Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

În drum spre Parlament, Liberalii au pierdut Bugetul

Luni, ultima zi de plen a Parlamentului. A fost o zi fierbinte, la propriu. La Camera Deputaților duduiau caloriferele de parcă l-ar fi anunțat pe Marcel Ciolacu însăși Siberia că vine peste noi. Sau, poate că președintele Camerei a vrut să primească Guvernul cu multă căldură. Din alt punct de vedere, a fost un balet între pesediști și liberali. Cum se întâlneau, cum se împungeau: „Nimeni nu a îndrăznit să-și asume răspunderea pe buget de la Ceaușescu încoace”, striga pesedistul. „Faceți moțiune!”, răspundea emfatic, dar cumva rugător liberalul. „Nu facem, muriți în chinuri”.

Desigur, dacă PSD îndrăznea asta, să-și asume răspunderea pe Legea bugetului, la ora în care Guvernul mergea în Parlament, se împiedica de Opoziția legată de garduri, iar în Piață societatea civilă striga din toți rărunchii: „Noaptea, ca hoții”. Pesediștii de rit nou s-au mulțumit să le bată obrazul guvernanților și să le spună că nu-i frumos, iar societatea civilă cânta „O, brad frumos”.

Liberalii ar fi putut scăpa onorabil din toată treaba asta, dacă făceau dezbaterea pe timpul cât au căutat anexele la proiectul Legii bugetului, că tot atâta dura. Pur și simplu nu au ajuns odată cu Cabinetul Orban. Nici după aceea. Arhitectul bugetului, Florin Cîțu, a descins la Parlament cu mâna goală. Abia după ce ședința a fost întreruptă, iar Ludovic Orban era nevoit să țină spiciuri motivaționale despre Crăciun și revoluție ca să tragă de timp, a avut loc și asumarea. Noaptea, ca uitucii.

Pesediștii, câți au mai rămas prin București, au ieșit, la rândul lor, destul de amărâți de la ședința CEx, care a avut loc tot luni. Unii spuneau că se fac pariuri legate de momentul în care partidul se va face praf și că nu-l văd capabil pe Marcel (Ciolacu-n.n.) să-i scoată la liman, dimpotrivă. Liderul interimar s-a războit mai mult cu presa, deoarece mulți jurnaliști par vârful de lance al liberalilor sau useriștilor. După CEx, Ciolacu a făcut un rechizitoriu dur la adresa Guvernului pe motivul angajării răspunderii pe buget, de aveai impresia că va ieși în fața Parlamentului și-și va da foc de dragul respectării Constituției. Dar, nu, președintele Camerei Deputaților, cot la cot cu Meleșcanu s-au așezat la prezidiu și au condus ședința. A început cu o jumătate de oră întârziere. Că nu venea Bugetul. Ludovic Orban a intrat în rolul de maestru de ceremonii și a povestit câte-n lună și în stele în timp ce mai trăgea cu ochiul către echipa tehnică, să vadă dacă ajung documentele. Doamna de la bar nu biruia să care apă în sală, că membrilor Guvernului li se uscase gâtul.

Unii au ieșit pe hol să se felicite de Sărbători. Când au fost pe punctul să-i lase pe toți nervii, mai ales pe miniștrii, că ei mai aveau o ședință de Guvern la final, au ajuns și anexele.

Orban s-a felicitat că a introdus, în premieră, angajarea răspunderii pe Buget, iar Opoziția l-a întrebat care mai este rolul Parlamentului. Premierul este mândru că a bifat atingerea unei ambiții, aceea de a avea Buget până în 31decembrie.

Concluzia i-a aparținut lui Victor Ponta care a spus că bugetul lui Orban este mai fantasmagoric decât bugetul lui Dăncilă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *