N-aș mai avea motiv să citesc și să comentez nimic pe aici.

      • Doamna Stoican, adică @Dl. Cristoiu, am râs cu poftă. Creti, tu nu ai înțeles ce ți-a cerut doamna Cora Muntean. Citește ce am scris mai sus!

      • Exact asta e ce se intimpla acum cu doi „alesi” fiecare cu poporului lui, unul geriatric si celalalt toba de carte…Prin spate s-au inteled mereu, prin fata fiecare-si vede de interese. Ce se intimpla arata mai degraba a simulare, urmatorul experiment inceput acum doi ani sub pretext de virus extra-ordi-nemaipomenit, ce mai, crapa planeta de la o gripa…Nu ma va convinge nimeni vreodata ca ce se intimpla nu e un experiment bolnav. Geriatricul a scapat intr-un interviu citeva cuvinte pe care n-ar fi trebuit sa le auda nimeni,anume „Inflatia e buna…”mai pe romaneste „ne trebuie inflatie”. Asta s-au chinuit si-n 2008 si a iesit o mizerie…s-a trimbitat dupa criza din 2008 ca vine alta si mai mare…adica au obisnuit oamenii cu incertitudinea si cu ideea ca „fiecare e pe cont propriu”…sint multe de spus ca sa se inteleaga corect situatia. Miscarea asta e pregatita de cel putin 4 ani…anumite lucruri nu pareau ca au sens in 2017, 2018,2019. Apoi am fost arestati la domiciliu…In Romania de ani buni s-au facut fel si fel de antrenamente si simulari, ba chiar au speriat oamenii din satele zonei Brasov…erau la cules porumb din ce-mi amintesc, si s-au speriat cind au vazut tancurile pe sosea si camioane cu trupe…la fel si pe aici, doar ca lumea n-a inteles…Deocamdata e teatru curat, oamenii de rind sint cei cu adevarat speriati, ingrijorati de o situatie care nu le e clarificata de nicio parte…se merge inainte cu shmecherie. Ce ma ingrijoreaza nu e ca ar porni ceva in Romania, ma ingrijoreaza ideea de „simulare”, „experiment” si care poate fi facut si cu „greseli”…De o astfel de „greseala” mi-e teama…o sa fie un fel de „oooops , s-a gresit…”prinde orbu’, scoate-i ochii mai ales cind nici nu poi sa investighezi personal cum ar fi posibile astfel de greseli…Ma astept la valuri mai amri, dar scopul sigur e sa puna ceva la Kaliningrad…
        Cit priveste comentatul pe acest site, imi atzitza mintea cind citesc articolele domnului Cristoiu. Nu numai ca aflu lucruri de care nu am stiut inainte, dar felul cum le leaga are un sens. Imi face placere sa comentez aici si spun din toata inima ca sint citiva comentatori aici pe care-i consider oameni adevarati si foarte destepti.Restul, cei 2-3 ramasi, sau cite o duduita frustrata care scrie sub diverse pseudonime,nu conteaza, prostul si prostia sint periculoase…in primul rind pt ei. In plus a comenta la articol, cred ca e si o dovada clara de apreciere a autorului care a scris articolul. Nu degeaba jurnalistul Ion Cristoiu a fost numit cel mai bun ziarist din Romania pe anul trecut. Citesc cu multa placere ce scrie si astept in fiecare zi cu nerabdare sa-i vad urmatorul articol….Aia e. Va doresc numai bine si va multumesc pt cuvintele frumoase. Eu nu mai sint in stare sa vorbesc atit de elegant si curat in limba materna…si mi-e rusine la partea asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *