În decembre 1989, Securitatea n-a fost anticeaușistă. A fost lucidă

Pentru a citi foaie cu foaie Dosarul lui Iulian Vlad am întocmit un întreg așezămînt în fața chioșcului de la Găgești-Deal. Masă portabilă, suficient de mare ca să poată ține dosarul, foile citite și foile puse deoparte pentru a fi prelucrate, un scaun pentru picioare și unul tip șezlong, pe care să stau, un bolovan ca să nu ia vîntul foile. Încep destul de tîrziu studiul. Mare lucru nu găsesc. Remarc însă cîteva lucruri interesante despre anchetă și proces. Prima dată Iulian Vlad a fost anchetat pentru complicitate la genocid. Ca toți participanții la ședința CPEx din 17 decembrie 1989. Singura probă: Falsa stenogramă.

Nici dacă ar fi fost autentică Stenograma n-ar fi fost probă crucială. Și dacă ar fi fost înregistrarea audio aceasta ar fi trebuit coroborată cu alte documente. Ședința CPEx e una dintre cele mai ciudate din Istoria regimului Ceaușescu. Așa cum am mai scris, Nicolae Ceaușescu n-o convoacă pentru a se consulta cu tovarășii de conducere și cu atît mai puțin pentru a obține de la aceștia o decizie. Ședința e convocată pentru a le freca ridichea lui Vasile Milea, Iulian Vlad și Tudor Postelnicu, deoarece nu-i îndepliniseră întrutotul indicațiile. Nu diferea de celebrele mustrări ale salariaților în fața colectivului de oameni ai muncii. Acuzarea în cazul Iulian Vlad se bazează pe dialogurile din Stenogramă. Ambiguitățile, care joacă în favoarea inculpatului, sînt interpretate forțat ca fiind în defavoarea acestuia. Iulian Vlad nu e membru al CPEx. Lui nu i se poate pune în cîrcă responsabilitatea de a-i fi dat lui Nicolae Ceaușescu acceptul de a reprima protestatarii la Timișoara. Prin urmare procurorul folosește dialogurile de la ședință pentru a-l acuza pe Iulian Vlad c-a ordonat trupelor de Securitate să tragă. Pe teren realitatea a fost alta. Securitatea nu a tras, pentru că n-a primit ordin să tragă. Apostol Stan, în volumul România, București 1989 enigmele Revoluției?, Editura SAECULUM I.O., 2013, semnalează trucul la care a apelat Securitatea pentru a evita să tragă:

„Era Securitatea acea maşinărie hotărâtă să apere cu orice preţ pe Ceauşescu, însîngerînd România şi, prin implicarea ei, s-o împingă într-un război civil, opunîndu-se armatei care trecuse de partea revoluției? Începînd din 5 octombrie 1987, ea era reprezentată de grl. Iulian Vlad. Era primul comandant care nu provenea din rîndul activiştilor. Bine informat cu privire la schimbările radicale din statele Est europene printr-o conjunctură externă în care puterile occidentale în frunte cu SUA jucau cartea perestroikăi, grl. Vlad încă din aprilie 1989, ar fi considerat că pînă în decembrie regimurile comuniste de tip stalinist vor fi terminate.

Securitatea, în acele împrejurări, își fixase drept reguli de activitate legislația comunistă existentă, adoptând principiul «nu tragem» dacă înfruntările se desfăşoară paşnic, în felul acelor esteuropene. Ca atare, în acele zile însîngerate, dar mai cu seamă la 22 decembrie, Securitatea permitea insurgenților să ocupe sediul CC al PCR, obligînd pe dictator să capituleze. Tot securitatea a sprijinit noua putere provizorie din primele momente, chiar înainte de consacrarea ei oficială şi fără să fi fost nevoie, ca în cazul armatei, să se sacrifice prin sinuciderea ministrului Apărării Naţionale.”

A trădat Securitatea?
Nu. Dacă ar fi făcut-o ar fi scăpat după decembrie 1989. Pur și simplu Iulian Vlad a optat pentru supraviețuirea pe șest. Nu s-a opus fățiș lui Nicolae Ceaușescu, dar nici nu l-a apărat cu zel. Devenise Securitatea? Nu, nu devenise, ci era lucidă. Serviciile secrete, mai ales în dictatură, știu mai bine decît partidele, decît politicienii, cum stau lucrurile cu adevărat. Iulian Vlad era un profesionist. Era imposibil ca el să nu știe că regimul era terminat. Un conducător dintr-o țară ca România, și încă unul demult despărțit de realitate, n-avea cum să supraviețuiască taifunului. A fi alături de el echivala cu o sinucidere. De aceea, Securitatea nu s-a amestecat la Timișoara și la București. Sfidînd realitățile de pe teren, Parchetul, în acest prim dosar întocmit lui Iulian Vlad, acuză Securitatea de a fi tras la Timișoara aducînd drept probă dialogurile ambigui din Ședința CPEx. De aici efortul fățiș al Procurorului de a strînge mărturii de la alți participanți la ședință pentru a dovedi că Iulian Vlad a fost de acord să se tragă. E mai mult decît interesant că îl ajută pe procuror exact idioții regimului – Emil Bobu, Tudor Postelnicu. Membrii luminați ai CPEx refuză să intre în jocul procurorilor. Nu numai din motive juridice, ci și din motive de empatie cu tipul deștept care e Iulian Vlad.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „În decembre 1989, Securitatea n-a fost anticeaușistă. A fost lucidă”

  • Sigur. Si nu a fost doar lucida, a fost si o zână buna si neutrå, vegetariana si aproape virgina. O institutie care cu blandete a luptat si pentru drepturile omului de cand s-a infiintat. În fond, luciditatea e atunci când stii exact pe cine sa tradezi, cand și pentru ce posturi si averi în noul regim. Hai sa nu-i mai spalam imaginea cu detergenti si apa de colonie pseudo-istorice ieftine.

    • „Lucida” e compliment periculos pentru o institutie care stia sa tortureze. Individual si in masa, cu nerusinare cinica. Si nu numai asta. Rusinea nu e numai pentru ea, ci in egala masura si pe cine se face ca uita si ii face si statui.

  • încă nu s a ajuns la concluzia că în ’89 a fost o lovitură de stat, însă lumea deja se apucă să reevalueze securitatea și ce a făcut ea în ’89 alături de ăilalți prieteni…

  • cât de lucida a fost se vede în felul în care arată țara azi

    și trădătorii sunt lucizi

    • în general atunci când statul are dorințe țara se duce dracu
      iar când statul are dorințe nestăvilite și neamul se duce naibii
      în 89 cel care și a impus dorința a fost statul poporul practic nici nu exista în momentul ăla
      și totul s a desfășurat într o stare de pură luciditate, totul fiind pus la cale de o minte…rece

    • în ’89 securitatea a căzut
      iar până astăzi a devenit… înger căzut

  • Securitatea nu atradat pe Ceausescu absolut corect…insa a tradat sistemul,P.C.R.-ul si politrucii care le achita salariile…asa ca aviz sistemul, partidele si clasa politica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *