Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În Congo, capitala a luat-o la vale

Pagube imense provocate de inundații în orașul Kinshasa. Apa a transformat drumul principal într-o râpă și a distrus casele. A lăsat un teren de joacă al școlii clătinându-se pe marginea unei prăpastii. Aceste imagini, cu adevărat apocalipice, provin din Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, unde un aflux de populație combinat cu o planificare urbană deficitară a expus mulți oameni săraci la impactul condițiilor meteorologice extreme.

Milioane de oameni s-au mutat în oraș în ultimii ani, nu se cunoaște numărul exact al acestora, deoarece nu a mai fost efectuat niciun recensământ de peste 30 de ani. Potrivit unor estimări, în oraș trăiesc cel puțin 12 milioane de persoane, ceea ce reprezintă o dublare în două decenii, dintr-o populație națională de aproximativ 90 de milioane de locuitori. Mulți și-au construit case în zone în care nu a existat o supraveghere prea mare a planificării, în special pe pantele dealurilor, unde sunt necesare canalizări și canale pentru a face față scurgerilor în timpul sezonului ploios. În noiembrie 2019, patruzeci de locuitori din Kinshasa au murit după ce ploile abundente au provocat inundații și alunecări de teren, dar, doi ani mai târziu, problemele ridicate de precipitațiile extreme rămân. În vârful unei stânci din districtul Mont-Ngafula, în sudul Kinshasa, conductele de apă dezafectate atârnă în gol, iar locuitorii trebuie să se deplaseze printr-o râpă de nisip mișcător pentru a ajunge în districtul vecin. Inundațiile au săpat un bulevard asfaltat, înlocuindu-l cu un abis adânc de cel puțin 15 metri, care separă Universitatea din Kinshasa de o bibliotecă administrată de iezuiți, una dintre cele mai mari din Africa. Esperance Tsimba, văduvă, mamă a șapte copii, în vârstă de 57 de ani, a văzut cum pământul i-a înghițit magazinul și mijloacele de subzistență în timp ce ploile cădeau necontenit. ,,Mi-am pierdut afacerea. De atunci, a fost greu să-mi trimit copiii la școală”, spune ea. Localnicii construiesc diguri pentru a-și proteja casele, îngrămădind saci de nisip în speranța că vor încetini alunecarea de teren și vor devia fluxurile de apă de ploaie. Aceștia au organizat un protest pentru a cere autorităților să acționeze, blocând autostrada 1, care traversează orașul. Autoritățile au trimis un vehicul de construcție deținut de chinezi, care a început să netezească nisipul de pe drumul din aval. Dar localnicii sunt îngrijorați că lucrările se vor opri la o soluție temporară și nu vor aborda problema de fond. „Nu este prima dată când repară drumul, s-a făcut de mai multe ori fără succes”, a spus Sylvain Nsumbu, directorul unei școli primare al cărei zid a căzut în abis. Nsumbu a explicat că, din păcate, copii de doar patru ani trebuiau să traverseze prăpastia pentru a merge la grădiniță și că unii părinți chiar preferau să nu-i trimită la școală.

Christel Bulembi, un specialist în managementul mediului și lider comunitar din cartierul Ngansele, a declarat că soluția este ca autoritățile să sape cel puțin o groapă de retenție a apei de ploaie pentru a minimiza daunele cauzate de scurgerea pe drum. Statul trebuie să își asume responsabilitățile prin faptul că a permis urbanizarea cartierului și ar câștiga sprijinul populației locale dacă ar face acest lucru, a sugerat Bulembi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *